Wat te doen in Zweden

Zweden zit vol met leuke stedentrips, bezienswaardigheden en activiteiten. De vraag is dus eigenlijk niet wat kun je doen in Zweden, maar wat wil jij doen? Hier vind je:

De leukste stedentrips in Zweden

Stedentrip Stockholm

Stockholm is natuurlijk de bekendste citytrip in Zweden. Je vliegt er heel makkelijk rechtstreeks naartoe vanuit Nederland en dan liggen de vele bezienswaardigheden in de stad aan je voeten. Een leuke manier om die bezienswaardigheden te bekijken is met een fietsexcursie – de fietspaden in Stockholm zijn prima. Vergeet niet een uitstapje te maken naar de Stockholm-archipel: een enorme eilandengroep Ook in de winter is Stockholm een sfeervolle bestemming voor een stedentrip: in december vind je er wel 10 kerstmarkten.

Stedentrip Malmö

Ook Malmö is een leuke stad om te bezoeken. Bovendien kun je een bezoek aan Malmö makkelijk combineren met een bezoek aan Kopenhagen, want via de brug  en tunnel tussen deze twee steden ben je er zo. Waarschijnlijk is het, als je een citytrip Malmö wilt doen, zelfs het makkelijkst om op Kopenhagen te vliegen. Malmö heeft onder andere middeleeuwse huizen, leuke musea en moderne architectuur. Meer over een stedentrip Kopenhagen vind je op StralendDenemarken.nl.

Stedentrip Göteborg

Göteborg is de stad waar veel mensen aankomen met de boot uit Kiel. Het is een van de grootste steden van Zweden en net als een stedentrip Stockholm is ook een stedentrip Göteborg goed te combineren met een uitstapje naar de eilanden die voor de kust van Göteborg liggen. Verder heeft Göteborg veel musea en een groot pretpark midden in de stad: Liseberg.

Stedentrip Umeå

Umeå is een stad in het noorden van Zweden. Een paar jaar geleden was Umeå Europese Culturele Hoofdstad en dat is niet voor niets. Er zijn bijvoorbeeld heel veel interessante musea te vinden, waaronder een mooi openluchtmuseum. Buiten Umeå wacht de uitgestrekte natuur van Zweeds Lapland.

Stedentrip Helsingborg

Ook Helsingborg kun je makkelijk combineren met een stad in Denemarken: de veerponten naar Helsingør varen af en aan. Je kunt Denemarken hier zelfs zien liggen aan de overkant. Dat geeft Helsingborg een internationaal sfeertje.

Stedentrip Karlstad

Karlstad ligt boven de twee grote meren in Zweden en heeft een mooi streekmuseum en een erg leuk (en gratis toegankelijk) park, waar je ook met de bootbus naartoe kunt.

Stedentrip Kalmar

Kalmar ligt bij de brug naar het eiland Öland. Deze stad heeft onder andere een groot kasteel en een maritiem museum dat ook erg leuk is voor kinderen.

Stedentrip Trollhättan

Trollhättan is de stad van de sluizen en de industrie. Hier stond de SAAB-fabriek en staat nog steeds het SAAB-museum. Daarnaast is er een leuk science center en kun je de oude en nieuwe sluizen bekijken die hier het indrukwekkende hoogteverschil in de vaarroute overbruggen. Vlak bij Trolhättan ligt ekopark Halle-Hunneberg.

Stedentrip Ängelholm

Ängelholm heeft een mooi spoorwegmuseum en net als Karlstad een gratis toegankelijk park met speeltuinen, musea en wandelpaden.

Natuur en cultuur in Zweden

Je kunt in Zweden eindeloos wandelen door de bossen en varen over de meren. Een volledig overzicht van alle mooie plekjes is onmogelijk. Maar ik vertel je graag waar ik zoal ben geweest.

Wandelen naar de Njupeskär-waterval

In Nationaal Park Fulufjället kun je verschillende wandelingen maken naar de Njupeskär-waterval. De korte wandeling is ook goed te doen met kinderen.

Sami-wandeling bij Grovelsjön

In de omgeving van Idre kom je langzamerhand terecht in het leefgebied van de Sami. Zo kun je er rendieren tegenkomen en een wandeling maken langs oude Sami-nederzettingen.

Wandelen in nationaal park Tiveden

Nationaal Park Tiveden heeft een woest landschap vol rotsen, bossen en meren. We verbleven er bij Nederlanders en maakten er een mooie wandeling.

Klimmen over de rotsen bij Hovs Hallar

Na een korte wandeling vanaf de parkeerplaats kom je terecht bij enkele rotsformaties in de branding, die enthousiast worden beklommen door wandelaars.

Runenstenen en molens op Oland

Öland is een eiland voor de oostkust van Zuid-Zweden. Het is vooral populair vanwege de zandstranden, maar je komt er ook runenstenen en oude windmolens tegen.

Heel veel Zweedse cultuur rondom het Siljanmeer

Dalarna wordt wel het hart van Zweden genoemd. Je vindt er veel iconen van de Zweedse cultuur, zoals werkplaatsen waar Dalapaardjes worden gemaakt, een knäckebrödfabriek en de finish van de Vasaloppet.

Het schilderachtige kustplaatsje Fjällbacka

Dit plaatsje kenden we uit de serie Fjällbacka Murders. Maar we bleken er ook een leuke wandeling te kunnen maken door een smalle kloof, met als beloning een prachtig uitzicht over het dorpje en de zee.

De rotstekeningen van Tanum

Bij Tanum kun je een wandeling tussen de rotsen en bomen combineren met het bekijken van oeroude rotstekeningen, gewoon in de openlucht. Ook wordt er meer verteld over de manier van leven van de makers van de tekeningen.

Stockholm-archipel

De Stockholm-archipel is een van mijn favoriete plekken in Zweden. Maar liefst 30.000 eilanden liggen voor de kust van Stockholm – sommige niet meer dan een grote rots, andere met mooie accommodaties, fijne restaurants en natuur om in te wandelen en fietsen.

Wanas Konst

Bij Wanas Konst kun je wandelen in een bos vol kunstwerken. Sommige kunstwerken zijn bedoeld om op te zitten, zoals de lange schommels en de bankjes. Andere verrassen je met bijvoorbeeld geluid. Je kijkt je ogen uit!

Tykarpsgrottan

In Hässleholm kun je met een gids gaan wandelen in Tykarpsgrottan: een grot vol vleermuizen… Als je durft!

Vikingdorp Foteviken

Hier zijn we al meerdere keren teruggeweest, gewoon omdat we het zo leuk vinden. Vlak bij Malmö is een Vikingdorp nagebouwd waar mensen zoveel mogelijk proberen te leven als Vikingen. Er dobbert zelfs een Vikingschip in het water.

Halle-Hunneberg

Halle-Hunneberg is een natuurgebied vlak bij Trollhättan waar je kunt wandelen door een trollenbos en meer te weten komt over elanden in het elandenjachtmuseum. Dit schijnt ook een goede plek te zijn om tegen zonsondergang elanden in het wild tegen te komen.

Festivals in Zweden

Zweden heeft natuurlijk ook allerlei festivals verspreid over het jaar. Wat denk je bijvoorbeeld van het winterse lichtfestival in Norrköping?

Zweden met kinderen


Persoonlijk vind ik dat kinderen net zo goed plezier kunnen beleven aan bovenstaande bezienswaardigheden als volwassenen. Maar Zweden heeft natuurlijk ook pretparken, dierentuinen en andere attracties. Wat denk je van:

Astrid Lindgrens Värld

Wij vonden Astrid Lindgrens Värld ontzettend leuk. Je komt er allerlei personages uit de verhalen van Astrid Lindgren tegen en het maakt eigenlijk niks uit dat de voorstellingen in het Zweeds zijn. Gewoon de hele dag lekker spelen en avonturen beleven!

Orsa Rovdjurspark

Spannende dieren zoals wolven en beren kun je zien in Orsa Rovdjurspark in Dalarna.

Tomteland

Weet je waar de Kerstman in de zomer woont? In Dalarna! Wij gingen op bezoek en zagen waar hij slaapt, eet en al zijn pakjes inpakt.

Little Rock Lake

Wist je dat de langste zipline van Europa in Zweden hangt? We zijn er (nog) niet geweest, maar dit lijkt me wel een heel bijzondere manier om de Zweedse natuur te beleven. Meer iets voor grotere kinderen!

Meer informatie vind je op de website van Visit Sweden.

Verder zweer ik bij de Capitool reisgids Zweden. Wat & Hoe onderweg Zweden is ook een praktische gids.

     reizen naar zweden