Waar moet je tol betalen in Zweden en hoe betaal je die tol in Zweden dan? Het is allemaal niet zo erg en ingewikkeld. Dit zijn onze ervaringen met tolwegen in Zweden.

Zocht je info over tol betalen in Noorwegen? Kijk dan hier.

Tol voor de brug naar Zweden

De brug tussen Denemarken en Zweden is een tolbrug. Aan de kant van Zweden rij je vanzelf langs de loketten waar je moet betalen.

Als je gebruikmaakt van de veerboot tussen Rodby-Puttgarden en de Oresundbrug, kan het voordeliger zijn om daarvoor een combiticket te kopen voor de boot en de brug.

Als je regelmatig heen en weer rijdt, kan een BroBizz interessant zijn. Wij hebben hier geen ervaring mee, dus ik kan je alleen maar vertellen wat ik erover heb gelezen. Als ik het goed begrijp, krijg je dan een kastje toegestuurd voor in de auto en kun je bij de poortjes door een speciale doorgang meteen doorrijden. De rekening komt achteraf en er gelden kortingen op de normale tarieven. Dit is wel een abonnementsvorm, dus het is even rekenen of je het abonnementsgeld eruit haalt. En je moet niet vergeten het weer op te zeggen als je een tijdlang niet naar Zweden rijdt.

Tol voor bruggen en spitsheffing bij steden

Daarnaast moet je in Zweden tol betalen voor een paar bruggen, en een spitsheffing op de wegen bij Stockholm en Göteborg. Hiervoor hoef je helemaal niets te doen: de rekening komt vanzelf thuis. Over het bedrag hoef je je ook geen zorgen te maken: dat is zo laag dat je je afvraagt of het nou echt de moeite waard is om daarvoor een brief te sturen. Wel netjes betalen (en naar het goede rekeningnummer overmaken), want anders komt er een fikse boete bovenop.

Geen vignet voor Zweden

Je hebt dus niet, zoals in bijvoorbeeld Tsjechië en Slovenië, een vignet nodig voor de snelwegen in Zweden. Je hoeft van tevoren niets te doen en het wijst zich allemaal vanzelf.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.