Denk je erover om, misschien wel na jarenlang op wintersport gaan in de Alpen, eens iets anders te proberen? Heb je inmiddels al zoveel sprookjesachtige filmpjes gezien met huskysledes en sneeuwscooters tussen dik besneeuwde bomen dat je dit zelf ook wel eens wilt ervaren? Of was het All you need is love waarin Robert ten Brink naar Trysil in Noorwegen en Sälen in Zweden afreisde dat je over de streep trok? Dan vraag je je vast af wat er nou precies zo anders is aan skiën in Scandinavië ten opzichte van skiën in de Alpen. Zelf heb ben ik op beide plekken op wintersport geweest, dus ik kan wel een vergelijking maken. En ik ben gek op wintersport in Scandinavië! Hieronder vertel ik je wat in mijn ogen de verschillen zijn, zodat je zelf kunt bepalen of je ook een keer de winter in Scandinavië wilt beleven.
- Dit is mijn Top 10 favoriete plekken in Zweden en hier vind je mijn e-boek met tips voor als je voor het eerst naar Zweden gaat
- Hier vind je mijn tips voor de beste route naar Zweden
- Deze pagina staat vol tips over wat je allemaal kunt doen in Zweden
- Hier vind je volop adresjes om te overnachten in Zweden
- Op deze pagina verzamel ik reizen naar Zweden van verschillende reisorganisaties en hier vind je actuele kortingen en gratis extra’s
- Hier vind je reisgidsen en wandelgidsen voor Zweden en dit is wat wij altijd meenemen als we gaan kamperen in Zweden
- Tot slot: hier zijn mijn tips m.b.t. muggen in Zweden
Landschap en klimaat
Het eerste dat opvalt als je wintersportgebieden in Scandinavië vergelijkt met die in de Alpen, is dat de bergen in Scandinavië een stuk lager zijn: zo’n 300-1400 meter. Maar daar kun je zeker niet meteen uit concluderen dat het skiën hier niets voorstelt. Scandinaviërs hebben een passie voor wintersport en weten op hun ‘lage’ bergen heerlijke pistes aan te leggen.
Dankzij de lagere, afgeronde bergen heb je hier veel groene en blauwe pistes die ideaal zijn voor kinderen of beginners. Je kunt op veel plaatsen zelfs veilig off-piste skiën – zelfs als je een beginner bent. Maar er zijn zeker ook wel rode en zwarte pistes te vinden en er zijn ook wereldbekerwedstrijden geskied in Scandinavië.
Lange pistes
Iets anders dat kenmerkend is voor de wintersportgebieden in Scandinavië, zijn de lange pistes (meer dan 2 km). Als je kiest voor zo’n lange afdaling, ben je op je skidag minder tijd kwijt aan in de lift zitten. En minder tijd kwijt aan wachten op de lift, maar daar ben je in Scandinavië sowieso al minder tijd aan kwijt. Je zult merken dat het over het algemeen een stuk rustiger is op de pistes – echt een verademing vind ik zelf.
Wat je ook niet mag vergeten, is dat de boomgrens in Scandinavië ook een stuk lager ligt: rond de 500 meter. Je hoeft dus niet heel hoog te zitten om toch een fantastisch uitzicht te hebben. Dat geeft je het gevoel dat je eigenlijk veel hoger zit en daarmee wordt het verschil met de Alpen weer een stukje kleiner. Extra leuk is dat je als beginnende skiër in de Alpen vaak op de lagere gedeeltes van de berg blijft, maar dat je in Scandinavië ook als beginner kunt skiën vanaf de top. De pistes van verschillende niveaus beginnen en eindigen vaak op dezelfde plek. Dus als je met een gemengd gezelschap reist, kun je toch samen naar boven en tref je elkaar vanzelf beneden weer
Sneeuwzeker
Als we het over het weer hebben, is Scandinavië relatief sneeuwzeker. Door de droge kou zijn de sneeuwcondities optimaal met fijne poedersneeuw. Bovendien voelen de lagere temperaturen in Scandinavië minder koud aan doordat de lucht droger is. Toen ik in Stöten was, was het overdag -20 en toch ben ik de hele middag lekker buiten geweest. Wel is het natuurlijk verstandig om je goed te kleden in laagjes – hier vind je onze meeneemlijst voor een wintersport in Scandinavië.
Altijd donker?
Maar het is toch de hele winter donker in Scandinavië? Nou, dat valt reuze mee hoor. Het klopt dat de dagen rond de jaarwisseling kort zijn. Toen ik er was (in december), werd het om ongeveer 9 uur licht en rond 3 uur weer donker. Maar… Donker wil niet per se zeggen dat je niets meer kunt doen en dat het helemaal gitzwart is. Rond zonsopkomst en zonsondergang geniet je heel lang van het magische oranje of roze licht van de laagstaande zon. Bovendien weerkaatst de sneeuw het licht dat er wel is (bijvoorbeeld van de zon die pas net onder de horizon is verdwenen, of van de sterren en de maan), waardoor het al snel lichter is dan je zou verwachten.
Daarnaast zijn de Scandinaviërs natuurlijk helemaal ingespeeld op het donker en weten ze als geen ander hoe je de donkere dagen mooi kunt verlichten. De huizen hebben vaak buitenverlichting en ook van binnen veel lampjes voor het raam (bijvoorbeeld in de vorm van kaarsentrappetjes of hangende sterren). Ook de pistes worden verlicht en op bepaalde tijden kun je dus gaan avondskiën – een mooie ervaring! Soms wordt er zelfs iets met fakkelverlichting gedaan, dat is helemaal een unieke ervaring.
Voorjaar beste tijd voor skiën in Scandinavië
Je weet natuurlijk wel dat Scandinavië niet alleen de donkerste dagen heeft in de winter, maar ook de lichtste dagen in de zomer. Om dat verschil van (bijna) altijd donker naar (bijna) altijd licht te overbruggen, komt er in het voorjaar elke dag een flinke hoeveelheid zonminuten bij. Als je in het voorjaar gaat, is het verschil met de Alpen daarom al helemaal niet meer zo groot of heb je zelfs al meer daglicht als je voor Scandinavië kiest. Voor de Scandinaviërs is Pasen dan ook de favoriete tijd om te gaan wintersporten, omdat de sneeuw dan vaak nog prima is, maar je overdag wel in je T-shirtje op een zonnig terras kunt zitten.
Eten en drinken
Over terrasjes gesproken: hoe zit het met eten en drinken tijdens een wintersportvakantie in Scandinavië? Wat ik zelf erg leuk vind, is dat je langs de pistes regelmatig värmestugor tegenkomt. Dit zijn een soort ‘opwarmhutjes’ waar je zelf een kampvuurtje kunt stoken om je eigen warme lunch te maken. Een worstje grillen boven het vuur en daar dan een lekkere hotdog mee maken is bijvoorbeeld erg populair bij de Scandinaviërs zelf. En zo hou je je wintersport in Scandinavië ook nog eens lekker betaalbaar.
Wat ook betaalbaar is, is de dagens rätt die in Zweden heel gebruikelijk is. Dit is een dagschotel voor je (warme) lunch, vaak met een saladebuffet en water, koffie en thee er al bij inbegrepen. Kaasfondue of Kaiserschmarren zul je hier niet tegen komen, maar probeer bijvoorbeeld eens raggmunk med fläsk (aardappelpannenkoek met spek). Of ga voor een rendierburger of rendierkebab – dat proef je in de Alpen niet zo snel.
Après-ski in Scandinavië
Ook de après-ski in Scandinavië ziet er behoorlijk anders uit. Als je ‘s middags voor de laatste keer uit je ski’s of snowboard stapt, kun je vaak wel ergens gezellig iets gaan drinken. Sommige horecagelegenheden organiseren rond die tijd van de dag ook kleinschalige live muziekoptredens.
Daarna gaan veel mensen terug naar hun accommodatie om de rest van de dag gezellig samen door te brengen. Je ziet in Scandinavië dan ook veel grotere vakantiewoningen en appartementen, die je met de hele familie of vriendengroep huurt. Zo kun je samen lekker lang tafelen, spelletjes doen of wat je dan ook maar gezellig vindt. Veel van die grotere huizen hebben ook een sauna en die stook je aan het einde van je skidag natuurlijk lekker op. Heerlijk voor je spieren en je slaapt gegarandeerd als een blok!
Zelf vind ik dit een veel leukere manier van après-ski dan dansen en feesten tot in de kleine uurtjes, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.
Overnachten
Een ander verschil qua accommodaties is dat in Scandinavië ski-in/ski-out heel gebruikelijk is. Heel vaak hoef je niet te sjouwen met je ski’s en te lopen op je skischoenen, maar klik je (bijna) voor de deur de lange latten al onder. Voor accommodaties die wat verder van het centrum van een wintersportgebied liggen, zijn er een soort sleepliften of lopende banden die je op je ski’s naar een goed startpunt brengen.
Zelf denk ik bij wintersport in Scandinavië automatisch aan zo’n gezellig houten huisje, maar er zijn ook genoeg mooie hotels waar je een restaurant, wellness en soms nog veel meer ter beschikking hebt. Wat je ook kiest, grote kans dat je in je kamer, appartement of vakantiewoning een torskap hebt. Die lijkt misschien een beetje op een koelkast, maar is bedoeld om al je skikleding weer door en door droog te krijgen. En vergeet niet om die slangen die uit de muur steken in je schoenen of snowboots te steken, dan worden die ook weer helemaal droog van binnen.
In de hotels is vaak op de onderste verdieping een hele ruimte met kluisjes in de vorm van zo’n droogkast. Je skiet dan tot aan de deur, doet direct je ski’s, skischoenen en buitenste skikleding uit en als je ze handig ophangt in de droogkast, zijn ze de volgende dag weer helemaal warm en droog.
Activiteiten en skigebieden
Maar het leukste aan wintersport in Scandinavië vind ik nog wel dat het zoveel meer is dan alleen skiën of snowboarden. Scandinavië is een geweldige bestemming als je niet zomaar op wintersport wilt, maar vooral naar de echte winter toe wilt. Wat denk je van:
- een rit op de sneeuwscooter
- of met de hondenslee
- of de arrenslee
- een wandeling op sneeuwschoenen
- ijsvissen of ijskarten
- elanden en/of rendieren zien
- en als je geluk hebt, zie je misschien wel het noorderlicht!
In deze blogpost lees je veel meer over de activiteiten die je wintersport in Scandinavië heel speciaal maken. Je vindt daar ook de belangrijkste skigebieden in Zweden, inclusief informatie over hoe je er komt.
Alvast van de sfeer proeven? Bekijk deze video over wat we allemaal deden in Trysil en Sälen (waar Robert ten Brink ook was met All you need is love).
Zweden als beste keuze
Mocht je inderdaad besluiten om wel eens een wintersport in Zweden te willen proberen, dan is Zweden het voordeligst. Niet voor niets komen veel Noren, Denen en Finnen naar Zweden om op wintersport te gaan. De Zweedse kroon is op dit moment nog maar 75 % van de waarde van 1,5 jaar geleden, dus Zweden is de laatste tijd veel betaalbaarder geworden.
Mede hierdoor is een skipas in Sälen goedkoper dan een skipas in de Alpen. Dat kun je zien als je het vergelijkt met deze gegevens van de ADAC (de Duitse ANWB). Die vergelijkt de prijzen van skipassen in Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Italië. Duitsland komt daarbij als goedkoopste uit de bus. Maar Sälen in Zweden is nog goedkoper: daar betalen twee volwassenen met twee kinderen voor drie dagen 297 euro.
Nog een extra reden om voor Zweden te kiezen is trouwens de fika: de Zweedse gewoonte om regelmatig de tijd te nemen om samen een kopje koffie of thee te drinken met iets lekkers erbij, zoals een kaneelbroodje of een chocoladebol. Een Noorse vertrouwde mij tijdens mijn bezoek aan Trysil toe dat Noren hiervoor graag naar Zweden gaan omdat ze dat in Noorwegen niet zo doen.
Kies jij voor een wintersport in Scandinavië?
Na enkele jaren op wintersport te zijn geweest in de Alpen, ben ik in ieder geval helemaal enthousiast geworden over wintersport in Scandinavië. Ook mijn kinderen hadden het er heel goed naar hun zin en vragen regelmatig wanneer we weer teruggaan. Ze hopen de volgende keer het noorderlicht te kunnen zien, want dat is tot nu toe nog niet gelukt.
Denk je dat skiën in Scandinavië ook iets voor jou zou zijn? Ik regelde mijn vlucht, accommodatie en activiteiten heel handig in één keer via BBI Travel.
Wil je alles weten over wintersport in Zweden? In dit Stralend Zweden Magazine – Wintersport in Zweden vind je al onze ervaringen en tips bij elkaar, inclusief hoe je er komt, wat je moet plannen en meenemen en de fijnste accommodaties en wintersportgebieden. Om het boeken makkelijk te maken, vind je hier wintersportreizen naar Zweden van verschillende aanbieders bij elkaar.
Het hele jaar in Scandinavische sferen? Daarvoor heb ik deze agenda voor 2025 gemaakt:
Of bestel hem rechtstreeks bij uitgeverij Edicola – dat kan hier.
Wij werden uitgenodigd om op wintersport te gaan in Scandinavië en erover te schrijven op Stralend Zweden en Stralend Noorwegen.
Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.
leuke site met veel informatie!
wat betreft de wintersport: kijk ook eens op http://www.branas.se.
Een mooi wintersportgebied met vele mogelijkheden. Helaas is het vliegveld in de buurt nog niet opgenomen bij de Nederlandse reisaanbieders.
Vanuit Denemarken kan dat inmiddels wel!
Bedankt! Ja, daar zijn we ook geweest: https://www.stralendzweden.nl/skien-in-varmland-wintersportgebied-branas/