waterval njupeskar

Wandelen naar de Njupeskär in nationaal park Fulufjället

Is dat nou sneeuw? In juli? Vanaf onze prachtige plek op de camping in Särna in Noord-Dalarna had ik wel al een wit vlak op een berg gezien, maar ik kon me nauwelijks voorstellen dat het echt sneeuw was, midden in juli. Zo hoog was het hier nou ook weer niet en het was wel wat frisjes voor de tijd van het jaar, maar ook weer niet zo koud. Ik had het dus van me af gezet en besloten dat het wit op de berghelling iets anders moest zijn.

Sneeuw in de zomer

Maar toen we de volgende dag naar nationaal park Fulufjället reden voor een wandeling naar de hoogste waterval van Zweden, Njupeskär, zagen we steeds meer van die stukjes wit. Het was wel degelijk sneeuw! Het was de eerste keer dat de kinderen sneeuw zagen in de zomer (behalve dan op de indoor-skibaan) en het gaf onze voorgenomen wandeling meteen iets avontuurlijks. Dit stukje Zweden was ruiger dan wat we tot nu toe hadden gezien en dat vonden we helemaal geweldig.

Sneeuw in nationaal park Fulufjallet, Zweden

Informatiecentrum Naturum Fulufjället

We parkeerden de auto bij Naturum Fulufjället, het bezoekerscentrum van het nationaal park. De toegang is gratis en je vindt er allerlei informatie over de planten en dieren die hier voorkomen. Er hangen mooie foto’s, bijvoorbeeld van het blauwige ijsgordijn waarin de waterval ‘s winters verandert. Ook bekeken we een indrukwekkende film over het noodweer in 1997, waarbij door zware regenval rotsblokken afbrokkelden en een modderstroom talloze bomen neerhaalde.

Naturum Fulufjallet in Dalarna, Zweden

Kies je wandeling

Gelukkig scheen die dag de zon en na zo’n lekkere wafel met jam en slagroom in het restaurant tegenover Naturum Fulufjället begonnen we aan onze wandeling. Nationaal park Fulufjället heeft wel 140 kilometer aan wandelroutes, inclusief rustplekken, schuil- en overnachtingsplaatsen. Wil je een korte wandeling maken naar de waterval Njupeskär, dan kun je kiezen voor Fallet runt, een wandeling van 5,5 kilometer met steile stukken waarbij je langs de boven- en onderkant van de waterval komt, of voor Njupeskärsslingan, een lichtere wandeling van 4 kilometer waarbij een groot deel van de wandelroute toegankelijker is gemaakt met planken en trappen. Omdat het later die dag kon gaan onweren, kozen we voor de kortste en deze wandeling was ook voor de kinderen (7, 8 en 12) prima te doen.

Het werd een van de mooiste wandelingen die ik ooit heb gemaakt. In het begin liepen we over een vlak plankenpad door een landschap met rendiermos, pluizige plantjes en hier en daar een boompje.

Nationaal park Fulufjallet in Dalarna, Zweden

Maar al gauw begonnen we te klimmen en kwamen we terecht tussen de bomen en ontelbaar veel tinten groen.

nationaal park fulufjallet

We volgden het pad langs de rivier de Njupån. Af en toe hadden we zicht op de bergen en dan zagen we weer die sneeuw, steeds dichterbij.

wandelen in nationaal park Fulufjallet, Zweden

Bij de waterval

Uiteindelijk zagen we in de verte ook de Njupeskär, met 93 meter de hoogste waterval van Zweden. Hij was prachtig. Het weer was nog steeds goed en ik voelde een beetje spijt dat we niet voor de langere route hadden gekozen.

Waterval Njupeskar in nationaal park Fulufjallet in Zweden

Maar deze wandeling was ook erg mooi. Het plankenpad leidde ons naar een plateau vlak bij de onderkant van de waterval.

Waterval Njupeskar in nationaal park Fulufjallet, Zweden

Ik vond het gaaf en griezelig tegelijk dat hier in nationaal park Fulufjället ook elanden, bevers en (vooral dat!) bruine beren rondlopen. Ik vertelde de kinderen dat die dieren banger voor ons zijn dan wij voor hen, maar als ik achter ons iets hoorde ritselen, schrok ik toch steeds een beetje. Natuurlijk is er niets gebeurd, maar ik vond het toch een spannend idee.

Eeuwenoude bomen

De weg terug naar het bezoekerscentrum bracht ons nog dichter langs de stukjes sneeuw op de hellingen, en langs hele oude bomen. Op een informatiebord bij een van die bomen werd de geschiedenis van die boom heel leuk gekoppeld aan wat we kennen uit de geschiedenisboekjes. Zo stond de boom er al toen Columbus Amerika ontdekte. Ook is de boom lange tijd Noors geweest: dit stuk van Dalarna is namelijk pas in 1644 Zweeds geworden.

wandelen in nationaal park Fulufjallet, Zweden

Old Tjikko: de oudste boom ter wereld

De oudste boom ter wereld staat ook in nationaal park Fulufjället, ook al hebben wij hem niet gezien. Hij heet Old Tjikko (naar de hond van de professor die hem heeft ontdekt) en op de plaatjes in Naturum Fulufjället konden we zien dat het niet om zo’n hele dikke oerboom gaat, maar om een slanke spar. Toch hebben deskundigen kunnen bepalen dat dit al 9550 jaar hetzelfde genetische individu is. Hij groeit alleen niet steeds verder, maar kloont zichzelf steeds opnieuw. Na ongeveer 600 jaar sterft de stam af en groeit uit hetzelfde wortelsysteem een nieuwe.

Ook leuk: bekijk het eerste stuk van deze wandeling in de winter.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

12 reacties

  1. We hebben allebei de routes gelopen en de Runt fallet route bracht ons alleen naar de bovenkant van de waterval. Waarschijnlijk hebben we dan weer eens een afslag gemist :-(.

  2. Hoi, Is de wandeling ook geschikt voor een kind van 3,5? En zijn er ook alternatieven om de waterval te zien als dit niet het geval is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *