Stedentrip Trollhättan bij Göteborg: SAAB, sluizen en sciencecenter

Als je eens een andere Zweedse stad wilt bezoeken dan Stockholm, is een stedentrip Göteborg een voor de hand liggende keuze. En als je dan toch in dit deel van Zweden bent, moet je ook zeker een bezoek brengen aan Trollhättan,want ook daar zijn erg leuke bezienswaardigheden te vinden. Wij zijn er al vaak geweest en ik zet de belangrijkste bezienswaardigheden in Trollhättan even voor je op een rij.

De oude en nieuwe sluizen

Trollhättan staat bekend om de sluizen in het Götakanal. Een kijkje bij de moderne sluizen is altijd leuk, vooral als er net een schip passeert natuurlijk. Maar ook de geschiedenis van de sluizen en de voorgangers van de huidige versie zijn interessant. Je kunt bijvoorbeeld beginnen in het Kanalmuseet. Daar kun je een film zien over de aanleg en het gebruik van de sluizen. Ook onze kinderen vonden het machtig interessant en stonden ademloos te kijken naar zo’n pak waarin iemand zich, met loden schoenen, loden gewichten om zijn middel en een zware metalen bol op z’n hoofd, liet afzinken om onder water te werken.

We volgden zelfs een rondleiding langs de oude en nieuwe sluizen, die vertrok vanuit het Kanaalmuseum. Er is een stel sluizen dat nooit echt in gebruik is genomen, een rij sluizen die voor zo’n economische groei zorgde dat hij al snel capaciteit tekort kwam en natuurlijk de reeks moderne sluizen. We liepen erlangs, konden zien hoe de oude sluizen handmatig werden bediend en voelen hoe benauwd en klam het kon zijn om tussen de sluiswanden te moeten werken.

Innovatum Science Center

Innovatum Science Center

Als je met kinderen in Trollhättan bent, met je zeker genoeg tijd uittrekken om te gaan spelen en experimenteren in het Innovatum Science Center. Dat is een enorme ruimte met allerlei speelgoed en experimenten. Grote legoblokken, een houten treinbaan, een winkel met een werkende kassa waarin je zelf je producten kunt scannen, een balletje dat je met je gedachten kunt sturen, allerlei opstellingen die op een leuke manier natuurkundige principes duidelijk maken, een doormidden gezaagde cabrio, een enorme ‘ballenfabriek’, en nog veel en veel meer. Ook ideaal als het even wat minder mooi weer is!

SAAB-museum

In het Saab-museum, dat naast het sciencecenter staat, vind je de prachtigste oude en nieuwe SAABS.

Saab-museum in Trollhättan

NOHAB

Aan de overkant staat een oude fabriekshal van NOHAB, een bedrijf dat vanaf 1847 turbines voor elektriciteitscentrales maakte en vanaf 1865 stoomlocomotieven. Later werd het bedrijf opgesplitst en uit één van de onderdelen van NOHAB kwam SAAB voort. Nu staat in de fabriekshal nog gigantische apparatuur voor metaalbewerking, en er zijn twee smeden gevestigd die er hun werken maken en verkopen. Buiten staat nog een van de stoomlocomotieven.

Kabelbaan Trollhättan

Wij namen vroeger altijd de kabelbaan naar de overkant om naar de waterkrachtcentrale te komen. Helaas is deze kabelbaan niet meer in gebruik, maar er is wel een brug aangelegd.

Waterkrachtcentrale van Trollhättan

Vanuit het informatiecentrum van de waterkrachtcentrale van Trollhättan kun je een rondleiding volgen door de waterkrachtcentrale zelf. Het is erg interessant om te zien waar het water wordt ingenomen, gefilterd en door de turbines gaat. Bij de rondleiding kregen we ook een uitleg over hoe de rivier oorspronkelijk liep (voordat de sluizen werden aangelegd) en waarom in de zomer het water één keer per dag weer zijn oude route mag volgen (dat heeft niks met afwatering te maken, maar is puur voor de toeristen).

De oorspronkelijke rivierbedding was zo ruig, dat hij de ‘Hellerivier’ werd genoemd. Toch waren er mensen die het aandurfden om zich langs de rivier te vestigen en die in kleine fabriekjes gebruikmaakten van de kracht van het water. De ruïnes van die gebouwen zijn nog steeds te zien als je vanaf de brug komt kijken naar het openen van de sluizen.

Kamperen bij Trollhättan

Als wij in Trollhätan zijn, verblijven we altijd op deze camping. Het leuke aan deze camping vinden we, dat je lopend naar het centrum van Trollhättan kunt gaan, en zelfs helemaal naar waterkrachtcentrale en verder naar de sluizen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie