Als je gaat wandelen in Zweden, is de keuze aan wandelgidsen groot. Steeds meer regio’s krijgen hun eigen wandelgids en natuurlijk is ook pelgrimsroute het St Olavspad omschreven.

Hiken door Scandinavië, IJsland, Faeroër en Groenland

Dit boek nodigt je uit om wandelend te genieten van de Noordse landen – van de Noorse fjorden en de Zweedse toendra en bossen en van de Finse meren tot de IJslandse vulkanen en maanlandschappen en zelfs de ijskap van Groenland. Het bok bevat zowel wandelroutes voor eendaagse uitstapjes als langeafstandstochten en is dus geschikt voor wandelaars van alle niveaus.

Onderweg – alleen over het St Olavspad

Onderweg – Alleen over het St Olavspad is een reisboek en een openhartig en inspirerend verhaal in één. Het is is het verslag van de solo-wandeling die Francine Postma maakte over ‘de Camino van het noorden’. Ze was uitgeput en realiserde zich dat er iets moest veranderen in haar leven. In vijf weken liep ze in haar eentje de 580 km lange wandelroute van Zweden naar Noorwegen. Onderweg had ze inspirerende gesprekken met de mensen die ze tegenkwam. Maar ze kwam vooral zichzelf tegen. Dit boek laat je over haar schouder mee lezen in haar dagboek en staat vol mooie fotografie, beschrijvingen van de wandeletappes en praktische tips.

St. Olavspad Zweden: van Selånger naar Trondheim

Deze eerste Nederlandse gids van het Zweedse St. Olavspad bevat 31 beschreven etappes, kaartjes van de hele route, stadsplattegronden, hoogteprofielen, bezienswaardigheden, accommodaties, winkels en horeca. Zo heb je alle benodigde informatie bij de hand om je tocht naar eigen voorkeur in te delen.

Wandelen in Västernorrland

Västernorrland wordt de ‘toegangspoort tot Zweeds Lapland’ genoemd. Je vindt er een mix van Midden- en Noord-Zweden. In de uitgestrekte bossen en veengebieden kun je urenlang wandelen zonder een mens tegen te komen. Wat je wel tegenkomt, zijn heldere meren, machtige rivieren, gezellige steden en dorpjes met boerderijen en houten huizen. En misschien wel elanden! De kustlijn van Västernorrland staat sinds 2000 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze wandelgids voor Västernorrland in Zweden bevat 21 rondwandelingen van 6,7 tot 18,6 km van verschillend niveau. De meeste zijn ook gemarkeerd.

Wandelen in Midden-Zweden

In deze gids staan 22 rondwandelingen van 3 tot 20 kilometer in Midden-Zweden: Gästrikland, Hälsingland en Västmanland. Je wandelt hier op de grens van het bewoonde en het ruigere deel van Zweden. Het klimaat, landschap en de flora en fauna hebben noordelijke en zuidelijke trekjes. Niet ver van steden als Gävle loop je zo een verlaten landschap in. Ook de kust van de Botnische Golf is de moeite waard.

Wandelen in Värmland

Deze wandelgids gaat over het merengebied van Midden-Zweden: de provincie Värmland. Hier wandel je door bossen, over heuvels en langs meren, rivieren en beekjes. De gids bevat 24 (meestal gemarkeerde) rondwandelingen met een lengte van 5,5 tot 21,7 km en verschillende moeilijkheidsgraden.

Wandelen in Dalsland

De 20 wandelingen in deze wandelgids zijn 7,1 tot 18,0 km lang en lopen door Dalsland in Zuid-Zweden. Dat ligt tussen het Vänernmeer en Noorwegen en wordt vanwege het veelzijdige landschap wel ‘Zweden in het klein’ genoemd.

Wandelen in Dalarna

Dalarna is ons favoriete stukje Zweden. Het is het kloppende hart van de Zweedse cultuur en folklore, in combinatie met de bossen en meren van de Zweedse natuur – met als bekendste meer het Siljanmeer. In het noorden van Dalarna kom je rendieren en Sami-nederzettingen tegen. Ook bevindt zich in Dalarna UNESCO-werelderfgoed de kopermijn van Falun. De gids bevat 20 rondwandeling en één lijnwandeling, met een lengte van 6 tot 19 kilometer.

Wandelen in Skåne

Skåne is een vlakke regio in het uiterste zuiden van Zweden met golvende akkers, oude kastelen en gezellige plaatsjes. De lange kustlijn heeft zowel zandstranden als hoge kliffen. De 21 wandelingen in de gids zijn 6 tot 23 kilometer lang.

Wandelen in Småland

Deze gids bevat 23 dagwandelingen in de provincie Småland in zuidoost Zweden Daar vind je een kustlijn met honderden eilanden en eilandjes ervoor en uitgestrekte, stille bossen waar je zomaar een eland tegen het lijf kunt lopen. Onderweg pauzeer je op een heuveltop om van het uitzicht te genieten, of neem je een duik in een van de vele meren.

Rother wandelgids Zuid-Zweden

Deze wandelgids bevat 45 wandelingen (van eenvoudig tot pittig) in het zuiden van Zweden. Mooie kleurenfoto’s en informatie over de omgeving zorgen ervoor dat je meteen zin krijgt om je wandelschoenen aan te trekken.

Reisgidsen met wandeltips

Behalve deze specifieke wandelgidsen over Zweden zijn er ook reisgidsen die als onderdeel van de algemene reisgids uitgebreid aandacht besteden aan wandelen. Een voorbeeld hiervan is het Reishandboek Noord-Scandinavië (32 wandeltips)

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.