wintersport Klappen in Zweden

Kläppen: Zweedse wintersport in authentiek Dalarna

Wil je op wintersport in Zweden op een plek waar je nog echt de sfeer van het authentieke Dalarna proeft? Dan moet je bij de familie Eriksson en hun wintersportresort Kläppen zijn. Kläppen ligt op maar drie kwartier rijden van de nieuwe Scandinavian Mountains Airport. Maar het fijnste is nog wel dat de familie Eriksson je verwelkomt als een oude bekende en je laat proeven van het traditionele Dalarna.

Visioen van Per Eriksson

Op de plek waar nu het Zweedse wintersportresort Kläppen ligt, was vroeger de grindput die werd gebruikt voor de aanleg van alle wegen en spoorwegen in berggebied Sälen in de Zweedse regio Dalarna. Al in de jaren 70 stond deze plek bekend om de goede, droge sneeuw en de lage temperaturen. Iedereen die hier opgroeide, wist dat sneeuw hier lekker lang op de hellingen bleef liggen, omdat de bomen een beschuttende werking hadden tegen de wind.

In diezelfde tijd waren gasten uit Hundfjället en Lindvallen (twee skigebieden in de buurt die nu deel uitmaken van SkiStar Sälen) op zoek naar skiresorts waar ze voor de afwisseling een dagje naartoe konden. Tegenwoordig blijf je vaak op één plek omdat skigebieden zo uitgebreid zijn, maar in die tijd waren de skimogelijkheden nog veel beperkter en wilde je dus wel eens wat anders.

Op een dag kreeg Per Eriksson, een bekende skiër uit Dalarna die ook al had bijgedragen aan de ontwikkeling van skigebied Lindvallen, een telefoontje van de eigenaar van de grindput. Wilde hij niet eens komen kijken of dit een geschikte plek zou zijn voor een skigebied?

En zo liep Per Eriksson begin jaren 80 op sneeuwschoenen over de berg. Hij zag meteen potentieel en had grote plannen. In de jaren die volgden, kneedde hij de berg tot een perfecte plek om te skiën – op elk niveau. Aan alle kanten van de berg kwamen pistes en elke bocht en elke sprong werd tot in de puntjes uitgedacht, getest en geperfectioneerd. Kläppen werd dé plek voor echte skiliefhebbers en kreeg de eerste ‘toppstugan’ (een restaurant op de top van de berg) van heel Sälen.

wintersport Klappen in Zweden
Uitzicht vanaf de top van Kläppen

Beste skiomstandigheden voorop

In de loop der jaren kwamen er steeds meer pistes bij, maar altijd bleef het streven naar de beste skiomstandigheden voorop staan. Later werden er ook accommodaties gebouwd, zodat gasten die eerst voor een dagje naar Kläppen kwamen voortaan langer konden blijven.

wintersport Klappen in Zweden

Je kunt je hier nu makkelijk een week vermaken, want de pistes zijn erg gevarieerd en er zijn lekker veel routes om te verkennen. De meeste pistes liggen aan de westkant, waardoor je er kunt skiën in de zon en aan het einde van de dag bij zonsondergang. En geloof me, die zijn prachtig hier!

wintersport Klappen in Zweden

Kläppen heeft zelfs het grootste aantal pistes met sneeuwgarantie van heel Zweden en de enige gondellift in berggebied Sälen. Ook kunnen de skiliften dankzij de beschutte ligging vaak open blijven als die in andere skigebieden in Sälen dicht moeten vanwege harde wind. En als je van sneeuwparken houdt, kun je hier ook prima terecht.

wintersport Klappen in Zweden

Voor de toekomst staan nog meer accommodaties gepland en dus ook meer pistes. Want het is lekker rustig op de pistes en bij de liften van Kläppen en dat wil de familie Eriksson graag zo houden. Meer gasten betekent dus ook meer ruimte om die gasten te spreiden over het wintersportgebied.

wintersport Klappen in Zweden

Oog voor de natuur

Wat ik daarbij heel prettig vind om te weten, is dat Kläppen bij de ontwikkeling van het skigebied nauw samenwerkt met het Zweedse staatsbosbeheer. Samen hebben zij precies in kaart gebracht welke delen van de natuur ongerept moeten blijven, en waar wel pistes en accommodaties kunnen worden aangelegd.

Elk jaar gaat de familie Eriksson weer een stapje verder in de verduurzaming van hun skiresort. Hierbij kun je denken aan:

 • Zorgen voor kennis en bewustzijn van de natuur en milieu bij alle medewerkers. Zo krijgt iedereen die de pistes prepareert training in zuinig rijden en zorgt gps voor de zuinigste route voor de pistebully.
 • Er door middel van 100% ski in/ski out en slimme skipaden en liften voor zorgen dat gasten de auto makkelijk kunnen laten staan
 • Afval scheiden
 • Duurzamere verwarming van de accommodaties (door middel van aardwarmte)
 • Een waterreservoir boven op de berg, waardoor voor deze pistes geen water meer hoeft te worden opgepompt uit de rivier de Vesterdalälven en veel energie wordt bespaard
 • Steeds energiezuinigere sneeuwkanonnen
 • Het zorgvuldig bijhouden van de sneeuwdiepte, zodat er niet meer sneeuw wordt geproduceerd dan nodig is
 • Personeel dat de skiliften bedient niet meer per sneeuwscooter aflossen, maar per sneeuwstep. Inmiddels zijn hierdoor al 3 sneeuwscooters minder in gebruik. D e sneeuwscooters die worden gebruikt, worden steeds milieuvriendelijker.
 • Pisteverlichting vervangen door energiezuinige LED-lampen
 • Zuinigere motoren voor de skiliften

Wil je alles weten over wintersport in Zweden? In dit Stralend Zweden Magazine – Wintersport in Zweden vind je al onze ervaringen en tips bij elkaar, inclusief hoe je er komt, wat je moet plannen en meenemen en de fijnste accommodaties en wintersportgebieden. Om het boeken makkelijk te maken, vind je hier wintersportreizen naar Zweden van verschillende aanbieders bij elkaar.

Een echt familiebedrijf

Inmiddels is Kläppen qua grootte het zesde skiresort in Zweden. Maar de echte familiesfeer is behouden gebleven. Gustav Eriksson heeft het stokje van zijn vader Per overgenomen en is nu CEO. Zijn vrouw Lena is HR-manager en de kinderen vermaken zich (net als andere kinderen uit berggebied Sälen in Dalarna) op de pistes van Kläppen. En oma? Die plukt de kruipbramen die je in wafelcafé Persgården op je wafel krijgt geserveerd!

wintersport Klappen in Zweden

Dat wafelcafé mag je trouwens echt niet missen, want het is een mooi voorbeeld van waar Kläppen voor staat. De Våffelstuga is een authentieke Dala-boerderij die hier zorgvuldig naartoe is verhuisd. Een kostbaar project dat zichzelf niet op de korte termijn terugverdient. Maar het was een dierbare droom van vader Per en daarom ook belangrijk voor zijn kinderen en kleinkinderen.

wintersport Klappen in Zweden

Je vindt het wafelcafé bij het kindergedeelte van Kläppen. Ideaal: in de lente kun je hier lekker op het terras zitten kijken hoe je kinderen les krijgen.

wintersport Klappen in Zweden

De inrichting is ontzettend knus en traditioneel, met houten kandelaars, antieke meubelstukken en een mooie haard.

wintersport Klappen in Zweden

Het is echt zo’n plekje waar je eigenlijk niet meer weg wilt, ook al lonkt de sneeuw buiten na een tijdje natuurlijk ook wel weer.

wintersport Klappen in Zweden

Gevoel van thuiskomen

Het knusse familiegevoel dat Kläppen uitstraalt zorgt ervoor dat maar liefst tachtig procent van alle gasten die hier komen minstens één keer maar vaak zelfs jaar na jaar terugkomen. Ze kennen Gustav en zijn gezin en vinden het fijn om elk jaar tijdens hun wintersport die vertrouwde gezichten te zien. Dat voelt een beetje als thuiskomen.

Van de andere kant voelen Gustav en zijn zorgvuldig geselecteerde en goed opgeleide medewerkers de gasten feilloos aan en weten ze dus ook goed waar ze behoefte aan hebben. Het resort staat dan ook bekend om de goede en persoonlijke service – en dat heb ik zelf ook zo ervaren. Er wordt hier echt goed met je meegedacht en overal kom je vriendelijke gezichten tegen.

wintersport Klappen in Zweden

Iedereen die hier werkt, maakt deel uit va een hechte gemeenschap, als collega’s, maar ook als vrienden. Allemaal voelen ze een grote betrokkenheid bij het reilen en zeilen van het wintersportgebied.

Eerlijk duurt het langst

Zijn de sneeuwomstandigheden toch een keertje minder, dan zal Kläppen de eerste zijn om dat om dat eerlijk aan te geven op de socialmediakanalen. Ook daarop kunnen gasten vertrouwen. Want alles draait hier om sneeuw en de beste skiomstandigheden, niet in de eerste plaats om geld. De familie Eriksson heeft bij de keuzes die ze maken duidelijk geen aandeelhouders in gedachten, maar wil vooral een mooi resort kunnen doorgeven van generatie op generatie.

Kläppen met kinderen

De gemoedelijke sfeer met een focus op familie maakt Kläppen ook tot een ideale plek om te komen wintersporten met kinderen – al is dat natuurlijk wel op meer plekken in Scandinavië het geval. Maar Kläppen is wel heel overzichtelijk, zodat kinderen die gevorderd genoeg zijn om zelf op pad te gaan makkelijk hun weg kunnen vinden. Geen wonder dat ruim 80% van alle bezoekers gezelschappen zijn die met kinderen op wintersport zijn.

wintersport Klappen in Zweden

Afdalingen op verschillende niveaus beginnen en eindigen op dezelfde plek, zodat je samen naar boven kunt gaan, dan ieder je eigen afdaling kunt kiezen en elkaar beneden vanzelf weer tegenkomt. Maar de kindvriendelijkheid zit hem in meer dan alleen het skiën: zo is het ook belangrijk dat er toiletten vlak bij de pistes zijn, voor als je kind opeens nodig moet. Gustav heeft zelf ook nog jonge kinderen dus hij weet hoe hoog de nood kan zijn. En als gezin is het heel fijn om niet per se elke dag uit eten te hoeven gaan, maar ook je eigen warme lunch te kunnen maken bij een van de grillplekken, en die op te eten een van de beschutte picknickplekken. Daar is dus ook voor gezorgd.

wintersport Klappen in Zweden

Kläppen heeft bewust geen mascotte in een pak, die alleen maar zwaait en verder niet met de kinderen praat. In plaats daarvan komen kinderen hier Trolle & Trolla tegen. Dat zijn twee ondeugende, maar vriendelijke trollen die gek zijn op skiën. Ze wonen al jaren in Kläppen: nog voordat Per Eriksson hier zijn skiresort bouwde. Op een winterse dag met heel veel sneeuw kwamen ze Per al tegen, toen hij zijn plannen voor het resort aan het maken was. Dat was de eerste keer dat ze een mens zagen!

Nu kunnen kinderen ze komen opzoeken in Trollgården en met ze kletsen, spelen, zingen en dansen. Ook vertellen Trolle en Trolla spannende verhalen, bijvoorbeeld over hoe Trolla van Vargtjutet gleed toen ze voor het eerst ging skien. En er is een speciale ‘trollslope’. Deze video laat je alvast kennismaken met Trolle en Trolla.

Langlaufen in Kläppen

Zelf was ik zonder kinderen in Kläppen en ging ik langlaufen. Ik had dat ooit één keer eerder gedaan en om eerlijk te zijn was het me toen vies tegengevallen. Ik weet niet of het aan de sneeuwomstandigheden, de loipes, het materiaal of de instructies lag, maar deze keer vond ik het heerlijk! Hier zou ik in de winter best mijn wandel- en hardlooprondjes voor willen inruilen. Je hebt, net als tijdens het wandelen, genoeg tijd om van de omgeving te genieten, en tegelijkertijd is het best een flinke workout.

Daarom alvast een tipje als je ook gaat langlaufen: kleed je niet te warm aan, want je krijgt het er behoorlijk wam van. Het is ook handig om de eerste keer dat je gaat langlaufen met een gids op pad te gaan, want die kan je precies vertellen waar de routes zonder al te veel hoogteverschil te vinden zijn en welke bewegingen en houdingen je op bepaalde momenten moet aanhouden. Later kun je dan zelf de mooiste routes gaan verkennen.

wintersport Klappen in Zweden

Als ik ooit nog eens terugkom in Kläppen, ga ik zeker weer langlaufen. Kläppen heeft 42 km aan loipes en is het enige wintersportgebied dat ook sneeuw produceert voor op de loipes als er niet genoeg natuurlijke sneeuw ligt. Dat komt dus zeker goed.

Op de vraag of Kläppen ook een zwembad heeft, antwoordt Gustav: “Nee, wij hebben de rivier. Maar als je wilt, kun je natuurlijk gebruikmaken van de faciliteiten van andere resorts in Sälen, want die zijn hier vlakbij.” Het is duidelijk: in Kläppen kom je echt om te skiën – of langlaufen dus. En voor de Zweedse natuurbeleving, niet voor allerlei luxe voorzieningen. En eigenlijk past dat wel heel goed bij hoe wij als gezin graag op vakantie gaan.

Lijkt een week lang alleen maar skiën en langlaufen je toch wat lang? Geen probleem, want je kunt nog veel meer doen tijdens je wintersport in Zweden – een hondensledetoch bijvoorbeeld. In deze blogpost lees je wat wij zoal deden tijdens onze wintersportvakanties in Zweden – plus nog wat extra tips. Ook op de website van Visit Sweden vind je alvast wat tips voor tijdens je wintersport in Dalarna.

Slapen en eten

Je kunt in Kläppen verblijven in een van de particuliere vakantiewoningen die je via het resort kunt boeken, of in het eigen hotel van het wintersportgebied: Aparthotel Kurbits. Ik sliep hier een nachtje in een appartement voor vier personen met een woonkamer met keuken, een badkamer met douche, wastafel en toilet, een slaapkamer met een tweepersoonsbed en een slaapkamer met een stapelbed. Ik zag mezelf hier wel verblijven met mijn man en kinderen!

appartement Klappen

Ook in Aparthotel Kurbits komt de traditionele Dala-sfeer terug, bijvoorbeeld in de vorm van schilderingen op de deurposten, borduurwerk in de lobby en dalapaardjes in het restaurant. Hotel Kurbits is zelfs genoemd naar traditionele folkloristische patronen.

wintersport Klappen in Zweden

Waar grotere resorts soms internationale allure willen uitstralen, ben je in Kläppen écht op en top in Zweden. Dat sprak mij heel erg aan.

wintersport Klappen in Zweden

Beneden in dit appartementenhotel vind je een sportwinkel en restaurant Halster. ‘s Avonds (na de après ski) wordt hier een lekker buffet geserveerd, maar ik was nog enthousiaster over het ontbijt. De kinderen die hier verbleven trouwens ook, want ze liepen af en aan met de wafels die er vers gebakken werden. Daarbij staat dan ook nog een kan warme chocolademelk. Zelf was ik vooral erg blij met de gembershot en bosbessensmoothie.

wintersport Klappen in Zweden

Kläppen in de zomer

In de zomer kun je je trouwens ook prima vermaken in Kläppen. Dan kun je er hardlopen, wandelen, mountainbiken, zwemmen in de rivier, kajakken, suppen, discgolf spelen… en zelfs skiën en skispringen (op plastic). Voor je verblijf kun je dan niet alleen terecht in de accommodaties die ook voor de wintersport worden gebruikt, maar ook op de camping.

Je moet dan wel op een andere manier naar Dalarna reizen, want de rechtstreekse vlucht van Groningen naar Scandinavian Mountains Airport biedt BBI Travel alleen in de winter aan. In de zomer kun je gewoon over de bruggen deze kant op rijden, of de boot van Kiel naar Göteborg nemen. Het is dan nog zo’n 450 km rijden van Göteborg naar Kläppen.

Speciale wintervluchten

Maar in de winter is Kläppen nu dus wel heel erg makkelijk te bereiken dankzij de rechtstreekse vluchten naar Scandinavian Mountains Airport. Die vertrekken vanaf Groningen en Schiphol. Na ongeveer een uur en drie kwartier vliegen stap je uit in winterwonderland Dalarna. Daar sta je binnen no-time weer buiten en het is dan nog ongeveer drie kwartier rijden naar Kläppen. Zo sta je lekker snel in de sneeuw! Bekijk hier prijzen en beschikbaarheid van deze winterportvakanties in het Zweedse Kläppen.

Wil je meer weten over wintersport in Kläppen of op andere plekken in de Zweedse regio Dalarna? Bekijk dan ook de video die ik daar maakte om alvast van de sfeer te proeven.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Ik werd uitgenodigd om Kläppen te bezoeken voor Stralend Zweden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Eén reactie

 1. So funny and interesting to read a dutch blog about my own town and region. Permanently living in Mora in Dalarna. I found your post on Kläppens Facebook page. We always choose Kläppen for skiing even though we have other ski resorts closer to Mora.
  I blog mostly about Asia, but also Europe, and now even little bit Sweden because of you know what…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *