soralvens fiske camping

Van Nederland naar Sörälvens Fiske Camping & Stugby in Idre

Toen Peter en Sylvia Verboom in 2000 naar Zweden op vakantie gingen, waren ze zeker niet van plan om hun goed lopende bloemenzaak in te ruilen voor een camping in Idre. Wel kregen ze na 25 jaar rondtrekken in Scandinavië behoefte aan een eigen plekje. Ze gingen op zoek naar een vakantiehuisje om ‘s zomers in te kunnen verblijven.

Tijd om naar huis te gaan

Het zat ze niet mee. Elk huisje had wel een minpunt: geen elektra, geen stromend water, te ver van de bewoonde wereld… En dus besloten ze het volgende jaar maar weer verder te kijken. Hun vakantie zat er inmiddels op. Ze gingen hun vrienden in Idre gedag zeggen en dan terug naar hun huis en zaak in Nederland.

Het liep anders. Een van die vrienden die ze gedag gingen zeggen, raadde ze aan om nog even een camping in de buurt te gaan bekijken. Hij dacht dat het misschien wel iets voor ze was. In plaats van het kleine huisje met een beetje grond erbij dat Peter en Sylvia zochten, troffen ze  een terrein met een oppervlakte van 65000 vierkante meter, een oprijlaan van 1,2 kilometer en 225 campingplaatsen met stroomaansluitingen. Iets heel anders dus, en toch… Ze kregen kriebels in hun buik van het IJslandse mos en de oprijlaan. Binnen 5 minuten was Sylvia om: “Dit moeten we kopen.”

Soralvens-Fiske-Camping-meer
Foto: Sörälvens Fiske Camping

De eigenaar van de camping werd gezocht en gevonden. Een nacht vol gesprekken, onder het genot van veel drank en kaas, volgde. De volgende ochtend waren Peter en Sylvia de trotse eigenaars van een camping.

Hier vind je handige boeken over emigreren naar Zweden

Van Afrikaanse naar Zweedse temperaturen

Ineens reden ze met een heel andere insteek terug naar Nederland. Hun huis moest verkocht worden, net als de bloemenwinkel. Zouden ze nog één Kerst draaien, of er meteen mee ophouden? Ze besloten op 10 november met de bloemenwinkel te stoppen, zodat ze eerst nog op vakantie naar Afrika konden, om wat warmte op te slaan voordat ze naar het koude Zweden zouden vertrekken. Een goed plan, want  koud kan het in Noord-Dalarna inderdaad worden. Inmiddels heeft Sylvia al eens een temperatuur van -43,8 gemeten op de camping.

Een heel bouwproject

De verkoop van de bloemenwinkel ging al net zo snel als de koop van de camping en in december 2000 kwamen Peter en Sylvia na een Afrikaans avontuur aan op hun camping: Sörälvens Fiske Camping. Er was bijna niets en ze gingen keihard aan het werk om een heel park te bouwen met 10 stugor (vakantiehuisjes), een restaurant, een speeltuin, een compleet gerenoveerd servicegebouw en niet te vergeten hun eigen huis en de garages waarin alles wat in de zomer buiten staat ‘s winters netjes kan worden opgeborgen.

Soralvens-Fiske-Camping-terras
Foto: Sörälvens Fiske Camping

Afscheid nemen en genieten

De eerste paar jaar was het wel eens lastig om afscheid te nemen van vrienden die waren langsgekomen. Nu is Sylvia alleen nog maar blij dat ze haar rustige en gezonde leventje mag blijven leiden in de natuur rondom Idre, terwijl haar vrienden terug moeten naar de hectiek van Nederland, waar je in vergelijking met Zweden behoorlijk wordt geleefd.

Ze wordt elke dag weer blij van de kleine dingen die ze op deze schitterende plek in Dalarna ziet en meemaakt, van een voorbij lopende eekhoorn tot aan de wilde dieren die de tuin in komen lopen als ze ze in de winter eten geeft. Het is heerlijk om in die mooie natuur te wonen, met elanden, rendieren, beren en lynxen om je heen.

Soralvens-Fiske-Camping-eland
Foto: Sörälvens Fiske Camping

Hard werken

Natuurlijk is het ook hard werken. Ten eerste hebben Sylvia en Peter de camping dus zelf opgebouwd – een enorme klus waar ze met recht trots op zijn. Nu zijn ze in het campingseizoen druk met alle werkzaamheden die daarbij horen: ‘s morgens vroeg opstaan om brood te bakken, drie keer per dag de toiletten schoonmaken, op de receptie klaarstaan om gasten in- en uit te schrijven, boodschappen doen, de huisjes schoonmaken, de camping onderhouden en drie keer per week het restaurant draaien.

Soralvens-Fiske-Camping-restaurant
Foto: Sörälvens Fiske Camping

Op Sörälvens Fiske Camping worden ook rendieren- en elanden-bbq’s georganiseerd, maar er zijn ook pannenkoeken-, fondue- en tafelgrillavonden en gasten kunnen vers gerookte zalmforel bestellen. Vaak is het negen uur ‘s avonds voordat Peter en Sylvia zelf aan eten toe komen. Daarna drinken ze nog een drankje in de hut met alle gasten en omdat het in de zomer dag en nacht licht is, wordt het dan regelmatig ongemerkt een uur of twee. Met een wekker die om zes uur weer gaat, zijn dat dus korte nachten en lange dagen.

Winterrust

Na september breekt er weer een rustige periode aan voor Peter en Sylvia. Dan kunnen ze weer even aan zichzelf denken, en eventueel zelf op vakantie gaan. Toen ze de camping nog niet zo lang hadden, zijn ze ook wel in de winter open gebleven. Maar steeds weer sneeuw ruimen omdat er nu eenmaal auto’s op de camping moeten kunnen rijden werd ze een beetje te gortig. Nee, dan liever ergens in de zon van hun rust genieten.

Tips tegen spijt

Naar Nederland gaan Peter en Sylvia niet meer terug. Na 15 jaar een heel ander leven zouden ze daar niet meer kunnen wennen. De stap om in Idre Sörälvens Fiske Camping te beginnen kwam vrij onverwacht op hun pad, maar ze hebben er nooit spijt van gehad.

Mensen die er ook over denken om te emigreren naar Zweden, zouden ze dan ook van harte aanraden om de stap te zetten – als ze er het geld voor hebben. Want alleen met de steun van de bank red je het niet.

Soralvens-Fiske-Camping-stuga
Foto: Sörälvens Fiske Camping

Behalve geld moet je ook nog eens beschikken over handige handjes. Bij een project als dit valt er altijd van alles op te bouwen, op te knappen en te onderhouden. Als de waterleiding bijvoorbeeld bevroren is, kun je wel iemand bellen, maar er zijn ‘s winters meer mensen met dat probleem. Dan loop je het risico om ‘die buitenlander’ te zijn die wel kan wachten tot morgen… Of zelfs tot volgende week. Sylvia en Peter doen dan ook alles zelf.

Bekijk Sörälvens Fiske Camping

Meer foto’s van alles wat Peter en Sylvia hebben opgebouwd – en de contactgegevens voor als je de camping zelf wilt gaan bezoeken – vind je op de website van Sörälvens Fiske Camping & Stugby. Je kunt hun belevenissen ook volgen via hun Facebook-pagina en info over de camping bekijken op de website van ANWB Camping.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

8 reacties

 1. Leuk om over deze camping te lezen. Wij hebben er ooit eens een paar dagen gekampeerd en van daaruit tochten in de mooie omgeving van Idre gemaakt. Daar denken we nog met veel plezier aan terug.

 2. Vorig jaar mijn ouders kennis laten maken met het mooie Zweden en de Nupjeskar bezocht.
  Hier waren we in 1996 met de kinderen ook al eens geweest. Schitterend hoe ze daar een naturum weggezet hebben wat helemaal opgaat in de natuur. En de wandeling was goed te doen zelfs voor een 77 jarige. Wij hebben in Idre op een vakantiepark in een huisje gezeten wat ons heel goed is bevallen en voor een zeer schappelijke prijs. Kamperen is aan ons niet besteed. Maar kan me de stap van Peter en Sylvia meer dan goed voorstellen.

 3. Al vaak op deze camping geweest, echt ontstressen en genieten van de rust, beetje vliegvissen en regelmatig eland en rendiervlees op de BBQ wat wil een mens nog meer.
  Een van de schoonste toiletgebouwen die wij ooit zijn tegen gekomen.
  in de schemer even een rondje door de bossen om Elanden en ander wild te spotten.
  2 zomers niet geweest, wij missen het wel

 4. Heerlijkecamping, met super aardige eigenaren. Genoten van de pannenkoek- en bbq avond en de mooie omgeving. Elanden en rendieren in de buurt en veel activiteiten in de buurt. Een echte aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *