Waar moet je tol betalen in Zweden en hoe betaal je die tol in Zweden dan? Het is allemaal niet zo erg en ingewikkeld. Dit zijn onze ervaringen met tolwegen in Zweden.

Zocht je info over tol betalen in Noorwegen? Kijk dan hier.

Tol voor de brug naar Zweden

De brug tussen Denemarken en Zweden is een tolbrug. Aan de kant van Zweden rij je vanzelf langs de loketten waar je moet betalen.

Als je gebruikmaakt van de veerboot tussen Rodby-Puttgarden en de Oresundbrug, kan het voordeliger zijn om daarvoor een combiticket te kopen voor de boot en de brug.

Hoeveel de veerboot naar Denemarken (van Puttgarden naar Rødby) kost, hangt af van verschillende factoren. Op de website van Scandlines kun je invullen wanneer je met de ferry naar Denemarken wilt en met wat voor vervoer. Dan kun je de precieze prijs zien.

Je kunt zonder te boeken deze veerboot naar Rødby nemen. Maar het is wel voordeliger als je van tevoren boekt. Véél voordeliger zelfs als je lang van tevoren boekt! Daarnaast vonden wij het erg makkelijk dat je, als je van tevoren hebt geboekt, alleen maar de streepjescode die je per mail hebt ontvangen voor de scanner hoeft te houden en de slagboom gaat open. En geen stress onderweg: je kunt een ticket boeken voor een vast tijdstip, maar ook met een flexibele afvaart.

Je kunt de ferry naar Rødby ook boeken in combinatie met de ferry naar Zweden (Helsingør – Helsingborg), of in combinatie met de brug naar Zweden (Öresundbrug). Ook dat kan via dit formulier op de website van Scandlines.

Hier vind je de algemene voorwaarden die gelden als je boekt bij Scandlines.

Brobizz

Als je regelmatig heen en weer rijdt, kan een BroBizz interessant zijn. Je sluit dan een abonnement af en kunt (op kenteken of door middel van een kastje in de auto) bij de poortjes door een speciale doorgang meteen doorrijden. De rekening komt achteraf en er gelden kortingen op de normale tarieven. Als je regelmatig naar Zweden gaat, heb je het abonnementsgeld er vrij snel uit. Maar je moet niet vergeten het weer op te zeggen als je een tijdlang niet naar Zweden rijdt natuurlijk.

Tol voor bruggen en spitsheffing bij steden

Daarnaast moet je in Zweden tol betalen voor een paar bruggen, en een spitsheffing op de wegen bij Stockholm en Göteborg. Hiervoor hoef je helemaal niets te doen: de rekening komt vanzelf thuis. Over het bedrag hoef je je ook geen zorgen te maken: dat is zo laag dat je je afvraagt of het nou echt de moeite waard is om daarvoor een brief te sturen. Wel netjes betalen (en naar het goede rekeningnummer overmaken), want anders komt er een fikse boete bovenop.

Hier vind je alle informatie over tol betalen in Zweden nog eens bij elkaar op de website van de ANWB.

Geen vignet voor Zweden

Je hebt dus niet, zoals in bijvoorbeeld Tsjechië en Slovenië, een vignet nodig voor de snelwegen in Zweden. Je hoeft van tevoren niets te doen en het wijst zich allemaal vanzelf.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.