elanden in zweden

Waar kun je elanden zien in Zweden – onze tips en ervaringen

Elke keer als we op vakantie naar Zweden gingen, hoopte ik toch zo dat we een eland zouden tegenkomen. Niet in een dierenpark natuurlijk, maar in het wild. Stel je voor: je rijdt door de Zweedse natuur en opeens zie je een eland in de berm staan. Geweldig toch? Ik moest wel geduld hebben. Het ging bij ons allemaal niet zo vanzelf. Maar uiteindelijk gebeurde het toch een paar keer. Elke keer is het weer een prachtig moment – al heb ik het tot nu toe nog niet op camera kunnen vastleggen. Hieronder vind je onze tips om elanden te zien in Zweden – van musea en elandenparken tot de beste plekken om elanden in het wild te zien.

Museum en dierenpark

Tijdens onze eerste twee vakanties in Zweden (klik hier voor de blogpost met al onze vakantieroutes) wachtte ik ondereweg geduldig af tot er opeens een eland aan de bosrand zou verschijnen. Dat gebeurde helaas niet. Het bleef bij deze opgezette eland het elandenjachtmuseum in ecopark Halle-Hunneberg.

Tijdens onze tweede vakantie in Zweden kwamen we wel heel dichtbij, maar dat was in Skanes Djurpark. Toch niet helemaal de natuurlijke omgeving waar je op hoopt…

eland in Skanes Djurpark

Elanden in het wild zien

Tijdens onze derde vakantie in Zweden wilden we toch wel heel graag een eland in het wild zien. De eerste stap was er: tijdens een wandeling door ecopark Halle-Hunneberg zagen we in ieder geval volop elandenkeutels. We hebben zelfs nog een tijdje doodstil op de loer gelegen in een wildobservatiepost die we onderweg tegenkwamen, maar tevergeefs. Ook al hadden we het gevoel dat er elk moment eentje kon opduiken, er gebeurde helemaal niets.

We informeerden bij de toeristeninformatie van Trollhättan naar tips om elanden in het wild te zien. Een vriendelijke mevrouw adviseerde ons om rond de schemering terug te gaan naar het ecopark. Rond die tijd komen de elanden vaak tevoorschijn uit het bos om te drinken uit het meer.

Zo gezegd, zo gedaan. En ook al valt het niet mee met drie jonge kinderen, we deden echt ons best om heel erg stil te zijn. Maar helaas, ons wachten werd niet beloond. Toen het zo donker werd dat de kinderen het eng begonnen te vinden in het bos, zijn we maar teruggereden naar onze camping.

Ga jij voor het eerst naar Zweden? Dan vind je in dit digitale magazine ‘Eerste keer naar Zweden’ nog veel meer praktische tips. Lees alles over muggen (hoe erg is het en wat helpt?), elanden, mooie routes, campings (boeken of niet?) en nog veel meer!

Elanden zien in een elandenpark

Om het goed te maken, besloten we op de terugweg naar Nederland nog een elandenpark op te zoeken. In Elinge Älgpark kregen we takken met blaadjes die we aan de elanden mochten voeren. Wat waren ze groot!

eland in elandenpark Elinge Algpark

Een bezoek aan een elandenpark vind ik echt wel een leuke manier om elanden te zien. Tijdens onze volgende vakantie bezochten we daarom ook nog dit elandenpark in Kosta.

Eland in elandenpark Kosta Zweden

Toch bleef ik het jammer vinden van die hekken… Ik zou zo graag eens een eland in het wild zien!

Eindelijk een eland in het wild gezien!

En ja hoor, tijdens onze vijfde vakantie in Zweden lukte het eindelijk om een eland te zien. We waren op weg naar Dalarna en ergens tussen Torsby en Mora zag ik hem opeens dwars de weg oversteken. Binnen no-time was hij weer verdwenen. Zo snel dat ik bijna twijfelde of ik het me niet had verbeeld. Maar het beeld staat op mijn netvlies gebrand: het was echt een eland. Ik vind het zulke bijzondere dieren om te zien – door die lange poten en grote lijven lijken ze wel snel en langzaam tegelijk te gaan. Ik heb er natuurlijk geen foto van – daar ging het veel te snel voor.

Later diezelfde vakantie gebeurde trouwens nog een keer hetzelfde. In de buurt van Markaryd zag ik opeens een eland aan de andere kant van zo’n hek dat langs de weg wordt geplaatst om ongelukken met elanden te voorkomen. Voor ik het wist, waren we er alweer voorbij. Maar ik weet zeker dat ik een eland zag. Of zouden we misschien net langs het elandenpark in Markaryd zijn gereden? (Daar gingen we trouwens in een latere zomervakantie in Zweden, toen het weer niet was gelukt om elanden in het wild te zien, naartoe – hier vind je een verslag van ons bezoek)

elandenpark in Zweden
Rijden door het elandenpark in Markaryd

Wilde elanden zien tijdens de wintersport in Zweden

Vorig jaar, tijdens onze wintersportvakantie in Zweden (in dit mooie vakantiehuis in Värmland), zagen we ze opeens weer staan. We reden net terug van een dag in het Zweedse wintersportgebied Branäs, toen we ze niet ver langs de weg tussen de bomen zagen staan. Door de sneeuw op de grond vielen ze beter op dan in de zomer, wat het makkelijker maakte om ze te zien. Maar ook nu was het moment razendsnel voorbij. Maar toch… We hadden elanden gezien in winters Zweden!

Pas ook op voor elanden

Het lijkt tegenstrijdig: we wilden heel graag elanden in het wild zien, maar je moet ook oppassen voor elanden. Die bijna eindeloze hekken langs de wegen staan er niet voor niets. Vooral bij het vallen van de duisternis is het oppassen geblazen. In het elandenpark bij Kosta was een klein museum ingericht waar je onder andere de gevolgen van een aanrijding met een eland kon zien. Grote kans dat er niet veel van je auto overblijft en dat je van geluk mag spreken als je het overleeft! Blijf dus alert en hou je aan de maximumsnelheid, ook al is er verder niemand op de weg.

eland op auto

Verschil elanden en rendieren

Rendieren zien in Zweden ging ons trouwens een stuk makkelijker af. Je moet dan alleen wel op de juiste plek zijn. Elanden zien in Zweden kan eigenlijk overal waar bos en water is. Rendieren kun je alleen tegenkomen als je noordelijk genoeg in Zweden bent. Het zuidelijkste punt waar het kan lukken, is in de omgeving van Orsa en Särna. Wij zagen voor het eerst rendieren langs de weg lopen toen we naar de Nipfjället reden.

Het verschil tussen een eland en een rendier is misschien lastig voor te stellen als je ze nog nooit in het echt hebt gezien. Maar een eland is echt veel groter dan een rendier. Een eland heeft bijvoorbeeld veel langere benen en een grotere kop. Als je ze nog nooit hebt gezien, zou je bij de proporties van een eland kunnen denken aan een paard, en bij een rendier een een ree (hoewel die soms ook best groot kunnen zijn natuurlijk).

sneeuwschoenwandelen renbiten
Een rendier is kleiner dan een eland

Een ander verschil tussen een eland en een rendier is de vorm van het gewei. Het gewei van een rendier lijkt wat meer op een stok, terwijl het gewei van een eland breder (bladvormig) is.

eland in zweden
Het brede gewei van een eland

Heb jij wel eens elanden in het wild gezien?

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *