museum in Malmo

Musea in Malmö: van onderzeeër en aquaria tot walgelijk eten

Is het tijdens een stedentrip Malmö toevallig een keer slecht weer? Dat is dan geen enkel probleem, want Malmö heeft meerdere leuke musea waar je je makkelijk urenlang kunt vermaken – of je nu met of zonder kinderen in Zweden bent. De laatste keer dat wij tijdens onze zomervakantie in Zweden een paar dagen in Malmö waren, bezochten we een voor ons nog nieuw museum en een museum waar we al eerder waren geweest. Een ander museum in Malmö waar we al eerder waren geweest, zat helaas al helemaal vol vanwege het beperkte aantal toegelaten bezoekers in verband met corona. Hieronder vind je onze tips voor de leukste musea in Malmö.

Tip: tickets voor attracties en activiteiten in Malmö kun je makkelijk van tevoren alvast online regelen.

Disgusting Food Museum

Dit museum in Malmö kenden we nog niet en volgens mij is het ook nog relatief nieuw: het Disgusting Food Museum. Zodra je binnenkomt, ruik je al vaag een vies luchtje. Je entreebewijs is meteen een spuugzakje, mochten alle walgelijke dingen je tijdens je bezoek te veel worden. Een bord aan de muur liet ons weten dat het drie dagen geleden was dat iemand voor het laatst had moeten overgeven in het museum. Hmmmm, durven we nog?

disgusting food museum in Malmo

Waarom is iets walgelijk?

Als introductie sta je stil bij wat we nou eigenlijk walgelijk vinden en waarom. Dat is niet altijd alleen maar een sterke geur of smaak. Vaak heeft het ook te maken met de gewoontes, normen en waarden waarmee we zijn opgegroeid. En in sommige gevallen zou het kwijtraken van die aangeleerde walging eigenlijk heel positief kunnen zijn. Als we het bijvoorbeeld normaal zouden gaan vinden om larven en insecten te gaan eten in plaats van vlees, zou dat veel beter zijn voor het milieu.

disgusting food museum in Malmo

Kijken en ruiken

Na deze overdenkingen lopen we langs lange tafels waarop allerlei walgelijk eten en drinken staat uitgestald. Bij elk voorbeeld staat een uitleg en bij sommige zijn ook bewegende beelden. We zien drankjes met daarin ontlasting, speeksel, muizen of slangen, kaas waarin levende larven rondkruipen en nog veel meer op zijn minst gezegd bijzondere hapjes en drankjes. Even verderop staan bij sommige voorbeelden ook potten met daarin een beetje van het walgelijke eten of drinken om aan te ruiken. Voor mij dé kans om eindelijk eens surströmming te ruiken, want ik heb het nog nooit aangedurfd om zelf zo’n blikje open te trekken.

surstromming

Vieze dingen proeven

Een nadeel van al die vieze dingen achter elkaar, was dat ik steeds minder het verschil rook tussen het ene vieze luchtje en het andere. Misschien had ik beter eerst naar de surströmming kunnen lopen, in plaats van eerst aan al de stinkkazen te ruiken. Tegen het einde van de rij voelden we ons zo verzadigd van vieze lucht, dat we graag weer naar buiten wilden om wat frisse lucht in te ademen. Maar als je wilt, kun je voordat je weggaat ook nog een paar dingen proeven, of een lekker vies hapje uit de vriezer meenemen om thuis op te peuzelen.

disgusting food museum in Malmo

Het Disgusting Food Museum is dus zeker geen gemiddeld museum. En je moet er een beetje een sterke maag voor hebben.

Malmö Museer

Voor de middag liepen we naar Malmohus Slott, wat we vanuit onze rondvaart al hadden zien staan. Hier is Malmö Museer gevestigd, het grootste museum van Zuid-Zweden. Hier waren we al eens eerder geweest, toen de kinderen nog klein waren. Ze konden zich er niets van herinneren, maar waren gelukkig wel heel enthousiast. Dat is ook niet zo verbazingwekkend, want dit museum heeft echt veel te bieden.

Ten eerste is het dus gevestigd in een kasteel. Je kunt de ridderzaal bekijken en zien hoe dit gebouw in de loop der eeuwen zoal is gebruikt. Het is onder andere een gevangenis geweest, en in de Tweede Wereldoorlog zijn er Poolse vluchtelingen opgevangen. Zo kom je meteen meer te weten over de geschiedenis van Malmö.

kasteel in Malmo

Boven in het museum zijn zalen ingericht met kunst, kleding en design uit verschillende tijdperken. Daaronder vind je in het natuurwetenschappelijke gedeelte veel opgezette dieren, een levensgrote dino en een grot waarin je een simulatie van een aardbeving in gang kunt zetten.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Zweden Magazine over Vakantie in Skåne misschien interessant voor je.

Maar het populairst bij kinderen is toch wel de kelder van het museum. Daar zijn namelijk aquaria, terraria en een klein stukje tropisch regenwoud te vinden. Alleen al met het kijken naar de vissen, slangen, leguanen en andere dieren kun je je een hele tijd vermaken. Wij hadden tijdens ons meest recente bezoek maar een tijdsslot van 2 uur en dat was echt te weinig om het museum helemaal te bekijken. Zeker een aanrader dus, en neem er de tijd voor!

museum in Malmo

Technisch en Maritiem Museum

Schuin tegenover het kasteel van Malmö staat ook nog het Technisch en Maritiem Museum. Ook hier waren we al eens eerder geweest. De verzameling oude auto’s, motoren en andere vervoersmiddelen was toen al een succes bij de kinderen, ook al waren ze nog klein. Je kunt hier zelfs in een echte onderzeeër stappen!

stedentrip malmo

Verder zijn er exposities over de haven van Malmö, auto’s, vliegtuigen, sterrenkunde, moderne technologie en nog veel meer.

stedentrip malmo

Om het helemaal af te maken, is er in het gebouw een grote speelplaats voor kinderen en kun je een ritje maken met de museumtram.

oude tram in Malmo

Dat konden ze zich niet meer herinneren en daarom wilden we nog wel eens terug. Helaas waren we niet de enige, en het enige tijdsslot dat nog beschikbaar was, viel tegelijkertijd met het enige beschikbare tijdsslot in Malmo Museer. We zullen dus nog een keer terug moeten naar Malmö om dit museum opnieuw te bekijken – hopelijk dan zonder tijdsbeperking. Misschien kunnen we dan ook eens een ritje maken met het museumtrammetje dat hier rijd.

Fika in Kommendanthuset

Tussen Malmö Museer en het Technisch en Maritiem Museum vind je trouwens ook nog een leuke plek voor een fika. In Kommendanthuset kun je koffie met iets lekkers nemen, maar ook een ijsje of een complete lunch.

Maar ook de foodhal (saluhal) van Malmö is hier niet zo ver vandaan. Als je daarnaartoe gaat, neem dan zeker een ijsje bij Favvo Glass zoals mij door een local was aangeraden. De smaken zijn echt geweldig daar.

Meer weten over een citytrip Malmö?

  • Bekijk onze ervaring met fietsen door Malmö. In Malmö kun je de oranje deelfietsen van Donkey Republic tegenkomen. Die zijn enorm handig en je kunt er makkelijk van gebruikmaken door de app te downloaden – hoe het precies werkt, lees je hier. Met de kortingscode stralendschrijven15 krijg je 15% korting op de huurprijs van de fietsen.
  • We maakten ook een rondvaart
  • Hier vind je nog meer tips voor een citytrip Malmö en uitstapjes die je vanuit de stad kunt maken
  • Of kijk op Malmo.se voor nog meer informatie over een stedentrip Malmö

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Malmö kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven – het kan allemaal!

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Wij werden uitgenodigd om het Disgusting Food Museum en Malmö Museer te bezoeken voor Stralend Zweden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *