oude telefooncel in Malmo

Fietsen in Malmö: zo zie je makkelijk veel bezienswaardigheden

Tijdens een eerdere stedentrip Malmö hadden we al te horen gekregen dat Malmö grotendeels een heel fietsvriendelijke stad is. Daarom wilden we deze keer de stad ook eens op de fiets verkennen. En dat was een groot succes! De stad heeft veel fietspaden en het verkeer onderweg was erg rustig toen wij er waren (in de zomervakantie). Op deze manier konden we in één middag makkelijk veel van de stad zien – ook bezienswaardigheden buiten het centrum van Malmö.

Tip: leuke activiteiten in Malmö kun je makkelijk van tevoren alvast online regelen.

Fietsen huren in Malmö

We hadden geen eigen fietsen bij ons, dus moesten we om te beginnen ergens fietsen huren. Fietsen huren in Malmö kan heel makkelijk op een centrale plek: in de fietsenstalling van het centraal station van de stad. Bij dit verhuurpunt (Travelshop) konden we meteen meer informatie krijgen die ons op weg hielp met de fiets. We kregen een plattegrond mee en de verhuurder hielp ons bij het downloaden van de izi.TRAVEL-app voor een audiotour voor fietsers. Die begint automatisch af te spelen als je in de buurt van een van de punten op de kaart komt. Maar je kunt ze ook zelf afspelen wanneer je maar wilt. De route kun je dus ook zonder problemen naar eigen inzicht volgen en langer of korter maken. Handig!

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Malmö kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven – het kan allemaal!

In Malmö kun je ook de oranje deelfietsen van Donkey Republic tegenkomen. Die zijn enorm handig en je kunt er makkelijk van gebruikmaken door de app te downloaden – hoe het precies werkt, lees je hier. Met de kortingscode stralendschrijven15 krijg je 15% korting op de huurprijs van de fietsen.

Onze fietsroute door Malmö

Zelf waren we een beetje eigenwijs en volgden we de route niet in de standaardvolgorde, maar grotendeels tegen de aangegeven volgorde in. Dit was bij nader inzien toch niet helemaal handig, omdat aanwijzingen als ‘aan de linkerkant zie je…’ dan niet meer kloppen. Ook werd er bij het inrijden van Västra Hamnen een soort introductie over de wijk gegeven. Die kregen we nu dus pas bij het uitrijden van de wijk te horen. De route omdraaien kan dus wel, maar ik zou je adviseren om niet zo eigenwijs te zijn als wij en gewoon de nummertjes van de app te volgen.

Toch heb ik hieronder laten zien hoe wij reden. Zo heb je in ieder geval een idee van wat je onderweg tegenkomt.

Västra Hamnen

Vanaf het centraal station reden we langs de Universiteit van Malmö Västra Hamnen in. Dit was vroeger een van de grootste scheepswerven ter wereld, maar is nu een moderne wijk met woningen, een jachthaven, kantoorpanden en dus een groot kenniscentrum.

fietsen door Malmo

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Zweden Magazine over Vakantie in Skåne misschien interessant voor je.

Aan de voet van de Turning Torso

De bekendste bezienswaardigheid in Västra Hamnen en hét symbool van het moderne Malmö is de Turning Torso, het opvallende, gedraaide gebouw dat je vanuit de wijde omtrek van Malmö kunt zien.

Turning Torso in Malmo

Als je fan bent van de serie The Bridge, vind je het vast leuk om te weten dat hier ook het gebouw staat dat in de serie dienst doet als het appartement van Saga Norén. (Vergeet in dat geval trouwens niet om ook naar de studio’s in Ystad te gaan.)

woning van Saga uit The Bridge

Ribersborg Kallbadhus

Hier breidden we onze fietstocht op eigen houtje uit met een omweggetje naar Ribersborg Kallbadhus, dat ook voorkomt in The Bridge.

badhuis in Malmo

Dit is ook een mooie plek om vanaf een afstandje foto’s te maken van de Turning Torso.

Turning Torso in Zweden

Malmöhus Slott en de foodhal van Malmö

Daarna reden we weer richting het kasteel van Malmö: Malmöhus Slott. In hetzelfde straatje staan de Fiskehoddorna: oude vissershuisjes waar je nog steeds vis kunt halen.

vissershuisjes in Malmo

In Malmöhus Slott is een museum gevestigd waar je uren zoet kunt zijn. Als je inmiddels toe bent aan een pauze, kun je een fika of lunch bestellen in Kommendantshuset.

Malmohus slott in Malmo

Via de groene oase die wordt gevormd door Slottsparken en Kungsparken fietsten we naar de stadsbibliotheek van Malmö. Deze heeft een oud gedeelte (‘het kasteel’) en een modern deel met de grote glazen pui. Het is zeker de moeite waard om hier even binnen te stappen.

bibliotheek Malmo

Binnen stappen deden we daarna ook bij Malmö Saluhall, de foodhal van Malmö.

foodhal in Malmo

Ook dit gebouw is een combinatie van een oud gebouw (in dit geval een pakhuis) en een modern gedeelte. Je kunt hier terecht voor pizza, falafel, oesters, broodjes, noem maar op. Maar wij kozen voor een ijsje van Favvo Glass en ik denk dat die wel het lekkerste smaakten van alle ijsjes tijdens deze vakantie in Zweden. Wat een smaak!

Powered by GetYourGuide

Let op: fiets op de route tussen de bibliotheek en Malmö’s markthal ook even de Jakob Nilsgatan in. Daar staan zulke schattige gekleurde huisjes.

stedentrip Malmo

Naar het centrum

Eigenlijk waren we nu weer vlak bij het startpunt van de tour. Maar in plaats van richting Västra Hamnen reden we nu richting de oude stad van Malmö. We passeerden een van de mooiste plekjes in Malmö, Lilla Torg, en kregen van de audiotour nog een korte toelichting op Hippodromen, de St. Petri Kyrka, Kompanigatan, Stortorget en Hotel Savoj. Daarmee waren wij (met onze persoonlijk gekozen volgorde) rond.

fietsen in Malmo
Stortorget

Ik zou de straatjes in het oude centrum van Malmö trouwens zeker ook nog even lopend te verkennen. Dat kan heel makkelijk: na het inleveren van de fietsen loop je vanaf het centraal station zo het oude centrum van Malmö weer in. Je kunt hier ook goed winkelen of een terrasje pakken.

oude telefooncel in Malmo
Lilla Torg

Afsluiten in Folkets Park

Wij leverden onze fietsen trouwens niet meteen in. We hadden namelijk van een local de tip gekregen om ook nog even naar Folkets Park te gaan, wat met de fiets goed te doen is.

park in Malmo

In tegenstelling tot de oases van rust Kungspark en Slottspark is er in Folkets Park van alles te doen. Er is een skatepark, een minigolfbaan, er zijn speeltuinen en er is een echte Biergarten: Mikkelers. Het schijnt dat je hier de echte sfeer van Malmö proeft – en bier natuurlijk.

biergarten in Malmo

Extra handig was dat we de fietsen daarna konden inleveren bij een hotel vlak bij het centraal station van Malmö. De Travelshop ging namelijk al om 15.00 uur dicht, maar dat was dus geen probleem – we konden gewoon zo lang als we wilden blijven fietsen door Malmö.

Al met al hadden wij het ontzettend naar ons zin tijdens dit middagje fietsen in Malmö. De stad leent zich er echt voor!

Meer weten over een citytrip Malmö?

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Wij werden uitgenodigd om deze fietstocht door Malmö te proberen voor Stralend Zweden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *