saab museum in trollhattan

Stedentrip Trollhättan bij Göteborg: SAAB, sciencecenter en sluizen

Als je eens een andere Zweedse stad wilt bezoeken dan Stockholm, is een stedentrip Göteborg een voor de hand liggende keuze. En als je dan toch in dit deel van Zweden bent, moet je ook zeker een bezoek brengen aan Trollhättan, want ook daar zijn erg leuke bezienswaardigheden te vinden. Wij zijn er al vaak geweest, zowel toen de kinderen nog klein waren als later, toen ze groter waren en we ook met zijn tweeën konden gaan wandelen. Hieronder zet ik de belangrijkste bezienswaardigheden in Trollhättan even voor je op een rij (met een hoop foto’s erbij).

Musea in Trollhättan

De laatste keer dat we in Trollhättan waren, was het erg slecht weer. Het regende werkelijk de hele dag door. Een mooie dag dus om de musea in Trollhättan (opnieuw) te verkennen.

SAAB-museum

Als eerste gingen we naar het Saab-museum. Hier vind je de prachtigste oude en nieuwe SAABS. Mijn man is een enorme SAAB-fan, dus hij kan zich hier eindeloos vermaken en koopt altijd wel wat mooie spulletjes in de museumwinkel. Maar zelf vind ik het ook altijd weer leuk om al die verschillende modellen te zien, vooral de allereerste SAAB: de URSAAB.

saab museum in trollhattan

Wat ook erg interessant is om te zien, zijn de open motorkappen waar je mooi de motors van de auto’s kunt bekijken.

saab museum in trollhattan

Er staan niet alleen auto’s in het SAAB-museum. maar ook brommers en motorfietsen.

saaabmuseum in trollhattan

Innovatum Science Center

Naast het SAAB-museum is een sciencecenter gevestigd. Als je met kinderen in Trollhättan bent, moet je zeker genoeg tijd uittrekken om te gaan spelen en experimenteren in dit Innovatum Science Center. Dat is een enorme ruimte met allerlei speelgoed en experimenten. De eerste keer dat wij hier waren, waren de kinderen nog best klein en konden ze hier de hele dag wel lekker spelen. Er waren toen onder andere grote legoblokken, een houten treinbaan, een winkel met een werkende kassa waarin je zelf je producten kunt scannen, een balletje dat je met je gedachten kunt sturen, allerlei opstellingen die op een leuke manier natuurkundige principes duidelijk maken, een doormidden gezaagde cabrio en een enorme ‘ballenfabriek’.

innovatum in trollhattan

De laatste keer dat wij er waren, waren de kinderen tussen de 13 en de 19 jaar oud. Maar nog steeds waren er genoeg dingen om zich mee te vermaken. Er was best veel veranderd in het Innovatum Science Center, dus er was ook weer genoeg nieuws om te ontdekken. Ideaal op deze regenachtige dag!

innovatum in trollhattan

NOHAB

Aan de overkant van het Innovatum Science Center staat een oude fabriekshal van NOHAB, een bedrijf dat vanaf 1847 turbines voor elektriciteitscentrales maakte en vanaf 1865 stoomlocomotieven. Later werd het bedrijf opgesplitst en uit één van de onderdelen van NOHAB kwam SAAB voort. Nu staat in de fabriekshal nog gigantische apparatuur voor metaalbewerking, en er zijn twee smeden gevestigd die er hun werken maken en verkopen. Buiten staat nog een van de stoomlocomotieven.

Wij namen vroeger altijd de kabelbaan naar de overkant om naar de waterkrachtcentrale te komen. Helaas is deze kabelbaan niet meer in gebruik, maar er is wel een brug aangelegd.

Wandelen in Trollhättan

De tweede dag dat we in Trollhättan waren, was het weer al beter. We besloten eerst naar een uitkijkpunt te rijden dat we nog nooit eerder hadden bezocht: Kopparklinten. Vanaf de parkeerplaats is het maar een klein stukje lopen naar de verschillende uitkijkpunten die hier zijn gemaakt.

uitzicht in trollhattan

Wandelen naar de sluizen van Trollhättan

Daarna parkeerden we bij Hansenplatsen om vanaf daar richting de sluizen te gaan wandelen. Maar eerst namen we een kijkje bij de Trollhättefallen (de oude rivierbedding waar af en toe nog water doorheen wordt gelaten. Een paar jaar geleden volgden we vanuit het informatiecentrum van de waterkrachtcentrale van Trollhättan een rondleiding door de waterkrachtcentrale die hier staat. Het was erg interessant om te zien waar het water wordt ingenomen, gefilterd en door de turbines gaat.

Denk je erover om in deze regio op vakantie te gaan? Dan vind je dit Stralend Zweden Magazine over West-Zweden rondom het Vänern misschien ook wel handig. Hiermee heb je alle tips handig bij elkaar in een pdf-bestand dat je kunt downloaden, opslaan en printen.

Bij de rondleiding kregen we ook een uitleg over hoe de rivier oorspronkelijk liep (voordat de sluizen werden aangelegd) en waarom in de zomer het water één keer per dag weer zijn oude route mag volgen (dat heeft niks met afwatering te maken, maar is puur voor de toeristen). De oorspronkelijke rivierbedding was zo ruig, dat hij de ‘Hellerivier’ werd genoemd. Toch waren er mensen die het aandurfden om zich langs de rivier te vestigen en die in kleine fabriekjes gebruikmaakten van de kracht van het water. De ruïnes van die gebouwen zijn nog steeds te zien als je vanaf de brug komt kijken naar het openen van de sluizen.

oude rivierbedding in trollhattan

Hier vind je ook Kungsgrottan.

oude sluizen in trollhattan

Daarna liepen we langs het water en deze kerk richting de sluizen.

kerk in trollhattan

Trollhättan staat bekend om de sluizen in het Götakanal. Een kijkje bij de moderne sluizen is altijd leuk, vooral als er net een schip passeert natuurlijk. Maar ook de geschiedenis van de sluizen en de voorgangers van de huidige versie zijn interessant. Je kunt bijvoorbeeld beginnen in het Kanalmuseet. Daar kun je een film zien over de aanleg en het gebruik van de sluizen. Ook onze kinderen vonden het machtig interessant en stonden ademloos te kijken naar zo’n pak waarin iemand zich, met loden schoenen, loden gewichten om zijn middel en een zware metalen bol op z’n hoofd, liet afzinken om onder water te werken.

oude sluizen in trollhattan

We volgden zelfs een keer een rondleiding langs de oude en nieuwe sluizen, die vertrok vanuit het Kanaalmuseum. Er is een stel sluizen dat nooit echt in gebruik is genomen, een rij sluizen die voor zo’n economische groei zorgde dat hij al snel capaciteit tekort kwam en natuurlijk de reeks moderne sluizen. We liepen erlangs, konden zien hoe de oude sluizen handmatig werden bediend en voelen hoe benauwd en klam het kon zijn om tussen de sluiswanden te moeten werken.

oude en nieuwe sluis in trollhattan

Nadat we bij de oude en nieuwe sluizen hadden rondgekeken, namen we een fika bij Slussboden. Bij mooier weer kun je hier ook lekkere ijsjes halen.

fika in trollhattan

Daarna volgden we een ander pad terug richting het centrum van Trollhättan. Er stond namelijk vanaf hier een wandelroute aangegeven. We kwamen daarbij ook nog markeringen van het Olafspad (Olavsleden) tegen.

markering olavspad

Dit Kanalön-huisje vond ik erg schattig.

wandelen in trollhattan

Toen we deze zagen, wisten we dat we weer vlak bij de parkeerplaats van de auto waren.

industrieel erfgoed tijdens een stedentrip trollhattan

Al met al kom je in Trollhättan volop industrieel erfgoed tegen.

insdustrieel erfgoed in trollhattan

Wandelen vanaf de camping bij Trollhättan

Als wij in Trollhätan zijn, verblijven we altijd op deze camping. Het leuke aan deze camping vinden we, dat je naar het centrum van Trollhättan kunt wandelen. We lopen dan heen over het eiland Spikön en terug door de stad (zoals hieronder te zien bij de gele route).

wandelen in trollhattan

Als je wilt, kun je ook helemaal van de camping naar de waterkrachtcentrale en verder naar de sluizen lopen. Maar daar waren we eerder op de dag al geweest, dus we hielden het op deze tweede dag in Trollhättan bij het gele rondje voor een avondwandeling.

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Göteborg kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven – het kan allemaal!

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *