Je hoeft niet per se de veerboot of het vliegtuig te nemen als je naar Zweden wilt. Het is ook mogelijk om gewoon over de bruggen naar Zweden te rijden. Je rijdt dan vanuit Duitsland Denemarken in. Houd er wel rekening mee dat er bij Bremen en Hamburg nogal eens files staan door drukte en werkzaamheden aan de weg. Ook bij de grens met Denemarken hebben we wel eens een stuk stapvoets gereden in verband met grenscontrole.

Nog een aandachtspunt: wil je in Duitsland nog de snelweg af, dan kun je terechtkomen in een van de stedelijke zones waarvoor een milieusticker nodig is. Als je zonder sticker door zo’n zone rijdt, kun je een boete krijgen. Je kunt de milieusticker voor Duitse steden van tevoren bestellen bij de ANWB.

Eenmaal in Denemarken is het meestal lekker rustig. Vanuit Jutland rij je dan zo over de bruggen naar de Deense eilanden Funen en Seeland. De brug van Funen naar Seeland is een tolbrug. Informatie over de kosten van de brug vind je op de website van de ANWB.

Bij Kopenhagen steek je via een gecombineerde tunnel/brug over naar Malmö in Zuid-Zweden. De tol betaal je bij de loketten waar je vanzelf langs komt. Meer informatie over tolwegen in Zweden en de actuele prijzen van de brug naar Zweden vind je op de website van de ANWB.

Korting met BroPas

Zelf hebben wij inmiddels een BroPas gekocht. Dit is een abonnement dat je afsluit en waarmee je korting krijgt op de kosten van de brug naar Zweden. Je hoeft als je een BroPas hebt ook niet af te rekenen bij de tolpoortjes: je gaat door een BroPas-poortje, wordt herkend als klant, de slagboom gaat open en de kosten worden van je rekening afgeschreven. Of je de abonnementskosten eruit haalt, hangt ervan af hoe vaak je naar Zweden gaat. En je kunt het abonnement natuurlijk altijd weer opzeggen. Je kunt de Bropas hier bestellen en de actuele prijzen bekijken om te zien of het voor jou aantrekkelijk is.

De eerste keer dat wij ons aanmeldden voor de Bropas, deden we dat met registratie op kenteken. Je moet dan op de website eerst als land Nederland kiezen en daarna het kenteken zonder spaties invullen (als ik het me allemaal goed herinner). Eenmaal bij de brug reden we meteen door naar de speciale poortjes voor de BroPas maar helaas… Ons kenteken werd niet herkend. Na even zoeken vond de medewerker ons gelukkig wel terug in het systeem. Om de een of andere reden stonden we geregistreerd als Oostenrijks of zag het poortje ons als Oostenrijks, dat weet ik niet meer precies. We konden na even zoeken dus alsnog doorrijden.

Omdat we wel vaker naar Zweden gaan en de BroPas graag willen blijven gebruiken, hebben we nu een kastje besteld dat je in je auto kun plaatsen. Als alles goed gaat, herkent het poortje de volgende keer dat we over de bruggen naar Zweden rijden het kastje en gaat de slagboom meteen open.

Uitkijken op de brug

Eenmaal aan de Zweedse kant is er een speciaal uitkijkpunt voor als je de brug nog even goed wilt bekijken: Utsiktspunkt Öresundsbron (Utsiktsvägen 10, 216 30 Limhamn, Zweden).

Brug of boot naar Zweden

Zelf vinden wij de route over de bruggen erg fijn omdat je nooit vastzit aan vertrektijden en nooit op de boot hoeft te wachten. Meestal overnachten we een keer in Denemarken – hier vind je de campings in Denemarken waarmee we ervaring hebben.

Maar als je snel wat noordelijker in Zweden wilt komen, is met de boot naar Zweden een betere optie. Dan vaar je bijvoorbeeld gewoon van Kiel naar Göteborg terwijl je slaapt. 

Met Flixbus naar Zweden

De route over de weg is trouwens niet alleen voorbehouden aan mensen met een auto/rijbewijs. Wist je dat je met de Flixbus voor een paar tientjes rechtstreeks van Amsterdam naar Kopenhagen kunt reizen? Vanuit Kopenhagen is het nog maar een korte treinrit naar Malmö.

Bekijk hier de actuele dienstregeling en prijs

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.