elanden zien in Zweden

Op zoek naar elanden op Älgens Berg (de Elandenberg)

Zoals ik al eerder vertelde heb ik niet zo’n geluk met het zien van elanden in het wild. Maar natuurlijk blijven we het wel proberen. Daarom reden we tijdens ons verblijf op deze camping bij Trollhättan op een avond naar Älgens Berg oftewel de Elandenberg, die die naam natuurlijk niet voor niets heeft. Als we ergens kans hadden om elanden te zien, dan moest het hier zijn!

Ekopark Halle-Hunneberg

Älgens Berg maakt deel uit van Ekopark Halle-Hunneberg, waar je mooi kunt wandelen. Ook bezochten we er wel eens Kungajaktmuseet Älgens Berg. Dit museum gaat eigenlijk over de elandenjacht, maar wij noemen het altijd gewoon het elandenmuseum (vinden we gezelliger). Je leert er onder andere hoe een eland ziet en hoort, en kunt ontdekken wat een eland lekker vindt. Je steekt dan een stuk hout met de afbeelding van bijvoorbeeld een bloem of een vis in de mond van een elandenkop en die zegt dan: “Hmmmm, njam njam!” of “Blèh!”. Toen onze kinderen klein waren, vonden ze dit ontzettend grappig om te doen.

elandenmuseum halle huneberg

Behalve bovenstaande eland staan er nog een heleboel andere opgezette dieren. Ook zijn er foto’s, een filmpje en een modelspoorbaan te zien van een spoorbaan die hier ooit liep.

Naast het ‘elandenmuseum’ staat ook nog een restaurant (Spiskupan Bergagården Hunneberg). In de directe omgeving kun je mooi picknicken en wandelen. Ben je hier met kleine kinderen, loop dan door het ‘Trollenbos’, waar je misschien geen echte trollen tegenkomt, maar vast wel verse elandenkeutels en elandenvoetsporen en heel misschien wel een echte eland, al is die kans overdag een stuk kleiner. Ons is het – ondanks alle keutels en sporen die we tegenkwamen en een tijdje muisstil in een schuilhut liggen – destijds niet gelukt.

‘s Avonds naar Älgens Berg

Nu de kinderen groot zijn, veel beter stil kunnen zijn en niet meer bang zin in het donker, besloten we een nieuwe kans te wagen. Tegen het vallen van de schemering reden we naar Älgens Berg in Ekopark Halle-Hunneberg. Onderweg kwamen we deze waterval tegen: Byklevsfallet. Die kon ik me helemaal niet herinneren van de vorige keren! Een leuke verrassing.

Ekopark Halle-Hunneberg

Daarna reden we eerst naar de parkeerplaats bij Kungajaktmuseet Älgens Berg. We besloten hier een korte wandelroute te volgen van het bord dat bij de ingang van het terrein staat. Elanden zagen we nog niet, maar de eerste dieren begonnen zich wel te vertonen, waaronder heel veel van deze schatjes:

Ekopark Halle-Hunneberg

Even verderop bleven we stokstijf staan. Vlak bij ons, een stukje hoger op een helling, stond deze ree naar ons te kijken. We keken elkaar aan en het duurde een hele tijd voordat het diertje toch wat meer afstand nam. Wauw, wat een mooi moment!

Ekopark Halle-Hunneberg

Eldmörjan

Maar… nog geen elanden. We besloten nog een stukje verderop te gaan en parkeerden vlak bij het water van Eldmörjan. Er was ons namelijk wel eens verteld dat elanden bij de schemering aan de waterkant komen drinken, en dat een meer dus een goede plek is om te posten als je ze wilt zien.

Ekopark Halle-Hunneberg

Daar was dit een prachtige plek voor. Geduldig keken we hoe het steeds donkerder werd. We tuurden in stilte over het water om te zien of ergens aan de overkant misschien elanden zouden opduiken. Op een gegeven moment dacht ik ze overal te zien, maar het bleek toch elke keer weer een boomstronk of struik. Weer geen geluk dus! Maar wel echt een mooie avond.

Later tijdens deze vakantie maakten we dit trouwens goed met een bezoek aan elandenpark Smålandet in Markaryd. Daar zie je gegarandeerd elanden!

Denk je erover om in deze regio op vakantie te gaan? Dan vind je dit Stralend Zweden Magazine over West-Zweden rondom het Vänern misschien ook wel handig. Hiermee heb je alle tips handig bij elkaar in een pdf-bestand dat je kunt downloaden, opslaan en printen.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *