Je hoeft niet per se de veerboot of het vliegtuig te nemen als je naar Zweden wilt. Het is ook mogelijk om gewoon over de bruggen naar Zweden te rijden. Je rijdt dan vanuit Duitsland Denemarken in. Houd er wel rekening mee dat er bij Bremen en Hamburg nogal eens files staan door drukte en werkzaamheden aan de weg. Ook bij de grens met Denemarken hebben we wel eens een stuk stapvoets gereden in verband met grenscontrole.

Nog een aandachtspunt: wil je in Duitsland nog de snelweg af, dan kun je terechtkomen in een van de stedelijke zones waarvoor een milieusticker nodig is. Als je zonder sticker door zo’n zone rijdt, kun je een boete krijgen. Je kunt de milieusticker voor Duitse steden van tevoren bestellen bij de ANWB.

Eenmaal in Denemarken is het meestal lekker rustig. Vanuit Jutland rij je dan zo over de bruggen naar de Deense eilanden Funen en Seeland. De brug van Funen naar Seeland is een tolbrug. Informatie over de kosten van de brug vind je op de website van de ANWB.

Bij Kopenhagen steek je via een gecombineerde tunnel/brug over naar Malmö in Zuid-Zweden. De tol betaal je bij de loketten waar je vanzelf langs komt. Meer informatie over tolwegen in Zweden en de actuele prijzen van de brug naar Zweden vind je op de website van de ANWB.

Eenmaal aan de Zweedse kant is er een speciaal uitkijkpunt voor als je de brug nog even goed wilt bekijken: Utsiktspunkt Öresundsbron (Utsiktsvägen 10, 216 30 Limhamn, Zweden).

Zelf vinden wij de route over de bruggen erg fijn omdat je nooit vastzit aan vertrektijden en nooit op de boot hoeft te wachten. Meestal overnachten we een keer in Denemarken – hier vind je de campings in Denemarken waarmee we ervaring hebben.

Maar als je snel wat noordelijker in Zweden wilt komen, is met de boot naar Zweden een betere optie. Dan vaar je bijvoorbeeld gewoon van Kiel naar Göteborg terwijl je slaapt. 

Met Flixbus naar Zweden

De route over de weg is trouwens niet alleen voorbehouden aan mensen met een auto/rijbewijs. Wist je dat je met de Flixbus voor een paar tientjes rechtstreeks van Amsterdam naar Kopenhagen kunt reizen? Vanuit Kopenhagen is het nog maar een korte treinrit naar Malmö.

Bekijk hier de actuele dienstregeling en prijs

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.