natuurgebied Hovfjallet

7 winterse activiteiten in Dalarna: wat ga jij doen?

Dalarna in het midden van Zweden is niet alleen in de zomer, maar ook in de winter een populaire bestemming. In Dalarna vind je de zuidelijkste bergen van Zweden en die trekken elk jaar weer veel bezoekers uit Zweden en daarbuiten. Sommige mensen komen er om tot rust te komen, andere willen juist spannende activiteiten ondernemen. Dat kan in de skiresorts in Dalarna, maar ook in en om de dorpen, stadjes en meren. Of je nou een actieve of een ontspannen wintervakantie wil, in Dalarna zit je goed en de 7 tips hieronder helpen je op weg.

1. Ga toerskiën in Kläppen of Bjursås

Het wordt steeds populairder om naar bergtoppen te wandelen. In Kläppen is nu een route waar toerskiërs stijgvellen onder hun ski’s bevestigen en zo de top van de berg bereiken. Als je eenmaal boven bent, kun je van het uitzicht genieten en wat lekkers eten. Dan verwijder je de stijgvellen en ski je zo weer naar beneden.

wintersport Klappen in Zweden
Kläppen in Sälenfjällen

Ook bij Bjursås Berg & Sjö kun je gaan toerskiën. Meld je aan voor een trip naar de top onder begeleiding van een ervaren gids. Ervaring is geen vereiste: de gids helpt je op weg.

2. Glij over de bergen van Grövelsjön

Oneven terrein wordt toegankelijker als de sneeuw het landschap glad maakt. In die zin zijn de bergen van Grövelsjön dus in de winter toegankelijker dan in de zomer. Grövelsjön heeft sneeuwzekere winters en biedt zowel gemarkeerde langlaufroutes als mogelijkheden voor wie op eigen houtje het berglandschap in wil trekken. Overnachten kan in een hut, het hostel of het viersterrenhotel van Grövelsjöfjällen.

sami nederzetting grovelsjon
Grövelsjön in de zomer

Wil je alles weten over wintersport in Zweden? In dit Stralend Zweden Magazine – Wintersport in Zweden vind je al onze ervaringen en tips bij elkaar, inclusief hoe je er komt, wat je moet plannen en meenemen en de fijnste accommodaties en wintersportgebieden. Om het boeken makkelijk te maken, vind je hier wintersportreizen naar Zweden van verschillende aanbieders bij elkaar.

3. Stap in een paar sneeuwschoenen

In nationaal park Fulufjället kun je het winterse landschap ook op sneeuwschoenen verkennen. Je kunt dan meteen zien hoe de hoogste waterval van Zweden, de Njupeskär, ‘s winters in een kunstwerk van ijs verandert. Sneeuwschoenwandelen kan onder andere vanaf Yttermalungs Camping en met Green Owl Travel in Rättvik.

sneeuwschoenwandelen renbiten

4. Werp je hengel uit op een bevroren meer

Als er goed dik ijs ligt op de meren van Dalarna, is ijsvissen een perfecte activiteit voor een winterse dag. Neem een ijsboor, aas en een visvergunning mee en je bent klaar om aan de slag te gaan. Zorg er wel voor dat het ijs dik genoeg is en kleed je warm aan. Het is ook een goed idee om hapjes en een thermoskan met een warm drankje mee te nemen. voor een grotere kans van slagen kun je een gids boeken bij bedrijven zoals Anglerman Fishing Adventures in Älvdalen of Rösjöstugorna bij Fulufjället.

5. Ga schaatsen op natuurijs

In Dalarna zit je goed als je houdt van schaatsen – en je zult merken dat schaatsen in Zweden weer net iets anders is dan schaatsen in Nederland. Het schaatsnetwerk van Dalarna omvat wel 70 kilometer aan routes. Ze zijn geschikt voor zowel beginnende als ervaren schaatsers. Actuele informatie is te vinden op skatingdalarna.se.

6. Maak een winterwandeling

Er zijn in Dalarna veel wandelroutes en veel daarvan zijn ook in de winter toegankelijk. Tip: zorg er wel voor dat je een fijn paar laarzen aandoet, want soms loop je door diepe sneeuw. Bekijk het uitzicht over het Siljanmeer vanaf de oude zomerboerderij Fryksås, loop langs de rivier Dalälven over de Avesta Älvpromenad of bewonder het landschap bij Källslätten bij Falun.

natuurgebied Hovfjallet

7. Kook boven een kampvuur

Welke activiteit je ook kiest, alles wordt leuker als je onderweg je eigen eten kookt boven een kampvuur. Dalarna heeft meer dan 360 natuurreservaten om te verkennen en die hebben samen volop mooie plekjes om te koken, op te warmen en uit te rusten.

wintersport idre fjall

Ook in de winter naar Zweden? Hier vind je een overzicht van winterreizen van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *