rondvaart in Malmo

Een rondvaart door Malmö laat je lekker lui de leukste plekjes zien

Tijdens ons eerste bezoek aan Malmö maakten we al eens een rondvaart. We waren toen met drie jonge kinderen op vakantie in Zweden, van wie er twee nog in de kinderwagen zaten. Veel rondlopen was toen dus nog wat lastiger. Daarom kozen we voor een rondvaart – om toch wat bezienswaardigheden in Malmö te zien, zonder veel te hoeven lopen. Dit jaar waren we opnieuw in Malmö – inmiddels met drie tieners. Omdat we zulke leuke herinneringen hadden aan onze eerdere rondvaart door de stad, besloten we opnieuw te gaan. Het was nog steeds leuk! Lijkt het jou ook wel wat? Hieronder lees je wat je kunt verwachten van een rondvaart door Malmö.

Tip: leuke activiteiten in Malmö kun je makkelijk van tevoren alvast online regelen.

Vertrek bij het Centraal Station

De boten van Rundan, dat de rondvaarten in Malmö verzorgt, vertrekken tegenover het Centraal Station van Malmö. Hiermee kun je een rondvaart van 50 minuten maken, onder 21 soms zeer lage bruggen door. Als je wilt, kun je voor onderweg een picknickmandje met koffie en bullar (zoete broodjes) meenemen, die te koop zijn bij de kassa waar je ook je kaartje voor de rondvaart koopt (dat kan trouwens ook online). Onderweg vertelt de gids in het Zweeds en Engels over het oude en moderne Malmö.

Eerst naar Västra Hamnen

Eerst gaat de rondvaart naar de oude haven van Malmö. Daar is het erg leeg geworden sinds 2004. Tot 2004 tijd vertrok hier de ferry naar Kopenhagen. Maar die veerdienst is vier jaar na de opening van de Öresundbrug stopgezet.

rondvaart in Malmo

Tegenwoordig vind je op deze plek enkele mooie voorbeelden van moderne architectuur. Voorbeelden daarvan zijn de glazen gevel van een universiteitsgebouw, waarop in verschillende talen ‘vrijheid’ te lezen is, en (in de verte) de Turning Torso. Onze gids vertelt dat het erg prijzig is om daar te wonen of een nachtje te verblijven op de bovenste verdieping. Het gebouw is dan ook erg spectaculair: de bovenkant van de flat is 90 graden gedraaid ten opzichte van de onderkant.

Turning Torso in Malmo

Van industriegebied naar ecowijk

We varen verder langs de ooit zo belangrijke scheepswerf van Malmö. Ook die is in onbruik geraakt. Je vindt hier nu een wijk met woningen, een jachthaven, kantoren en een uitgebreid kenniscentrum rondom de Universiteit van Malmö. Västra Hamnen heeft het industriële karakter verruild voor een groen karakter. De gemeente Malmö heeft er samen met projectontwikkelaars en energiebedrijven de eerste CO2-neutrale wijk van Europa van gemaakt. Wandel- en fietspaden, plus uitstekend openbaar vervoer met bussen op biogas uit GFT-afval, maken het makkelijk om de auto te laten staan. Huizen worden verwarmd door middel van zonne- en windenergie en warmte uit afvalverbranding. Er rijden geen vuilniswagens door de wijk, maar afval wordt ingezameld via een ondergronds buizensysteem.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Zweden Magazine over Vakantie in Skåne misschien interessant voor je.

Malmöhus Slott en het Slottspark

Als we weer wat meer richting de binnenstad varen, komen we langs Malmö Museer, een verzameling musea in verschillende gebouwen. Samen hebben de musea een ongelofelijk grote en gevarieerde collectie, waarmee we ons tijdens onze citytrip Malmö urenlang prima hebben vermaakt.

Malmohus slott in Malmo

De route van de rondvaart gaat verder door het groene hart van Malmö, tussen Slottsparken en Kungsparken door. Wanneer we weer wat meer in bebouwd gebied komen, zijn langs het water statige panden uit het begin van de negentiende eeuw te zien. (Omdat het inmiddels is gaan regenen, deelt de gids regenponcho’s uit. De boten waarmee Rundan rondvaarten door Malmö maakt, zijn namelijk open. Anders zouden ze niet onder sommige bruggen door passen!)

rondvaart door Malmo

Oud en nieuw Malmö

Op het laatste stuk van de rondvaart varen we langs de mooi ingerichte Södra Promenaden en het moderne politiebureau, dat een vogel uitbeeldt die waakt over de stad. Vlak voor het eindpunt van onze rondvaart bij het Centraal Station vertelt de gids nog iets over het gedeelte van Malmö waar nog middeleeuwse vakwerkhuizen staan. Die zijn zo goed bewaard gebleven omdat ze van steen zijn. De meeste middeleeuwse woningen waren van hout en zijn dus niet bewaard gebleven, maar bij stadsbranden verloren gegaan. Maar deze dus wel. De meeste vakwerkhuizen in Malmö staan niet aan het water, dus daarvoor kun je het beste nog even de stad in lopen. Vanaf het einde van de rondvaart, bij het Centraal Station, ben je er zo.

oude telefooncel in Malmo

In Malmö kun je de oranje deelfietsen van Donkey Republic tegenkomen. Die zijn enorm handig en je kunt er makkelijk van gebruikmaken door de app te downloaden – hoe het precies werkt, lees je hier. Met de kortingscode stralendschrijven15 krijg je 15% korting op de huurprijs van de fietsen.

Meer weten over een citytrip Malmö?

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Malmö kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven – het kan allemaal!

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Wij kregen deze rondvaart aangeboden om erover te schrijven op Stralend Zweden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *