Stedentrips in Zweden

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Stedentrips in Zweden zijn er in alle soorten en maten. Stockholm is natuurlijk de bekendste. Maar het is ook zeker leuk om eens naar Malmö of Göteborg te gaan. Zo kan ik je nog wel een paar voorbeelden geven van leuke steden die we hebben bezocht. Kijk maar:

Stedentrip Stockholm

Stockholm is natuurlijk de bekendste citytrip in Zweden. Je vliegt er heel makkelijk rechtstreeks naartoe vanuit Nederland en dan liggen de vele bezienswaardigheden in de stad aan je voeten. Een leuke manier om die bezienswaardigheden te bekijken is met een fietsexcursie – de fietspaden in Stockholm zijn prima. Vergeet niet een uitstapje te maken naar de Stockholm-archipel: een enorme eilandengroep Ook in de winter is Stockholm een sfeervolle bestemming voor een stedentrip: in december vind je er wel 10 kerstmarkten.

Stedentrip Malmö

Ook Malmö is een leuke stad om te bezoeken. Bovendien kun je een bezoek aan Malmö makkelijk combineren met een bezoek aan Kopenhagen, want via de brug  en tunnel tussen deze twee steden ben je er zo. Waarschijnlijk is het, als je een citytrip Malmö wilt doen, zelfs het makkelijkst om op Kopenhagen te vliegen. Malmö heeft onder andere middeleeuwse huizen, leuke musea en moderne architectuur. Meer over een stedentrip Kopenhagen vind je op StralendDenemarken.nl.

Stedentrip Göteborg

Göteborg is de stad waar veel mensen aankomen met de boot uit Kiel. Het is een van de grootste steden van Zweden en net als een stedentrip Stockholm is ook een stedentrip Göteborg goed te combineren met een uitstapje naar de eilanden die voor de kust van Göteborg liggen. Verder heeft Göteborg veel musea en een groot pretpark midden in de stad: Liseberg.

Stedentrip Umeå

Umeå is een stad in het noorden van Zweden. Een paar jaar geleden was Umeå Europese Culturele Hoofdstad en dat is niet voor niets. Er zijn bijvoorbeeld heel veel interessante musea te vinden, waaronder een mooi openluchtmuseum. Buiten Umeå wacht de uitgestrekte natuur van Zweeds Lapland.

Stedentrip Helsingborg

Ook Helsingborg kun je makkelijk combineren met een stad in Denemarken: de veerponten naar Helsingør varen af en aan. Je kunt Denemarken hier zelfs zien liggen aan de overkant. Dat geeft Helsingborg een internationaal sfeertje.

Stedentrip Karlstad

Karlstad ligt boven de twee grote meren in Zweden en heeft een mooi streekmuseum en een erg leuk (en gratis toegankelijk) park, waar je ook met de bootbus naartoe kunt.

Stedentrip Kalmar

Kalmar ligt bij de brug naar het eiland Öland. Deze stad heeft onder andere een groot kasteel en een maritiem museum dat ook erg leuk is voor kinderen.

Stedentrip Trollhättan

Trollhättan is de stad van de sluizen en de industrie. Hier stond de SAAB-fabriek en staat nog steeds het SAAB-museum. Daarnaast is er een leuk science center en kun je de oude en nieuwe sluizen bekijken die hier het indrukwekkende hoogteverschil in de vaarroute overbruggen. Vlak bij Trolhättan ligt ekopark Halle-Hunneberg.

Stedentrip Ängelholm

Ängelholm heeft een mooi spoorwegmuseum en net als Karlstad een gratis toegankelijk park met speeltuinen, musea en wandelpaden.