wintersport idre fjall

Skiën in Idre Fjäll: ideale plek voor wintersport in Zweden

Vraag aan mijn kinderen wat ze het leukste vonden aan onze voorjaarsvakantie en ze antwoorden allebei: het skiën in Idre Fjäll! Van de vijf dagen dat we in Idre Fjäll waren, ging mijn man er drie skiën met de jongste twee, terwijl mijn oudste dochter en ik andere leuke dingen deden. Ze vonden het maar wat jammer om woensdag aan het einde van de dag de gehuurde spullen weer in te leveren en bleven tot vlak voor sluitingstijd van Skicenter Syd de pistes verkennen. Zelf werd ik zo enthousiast van de skimogelijkheden van Idre Fjäll dat ik me heb voorgenomen om een volgende keer toch ook weer een poging te wagen om op de lange latten te gaan staan. Wat er dan zo leuk was, zal ik hieronder proberen te omschrijven.

skien idre fjall

Vlot geregeld en opgehaald

Zoals ik al schreef in deze blogpost over onze wintersport in Idre Fjäll was het makkelijk om alles voor het skiën te regelen. Op de website van Idre Fjäll kon ik zo het nodige (skipassen, huurmateriaal en lessen) in mijn winkelmandje gooien en afrekenen.

Ook bij aankomst bleef alles lekker vlot gaan. De skipassen zaten in de envelop die we bij de drive-through check-in kregen. Toen mijn man en twee jongste kinderen de volgende ochtend het skimateriaal gingen ophalen, bleek ook dat perfect geregeld. Het was helemaal niet druk, alles stond voor ze klaar, ze werden vriendelijk geholpen en binnen no-time stonden ze weer buiten.

Wil je alles weten over wintersport in Zweden? In dit Stralend Zweden Magazine – Wintersport in Zweden vind je al onze ervaringen en tips bij elkaar, inclusief hoe je er komt, wat je moet plannen en meenemen en de fijnste accommodaties en wintersportgebieden. Om het boeken makkelijk te maken, vind je hier wintersportreizen naar Zweden van verschillende aanbieders bij elkaar.

Skilessen Idre Fjäll

Het was nogal een tijdje geleden dat ze op ski’s hadden gestaan. We waren daarom blij dat we, ook al was het nogal last-minute, nog wat (privé)lessen hadden kunnen regelen. Maandagmiddag verzamelden ze op het afgesproken tijdstip bij Askes Skidområde – en ik keek van een afstandje toe.

skiles idre fjall

De eerste les kregen ze van Markus. Nou heb ik best verlegen kinderen, maar hij wist ze snel op hun gemak te stellen. De communicatie in het Engels ging prima en Markus wist snel hun niveau te bepalen. Hij leerde ze zoveel in dat ene uurtje dat het veel langer had geleken – op een goede manier dus! Opgelucht vertelde mijn jongste me hoe Markus hem had gerustgesteld toen hij een keer viel: “Maakt niks uit! Ik val ook wel eens.” Daarna had hij ook nog duidelijk uitgelegd wat er mis was gegaan.

De volgende dag hadden ze les van Hampus. Die les was zo leuk en leerzaam dat mijn jongste dit uurtje het leukste van de hele vakantie vond – gevolgd door onze rit met de arrenslee. Hampus had ze ook voor het eerst helemaal de berg mee op genomen en was over verschillende pistes tussen de bomen door met ze omlaag geskied. Trots lieten de kinderen me de beelden zien die ze met behulp van de GoPro-clip op hun helm hadden gemaakt. Daar zal ik ook nog een video van monteren, want het zag er schitterend uit.

Aan het einde van deze tweede les hadden zowel Hampus als mijn skikanjers er alle vertrouwen in dat ze overal veilig konden skiën – een fijn gevoel.

De pistes van Idre Fjäll

Woensdag hadden ze nog een hele dag om de pistes van Idre Fjäll te verkennen. En eerlijk gezegd had ik dus een beetje spijt van mijn beslissing om niet te gaan skiën – ook al heb ik me zonder dat ook prima vermaakt. Maar het skiën in Idre Fjäll zag er zo leuk uit! Er zijn allerlei rustige pistes tussen de bomen en vakantiehuisjes door. Hierdoor hoef je ook niet eerst een heel stuk te lopen met je ski’s: je kunt eigenlijk altijd vlak bij je huisje opstappen. En met zoveel liften en routes ga je ook niet steeds hetzelfde stuk omlaag, maar kun je steeds kiezen waar je deze keer naartoe wilt.

pistes Idre Fjäll

De pistes waren ook helemaal niet druk. Alleen bij het benedenstation van de 6-persoonsstoeltjeslift moest je even wachten, hoorde ik. Maar op de meeste plekken waar ik langs de pistes wandelde, kwam maar af en toe een skiër langs.

piste op Idre Fjall

Ook handig: je kunt op ski’s voor de deur van diverse horecagelegenheden én de supermarkt komen. Handig als je even een lunch wilt halen om klaar te maken bij een van de grilhutjes langs de piste. Zo’n lunch van boven een vuurtje geeft je nog wat extra buitengevoel (en het is nog budgetvriendelijk ook). Nog een extra plus wat ons betreft!

skien in idre fjall

Op deze manier vlogen de dagen om met al die verschillende liften en pistes proberen en af en toe even uitrusten op een mooie plek.

uitzicht idre fjall

Praktisch over skiën in Idre Fjäll

Tot zover onze persoonlijke ervaring – zeker voor herhaling vatbaar dus. Verder waren er nog een paar praktische (plus)puntjes wat betreft het skiën in Idre Fjäll die ik nog met je wilde delen:

  • Ben je bang dat de dagen te kort zijn omdat het vroeg donker wordt? Ten eerste: dankzij de weerkaatsende werking van de sneeuw valt dat alles mee en ten tweede: er worden meerdere pistes verlicht als het gaat schemeren.
  • Behalve skiën is ook langlaufen erg populair in Idre Fjäll (en Scandinavië in het algemeen). Leuk om ook eens te proberen. Je kunt kiezen voor een skipas, langlaufpas of combipas als je beide wilt doen.
  • Over combi gesproken: ik zag dat er ook een skipas voor twee ouders is, die ze mogen delen als ze niet tegelijkertijd skiën (bijvoorbeeld omdat een van hen altijd bij een baby moet blijven).
  • En je kunt ook nog kiezen voor Idre Fjälls skipass en de uitgebreidere Idrepasset, die toegang biedt tot 77 pistes in Idre Fjäll, Himmelfjäll en Fjätervålen.
  • Idre Fjäll staat bekend als een zeer sneeuwzekere wintersportbestemming. Mocht je toch bang zijn om tijdens je verblijf zonder sneeuw te komen zitten: op de website vond ik de volgende sneeuwgarantie: “We garanderen dat er minstens 10 pistes en 2,5 km loipes geprepareerd zijn, en anders kun je tot drie dagen voor aankomst annuleren en het complete bedrag terugkrijgen.” Deze sneeuwgarantie gold tussen 21 december 2019 en 19 april 2020, dus kijk zeker even op de website van Idre Fjäll wat er geldt voor jouw geplande wintersportperiode.
  • Als je om welke reden dan ook toch niet vlak bij je huisje op of van de ski’s stapt, kun je ook nog gebruikmaken van de gratis tractorbus die op meerdere plekken op het vakantiepark stopt.

Ook in de winter naar Zweden? Hier vind je een overzicht van winterreizen van verschillende reisorganisaties.

tractor idre fjall

En mocht je nou nog steeds niet overtuigd zijn, bekijk dan ook nog even deze video die ik maakte van onze wintersport in Idre Fjäll. We hebben het er zo leuk gehad!

Wij werden uitgenodigd om Idre Fjäll te bezoeken voor Stralend Zweden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *