wintersport idre fjall

Doen in Idre Fjäll: rit met de arrenslee en Zweedse wafels eten

Tijdens onze wintersportvakantie in Idre Fjäll genoten we vooral van de uitgebreide skimogelijkheden die je daar hebt. Maar we wilden ook nog wat andere activiteiten ondernemen. Op de website van Idre Fjäll viel ons oog op de stallen van dit wintersportgebied in Zweden, die op loopafstand van de andere voorzieningen liggen. Vanuit de stallen kun je paardrijden, maar ook een rit met de arrenslee maken. Dat leek ons wel wat! En dus stonden we na een dag wandelen en skiën aan het einde van de middag bij de stallen, klaar voor onze rit.

Lekker warm in de arrenslee

Bij aankomst zagen we de arrensleeën al klaarstaan – één voor ons en één voor een ander gezin. In de sleeën lagen rendiervellen om op te zitten en dekens voor over onze benen. Want als je stil zit, krijg je het wel wat sneller koud dan tijdens het wandelen of skiën.

Nadat de paarden waren ingespannen en er iemand op de bok was gaan zitten, mochten we onder de deken kruipen. Met een ruk zette de slee zich in beweging – daar gingen we!

paardenslee idre fjall

Winterwonderland

Direct achter de stallen kwamen we terecht in een echt winterwonderland. Hier worden geen pistes onderhouden en rijden geen sneeuwscooters, dus de sneeuw ligt hier hoog opgestapeld. Sommige boompjes komen nog maar net met hun toppen boven de sneeuw uit.

Omdat onze rit om 16.00 uur begon, konden we ook nog eens genieten van het prachtige licht dat de ondergaande zon over de berg liet vallen. Wij maakten onze tocht met de arrenslee in de voorjaarsvakantie, op 18 februari. Ben je hier eerder, tussen week 2 en week 6, dan is het dan al behoorlijk donker en worden er fakkels op de slee gezet. Ook dat lijkt me erg mooi.

arrenslee idre fjall

Paardenkracht

We verbaasden ons erover hoeveel kracht één paard heeft. Het paard trok de slee alsof het niets voorstelde. En alsof dat nog niet genoeg was, trok ons paard op het keerpunt opeens een sprintje en leek het wel moeiteloos heuvelopwaarts te draven. Indrukwekkend! Dat moment kun je ook zien in deze video die ik maakte over onze wintersport in Idre Fjäll.

Na dat sprintje zat ons ritje met de arrenslee er jammer genoeg al snel op. Bij de stallen konden we nog even de andere paarden bewonderen en de knuffelige rode kat gedag zeggen die ons bij aankomst al had verwelkomd.

Wil je alles weten over wintersport in Zweden? In dit Stralend Zweden Magazine – Wintersport in Zweden vind je al onze ervaringen en tips bij elkaar, inclusief hoe je er komt, wat je moet plannen en meenemen en de fijnste accommodaties en wintersportgebieden. Om het boeken makkelijk te maken, vind je hier wintersportreizen naar Zweden van verschillende aanbieders bij elkaar.

Zweedse wafels eten

Maar ons uitje was nog niet afgelopen. Bij deze rit met de arrenslee hoorden namelijk ook nog van die lekkere Zweedse wafels. Vlak bij de stallen staat het wafelcafé van Idre Fjäll. Het staat langs de piste en een langlaufroute, dus je kunt er ook heel makkelijk op de lange latten naartoe.

wafelcafe idre fjall

Binnen in het wafelcafé tref je een superknusse inrichting aan – en heel veel lekkers.

wafelcafe idre fjall

Als je wafel eenmaal naar je tafel is gebracht, mag je hem zelf beleggen. Er zijn drie soorten jam, maar ook slagroom en ijs voor op de wafels. In ons geval was sap, koffie of thee inbegrepen bij de excursie met de arrenslee. Maar als je daar meer trek in hebt, kun je er ook zelf warme chocolademelk met slagroom en mini-marshmellows bij bestellen.

zweedse wafel in idre fjall

Kinderboerderij en kerkje

Bij het wafelcafé bevindt zich ook de kinderboerderij van Idre Fjäll. Hier waren we tijdens het wandelen al langs gelopen. De konijnen waren niet thuis en zaten waarschijnlijk ergens lekker warm binnen. Maar de schapen waren er wel.

kinderboerderij idre fjall

De houten huisjes en Zweedse hekken die hier staan, maken dit echt tot een fotogenieke plek. Even verderop staat ook nog een houten kerkje, waar we tijdens onze wandeling al even binnen waren gestapt.

kerkje idre fjall

Naar huis bij zonsondergang

Toen we het wafelcafé weer uit stapten, werden we ook nog eens getrakteerd op een lucht die nu nog mooier dan tijdens de rit werd gekleurd door de ondergaande zon. We waren helemaal relaxt en rozig van onze dag, die actief was begonnen met skiën en wandelen, en die was geëindigd met de verwennerij van de paardenslee en wafels.

piste idre fjall zweden

Deze avond was het extra fijn dat alles op Idre Fjäll zo dicht bij elkaar ligt. Van de stallen en het wafelcafé liepen we zo naar de supermarkt bij het middenstation van de skilift.

skilift idre fjall zweden

En zo stapten we al snel onze vakantiewoning binnen, waar we na een lekkere kop soep eerst in de sauna en daarna in onze bedjes kropen. Wat een fijne dag!

Boek je arrensledetocht hier

Ben je ook een wintersportvakantie in Idre Fjäll aan het plannen en lijkt zo’n ritje met de arrenslee gevolgd door van die lekkere Zweedse wafels je wel wat? Dan kun je dit al van tevoren boeken via de website van Idre Fjäll. Zo weet je zeker dat er plek is en kun je je er alvast op gaan verheugen. Wafels eten in het wafelcafé kan elke dag wanneer je maar wilt 🙂

Ook in de winter naar Zweden? Hier vind je een overzicht van winterreizen van verschillende reisorganisaties.

Wij werden uitgenodigd om Idre Fjäll te bezoeken voor Stralend Zweden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *