wintersport in Vemdalen

Vemdalen: knus & authentiek op wintersport in Zweden

Als ik terugdenk aan mijn wintersport in het Zweedse Vemdalen, herinner ik me vooral de rust die ik daar voelde. Dit had alles waar je aan denkt als je je een wintersportvakantie in Zweden voorstelt: knusse stuga’s om in te overnachten, rust en ruimte op de pistes, vriendelijke mensen en natuurlijk een prachtige natuur. Je kunt hier tijdens het skiën zelfs rendieren tegenkomen! Voeg daar nog het lekkere, authentiek Zweedse eten en de mooie wellness-voorzieningen aan toe en je hebt wat mij betreft de perfecte Zweedse wintersportvakantie te pakken. En daar ben ik niet de enige in: ook onder de Zweden zelf is Vemdalen een populaire wintersportbestemming. Vanuit Nederland kun je er nu rechtstreeks naartoe vliegen met BBI Travel. Hieronder vind je mijn persoonlijke ervaringen met dit wintersportgebied en praktische tips voor als je zelf op wintersport gaat in Vemdalen.

Skiën en langlaufen in Vemdalen

Vemdalen ligt in de regio Jämtland Härjedalen (in Norrland, de noordelijkste van de drie delen waarin Zweden is opgedeeld) en heeft met leuke pistes, een Snow Park en een Fun Ride heel veel winterpret in huis voor iedereen, van gezinnen met kinderen tot behendige boarders en skiërs. Hier vind je de pistekaarten van Vemdalen.

Vemdalen bestaat uit drie skigebieden, waarvan ik er twee bezocht. Ik zal ze hieronder omschrijven. In totaal heeft Vemdalen 51 km aan pistes, waarvan 14 verlicht. Van de 71 afdalingen zijn er 21 groen, 22 blauw, 16 rood en 12 zwart. Een fijn gebied voor beginnende skiërs dus, maar ook als gevorderde wintersporter hoef je je zeker niet te vervelen. De pistes zijn bereikbaar met 35 sleepliften en 6 stoeltjesliften. Sneeuwkanonnen zorgen voor sneeuwzekerheid en met de skibus (gratis met je skipas) verplaats je je makkelijk tussen de verschillende delen van dit skigebied. Liever langlaufen? Daarvoor ligt er in Vemdalen 70 km aan loipes (en in de omgeving zelfs 180 km). Daarvan is 19 km verlicht.

Verblijven in Vemdalen kan in alle drie de skigebieden. Veel van de hotels, appartementen en vakantiehuizen staan vlak bij de pistes en zijn ‘ski in, ski out’. Dat vind ik echt ideaal, want sjouwen met je ski’s en lopen op je skischoenen blijft toch altijd een stuk minder leuk dan ermee over de sneeuw glijden. Verderop vind je mijn persoonlijke tips voor fijne plekken om te overnachten in Vemdalen.

Skigebied 1: Vemdalsskalet

Als eerste streek ik neer in Vemsdalsskalet. Dit centrumpje bestaat nog niet zo heel lang, maar heeft een heel authentieke uitstraling. Dat is ook bewust zo gedaan: de gebouwen zijn gebaseerd op het uiterlijk van bestaande dorpjes hier in de buurt. Rondom het centrale plein Skalets Torg liggen de restaurants, sportwinkels en de vestiging van de VVV van Vemdalen.

wintersport in Vemdalen in Zweden
Skalets Torg in Vemdalsskalet

Mijn vakantiewoning in Vemdalsskalet

Ik kwam pas tegen de avond aan in Vemdalsskalet, dus ik ging eerst naar mijn vakantiewoning. Ik verbleef in een vakantiewoning van Sorgardane, vlak bij de pistes en Skalets Torg. Dit appartement had vier slaapkamers: twee met een tweepersoonsbed en twee met een stapelbed. Ideaal als je bijvoorbeeld met twee gezinnen op wintersportvakantie bent. Aan weerszijden van de gezellige woonkamer lagen twee slaapkamers en aan elke kant een badkamer, waarvan één met sauna. Het fijne aan een vakantiehuisje of appartement vind ik altijd dat je – als je dat wilt – ook zelf kunt koken. Zo hoef je niet elke avond de deur weer uit om te eten – en het scheelt ook nog in de kosten. Het is dan ook goed om te weten dat er een ICA-supermarkt op loopafstand van deze appartementen is (ICA Vemdalsskalet, aan de andere kant van Skalets Torg, naast het Högfjällshotell). Voor een typisch Zweedse lunchervaring haal je hier wat worstjes, broodjes, mosterd en ketchup. Zodra je trek krijgt, zoek je een van de grillplaatsen of een värmestuga langs de pistes op en maak je gezellig je eigen warme lunch klaar.

appartement in Vemdalen
Mijn appartement (Sorgardane)

Skiles in Vemdalsskalet

De volgende ochtend haalde ik mijn skispullen op bij de verhuur van SkiStar Vemdalen. Als je dit van tevoren regelt (dat kan BBI Travel voor je regelen als je je wintersport in Zweden bij hen boekt), staat alles netjes voor je klaar, zodat je snel weer naar buiten kunt.

Daarna was het tijd voor mijn skiles. Mijn skivaardigheden staan namelijk nog in de kinderschoenen. Terwijl ik om me heen de gevorderde skiërs al volop zag genieten, meldde ik me bij het startpunt van de lessen.

skiles in Vemdalen in Zweden

Hier, vlak bij Skalets Torg, is een speciaal gedeelte ingericht voor kinderen (en volwassenen zoals ik) die het nog moeten leren. Ook erg fijn is Skalet Express: een stoeltjeslift die ook heel geschikt is voor kinderen en beginners. Maar er zijn hier ook schotelliften en een overdekte lopende band om naar de top van de oefenafdalingen of de sleeheuvel te komen. Regelmatig kom je hier ook sneeuwpop Valle tegen, die een belangrijke rol speelt bij de activiteiten voor kinderen van 3-8 jaar die hier worden georganiseerd.

skien in Vemdalen in Zweden

Zelf had ik een afspraak met Elin om te kijken of we mijn skivaardigheden nog wat konden opkrikken. Ik ben niet wat je noemt een natuurtalent en stond toch weer wat te trillen op mijn benen na zo lang geen sneeuw onder de voeten te hebben gehad. Maar net als tijdens mijn verblijf bij SkiStar Sälen trof ik een ontzettend vriendelijke skilerares, die me meteen geruststelde: we zouden het rustig aan doen, met als belangrijkste doel plezier hebben. En dat lukte zeker! Al snel gaf Elin me wat gouden tips waardoor de bochtjes op de oefenpiste steeds makkelijker gingen. Ik had echt het gevoel dat ik in die ene les weer een flinke stap vooruit bracht. Als toetje gingen we met een stoeltjeslift wat hoger en zoefde ik over een van die mooie pistes van Vemdalen, zo tussen de bomen door.

Wil je alles weten over wintersport in Zweden? In dit Stralend Zweden Magazine – Wintersport in Zweden vind je al onze ervaringen en tips bij elkaar, inclusief hoe je er komt, wat je moet plannen en meenemen en de fijnste accommodaties en wintersportgebieden. Om het boeken makkelijk te maken, vind je hier wintersportreizen naar Zweden van verschillende aanbieders bij elkaar.

skiliften in Vemdalen in Zweden
Kijk dan wat een rust op de pistes!

Sta jij steviger op de ski’s dan ik? Dan kun je in Vemdalsskalet profiteren van pistes op twee bergen. Dankzij de snelle express-liften ben je zo boven. In totaal zijn er 9 sleepliften en 4 stoeltjesliften. De 18 km aan pistes is verdeeld in 4 groene, 7 blauwe, 8 rode en 6 zwarte afdalingen. Bij piste 19 van Vemdalsskalet is ook een Fun Ride, waar zowel beginnende als gevorderde skiërs en snowboarders kunnen spelen met schansen en andere obstakels. Ze waren deze keer niet mee, maar wat zouden mijn man en twee skigekke tieners het hier naar hun zin hebben!

pistes in Vemdalen in Zweden

Tijd voor de lunch

Van actief zijn in de buitenlucht krijg je trek en voordat ik het wist, gaf mijn maag aan dat het tijd was voor de lunch. Ik besloot terug te keren naar Hovde Kök & Bar, in Hovde Hotell en vlak bij mijn vakantiewoning in Vemdalsskalet. Na aankomst in Vemdalen was ik hier nog een hapje gaan eten voordat ik in mijn vakantiewoning achtereenvolgens de sauna en mijn warme bedje in dook. Ik at toen forellrom med smetana als voorgerecht, als hoofdgerecht Wallenbergare (grote gehaktballen) van elandenvlees en als dessert granpannacotta (panna cotta met sparrentopjessmaak). Het smaakte allemaal uitstekend, dus ik wist wel waar ik voor de lunch naartoe ging.

Voor de lunch nam ik de dagens lunch (lunch van de dag). Dat is echt een toptip als je betaalbaar uit eten wilt in Zweden. Je krijgt dan echte Zweedse husmanskost (typisch Zweedse & alledaagse gerechten) voor een vriendelijke prijs, waarbij water/sap, koffie, thee en vaak ook een saladebuffet en/of een koekje bij de koffie al inbegrepen zijn. Op de dag dat ik in Vemdalsskalet was, was de dagens lunch Isterband med stuvad potatis (huisgemaakte worst met aardappeltjes gegaard in mosterdroomsaus). Echte stevige kost voor als je de hele dag op je ski’s of snowboard staat.

Hovde Kok och Bar

Naar de top

Na de lunch besloot ik de ski’s even te laten voor wat ze waren en een stukje te lopen naar Hovde Express: de stoeltjeslift die je naar een van de twee toppen van skigebied Vemdalsskalet brengt.

wintersport in Vemdalen

Daar kreeg ik geen spijt van: het uitzicht op de top, bij de inmiddels alweer ondergaande zon, was fantastisch.

wintersport in Vemdalen

Geen rendieren deze keer, maar dat mocht de pret niet drukken. Kijk nou wat mooi!

wintersport in Vemdalen

Eten en drinken met het mooiste uitzicht doe je hier op de berg in Hovdestugan. Dit is de perfecte plek voor een warme chocolademelk met een echt Zweeds kaneelbroodje.

wintersport in Vemdalen

En als je dan weer helemaal opgewarmd en opgeladen bent, is het een kwestie van kiezen welke afdaling je deze keer wilt verkennen.

wintersport in Vemdalen

Afscheid van Vemdalsskalet

Voordat ik afscheid nam van skigebied Vemdalsskalet, stapte ik nog even binnen bij de plaatselijke VVV (ook aan Skalets Torg). Daar kunnen ze je alles vertellen over de natuur en activiteiten in dit mooie gebied. Maar je vindt er ook heel veel leuke souvenirtjes.

VVV Vemdalen

Skigebied 2: Klövsjö/Storhogna

Mijn volgende bestemming was Storhogna, dat samen met Klövsjö het tweede skigebied van Vemdalen vormt. Samen hebben Storhogna en Klövsjö 22 pistes, waarvan 10 groen, 7 blauw, 2 rood en 3 zwart. De drie zwarte pistes bevinden zich allemaal in Klövsjö, dat ook geleidelijke afdalingen heeft. Vier pistes zijn verlicht en veertien sleepliften en een stoeltjeslift brengen je naar het begin van je afdaling. Kinderen kunnen in Klövsjö terecht in Valle’s Miniland en boven aan de Solliften ligt Valle’s Skogsbrant, een gezinsroute door het bos. Het dorpje Klövsjö werd trouwens in de jaren 70 uitgeroepen tot het mooiste dorpje van Zweden – iets waar de inwoners nog steeds trots op zijn.

Met de Sollift is Klövsjö verbonden met Storhogna, waar ik dus verbleef. Dit skigebiedje heeft groene, blauwe en rode pistes en ligt zo hoog dat je op 100% natuurlijke sneeuw skiet. Daarnaast heeft Storhogna een kindergedeelte met lopende banden en een speelpark.

Langlaufen in Storhogna

Maar ik ging niet skiën in Storhogna; ik ging langlaufen. Zodra de zon boven de horizon uit kwam, zocht ik de loipes bij het hotel op.

langlaufen in Vemdalen, Zweden

De Zweden krijgen het langlaufen met de paplepel ingegoten, maar ik ben nog lang niet zo handig op deze smalle latjes. Daarom kreeg ik instructies van twee ervaren langlaufers, die me ook de weg konden wijzen naar een mooie en niet te moeilijke route.

langlaufen in Vemdalen, Zweden

Het was even wennen, maar na wat goede tips lukte het me weer om overeind te blijven en vooruit te komen. En het leuke aan langlaufen vind ik, dat je iets meer tijd hebt om van het landschap om je heen te genieten – net als bij wandelen eigenlijk.

langlaufen in Vemdalen, Zweden

En het licht zo tegen het einde van december was echt sprookjesachtig. Het was maar kort licht, maar als het licht was, was het eigenlijk altijd genieten.

langlaufen in Vemdalen, Zweden

Storhogna Hogfjällshotell

Na het langlaufen was ik behoorlijk bezweet geraakt. Gelukkig kon ik mezelf weer opfrissen en mijn spieren laten bijkomen in Storhogna Hogfjällshotell, waar ik verbleef. Dit hotel staat direct aan de langlaufroutes en vlak bij een sleeplift die je naar de rest van skigebied Storhogna brengt. Dit hotel is echt een aanrader als je van sneeuw én van wellness houdt.

Storhogna Hogfjallshotell

In het hoofdgebouw zelf is een prachtige wellness aangelegd met een zwembad en bubbelbad, sauna’s (één voor mannen en één voor vrouwen) en de mogelijkheid om verschillende wellnessbehandelingen te boeken. Heerlijk na het langlaufen of skiën!

Storhogna Hogfjallshotell

Daarnaast is er Fjällvistet, een privéwellness die je kunt afhuren met familie of vrienden. Fjällvistet heeft een sauna, een bubbelbad (buiten) en een heerlijke loungeruimte met openhaard. Om af te koelen na de warmte in de sauna of het bubbelbad kun je het koude dompelbad gebruiken, of gewoon even in de sneeuw rollen.

wellness in Zweden

Eten in Vinterträdgården

Behalve al die wellness heeft Storhogna Hogfjällshotel een prachtige binnentuin compleet met een beekje en bomen. Hier is ook het restaurant van het hotel gevestigd: Vinterträdgården. Daar kun je ‘s avonds heerlijk eten, maar ook de dagens lunch is er prima verzorgd. Ingrediënten uit de natuur van Norrland staan centraal in de gerechten.

Storhogna Hogfjallshotell

In Vemdalen kun je dus prima proeven van de Scandinavische keuken, met veel lokale ingrediënten zoals bessen, paddenstoelen, vis en wild – allemaal uit de Zweedse bergen, bossen en meren. De plaatselijke koks, bakkerijen, brouwerijen, kaasboeren en slagers geven oude tradities graag een moderne draai.

Noorderlicht!

Maar de grootste traktatie volgde toch wel na het eten. Tijdens een ommetje rondom het hotel zag ik namelijk iets groens aan de horizon. Zou ik het noorderlicht te zien krijgen? Ik had er eigenlijk niet op durven hopen, dus ik had ook niet mijn goede camera bij me, of een statief. En er was rondom het hotel eigenlijk veel te veel licht van de kerstversiering van de vakantiehuizen die daar staan. Maar ja hoor, het was wel degelijk het noorderlicht!

noorderlicht in Zweden

Je kunt je dus wel voorstellen dat ik hele goede herinneringen heb overgehouden aan mijn verblijf in Storhogna.

Skigebied 3: Björnrike

In dit derde skigebied van Vemdalen ben ik niet geweest. Björnrike heeft een zonnige ligging en schijnt een ideaal skigebied te zijn voor gezinnen en kinderen. Dit deel van Vemdalen heeft een groot kindergedeelte (Björnvallen) en een Snow Park met groene, rode en zwarte sprongen (bij Gråhognabacken). Er zijn 24 afdalingen, waarvan 7 groen, 8 blauw, 6 rood en 3 zwart. Vier pistes zijn verlicht. Twaalf sleepliften en één stoeltjeslift brengen gasten naar boven. Björnrike heeft zelfs de langste expresslift in Zweden: de Grizzly Express. Vanaf elke lift kun je vervolgens een makkelijke of moeilijke piste kiezen. De meeste hellingen zijn blauw of rood, maar er zijn ook groene pistes vanaf de top van de berg.

In Björnvallen (het kindergebied van Björnrike) vind je onder andere een mini-sneeuwpark, Valles Skogsbana (Valle’s bospad), een sleeheuvels en oefenpistes. De lessen van de skischool beginnen hier ook. Wat ik hier zelf graag zou bezoeken, is Sameland, met rendieren en Sami-hutten.

Björnrike heeft ook een langlaufstadion waar verlichte routes beginnen.

Meer doen in Vemdalen

Behalve skiën, snowboarden en langlaufen kun je in Vemdalen nog meer winterse outdoor-activiteiten ondernemen. De natuur van het nabijgelegen nationaal park Sonfjället biedt hier alle gelegenheid toe. In het nationale park leven niet alleen rendieren, maar ook beren, wolven, lynxen en veelvraten. Maar maak je geen zorgen: als je maar wat geluid maakt, gaan ze je vanzelf uit de weg. Ze zijn alleen gevaarlijk als ze schrikken van je aanwezigheid.

In deze mooie omgeving kun je onder andere:

  • een avontuurlijke tocht maken per sneeuwscooter
  • of een onvergetelijke huskysafari
  • gaan wandelen, bijvoorbeeld naar een van de drie mooie watervallen hier in de buurt: Fallmoran, Fettjeåfallet en Sångsbäcksfallet. IJsklimmen op deze watervallen is ook mogelijk – daarvoor kun je informeren bij Destination Vemdalen.
  • sneeuwschoenwandelen – de Zweden zelf doen dit niet zoveel (zij stappen eerder op de langlaufski’s), maar voor ons Nederlanders is het een handige manier van je verplaatsen in de sneeuw, die iedereen zich eigen kan maken
  • toerskiën
  • ijsvissen of paardrijden
  • een rit met de sneeuwquad maken
  • of in een arrenslee stappen

Van sommige activiteiten zoals een rit met de hondenslee of sneeuwscooter is het wel verstandig om ze ruim van tevoren te boeken. De bedrijven die ze verzorgen, zitten vaak helemaal volgeboekt. Als je je wintersport in Vemdalen boekt bij BBI Travel, kun je deze activiteiten meteen bijboeken.

Zo kom je er

Lijkt zo’n wintervakantie in Vemdalen jou ook wel wat? Dat komt goed uit, want je kunt er nu rechtstreeks naartoe vliegen vanaf Schiphol of Groningen (van 24 december 2022 t/m 18 maart 2023 een wekelijkse vlucht op de zaterdag). Transavia vliegt vanaf deze twee vliegvelden in Nederland naar Östersund Airport op zo’n 90 minuten van Vemdalen. Als je boekt bij BBI Travel, is ruimbagage inbegrepen en mag je ook een skiset (ski’s, stokken en skischoenen; maximaal 15 kilo) meenemen (geef dit wel door bij het boeken).

Hier vind je wintersportreizen vanaf Schiphol of Groningen/Eelde naar Vemdalen.

Had je mijn video over dit wintersportgebied in Zweden al gezien?

Meer informatie over Vemdalen en de regio Jämtland Härjedalen vind je ook op de website van Visit Sweden of in het Engels op de website van Visit Vemdalen.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Ik werd uitgenodigd om Vemdalen te bezoeken voor Stralend Zweden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *