camping trollhattan

Met de caravan naar Zweden: onze routes tot nu toe

In 2007 ging ik voor het eerst met de caravan naar Zweden. Mijn man was daarvoor al vaker op vakantie naar Zweden geweest. Sindsdien zijn we nog regelmatig terug naar Zweden gegaan en we hopen dat in de toekomst nog vaker te doen. Elke keer kiezen we een andere route. Denk jij erover om met de caravan naar Zweden te gaan, maar twijfel je nog over de route? Bekijk dan onze routes, inclusief tips over campings en bezienswaardigheden.

2021: Sjöbo – Jönköping – Trollhättan – Örkelljunga – Malmö

Ik begin even met onze meest recente route met de caravan door Zweden en ga dan steeds verder terug in de tijd.

Tijdens onze meest recente vakantie in Zweden gingen we terug naar een aantal plekken in Zuid-Zweden waar we geweest waren toen de kinderen nog echt klein waren. Nu ze groot zijn, hadden we meer vrijheid om ze eens echt goed te bekijken. We hadden het enorm naar ons zin. We bezochten trouwens ook wel nieuwe plekken onderweg hoor! Er zat één nieuwe camping bij en we maakten nieuwe uitstapjes.

2015: Trollhättan – Orsa – Särna – Tiveden – Örkelljunga

In 2015 gingen we noordelijker dan gewoonlijk en dat beviel heel goed. We  begonnen in Trollhättan, vanwaar we de rotstekeningen van Tanum, het kustplaatsje Fjällbacka, Göteborg en natuurlijk Trollhättan zelf bezochten. Daarna reden we naar Orsa, waar we mooie ritten om het Siljanmeer maakten en Midzomer vierden. In Särna vonden we het nog mooier. Hier gingen we nationaal park Fulufjället en wandelden we vanuit Grövelsjön naar een oude Sami-nederzetting. Op de terugweg gingen we nog wandelen in nationaal park Tiveden en we sloten af met een stedentrip Helsingborg.

Ga jij voor het eerst naar Zweden? Dan vind je in dit digitale magazine ‘Eerste keer naar Zweden’ nog veel meer praktische tips. Lees alles over muggen (hoe erg is het en wat helpt?), elanden, mooie routes, campings (boeken of niet?) en nog veel meer!

2013: Malmö – Örkelljunga – Kosta – Vimmerby – Öland – Malmö

Dit jaar bekeken we Malmö uitgebreider dan in de voorgaande jaren, onder andere met een rondvaart. Ook maakten we uitstapjes naar Lund en Vikingdorp Föteviken (blijft leuk). Daarna schoven we steeds een stukje op naar het noordoosten. We deden heel veel leuke dingen onderweg, zoals een bezoek aan Astrid Lindgrens Wereld en het eiland Öland. Ook zochten we weer oude bekende plekjes op.

2011: Ängelholm – Trollhättan – Karlstad – Ljungby

Deze vakantie begon met het slechte weer dat ook Nederland al lange tijd teisterde. Het was zo slecht dat we niet met de boot van Puttgarden naar Rødby konden vanwege harde wind. We gooiden het roer om en reden Denemarken in, naar de camping van Legoland. Na een dagje Legoland reden we Zweden in en kwamen weer uit bij Ängelholm. Daar brak de zon gelukkig door om voorlopig niet meer weg te gaan. Na een paar zinderend hete dagen in Trollhättan besloten we nog iets noordelijker te gaan, naar Karlstad. Omdat het maar niet lukte om elanden te zien in het wild, gingen we op de terugweg nog naar een elandenpark bij Ljungby.

2009: Skäralid – Sjöbo

Dit jaar zouden we vanwege onze verhuizing eigenlijk thuisblijven. Maar we konden de verleiding toch niet weerstaan, des te meer omdat alle opa’s en oma’s in onze vakantieweken ook in Zweden waren. En we hadden ook nog eens onze eigen caravan gekocht (eerder mochten we heel lief een caravan lenen). Wel bleven we deze keer echt helemaal in het zuiden plakken, omdat we maar twee weken in Zweden waren. We stonden één week met de ene opa en oma en één week met de andere opa en oma op een camping.

 • Campings: Skaralid en Sjöbö (je vindt ze in deze blogpost over campings in Zweden)
 • Bezienswaardigheden: Landskrona, Skanes Djurpark (dierentuin), openluchtmuseum Fredriksdal, Glimmingehus (kasteel), Ales Stenar (het Zweedse Stonehenge), het stadje Ystad en Vikingdorp Föteviken

2007: Ängelholm – Trollhättan – Malmö

Toen ik in 2007 voor het eerst naar Zweden ging, was dat ook nog eens mijn eerste vakantie ooit met een caravan. Even wennen dus. Bovendien was ik zeven maanden zwanger van onze jongste en niet helemaal topfit. We deden het daarom rustig aan, maar ik zag genoeg om nog eens terug te willen.

We namen voor deze vakantie de boot van Puttgarden in Duitsland naar Rødby in Denemarken en daarna de brug van Kopenhagen naar Malmö.

Hoeveel de veerboot naar Denemarken (van Puttgarden naar Rødby) kost, hangt af van verschillende factoren. Op de website van Scandlines kun je invullen wanneer je met de ferry naar Denemarken wilt en met wat voor vervoer. Dan kun je de precieze prijs zien.

Je kunt zonder te boeken deze veerboot naar Rødby nemen. Maar het is wel voordeliger als je van tevoren boekt. Véél voordeliger zelfs als je lang van tevoren boekt! Daarnaast vonden wij het erg makkelijk dat je, als je van tevoren hebt geboekt, alleen maar de streepjescode die je per mail hebt ontvangen voor de scanner hoeft te houden en de slagboom gaat open. En geen stress onderweg: je kunt een ticket boeken voor een vast tijdstip, maar ook met een flexibele afvaart.

Je kunt de ferry naar Rødby ook boeken in combinatie met de ferry naar Zweden (Helsingør – Helsingborg), of in combinatie met de brug naar Zweden (Öresundbrug). Ook dat kan via dit formulier op de website van Scandlines.

Hier vind je de algemene voorwaarden die gelden als je boekt bij Scandlines.

Vervolgens was dit ons ‘programma’:

Plan: rondreis Zweden en Noorwegen

Voor onze volgende reis naar Zweden – wanneer die gaat plaatsvinden, weten we nog niet precies – hebben we deze route voor ogen. Met Stockholm en de Stockholm-archipel, maar ook Trondheim en Lillehammer. Best een aardig eindje rijden. Na onze gunstige ervaring met de boot naar Göteborg zouden we wel eens voor een van de bootverbindingen met Zweden kunnen kiezen om tijd te besparen. Hoewel we de vrijheid van het over de bruggen rijden ook wel erg fijn vinden… De tijd zal het leren en tip zijn welkom!

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

17 reacties

 1. Beste Sandra, wij gaan voor de derde keer naar Zweden. De eerste keer de veerdienst van Putgarden-Rødby genomen en daarna via de brug naar Malmo. De tweede keer twee keer de veer Putgarden- Rødby en Helsingør – Helsingborg.
  Dit jaar nemen we de veer van Lubeck -Trellenborg retour wat 8 uur varen in beslag neemt. Voordeel goedkoper, lekkere lange rust, en het scheelt benzine of In ons geval Diesel voor onze Camper en bovendien de route over Rødby al gezien. Hoe het ons gaat bevallen weten we pas na afloop van onze vakantie. We hopen tot Stockholm te komen langs de kust en via het binnenland terug. Wij maken veel tussenstops omdat wij verslaafd zijn aan kanoën op meren, rivieren maar vooral de zee.
  Ik hoop dat ik mijn ervaring nog met je kan delen ( als ik dit weer kan vinden.
  Vriendelijke Groeten Renate Bongertman en ook voor jullie een fijne en goede vakantie

 2. Beste Sandra, in deze deprimerende tijd moet je naar iets positiefs zoeken.
  Dus wij gaan ons voorbereiden op een reis met de caravan naar Zweden.
  Zijn we nog niet geweest. ( ik wel voor mijn werk maar alleen in Lund).
  We gaan met ons tweetjes en onze ouwe teckel.
  Wat raad jij ons aan om te doen.
  Welke reisafstand, plaatsen, highlights.
  We hebben deze zomer wel 4 weken de tijd.
  De combinatie is een SsangYong diesel 4 wheel drive met een Caravelair Titanium 3.90.
  Ik hoor graag van je,
  Groet,
  Jacob van der Laan
  Haaksbergen. Ik

 3. Beste Sandra,

  Wat een hoop goeie tips en mooie routes. Wij gaan dit jaar voor het eerst naar Zweden. Helaas hebben we maar een week ( doen een week Denemarken en een week Zweden). Wat zijn de absolute aanraders in het zuiden. We reizen met 2 dochters 11 & 8, die wel wat gewend zijn qua afstanden.
  Hartelijke groet,
  Emma

 4. Hallo Sandra,

  Wat ben ik blij dat ik jouw site heb gevonden. Ondanks het feit dat we in het (verre) verleden diverse keren in Zweden waren, willen we dit prachtige land op een andere manier herontdekken: met caravan, met hond, buiten het hoogseizoen (sterker nog: tijdens de midzomernacht).
  Wij willen over de bruggen rijden en daarvoor gebruikmaken van de BROPASS. Kun jij ons adviseren hoe dit werkt?
  Bij voorbaat dank en alvast veel plezier in Zweden!

 5. Dag!

  Wat is een leuke route voor ons? koppel, 60+, kleine Eriba, fietsen mee. Nog nooit in Zweden gedaan. Beetje ruige natuur leuk!

  4,5 week

 6. Hoi Sandra,

  Wij willen graag een leuke route van je maken met caravan. Ik vraag me alleen af hoe lang je er ongeveer over gedaan heb over de route die jullie gemaakt hebben in bijv 2015? Reden jullie ook met de caravan en welke route vanuit Nederland is dan het meest gunstigst qua kosten? Kan me namelijk voorstellen dat de boot met auto en caravan een kostbaar plaatje is..

  Ik ben benieuwd wat je advies is

 7. Dag Sandra,

  Je hebt een erg mooie site met erg interessante en nuttige informatie, complimenten hiervoor.
  We willen komende zomer voor het eerst met de caravan naar Zweden en meerdere campings bezoeken. We denken aan de periode eind juli tot 1/2 augustus, hoogseizoen dus.
  Waar ik een beetje aan twijfel is of we vooraf de campings moeten reserveren (nu al bijvoorbeeld) of dat er voldoende plaats beschikbaar is en we het op goed geluk “last minut” kunnen wagen.
  Heb jij hier ervaring mee?

  • Beste Leo,
   Wij boeken zelf nooit (en we gaan in het hoogseizoen). De laatste keer dat we in de zomer in Zweden waren (2021) heb ik de eerste twee campings nog een dag van tevoren gemaild om te vragen of er plek was. Daarna hebben we het er gewoon op gewaagd en het was nergens een probleem. Ik moet daar wel bij zeggen dat we altijd naar eenvoudige, Zweedse campings gaan, niet aan zee en dat we altijd bijtijds in de middag op de camping aankomen.
   Veel plezier!
   Sandra

 8. Leuk en leerzaam om dit allemaal te lezen. Wij gaan van 19 aug tot 7 september naar Zweden. Boeken jullie altijd al de hele reis (in ons geval ook met caravan) of hou je het wat open en afhankelijk van het weer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *