“Sälens bästa skidåkning” oftewel zoiets als “De beste skiomstandigheden in Sälen” – zo profileert het Zweedse skigebied Stöten zich. Maar waar baseert Stöten deze bewering op? Met die vraag in mijn hoofd kwam ik aan in dit wintersportgebied vlak bij Scandinavian Mountains Airport waar ik met een pakketreis van BBI Travel naartoe was gevlogen. Je kunt er inderdaad fantastisch skiën. En omdat je hier uitkijkt op de Noorse bergen, kwam ik er ook nog eens achter dat Stöten waarschijnlijk ook het beste uitzicht van Sälen heeft. Zeker bij zonsopgang!
- Dit is mijn Top 10 favoriete plekken in Zweden en hier vind je mijn e-boek met tips voor als je voor het eerst naar Zweden gaat
- Hier vind je mijn tips voor de beste route naar Zweden
- Deze pagina staat vol tips over wat je allemaal kunt doen in Zweden
- Hier vind je volop adresjes om te overnachten in Zweden
- Op deze pagina verzamel ik reizen naar Zweden van verschillende reisorganisaties en hier vind je actuele kortingen en gratis extra’s
- Hier vind je reisgidsen en wandelgidsen voor Zweden en dit is wat wij altijd meenemen als we gaan kamperen in Zweden
- Tot slot: hier zijn mijn tips m.b.t. muggen in Zweden
Beste skipistes in Sälen
Stöten is het noordelijkste skigebied in Sälen en bestaat uit drie gedeeltes:
- Stötentorget, het centrum van het skigebied waar ook het Best Western-hotel staat waar ik zelf verbleef. Hier vind je de receptie, de après ski, een supermarkt en nog veel meer voorzieningen en activiteiten.
- Soltorget aan de westkant van de berg – hier vind je ook het kindergebied van mascotte Vargy.
- Skidtorget aan de oostkant met de meest uitdagende skipistes – ideaal voor gevorderden.
Een volledig overzicht vind je op deze pistekaart van Stöten.
Al snel na mijn aankomst werd duidelijk waarom Stöten zich de beste plek om te skiën noemt. Het wintersportgebied werd namelijk in 1976 al opgericht met het doel om het beste skigebied te worden. De mensen achter het plan vonden andere plekken in Sälen gewoon niet goed genoeg. Maar toen was de beste zijn dus nog een streven.
En dat is gelukt. Tegenwoordig valt Stöten regelmatig in de prijzen als bijvoorbeeld wintersporttijdschriften vergelijkende onderzoeken uitvoeren. In het seizoen 2022/2023 werd Stöten door Freeride.se uitgeroepen tot de beste piste van Zweden, het beste skiresort van Zweden, het beste park van Zweden en het beste skigebied van Zweden voor gezinnen met kinderen. Die onderscheidingen zijn grotendeels te danken aan de grote variatie aan skipistes die je hier vindt: van kinderpistes tot WK-hellingen. In totaal heeft Stöten zo’n 50 skipistes met ruim 20 skiliften en ongeveer 45 km aan langlaufloipes (deels verlicht).
Dat het hier zo fijn skiën is, heeft er ook te maken dat de pistes hier zo lekker lang zijn. Stöten heeft vijf pistes van meer dan 2 km lang, waaronder Mormors Störtlop (oma’s afdaling) van 3 km lang. Het fijne aan zo’n lange afdaling is, dat je minder vaak weer met de lift omhoog moet. Minder onderbrekingen van het skiën dus! En je hoeft niet bang te zijn dat de pistes té lang zijn voor de kinderen, want onderweg kom je värmestugor oftewel ‘opwarmhutjes’ tegen. Daar kun je even zitten en eventueel een vuurtje maken en een worstje grillen of gewoon weer lekker warm worden. Zo kun je zo’n lange afdaling dus naar behoefte opbreken in kortere stukjes.
Toch zijn ze hier in Stöten heel eerlijk: Stöten heeft de beste skiomstandigheden van Sälen en misschien zelfs wel van heel Zweden, maar Trysil in Noorwegen is nóg beter. Daar staat weer tegenover dat je in Stöten in Zweden wel een stuk voordeliger uit bent dan in Trysil in Noorwegen… En het uitzicht in Stöten is onovertroffen. Aan de ene kant kijk je uit over de bergen in Noorwegen…
…en aan de andere kant kun je de zon zien opkomen over Zweden.
Stöten met kinderen
Zoals de meeste (of misschien wel alle) skigebieden in Zweden is Stöten erg gezinsvriendelijk. Wat dat betreft omschrijven ze zich als een soort IKEA, maar dan met sneeuw. Er zijn overdekte picknickplekken om op te warmen en zelf je warme lunch klaar te maken op een vuurtje, uiteraard is er een skischool en ook een oppasservice, en onder Stötentorget is een supermarkt – superhandig!
De mascotte hier is Vargy, de vriendelijke wolf. Hij is groot en knuffelbaar, een beetje ondeugend en hij houdt van high fives. Hij woont onder een grote spar bij Mormors Störtlopp. Daar kunnen kinderen van 3-8 jaar komen spelen, knutselen, bakken, lezen, film kijken en dansen. En skiën en snowboarden natuurlijk!
Het schijnt trouwens dat Vargy in Stöten bepaalt welke kleuren de pistes krijgen. Als hij vijf keer valt als hij ze probeert, moeten ze zwart zijn. Valt hij drie keer, dan zijn ze rood en als hij de hele afdaling overeind blijft, zijn ze groen.
Doen in Stöten
Behalve heerlijk skiën, snowboarden en langlaufen kun je nog meer doen in Stöten. Zo vind je in Vattufjäll een zwembad, wellness, bowling en een sportschool. En in de omgeving kun je activiteiten boeken zoals een rit met een hondenslee.
Zelf ging ik in Stöten de berg op met de sneeuwscooter en maakte ik een sneeuwschoenwandeling met More Activities. Daarvoor kregen we eerst een lekker warme overall en extra warme laarzen aan. Na een korte check van onze rijbewijzen en natuurlijk ook instructies over het besturen van de sneeuwscooters, konden we vertrekken. Het was een prachtige rit de berg op.
Eerder zaten Maarten en ik allebei op onze eigen sneeuwscooter, met onze kinderen achterop. Nu zaten we gezellig samen op de sneeuwscooter,
Eenmaal aangekomen op de berg, verruilden we de sneeuwscooter voor sneeuwschoenen. Met sneeuwschoenen kun je veel makkelijker over een dik pak ongerepte sneeuw lopen. Met gewone schoenen zak je daar al heel gauw diep in weg.
Na een stukje wandelen was het tijd voor een pauze.
We waren aangekomen bij een shelter, waar iemand van More Activities rendierkebab voor ons aan het klaarmaken was. Of eigenlijk moet ik zeggen suovas, een klassiek Sámi-gerecht. Het smaakte heerlijk in een wrap samen met cranberry’s, appel, komkommer en sla – ook al was de sla inmiddels bevroren. Het was namelijk -20 op de dag dat ik deze excursie maakte!
Toch was het binnen in de hut, zittend op rendiervellen en met een kampvuurtje voor de deur, goed te doen. Zeker toen we ook nog een glaasje glögg (de Zweedse variant van Glühwein) kregen. Alcoholvrij, want we moesten nog terug met de sneeuwscooters natuurlijk! Erg lekker vind ik dat de Zweden amandelen en rozijnen in de glögg doen. Bij de glögg werden we getrakteerd op lussekatter (saffraanbroodjes die in Zweden echt bij december horen), juleskum (kerstschuimpjes) en peperkoekjes. Wat een verwennerij!
Daarna was het tijd om weer af te dalen op de sneeuwscooters. Het begon alweer donker te worden.
Dit was geen standaardexcursie van More Activities. Op hun website kun je zien welke activiteiten ze allemaal aanbieden. En heel handig: als je je wintersport in Stöten boekt bij BBI Travel, kun je je excursies er meteen bij boeken. Meer ideeën voor winterse activiteiten in Dalarna (waarin Stöten ligt) vind je op de website van Visit Sweden.
Eten en drinken in Stöten
Stöten heeft meer dan 10 eetgelegenheden, van fast food tot uitgebreid dineren. Zelf heb ik heerlijk gegeten bij Brasseriet.
Daar kon ik ook genieten van de mooie kerstversieringen in Stöten – de mooiste van alle skigebieden die ik bezocht in de Scandiavian Mountains.
Een andere gezellige plek om te eten is restaurant Ladan, dat ook vlak bij Stötentorget onder aan de pistes zit. Goed om te weten is dat er ook een vegetarische versie verkrijgbaar is van de schnitzel die je hier kunt bestellen. Maar er staat nog veel meer op de kaart – kijk maar op de website van restaurant Ladan.
Liever niet uit eten? Als je in een van de vele vakantiewoningen of appartementen van Stöten verblijft, heb je je eigen keuken en kun je dus boodschappen doen in de supermarkt aan Stötentorget.
Meer weten over wintersport in de ‘Scandinavian Mountains’? Bekijk dan ook deze video die ik maakte van mijn wintersportreis naar Noorwegen en Zweden. Twee jaar later gingen we terug en maakten we onder andere een hele gave hondensledetocht – beelden daarvan zie je in deze video. Meer informatie over skigebieden in Dalarna vind je op de website van Visit Sweden.
Kies je accommodatie
Stöten heeft accommodaties op maar liefst tien verschillende plekken. In totaal zijn hier meer dan 8000 bedden beschikbaar voor gasten – en dat worden er de komende jaren nog meer. Zo is er net de nieuwe Stöten Ski Lodge bijgekomen. De vakantiewoningen en appartementen variëren van heel eenvoudig (omdat je toch de hele dag buiten bent) tot luxe chalets met openhaard. Er zijn ook veel accommodaties voor grotere groepen en als je de kosten daarvan met meerdere gezinnen deelt, zijn die best aantrekkelijk geprijsd! Bij genoeg sneeuw zijn ze allemaal ski in/ski out, zodat je zo bij alle pistes en restaurants bent. De auto kun je dus je hele vakantie laten staan.
Zelf sliep ik in het Best Western-hotel aan Stötentorget, midden in Stöten. Dichter bij de pistes kun je niet zitten en ook restaurant Brasseriet, de plek waar de après ski plaatsvindt en de supermarkt bevinden zich hier. Supermakkelijk! Wij hadden ook nog eens een heerlijk ruime kamer met een apart zitgedeelte en een bubbelbad en sauna in de badkamer. Dat was nog extra genieten na een dag buiten in de sneeuw met -20.
Het voordelige Kronoparken is het verst afgelegen gedeelte van Stöten met accommodaties. Vanaf daar doe je er met twee liften ongeveer twintig minuten over naar Soltorget (ten westen van Stötentorget).
Zo kom je er
Stöten is heel makkelijk te bereiken dankzij de rechtstreekse vluchten die BBI Travel aanbiedt van Schiphol en Groningen Eelde Airport naar Scandinavian Mountains Airport. Zelf zou ik kiezen voor Groningen, want wat mij betreft heeft een klein vliegveld volop voordelen. Gratis parkeren op Groningen Eelde Airport is bijvoorbeeld bij je vlucht inbegrepen als je boekt bij BBI. We stonden zelfs vlak bij de ingang – geen ritje met een pendelbus nodig dus. Het fijne aan een klein vliegveld (in vergelijking met Schiphol) is ook dat je al heel snel bij de gate zit dankzij de korte rijen bij het inchecken en de security.
(Heb je een vroege vlucht en is het te ver om dan naar Groningen te rijden? Wij sliepen om die reden in hotel Flonk Groningen Zuid. Vanaf dat hotel rij je in een klein kwartiertje naar Groningen Airport Eelde. Als je te vroeg op moet voor het ontbijt van het hotel, kun je een lekker ontbijtpakketje meekrijgen. Er rijdt ook een gratis pendelbus van het hotel naar het vliegveld. Parkeren bij het hotel is ook gratis. Bekijk hier prijzen en beschikbaarheid voor hotel Flonk Groningen Zuid.)
Na minder dan twee uur vliegen stap je uit in de sneeuw van Dalarna. Daar sta je binnen no-time weer buiten en het is dan nog ongeveer twintig minuten rijden naar Stöten. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van deze wintersportvakanties in het Zweedse Stöten bij BBI Travel.
Wil je alles weten over wintersport in Zweden? In dit Stralend Zweden Magazine – Wintersport in Zweden vind je al onze ervaringen en tips bij elkaar, inclusief hoe je er komt, wat je moet plannen en meenemen en de fijnste accommodaties en wintersportgebieden. Om het boeken makkelijk te maken, vind je hier wintersportreizen naar Zweden van verschillende aanbieders bij elkaar.
Ik werd uitgenodigd om Stöten te bezoeken voor Stralend Zweden.
Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.