eland in zweden

Gegarandeerd elanden zien in elandenpark Smålandet in Markaryd

Ik schreef er al eerder over: ik heb meestal niet zo’n geluk met elanden zien in Zweden. Deze zomer waren we bijna vier weken in Zweden, maar weer lukte het niet – ondanks een avondwandeling op de ‘elandenberg’ bij Trollhattan. En dus deden we wat we al eens eerder hadden gedaan: tegen het einde van onze vakantie zochten we een elandenpark in Zweden op. Want daar kun je gegarandeerd elanden spotten! Deze keer gingen we op elandensafari in Smålandet in Markaryd.

Treintje of eigen auto

Je kunt dit elandenpark op twee manieren verkennen: met je eigen auto of met het treintje. Het voordeel van het treintje is dat je onderweg toelichting krijgt. En takken om de elanden te voeren, die hierdoor heel dicht bij je komen.

Een ticket voor het treintje is wel duurder dan een kaartje om met de auto het park in te rijden. Daarnaast vonden wij het vanwege corona wel een fijn idee om te kiezen voor de auto. Extra voordeel van de auto is dat je zelf bepaalt hoe lang je ergens stil wilt staan. Ook mag je zoveel rondjes door het park mag rijden als je wilt. Bovendien zagen we bij de kassa dat als je na half vijf komt, je ook met eigen auto takken krijgt om aan de elanden te voeren. Hiervoor waren wij helaas te vroeg.

Bij de kassa kregen we wel een briefje mee met de regels: niet uitstappen, niet voeren (behalve de takken die daar speciaal voor bedoeld zijn), maar als de elanden dicht genoeg bij de auto komen, mag je ze wel aanraken. Toen reden we over het wildrooster het elandenpark in.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Zweden Magazine over Småland & Öland misschien interessant voor je.

Elanden zien van heel dichtbij

Meteen nadat we de poort van het elandenpark in waren gereden, zagen we de eerste elanden al liggen. Sommige lagen vlak langs de weg, zodat we ze heel goed konden bekijken.

eland in zweden

Een ander, met een kalfje, lag iets verderop tussen de bomen.

elanden zien in Zweden

Zo gingen we op een slakkengangetje over de 3 km lange route door het park, dat in totaal 25 voetbalvelden groot is. We namen uitgebreid de tijd om steeds weer stil te staan en te kijken. En natuurlijk maakten we ook een heleboel foto’s.

eland van dichtbij zien

Ook nog bizons

In een hoek van het bos waar de elandensafari plaatsvindt, is ook een verblijf ingericht voor bizons. Hoewel dit eigenlijk niet de dieren waren waarvoor we waren gekomen, was het toch indrukwekkend om ze van zo dichtbij te kunnen bekijken. Er waren ook kleintjes bij en daarom was ons op het hart gedrukt om op dit stukje van de route ook onze armen binnen de auto te houden.

buffels in elandenpark in Zweden

Weetjes over elanden

Maar de elanden bleven toch het leukst. Langs de weg staan ook borden met wat weetjes over elanden, zoals dat ze kunnen zwemmen en zelfs goed kunnen duiken om de planten op de bodem te eten. En ondanks dat ze er nogal log uitzien, kunnen ze echt snel lopen: tot zo’n 60 km per uur! Ze kunnen dus snel opduiken – vandaar ook de aanzienlijke hoeveelheid ongelukken met elanden. Maar net zo snel als ze kunnen opduiken, zijn ze ook weer verdwenen. Dat zal er wel aan bijdragen dat wij ze maar zo moeilijk kunnen spotten in het wild. En zelfs in het elandenpark viel het ons op hoe goed ze kunnen opgaan in het bos. Wat dat betreft hebben ze echt een uitstekende schutkleur.

Staand nog indrukwekkender

Natuurlijk gingen we nog een rondje – en toen nog één. Tijdens het laatste rondje kwamen we achter het treintje te rijden. Een beetje jaloers keken we hoe de mensen in het treintje een grote eland lokten met de takken die ze van de chauffeur kregen. Hij nam uitgebreid de tijd om eraan te knabbelen: volgens mij stak hij zelfs zijn kop naar binnen in het treintje! We baalden wel dat we van tevoren niet wisten dat je na half vijf ook takken krijgt als je met de auto op elandensafari wilt. Maar ja, om nou eerst nog anderhalf uur te wachten bij de ingang voordat we naar binnen gingen, dat wilden we ook niet.

elandensafari in Zweden

Toch hadden we er ook voordeel bij dat we nu achter het treintje zaten. Want toen het treintje was opgetrokken, konden we de eland die naast de weg stond te herkauwen heel goed bekijken. De elanden die we tot dat moment hadden gezien in het elandenpark, lagen op de grond. Maar als ze staan, kun je pas echt goed zien hoe groot ze zijn.

elandenpark in Zweden

Uiteindelijk waren we dus dik tevreden over onze elandensafari in Markaryd. Echt een aanrader om te doen als je in Småland bent! Wil je nog meer tijd doorbrengen in dit elandenpark? Er is ook een kinderboerderij en het schijnt dat je in het restaurant heerlijke wafels kunt eten.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *