Campings in Zweden – mijn adresjes

Written by Sandra van Bijsterveld

Ik krijg regelmatig de vraag of ik nog leuke campings in Zweden kan aanraden. Daarom zet ik in deze blogpost alle campings in Zweden waar wij tot nu toe hebben gekampeerd op een rij. Dan kun je zelf bepalen of er iets voor je bij zit. Ik moet er wel bij zeggen dat wij vooral ervaring hebben met campings in Zuid-Zweden. Hopelijk komen er in de toekomst nog veel campings in Midden- en Noord-Zweden bij!

Lomma – Habo Ljung Camping

Habo Ljung Camping bij Lomma is een strandcamping, maar niet zo heel groot. Vanaf het strand bij de camping kun je de brug naar Denemarken en de Turning Torso in Malmö zien liggen.  Een goede plek om je vakantie in Zweden te beginnen of af te sluiten. Vanaf deze camping doe je makkelijk een dagje Malmö. Ook is het een mooie uitvalsbasis voor vikingdorp Foteviken en de universiteitsstad Lund. Wij hebben er dan ook al meerdere keren verbleven tijdens onze vakanties in Zweden. De laatste keer dat we er waren (in 2013), waren er twee wasgelegenheden: één nieuwe waar het wel vaak wat druk was, en een oudere waar het lekker rustig was.

Råbocka Camping – Ängelholm

Råbocka Camping is een grote camping direct achter het strand, aan de westkust van Zuid-Zweden. We hadden hier een mooie plek met schaduw (fijn, want het was prachtig weer), vlak bij een speeltuintje. Het sanitair kon wel een opknapbeurt gebruiken en misschien heeft het die inmiddels ook wel gehad. Ideaal als je zo op je slippers naar het strand wilt kunnen lopen. Maar wij voelen ons toch prettiger op kleinere, rustigere campings (die meestal niet aan het strand liggen). We gingen onder andere naar het spoorwegmuseum en een mooi park in Ängelholm.

Camping Hjulkvarnelund – Trollhättan

Nog zo’n plek waar we regelmatig terugkomen, onder andere vanwege onze liefde voor SAAB. De eerste keer dat we er kwamen, was de SAAB-fabriek in Trollhättan nog gewoon in bedrijf. Op Trollhättans Camping Hjulkvarnelund kom je wel vaker SAAB-fans tegen. Wij vinden het een fijne camping met een net sanitair, dat toegankelijk is met een code. Vanaf  de camping kun je langs de rivier naar een brug lopen vanwaar je alles goed kunt zien als de sluizen worden opengezet. Naast de camping is een zwembad en net zoals op zoveel Zweedse campings is er ook een midgetgolfbaan.

Leuke uitstapjes zijn de rotstekeningen van Tanum, het kustplaatsje Fjällbacka van de Fjällbacka Murders en Göteborg. De laatste keer dat we hier waren, betaalden we nog steeds maar 25 euro per nacht (auto, caravan, elektriciteit, 2 volwassenen en 3 kinderen van 7-12 jaar). Wifi was niet beschikbaar.

Trollhättans Camping
Trollhättans Camping

Skäralids Camping & Vandrarhem – Skäralid

Toen we een keer wat korter naar Zweden gingen en daarom nogal zuidelijk bleven, stonden we een week op Skäralids Camping & Vandrarhem, een kleine camping vlak bij nationaal park Söderåsen. Deze camping bestond uit een caravanveld en een tentveld met een keurig sanitairgebouw met toegangscode. De receptie bevond zich in het gebouw aan de overkant van de weg en was maar een beperkt aantal uren per dag open. Vanaf hier bezochten we onder andere Skånes Djurpark.

Orebackens Camping – Sjöbo

De tweede week stonden we op Orebackens Camping in Sjöbo. Het weer zat niet helemaal mee: de wasgelegenheden werden zelfs verwarmd. Van hier gingen we onder andere naar het leuke stadje Ystad (van Wallander) en Ales Stenar. Twee weken Zweden was eigenlijk echt te kort!

Frykenbadens Camping – Kil bij Karlstad

Als we de tijd hadden, gingen we steeds een stukje noordelijker. Zo reden we tijdens een van onze zomervakanties in Zweden van Trollhättan naar Karlstad. We zetten de caravan op Frykenbadens Camping, een grote camping waar het echter niet zo druk was. We hadden het prima naar ons zin op de camping, die aan een meer lag, en in Karlstad, waar we meerdere keren naar het Värmlands Museum gingen, en meerdere keren naar Karlstads Stadspark Mariebergskogen. Een echte aanrader was de waterbus (båtbus) van het centrum naar dit park, waarmee we door oude sluizen gingen die nog met de hand werden opengedraaid.

Hjelmsjö Camping – Örkelljunga

Dit is een eenvoudige en heerlijk rustige camping met veel vaste gasten, die grotendeels ook het beheer van de camping doen vanuit hun caravan. We zijn er al meerdere keren geweest. We bezochten Helsingborg en konden direct op de camping een kajak en een roeiboot huren en zo het meer op gaan. Verder gingen we vanaf deze camping naar Hovs Hallar en Wånas Konst. We betaalden maar 22,50 per nacht (pinnen niet mogelijk) en nog wat extra voor de wifi.

Kosta Bad & Camping

Kosta Bad & Camping hadden we uitgekozen omdat deze midden in Glasriket ligt en vlak bij het elandenpark in Kosta. De kinderen vonden het heerlijk dat er een zwembad op de camping was en we hadden een leuke dag in Växjo, waar we naar een voetbalwedstrijd gingen.

Vanaf deze camping maakten we twee langere uitstapjes: we sliepen een nachtje in een stuga op Långsjön Stugor och Camping vlak bij Astrid Lindgrens Värld voor een bezoek aan dat park en we sliepen een nachtje in een stuga op Öland op Möllstorps Camping en bekeken de zuidelijke kant van het eiland. Hoe de stuga’s op deze campings bevielen, lees je in de blogpost Huisje huren in Zweden: de ene stuga is de andere niet.

Orsa Camping in Dalarna

Bij onze eerste kennismaking met Dalarna waren we meteen verkocht. Wel stonden we voor deze keer op een (voor ons) erg grote camping: Orsa Camping. Alles over deze camping lees je in deze blogpost. (Wifi tegen betaling op de camping of gratis bij de receptie.)

Särna Camping

Na een paar dagen wilden we toch weer wat rustigers, dus besloten we het wat hogerop te zoeken. In het noorden van Dalarna kwamen we terecht op Särna Camping, een heerlijk rustige plek aan een meer, met uitzicht op de 1131 meter hoge Städjan en op loopafstand van Särna. Het was een mooie uitvalsbasis voor onze wandelingen naar Njupeskär in nationaal park Fulufjället, en vanuit Grövelsjön naar de oude Sami-nederzetting. We betaalden ongeveer 25 euro per nacht. Er was gratis wifi bij de receptie. [Edit met dank aan een reactie van Ineke (2018): er is nu wifi op het hele terrein zonder bijbetaling.]

Uitzicht vanaf Särna Camping in Dalarna

Campings in Zweden reserveren of niet?

Veel mensen vragen mij of het nodig is om een plaats op een camping te reserveren in Zweden. Ik kan alleen maar zeggen dat wij dit in al die jaren nog nooit hebben gedaan. En we hebben nog nooit een volle camping getroffen. Daarbij moet ik wel zeggen dat wij altijd kiezen voor kleine, eenvoudige, Zweedse campings die niet direct aan het strand liggen. Ik heb wel eens gehoord dat je op Nederlandse campings in Zweden of op campings aan het strand in Zweden wel beter kunt reserveren.

Plan je eigen vakantie naar Zweden

Zoek je zelf een camping in een bepaald gebied? Kijk dan eens op de website van ANWB Camping. Daar kun je zoeken op naam of locatie, maar ook naar kleine campings in Zweden en erkende ANWB-campings in Zweden. Je kunt daar ook de kampeerkaart Camping Key Europe bestellen voor je kampeervakantie naar Zweden. Ook op deze website van ACSI vind je heel veel informatie over campings in Zweden.

Verder hebben wij toch altijd nog deze campinggids in de auto liggen – ook handig voor campings in Denemarken en Duitsland als we op weg zijn naar Zweden. 

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

12 thoughts on “Campings in Zweden – mijn adresjes

 1. Leuk om te lezen! Zweden is ook echt een heerlijk land :-).

  Je hebt vast alle Zweedese campingreviews op KidsErOpUit gelezen. Meer tips heb ik niet. Als we nog een keer naar Zweden gaan, dan kom ik eerst bij jou kijken.

 2. Derveaux Marina says:

  Bij Petra en André is het ook super gezellig en mooi dat ligt in Gällo . Camp Viking

 3. De campng in Sarna beschikt nu over wifi op het gehele terrein en het is incl.
  We hebben afgelopen weken 7 x een eland gezien waarvan 1x een groepje van 3!
  Een pracht gezicht, o.a. in de omgeving van Trillevallen bij Are.
  We kampeerdenop een mooie en zeer verzorgde camping in Undersacker / Halland op de Ristafallcamping direct gelegen aan een woeste maar schitterende waterval!

  • Top, dank je wel Ineke! Ik ga het aanpassen in de tekst.
   Ook bedankt voor je campingtip en wat ontzettend leuk van die elanden 🙂

 4. Ken je de camping Radastrand ook? Is een gezellige camping met Nederlandse eigenaren. Ik ben er al 2x geweest, 1x met eigen auto en caravan en 1x met een gehuurde camper. Zweden blijft toch één van mijn favoriete vakantielanden hoor.
  Meer info: http://www.radastrand.com

  • Eerlijk gezegd gaan wij het liefst naar campings met Zweedse eigenaars (waar meestal ook vooral Zweden staan ipv Nederlanders). Dus nee, nooit geweest. Maar ik weet dat veel mensen het heel gezellig vinden om bij Nederlanders te staan 🙂

 5. San van de Voorde says:

  Orsa camping had september 2018 ook gratis WiFi, niet alleen aan de receptie, maar zelfs op het tentenweitje aan de oever van het meer.

 6. Roos says:

  Leuke tips 🙂 Wat is jullie ervaring, Is het nodig om te reserveren?

  • Wij hebben nog nooit gereserveerd en nog nooit een volle camping getroffen. Ik moet daar wel bij zeggen dat wij kiezen voor kleine, eenvoudige, Zweedse campings die niet direct aan het strand liggen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *