Onze eerste wintersportvakantie in Zweden was geweldig – een van onze leukste vakanties ooit. Het kriebelde dan ook al gauw om de winter in Zweden nog eens te beleven. Afgelopen voorjaarsvakantie was het zo ver. Deze keer kozen we niet voor Säfsen Resort, maar voor het noordelijker gelegen Idre Fjäll. We waren al eens in de zomer in Idre geweest en vonden het daar erg mooi. De noordelijkere ligging zorgt voor een grotere sneeuwzekerheid én je kunt er rendieren (en soms zelfs het noorderlicht) zien. Genoeg reden om er enorm naar uit te kijken!
- Dit is mijn Top 10 favoriete plekken in Zweden en hier vind je mijn e-boek met tips voor als je voor het eerst naar Zweden gaat
- Hier vind je mijn tips voor de beste route naar Zweden
- Deze pagina staat vol tips over wat je allemaal kunt doen in Zweden
- Hier vind je volop adresjes om te overnachten in Zweden
- Op deze pagina verzamel ik reizen naar Zweden van verschillende reisorganisaties en hier vind je actuele kortingen en gratis extra’s
- Hier vind je reisgidsen en wandelgidsen voor Zweden en dit is wat wij altijd meenemen als we gaan kamperen in Zweden
- Tot slot: hier zijn mijn tips m.b.t. muggen in Zweden
Vooraf alles goed geregeld
Ik moet zeggen dat ik van tevoren al een erg goed gevoel kreeg bij Idre Fjäll. Ik ben de regeltante hier thuis en via de website van Idre Fjäll kon ik accommodatie, eindschoonmaak, skimateriaal en skilessen makkelijk op datum filteren, selecteren, toevoegen aan het winkelmandje en betalen. Niet alles kon ik meteen vinden, maar toen ik per mail contact opnam met het boekingsbureau werd ik heel snel en vriendelijk geholpen. Daarna kon ik inloggen op de website en daar een overzicht bekijken van wat er nu precies onder mijn boekingsnummer geboekt was en of het allemaal al betaald was. Ik ben nogal van de check, check & dubbelcheck, dus ik vond dit erg fijn.
Op weg met Stena Line
Eindelijk was de dag van vertrek dan daar. Onze boot vertrok op zaterdag om 17.45 en inchecken kon vanaf 16.00 uur. De overtocht met Stena Line van Kiel naar Göteborg was ons de vorige keer al erg goed bevallen, dus we hadden er zin in. De vorige keer reisden we met vier personen en deze keer met vijf. Even dacht ik dat we dan misschien wel twee hutten nodig zouden hebben, maar er bleken gewoon vijfpersoonshutten te zijn, met twee stapelbedden waarvan één met een tweepersoonsbed beneden. We hadden ook nog een groot raam – helemaal perfect.
Het enige waarover ik me een beetje druk maakte, was dat het – een week na Ciara – alweer zou gaan stormen. Deze keer was storm Dennis aan de beurt. We waren nog niet zo lang aan boord toen er werd omgeroepen dat we vanwege de harde wind niet meer op de buitendekken mochten komen. De kapitein vertelde dat we ’s nachts op zee in de storm terecht zouden komen en dat hij de stabilisatoren van het schip zou inschakelen. Ik nam maar alvast een reistabletje en ging een beetje zenuwachtig slapen.
Maar wat viel het mee! Toen ik ’s nachts een keer wakker werd, snapte ik eerst niet waar ik was – lagen we nou stil? Even later voelde ik toch een hele lichte deining en begreep ik dat we wel degelijk op zee zaten. Maar daar moest ik wel al mijn voelsprieten voor inschakelen. Lang leve de stabilisatoren! Het is me echt 100% meegevallen. De rest van ons gezin maakte zich sowieso al geen zorgen en kreeg dus gelijk. Voortaan zal ik ook echt niet meer bang zijn om zeeziek te worden als we de boot van Stena Line naar Zweden nemen.
Keurig op tijd lagen we aan de kade en zo reden we zondagochtend rond 9.15 Göteborg in.
Rijden van Göteborg naar Idre Fjäll
Zondag stond helemaal in het teken van rijden van Göteborg naar Idre Fjäll. Het regende pijpenstelen en we hadden een flinke afstand af te leggen, dus we maakten deze keer geen toeristische tussenstops – behalve bij Trollhättan-Överby om even wat boodschappen te doen (inclusief onze eerste kaneelbroodjes van deze week). Bij Sälen reden we nog wel langs het startpunt van de Vasaloppet. Eerder hadden we tijdens een zomervakantie in Dalarna de finish van deze langlaufwedstrijd gezien, dus dat was wel erg leuk. En we zagen nog mensen die aan het ijsvissen waren!
Google geeft trouwens afhankelijk van de actuele omstandigheden een route helemaal door Zweden of deels door Noorwegen. Wij kozen op de heen- en de terugweg voor de route die helemaal door Zweden loopt.
Wil je alles weten over wintersport in Zweden? In dit Stralend Zweden Magazine – Wintersport in Zweden vind je al onze ervaringen en tips bij elkaar, inclusief hoe je er komt, wat je moet plannen en meenemen en de fijnste accommodaties en wintersportgebieden. Om het boeken makkelijk te maken, vind je hier wintersportreizen naar Zweden van verschillende aanbieders bij elkaar.
Aankomst bij Idre Fjäll
Rond zes uur ’s avonds kwamen we aan bij Idre Fjäll. We waren best wel moe van de reis. Des te fijner was het dat het inchecken heel vlot ging. We konden zelfs langs de drive-through check-in! Een vriendelijke mevrouw had binnen een mum van tijd de envelop met de sleutels van ons appartement en onze skipassen te pakken. Ze deed er ook nog een pak koffie bij – dat is iemand die weet waaraan je behoefte hebt na een lange reis 🙂
Ons huisje in Idre Fjäll
De aankomst in onze accommodatie was ook erg fijn. We hadden een appartement op de begane grond en mijn eerste indruk was dat ik het erg ruim en praktisch vond. Bij de voordeur was een grote mat met een bankje waarop we onze snowboots konden uittrekken, zodat de rest van de woning schoon en droog bleef. Op de kapstok was genoeg ruimte voor al onze jassen en skihelmen en voor de ski’s was buiten een apart hok. Naast de deur waren mandjes voor handschoenen en mutsen. Ook fijn: het was binnen al lekker warm.
Tijdens onze eerste uurtjes in onze vakantiewoning in Idre Fjäll kwamen we steeds meer pluspunten tegen. We vonden de inrichting erg gezellig, met veel typisch Zweedse details zoals dit dalapaardje (de semlor kochten we uiteraard zelf bij de supermarkt van Idre Fjäll).
Ook waren er volop kaarsenstandaards in de woning aanwezig – erg gezellig.
Voor nog wat extra warmte staken we de openhaard aan en warmden we de sauna op en de meegenomen blikken kippensoep op. Zo was de lange reisdag snel vergeten.
Wat te doen in Idre Fjäll?
De komende vijf dagen konden we genieten van de wintersportmogelijkheden en andere activiteiten die Idre Fjäll biedt. Toen ik op de eerste ochtend de gordijnen open deed, kreeg ik door dit uitzicht meteen helemaal zin om naar buiten te gaan.
Toen iedereen wakker was, gingen de skiërs in ons gezin (mijn man en onze twee jongste kinderen) hun ski-uitrusting ophalen bij het vlakbij gelegen Skicenter Syd. Daarna gingen ze in afwachting van hun eerste skiles alvast weer wat wennen aan het gevoel van de ski’s en de sneeuw onder hun voeten.
Ik ging samen met onze oudste dochter wat wandelen over het park. Ons appartement stond in Söderbyn, waar het ene huisje er nog knusser uitziet dan het andere.
Tussen de besneeuwde huisjes en langs een van de skipistes liepen we naar het centrum van Idre Fjäll. Het is nauwelijks voor te stellen hoe anders het er hier in de zomer uit moet zien. Dan bieden deze huisjes vast een mooie uitvalsbasis om dit deel van Dalarna te verkennen.
In het centrum van Idre Fjäll is horeca en een goed uitgeruste supermarkt (met ruime openingstijden) te vinden. Je vindt hier ook de receptie, waar je excursies kunt boeken. Ook namen we een kijkje in het activiteitencentrum, waar je kunt zwemmen en sporten.
BBI Travel heeft een uitgebreid aanbod aan accommodaties en excursies in Idre Fjäll. Ze hebben zelfs een speciale pagina op hun website vol met informatie over deze geweldige Zweedse wintersportbestemming, inclusief tips voor bijvoorbeeld restaurants en activiteiten. Die pagina vind je hier.
Als trotse moeder en echtgenote nam ik natuurlijk ook nog even een kijkje bij de les van mijn man en twee jongste kinderen. Ik deed nog wat boodschappen en toen was dag één van onze wintersport in Idre Fjäll alweer bijna ten einde. Een van de kinderen was na die eerste skiles wel erg moe, dus die nam ik lekker mee naar huis terwijl de andere twee skiërs nog even verder gingen. We hoefden niet eens te lopen: de tractor bracht ons zo van de kinderpiste tot vlak bij ons huisje.
Fijne dagen vliegen voorbij
Wat we in de komende dagen nog meer beleefden, zie je terug in deze video die ik maakte.
Je leest er alles over in de volgende blogposts over:
- skiën in Idre Fjäll
- wat te doen in Idre Fjäll als je niet skiet
- onze rit met de arrenslee
- ons bezoek aan de rendieren
- onze winterse wandeling in nationaal park Fulufjället
De ene dag was nog mooier dan de andere en uitzichten zoals hieronder (een foto genomen vlak bij ons huisje) wennen volgens mij nooit.
Inpakken en wegwezen
Aan alles komt een eind en dus ook aan onze wintersport in Idre Fjäll. Ik was blij dat we de eindschoonmaak (hoewel met 160 euro behoorlijk prijzig) hadden bijgeboekt, want we waren veel liever buiten dan op die laatste middag te moeten schoonmaken. Nu hoefden we er alleen maar voor te zorgen dat de vaat schoon was, het vuilnis was weggebracht en de bedden waren afgehaald. Dat laatste moest sowieso al, want om wat kosten te besparen hadden we ons eigen beddengoed meegenomen.
Iets voor zeven uur ’s morgens reden we weg bij ons huisje in Idre Fjäll. We dropten onze sleutels in de speciale bak die daarvoor bij de toegangsweg staat (voor als je vertrekt buiten de openingstijden van de receptie) en kozen voor dezelfde route via Sälen en Trollhättan. Daar deden we boodschappen om ’s avonds en de volgende ochtend op de boot te eten. Na een korte stop bij Cafe Husaren in Göteborg (waar ze de grootste kaneelbroodjes ter wereld verkopen) schoven we iets na vieren aan in de rij om weer aan boord van de Stena Germanica te rijden, die weer om 17.45 vertrok. En wat is de kans: we gingen weer een nacht met storm tegemoet (storm Ellen deze keer geloof ik).
We kregen dus weer de boodschap om maar niet op de buitendekken te komen. Die nacht was er wel wat meer deining dan op de heenweg, maar ook nu hadden we gelukkig geen van allen last van zeeziekte. We konden dus de volgende ochtend allemaal genieten van de laatste kaneelbroodjes uit Zweden voordat we om 9.15 uur van boord konden om het laatste stuk naar huis te rijden.
Zoals gezegd: ik zal nu echt nooit meer bang zijn om tijdens een overtocht met Stena Line zeeziek te worden. Als we deze twee overtochten met storm zo goed zijn doorgekomen, heb ik het volste vertrouwen in alle overtochten die ons nog staan te wachten. En ik hoop dat dat er nog heel wat worden, want Zweden, wat was je weer fijn!
Ook in de winter naar Zweden? Hier vind je een overzicht van winterreizen van verschillende reisorganisaties.
De Scandinavische agenda die ik heb gemaakt is online nog verkrijgbaar hier bij Edicola. Verder ligt hij in boekhandels in Nederland en België.
Wij werden uitgenodigd om Idre Fjäll te bezoeken voor Stralend Zweden.
Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.