Stedentrip Malmö: bezienswaardigheden in de stad + uitstapjes

Written by Sandra van Bijsterveld

Benieuwd wat je kunt verwachten tijdens een stedentrip Malmö? Dat was ik zelf ook toen ik er voor het eerst kwam. Op het eerste gezicht oogt Malmö als een moderne stad. De Öresundbrug tussen Zweden en Denemarken en de 190 meter hoge wolkenkrabber met de naam Turning Torso zijn namelijk al vanuit de wijde omtrek te zien. Maar als je het centrum in loopt, ontdek je smalle straatjes met oude vakwerkhuizen en gezellige pleinen met winkels en terrassen. Omdat onze kinderen nog erg klein waren en nog niet zo ver konden lopen, kozen wij ervoor om de bezienswaardigheden in Malmö te bekijken tijdens een rondvaart.

Varen onder 21 bruggen

Tegenover het Centraal Station vertrekken de boten van Rundan Sightseeing. Hiermee kun je een rondvaart van 50 minuten maken, onder 21 soms zeer lage bruggen door. Als je wilt, kun je voor onderweg een picknickmandje met koffie en bullar (zoete broodjes) meenemen. Onderweg vertelt de gids in het Zweeds en Engels over het oude en moderne Malmö. Leuk voor het hele gezin, en dus stapten we op een avond met zijn vijven aan boord.

Malmo-Rundan-rondvaart

Liever fietsen? Dat kan zelfs met een Nederlandse gids! Je regelt het hier.

Oude schepen en moderne gebouwen

Eerst gaat de rondvaart naar de haven. Daar liggen twee replica’s van middeleeuwse schepen, die onderdeel uitmaken van een museum. Verder is het er erg leeg geworden sinds de veerdienst naar Kopenhagen in 2004, vier jaar na de opening van de Öresundbrug, is stopgezet.

Ook hier zien we weer wat voorbeelden van moderne architectuur. Bijvoorbeeld de glazen gevel van een universiteitsgebouw, waarop in verschillende talen ‘vrijheid’ te lezen is, en natuurlijk de Turning Torso. Onze gids vertelt dat het erg prijzig is om er te wonen of een nachtje te verblijven op de bovenste verdieping. Het gebouw is dan ook erg spectaculair: de bovenkant van de flat is 90 graden gedraaid ten opzichte van de onderkant.

Malmo-Turning-Torso

Van industriegebied naar ecowijk

We varen verder langs de ooit zo belangrijke scheepswerf van Malmö. Ook die is in onbruik geraakt. Er worden nu nog onderdelen van windmolens opgeslagen, maar binnenkort wordt dit gebied helemaal opnieuw ingericht met woningen en kantoorgebouwen.

Het Westelijke Havengebied, Västra Hamnen, heeft het industriële verleden trouwens al helemaal achter zich gelaten. De gemeente Malmö maakte er samen met projectontwikkelaars en energiebedrijven de eerste CO2-neutrale wijk van Europa van. Wandel- en fietspaden, plus uitstekend openbaar vervoer met bussen op biogas uit GFT-afval, maken het makkelijk om de auto te laten staan. Huizen worden verwarmd door middel van zonne- en windenergie en warmte uit afvalverbranding. Er rijden geen vuilniswagens door de wijk, maar afval wordt ingezameld via een ondergronds buizensysteem.

Malmö Museer

Als we weer wat meer richting de binnenstad varen, komen we langs Malmö Museer, een verzameling musea in verschillende gebouwen. Samen hebben de musea een ongelofelijk grote en gevarieerde collectie, waarmee we ons eerder die dag urenlang prima hadden vermaakt.

In Malmohüs Slott vind je onder andere een expositie over de geschiedenis van dit kasteel en de ontwikkeling van het landschap en dierenleven in deze regio, maar ook levende vissen, kikkers, spinnen en slangen. Op andere verdiepingen is ruimte voor kunst, design en tijdelijke tentoonstellingen.

Malmohus-Slott

In een apart gebouw herbergt het technisch en maritiem museum met een echte onderzeeër waar je doorheen kunt lopen. 

stedentrip-malmo-onderzeeer

Verder zijn er exposities over de haven, auto’s, vliegtuigen, sterrenkunde, moderne technologie en nog veel meer.

stedentip malmo museum

Om het helemaal af te maken, is er in het gebouw een grote speelplaats voor kinderen en kun je een ritje maken met de museumtram.

Malmo-Museer-onderzeeer

Het groene hart van Malmö

We hadden die dag dus al heel wat rondgelopen en het was dan ook heerlijk om in de rondvaartboot te zitten en verder te varen langs een groot park met veel speeltuinen, waar mensen na hun werk nog even van het mooie weer zaten te genieten. We passeerden prachtige panden uit het begin van de negentiende eeuw, de mooi ingerichte Södra Promenaden en het moderne politiebureau, dat op een vogel moet lijken die wakend over de stad vliegt. Vlak voor het eindpunt van onze rondvaart bij het Centraal Station kwamen we nog langs het gedeelte van Malmö waar nog middeleeuwse vakwerkhuizen staan. Die zijn zo goed bewaard gebleven omdat ze van steen zijn. Dat maakt Malmö vrij uniek, want de meeste middeleeuwse woningen waren van hout en zijn dus niet bewaard gebleven, maar bij stadsbranden verloren gegaan.

Meer van de stad zien? Maak een stadswandeling Malmö

Uitstapjes vanuit Malmö

Zoek je nog leuke uitstapjes vanuit Malmö? Wij maakten er een paar. 

Trelleborgen

Zo brachten we tijdens mijn allereerste vakantie in Zweden een bezoek aan Trelleborgen, een nagebouwd Vikingfort in Trelleborg. 

Trelleborgen

Vikingdorp Foteviken

Een plek waar we al meerdere keren naartoe terug zijn gegaan is vikingdorp Foteviken. Je leest er alles over in deze blogpost over het vikingdorp

Lund

In 2013 bezochten we het openluchtmuseum in Lund. Daar vind je onder andere een vakwerkhuis, een houten kerk en een huis met een grasdak.

openluchtmuseum lund

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

3 thoughts on “Stedentrip Malmö: bezienswaardigheden in de stad + uitstapjes

  1. jamey says:

    een mooi artikel over het prachtige gevoel wat geschiedenis je geeft!

  2. Franklin Deliege says:

    Malmö is belangrijk is het zesde verhaal van Sjöwall en Wahlöö serie Martin Beck ‘Polis,polis,potatismos’ : de moord vindt plaats in het Hotel Elite Savoy , de engelse titel is trouwens ‘Murder At The Savoy’ . Hotel en stad worden erin beschreven . Hun tien boeken met Beck
    bevatten nog steeds interessante opmerkingen over locaties en mensen in Zweden , ook al werden ze in de jaren 1960-1970 geschreven .

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *