Ga je voor het eerst op wintersport naar Zweden (en misschien zelfs wel voor het eerst überhaupt op wintersport)? Dan vraag je je misschien af wat je allemaal moet regelen en wat je allemaal nodig hebt. Welke kleding houdt je warm in het winterse Zweden bijvoorbeeld? Hoe kom je er en waar kun je fijn verblijven? Hieronder vind je mijn tips voor het plannen van een wintersport in Zweden, gebaseerd op onze wintersportvakanties in Zweden in meerdere wintersportgebieden. Hopelijk heb je er wat aan!
- Dit is mijn Top 10 favoriete plekken in Zweden en hier vind je mijn e-boek met tips voor als je voor het eerst naar Zweden gaat
- Hier vind je mijn tips voor de beste route naar Zweden
- Deze pagina staat vol tips over wat je allemaal kunt doen in Zweden
- Hier vind je volop adresjes om te overnachten in Zweden
- Op deze pagina verzamel ik reizen naar Zweden van verschillende reisorganisaties en hier vind je actuele kortingen en gratis extra’s
- Hier vind je reisgidsen en wandelgidsen voor Zweden en dit is wat wij altijd meenemen als we gaan kamperen in Zweden
- Tot slot: hier zijn mijn tips m.b.t. muggen in Zweden
Planning van je wintersport Zweden
Goed, je hebt dus besloten dat je op wintersport naar Zweden wilt. Dan is het eerst tijd om een verblijf te boeken.
Wintersportgebied en accommodatie
Zelf hebben wij goede ervaringen met meerdere wintersportgebieden in Dalarna en Värmland. Als we met het hele gezin op wintersport gaan in Zweden, verblijven we het liefst in een vakantiewoning, waar we zelf kunnen koken. Zo hou je de kosten ook een beetje in de hand. Extra fijn vinden we het als het vakantiehuisje ook een sauna heeft.
Tot nu toe verbleven we voor onze wintersportvakanties in een vakantiewoning op Säfsen Resort, in een appartement in Idre Fjäll en in een klassieke houten villa in Värmland. Daarnaast verbleef ik een keer in een appartement in Kläppen waar ik maar al te graag ook met mijn gezin zou verblijven.
Ben je zelf op zoek naar een hotel, dan vind je hier informatie over de hotels waar ik verbleef in Skistar Sälen en Stöten.
Wil je alles weten over wintersport in Zweden? In dit Stralend Zweden Magazine – Wintersport in Zweden vind je al onze ervaringen en tips bij elkaar, inclusief hoe je er komt, wat je moet plannen en meenemen en de fijnste accommodaties en wintersportgebieden. Om het boeken makkelijk te maken, vind je hier wintersportreizen naar Zweden van verschillende aanbieders bij elkaar.
Eventueel: overtocht of vlucht
Neem ook in je beslissing mee hoe je naar het wintersportgebied toe wilt reizen. Als je met de auto op wintersport gaat naar Zweden, kan het veel reistijd schelen om de ferry te nemen. Zelf nemen wij graag de nachtboot van Kiel naar Göteborg. We rijden dan op zaterdag in een paar uurtjes relaxt naar Kiel, waar we in de namiddag aan boord gaan. We eten een hapje (in een van de restaurants of iets dat we hebben meegenomen in onze hut), kijken nog wat tv en gaan vroeg slapen. De volgende ochtend rijden we na het ontbijt zo Göteborg in voor het laatste stuk rijden naar ons wintersportgebied.
Een andere mogelijkheid is om vanuit Nederland rechtstreeks te vliegen naar Scandinavian Mountains Airport. Hier zit je meteen dicht bij meerdere Zweedse wintersportgebieden, waar je door middel van een transfer of met een huurauto kunt komen.
Hier vind je een overzicht van de mogelijke routes naar Zweden.
Zelf vind ik het trouwens heerlijk als ik reis & verblijf in één keer kan regelen door middel van een pakketreis. Hier vind je deze winterreizen naar Zweden.
Skipas
Ik had geen idee voordat ik voor het eerst op wintersport ging, maar een skipas geeft je toegang tot de pistes en de skiliften. Ook voor langlauf-loipes heb je vaak een skipas nodig. De laatste keer dat ik dit deed, kreeg ik geen pas, maar een sticker die ik zichtbaar moest dragen tijdens het langlaufen.
Skipassen kunnen best duur zijn, maar hiervan wordt het onderhoud van de loipes, liften en pistes betaald. Skipassen werken een beetje zoals een OV-chipkaart: als ze gedetecteerd worden door het toegangspoortje van de skilift, gaat dan open. Je hoeft ze vaak niet eens uit je zak te halen. Je kunt skipassen voor verschillende periodes kopen, bijvoorbeeld per dag of per week. Ik zou aanraden dit al van tevoren te regelen – dat kan meestal via de website van het skigebied. Als je een pakketreis boekt, zit je skipas er misschien wel al bij in.
Ski-uitrusting
Wij hebben geen eigen ski-uitrusting. We moeten dus als we op wintersport gaan ook die uitrusting huren. We huren dan een pakket met:
- ski’s
- skischoenen
- skistokken
- skihelmen
Ook dit regel ik van tevoren via de website van het skigebied. Als het goed is, staan de spullen dan voor je klaar op je eerste skidag. Hiervoor moet je wel van tevoren je schoenmaat, lengte en gewicht doorgeven, zodat alles al goed voor je kan worden afgesteld.
Lessen
Wij boeken ook altijd wat skilessen als we op wintersport gaan. Gewoon, om er weer even in te komen en om de vaardigheden steeds wat verder uit te bouwen. Dit is wel iets waarmee je niet tot op het allerlaatste moment moet wachten, want het kan zijn dat er anders geen lessen meer beschikbaar zijn. Voor onze meest recente wintersport in Zweden was ik aan de late kant, waardoor we op de eerste dag geen les meer konden boeken. Dan maar een beetje op eigen houtje oefenen 🙂
Verzekering
Controleer ook even of je goed genoeg verzekerd bent:
- Kijk na of je reisverzekering (wij hebben een doorlopende reisverzekering zodat we die nooit kunnen vergeten af te sluiten) ook ongelukjes tijdens de wintersport dekt
- Voor je zorgverzekering zou je eventueel een European Health Insurance Card kunnen opvragen bij je zorgverzekeraar
- Denk ook aan een annuleringsverzekering – er kan altijd iets gebeuren waardoor je vakantie niet kan doorgaan
Meenemen voor je wintersport in Zweden
Wat neem je allemaal mee als je op wintersport in Zweden gaat? Hieronder kun je lezen wat wij zoal meenemen.
Onderweg
Toen ik voor het eerst op wintersport ging, en ik online ging zoeken wat je zoal moet meenemen, kwam ik lijsten tegen die me meer deden denken aan een expeditie dan een vakantie. Warme dekens en waxinelichtjes voor als je urenlang in de file komt te staan, een schep voor als je vast komt te zitten in de sneeuw… Dat klonk als een barre tocht! Gelukkig verliep onze reis naar Zweden tot nu toe altijd probleemloos (afkloppen…). Toch heb ik het lijstje met ‘dingen voor de zekerheid’ wel bewaard. Sommige dingen heb je namelijk wel degelijk nodig en van andere denk ik: Beter mee verlegen, dan om verlegen.
Deze dingen nemen wij mee voor onderweg naar onze wintersport in Zweden:
- Identiteitsbewijzen/Paspoorten
- Verzekeringspassen
- Boekingsbevestiging(en)
- Geld/Pinpassen
- Rijbewijs + kentekenbewijs
- Autosleutels
- Winterbanden + sneeuwkettingen – deze hebben wij al meerdere keren nodig gehad om bij onze accommodatie of de pistes te kunnen komen. Ook handig dus als je weet hoe je ze om de banden doet – thuis even oefenen.
- Knielmat/werkhandschoenen om de sneeuwkettingen te plaatsen (ook plezier van gehad)
- Een (opklapbare) schep. Het is verbazingwekkend hoe snel je, zelfs als je niet hard rijdt, diep in de sneeuw kunt komen te staan (en hoe moeilijk je daar dan weer uit komt). Wij kregen onze auto helaas niet uitgegraven en zijn uiteindelijk los getrokken met een tractor. De bocht bleek ook bij plaatselijke bewoners bekend te staan als verraderlijk…
- Adres/Telefoonnummer van de bestemming + routebeschrijving/navigatie/wegenkaart (Google Maps is mijn grootste vriend wat dat betreft, ook vanwege de actuele weergave van files en wegafzettingen)
- Reflecterend veiligheidshesje
- Gevarendriehoek
- EHBO-set
- Brandblusser
- Anti-condensdoek
- Zaklamp
- Autogereedschap (daar heb ik verder geen verstand van, maar de ervaring leert dat contactspray, siliconenspray, duct tape en tie wraps op elk tripje handig zijn om mee te nemen)
- Reservelampjes voor je voor- en achterlichten
- Reservewiel
- Slotontdooier (deze moet je dan wel buiten de auto bewaren)
- Ruitensproeiervloeistof die niet bevriest tot -40
- IJskrabber of ruitontdooispray
- Dekens + waxinelichtjes voor als je zonder verwarming vast komt te staan (nog nooit nodig gehad gelukkig)
- Thuis alvast vaseline of talkpoeder op de autodeuren doen zodat ze niet dichtvriezen
- Kurken voor onder je ruitenwissers zodat ze ‘s nachts niet vastvriezen
- Ruitbeschermers of autohoes voor bij zware sneeuwval
- Laatste tankbeurt in het land van aankomst: daar voegen ze (meer) antivriesmiddel toe aan de diesel, zodat die niet bevriest na een paar dagen stilstaan
- Eten en drinken voor onderweg
- Boeken/spelletjes voor onderweg (of offline beschikbaar maken van bijvoorbeeld Spotify-playlists of series en films op Netflix)
In en om je vakantiewoning of appartement
Hè hè, we zijn er. Voordat je je skipas en -uitrusting gaat ophalen en je eerste afdaling maakt, neem je je intrek in je thuis voor de komende dagen. Wat wij meenemen voor een paar dagen in een vakantiewoning of -appartement, is in het kort het volgende:
- Kleding (gewone kleding – verderop lees je meer over skikleding) + nachtkleding
- Pantoffels of slippers voor binnen
- Toiletartikelen (vergeet niet een lekkere bodylotion en/of crème tegen een droge huid)
- Zwemkleding + badhanddoek als er een zwembad is
- Badschuim of -olie als de accommodatie een bad heeft
- Als je ook van plan bent om naar de wellness te gaan: badhanddoek, badjas en slippers (en eventueel ook badkleding)
- Vaatwastabletten als er een afwasmachine is
- Beddengoed als je dat zelf moet meenemen
- Handdoeken als je die zelf moet meenemen
- Pedaalemmerzakken en schoonmaakdoekjes om de woning netjes te kunnen achterlaten
- Keukenhanddoek + theedoek als die niet aanwezig zijn in de vakantiewoning
- Eten en drinken voor bij aankomst (ff checken wat voor koffiezetapparaat er staat)
- Tip van een lezer: afwasmiddel om ‘s morgens je skibril mee in te smeren, zodat hij niet beslaat
- Nog zo’n goede tip: oude handdoeken of een dweil voor gesmolten sneeuw onder de kapstok
Op de piste: hoe blijf je warm tijdens de wintersport in Zweden?
En dan nu het skiën. Nadat de skipassen, skilessen en ski-uitrusting waren geregeld, verdiepte ik me in de nodige skikleding. Want wat heb je nodig om goed voorbereid de piste op te gaan? En hoe hou je het allemaal een beetje betaalbaar? Een kleine zoektocht op internet bracht me op deze uitrusting, waarvan ik na inmiddels jaren op wintersport gaan nog steeds gebruikmaak.
Kleding voor wintersport in Zweden
1. Kleed je in laagjes
Het kan flink koud zijn tijdens je wintersport in Zweden. Aan de andere kant houden de Zweden ervan om het binnen flink warm te stoken. Het is dus superhandig als je je in laagjes kleedt, zodat je makkelijk iets kunt uittrekken als je het warm krijgt. Zweten moet je voorkomen: nat van het zweet krijg je het buiten opeens heel snel koud.
2. Begin met warme armen, benen en romp
Basislaag
Als onderste laag wordt vaak thermo-ondergoed van merinowol geadviseerd. Veel mensen zweren bij de onderlagen van Icebreaker en Woolpower. Voordeligere synthetische thermokleding kun je ook prima gebruiken, maar schijnt wel sneller een luchtje te krijgen dan wol. Daarom neem ik altijd genoeg exemplaren mee om regelmatig een schone set aan te trekken. Kies in ieder geval niet voor katoen, want dat wordt en blijft klam als je ook maar een beetje transpireert.
Tussenlaag
Als tussenlaag draag ik aan mijn bovenlichaam over mijn thermoshirt meestal een fleecevest of -trui of een wollen trui. Maar je kunt ook kiezen voor een dun donsjasje, afhankelijk van hoe warm of koud het is en wat je het prettigste vindt zitten.
Buitenlaag
Voor over mijn thermobroek varieer ik afhankelijk van het weer en de activiteit die ik ga doen met 3 verschillende broeken: een gevoerde outdoor-broek (niet waterafstotend), een softshell-broek (waterafstotend) en een dikke skibroek (waterafstotend, met van die bretels). De gevoerde outdoor-broek gebruik ik op dagen waarop ik (ook) veel binnen ben of als ik niet verwacht nat te worden of het erg koud te krijgen. De warme, dikke, waterafstotende skibroek met bretels gebruik ik op dagen waarop ik juist vooral buiten ben en verwacht regelmatig sneeuw op mijn broek te krijgen. De softshell-broek gebruik ik voor omstandigheden daartussenin.
Voor mijn bovenlichaam heb ik als buitenlaag een fijne, veelzijdige jas: de Fjällräven Visby. De bestaat uit een binnen- en een buitenjas die je los van elkaar kunt gebruiken, maar ook samen. Hieronder heb ik alleen de binnenjas aan.
Vergeet je handen en voeten niet
Als je handen en/of voeten koud zijn, voel je je verder ook snel koud. Het is dan ook belangrijk om ze goed warm te houden.
Voeten
Voor aan mijn voeten heb ik skisokken en snowboots met dikke zolen en extra warme inlegzooltjes. Ook heb ik een paar warme wandelschoenen die speciaal bedoeld zijn voor de winter (met zolen die extra grip bieden).
Voor de nachten nam ik nog een paar heerlijk zachte ‘huissokken’ mee. Ook handig voor je voeten: neem een paar sloffen of slippers mee voor als je je snowboots uitdoet. Met waterdichte onderkant, zodat je niet meteen natte sokken hebt als je in een plasje gesmolten sneeuw stapt.
Handen
Koude handen heb ik zelfs als ik bij kamertemperatuur achter de computer zit. Tegelijkertijd lukt het me maar niet om met van die speciale handschoenen voor het bedienen van je mobiele telefoon echt handig met dat apparaat om te gaan. Daarom heb ik gekozen voor een paar met fleece gevoerde wollen handschoenen zonder vingertoppen. Je hebt ze ook waar een extra stukje stof aan zit dat je over je vingertoppen kunt doen en makkelijk weer daar vanaf kunt halen zonder de handschoenen helemaal uit te doen. Maar ik had voor over de vingerloze handschoenen een paar heerlijke warme wanten. Die komen van pas op extra koude momenten, bijvoorbeeld op de honden- of rendierslee of op de sneeuwscooter.
Ook handig: neem een extra paar handschoenen mee, zodat je ze kunt omwisselen als het ene paar nat of klam geworden is.
Bedek je hoofd en gezicht
Via je hoofd kun je veel warmte verliezen. Uitstekende delen, zoals je neus en oren, kunnen vooral bij een snijdende wind erg snel afkoelen – met vervelende gevolgen. Zorg er dan ook voor dat je ze warm houdt. Zelf heb ik behalve een gewone muts ook altijd een bivakmuts bij me om mijn gezicht te kunnen bedekken bij koude wind. Die draag ik dan onder mijn gewone muts. In andere gevallen draag ik een sjaal die ik kan optrekken tot over mijn kin of zelfs neus.
Omdat de schittering van sneeuw in de zon erg fel kan zijn aan je ogen, is het ook verstandig om een goede zonnebril te dragen.
Smeer tegen een droge huid
Geen kleding, maar wel een extra tip: neem zeker iets mee tegen een droge huid. Wat bij mij heel goed werkt, is Lemony Flutter van Lush. Deze crème is eigenlijk bedoeld voor je nagelriemen, maar werkt ook heel goed tegen droogheid van mijn handen, gezicht en lippen. Bijkomend voordeel: elke keer als ik nu Lemony Flutter opsmeer, brengt de geur me in gedachten terug naar Scandinavië in de winter.
Extra tip: gebruik geen crèmes op waterbasis, want die bevriezen en dat is nu juist wat je niet wilt.
Wat neem je mee op de piste?
Als je gaat skiën, wil je vast zo min mogelijk spullen meenemen. Toch kan het volgende handig zijn:
- Een klein rugzakje
- Een (sport)zonnebril met een goed uv-filter en een koordje
- Zonnebrandcrème, ook voor je lippen
- Zakdoekjes voor als je neus gaat lopen van de kou
- Een bidon of thermosfles (genoeg drinken is belangrijk!)
- Telefoons + laders en met het alarmnummer van de piste in het telefoonboek
- Wij hebben een paar telescopische grillspiezen, zodat we bij een van de kampvuurtjes langs de pistes worstjes kunnen grillen
Voor andere sneeuwpret
Tot slot kun je ook andere leuke dingen doen in de Zweedse sneeuw, zoals wandelen, schaatsen of sleeën. Hiervoor kun je de volgende dingen meenemen:
- snowboots/warme wandelschoenen met genoeg profiel om niet uit te glijden
- schaatsen (je kunt ze eventueel ook huren)
- een slee (wij hebben zo’n handige opklapbare slee)
Heb jij nog tip voor wat je echt moet meenemen op je wintersport naar Zweden?
Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.