Kamperen in Zweden: dingen die wij altijd meenemen

Written by Sandra van Bijsterveld

Op zich is kamperen in Zweden niet zo veel anders dan kamperen in andere landen – zeker andere landen in Scandinavië. Maar ja, wij gaan nu eenmaal regelmatig met onze caravan naar Zweden. In de loop der jaren hebben we een aantal spulletjes verzameld waarvan ik elke keer als ik ze gebruik weer denk: Wat ben ik daar toch blij mee! En omdat jij er misschien ook wel plezier van kan beleven, zet ik ze hier voor je op een rij.

Kampeermiddelen

Makkelijk op te zetten voortent

Ik schreef al eerder over onze lichte en makkelijk op te zetten voortent. Dat blijft een heel handig ding. We hebben er inmiddels één versleten en hebben zonder aarzelen hetzelfde model weer gekocht. Vooral als het slecht weer is, ben ik blij dat we in een handomdraai meer ter beschikking hebben dan alleen een luifel. We kunnen in onze voortent makkelijk met zijn vijven zitten en een droogrekje neerzetten. Bij mooi weer kunnen de drie panelen en twee zijdeuren opgerold worden, zodat we een soort luifel hebben – ook fijn voor schaduw.

Nog makkelijker op te zetten bijzettentje

Onze caravan biedt plek aan 5 personen, maar nu de kinderen groter zijn, willen ze ook wel eens in een tentje. Vorig jaar kochten we zo’n pop-up-tentje. Als je het inklappen eenmaal onder de knie hebt, is dat wel heerlijk snel opzetten en afbreken zeg! Gewoon uit laten klappen, nog even een paar haringen de grond in en klaar. Er is nu ook een variant die ‘fresh and black’ heet. Die houdt het binnen lekker koel en donker, zodat je goed kunt slapen.

In het tentje slapen ze in een slaapzak (dat vinden ze veel stoerder dan onder een dekbed) en op een slaapmatje. Zelf vind ik zo’n matje te dun, maar ik vond laatst wel dit opblaasbare veldbed om eronder te leggen. Dat lijkt me een stuk comfortabeler, dus wie weet gaan we dat ook eens proberen.

Cadac om buiten te koken

Ik kook alleen in de caravan als het heel slecht weer is. Het liefst gebruik ik de caravan alleen om te slapen en ben ik verder zo veel mogelijk buiten. De Cadac Safari Chef die we kochten om op te barbecuen gebruik ik dan ook bijna elke avond. Het is namelijk ook gewoon een gaspit waarop je een pan kunt zetten, en er zit een soort wokpan bij. Verder heb ik alleen nog een licht en compact koekepannetje bij me om bijvoorbeeld een eitje of pannenkoekjes (van Noorse wafelmix 🙂 ) te bakken.

Kleding

Heel belangrijk, want je weet wat ze zeggen in Scandinavië: Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding!

Dunne donsjasjes

Dé aankoop van vorig jaar wat mij betreft: zo’n handig en compact donsjasje. Hij weegt echt niks en er zit een zakje bij om hem klein in op te rollen. Tegelijkertijd is hij lekker warm als het opeens fris wordt en best wel lang waterdicht. Nadat ik de mijne eenmaal had gekocht, volgden de andere gezinsleden al snel. Geen zware jassen meer in de kast voortaan.

Sportkleding

Nee, we gaan eigenlijk nooit fanatiek sporten op vakantie. Waarom dan toch sportkleding mee? Nou, hierom:

  • lichtgewicht
  • dun, dus kun je bij wisselend weer makkelijk laagjes comineren zonder dat het propperig wordt
  • droogt snel – heel fijn als je een bui over je heen krijgt of als je onderweg iets wilt/moet wassen

We nemen dus niet alleen outdoorbroeken mee, maar ook sportshirts en dunne fleecetruien. Bij warm weer draag ik graag een wandelrokje. Gelukkig gaan we naar landen waar niet alleen toeristen, maar ook de mensen die er wonen graag in outdoorkleding rondlopen. En wees gerust, we nemen ook wat ‘nettere’ kleding mee voor als we de stad in gaan of zo.

Wandelschoenen

Ik loop er zelf het liefst het hele jaar op, maar voor vakanties hebben we allemaal zo’n paar stevige, comfortabele en waterdichte wandelschoenen. Zeker sinds mijn fysiotherapeut me verzekerde dat het echt flink scheelt voor je voeten of je op een stel willekeurige gympies loopt, of op wandelschoenen. Het merk maakte volgens haar echt niet veel uit, als ze maar echt gemaakt zijn om op te wandelen.

Teva-sandalen

Je kunt ze spuuglelijk vinden en zelf wilde ik er eerlijk gezegd jarenlang niet aan, maar nu heb ik ze toch. Voor een outdoorreis moest ik waterbestendige sandalen hebben en omdat ik een hekel heb aan van die plastic waterschoenen en de Teva’s in de aanbieding waren, kocht ik een paar. Die gaan nu standaard mee. Goedkopere varianten die ik voor de kinderen probeerde, bleken helaas toch vrij snel kapot te gaan van te veel water of intensief gebruik. Dit is dus een van de zeldzame gevallen waarin ik echt zou aanraden om echt Teva’s te kopen.

Waterschoenen

Ik ben altijd een beetje vies van alles water op de bodem van natuurwater te voelen is. Dat had ik als kind al en hoe ik mezelf ook probeer te overtuigen om me er niet druk om te maken, ik kom er niet vanaf. Ik ben ook niet de enige in ons gezin die dit heeft en daarom nemen we altijd soepele waterschoenen mee.

waterschoenen

Vind je dat nog te zwaar aan je voeten, dan zijn er tegenwoordig ook watersokken (gekocht bij dezelfde winkel als de waterschoenen).

watersokken

Thermokleding

Toen we het tijdens een van onze vakanties wel heel erg koud hadden ’s nachts, moest ik denken aan al het thermo-ondergoed dat we thuis in de kast hadden liggen. Waarom hadden we daar niets van meegenomen? Sindsdien hebben we allemaal een setje thermokleding mee als pyjama of voor onder onze kleren als het overdag ook koud is. Kan gebeuren. Over kou gesproken…

Dunne mutsen en handschoenen

Ja, zo koud hebben we het dus echt een keer gehad. We gingen wandelen in de omgeving van Idre en het was gewoon guur. De Zweden die we tegenkwamen, hadden allemaal een muts op en handschoenen aan, ook al was het juli. Die neem ik voortaan dus ook mee. Lichtgewicht mutsjes en handschoenen die eigenlijk bedoeld zijn voor hardlopers zijn hiervoor ideaal – ook al hoop ik natuurlijk elk jaar dat ik ze niet nodig heb.

Voor dagjes weg

Wij stopten altijd alles wat we tijdens een dagje weg wilden meenemen in twee rugzakken, tot we dachten: we zijn gekke Henkie toch niet? We kochten een paar betaalbare rugzakken voor de kinderen en sindsdien kunnen ze mooi hun eigen spullen meenemen.

Discovery Track op Landal Twenhaarsveld

In een eerdere blogpost schreef ik al eens uitgebreid over wat we zoal in de rugzak stoppen als we gaan wandelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Telefoon + powerbank om hem overal te kunnen opladen als hij leeg is
  • Wij gebruiken tegenwordig een wandel-GPS – nooit zonder bereik en ook handig om de parkeergarage terug te vinden in steden. Ik zal binnenkort eens wat uitgebreider schrijven hoe we die gebruiken.
  • Eten en drinken (plus zakje om je afval mee te nemen) en in ieder geval water. Een herbruikbare drinkfles is duurzaam en uiteindelijk voordeliger. De kinderen nemen meestal een bidon met ranja mee en wij één met water.
  • Kleding voor als het warm/koud/nat wordt. Vergeet je hoofd en je handen niet (zie boven).
  • EHBO-setje met tekentang
  • Ik neem altijd mijn opvouwbare wandelstokken mee

Persoonlijke verzorging

Microvezelhanddoeken en hamamdoeken

Toen ik mijn badlaken had vervangen door een hamamdoek van Zus en Zomer en voor een outdoorreis twee kleine microvezelhanddoekjes had gekocht, was ik om. Dit spul is veel handiger dan dikke, zware handdoeken van badstof: het neemt minder ruimte in en droogt veel sneller. Daardoor heb je ook geen last van muffe luchtjes na een paar weken kamperen. Inmiddels hebben we allemaal een hamamdoek als badlaken en microvezelhanddoeken voor ‘gewoon’ gebruik. Ik gebruik ze trouwens ook als ik ga sporten. Er zijn ook lichte, compacte en sneldrogende badjassen van hetzelfde materiaal – de lijken me misschien wel handig als we deze zomer naar Finland gaan en we vaak naar de sauna zullen gaan.

Spul tegen muggen

Hoewel we de horrorverhalen die je wel eens hoort over muggen in Zweden nooit hebben meegemaakt, nemen wel wel altijd middeltjes mee om muggen op afstand te houden en om de jeuk van muggenbulten te stillen. Dit kun je op allerlei manieren doen – hier vind je een overzicht van natuurlijke en chemische middeltjes.

Aspivenin

Sinds ik als puber werd gestoken door een wesp ben ik panisch voor die beesten. Wat deed dat een pijn – en die hield ook zo lang aan! Toen ik mijn man leerde kennen, bleek dat hij dezelfde ervaring had, maar er ook een geruststellend middeltje tegen had: Aspivenin. Hiermee zuig je direct nadat je bent gestoken het gif eruit. Ik had er eerlijk gezegd niet zo’n vertrouwen in, maar een paar jaar geleden werd ik weer gestoken en kon ik het uitproberen. En inderdaad: de pijn zakte net zo snel af als die was opgekomen. Ik ga dus echt niet de deur uit zonder deze uitzuigpompjes en we hebben ze overal liggen; in huis, in de auto en in de caravan.

Lemony Flutter

Ik ben niet zo van de smeerseltjes, maar Lemony Flutter van Lush zit standaard in mijn toilettas (ik heb trouwens zo’n handige toilettas die je kunt ophangen). Eigenlijk is het bedoeld voor droge nagelriemen, maar het werkt ook prima voor droge handen, droge lippen of droge hielen. En ik vind het nog lekker ruiken ook.

Oriëntatie en informatie

Hierin ben ik een beetje ouderwets: ik heb graag een fijne reisgids en een uitgebreide kampeergids bij me – gewoon op papier. Kampeergidsen kopen we regelmatig nieuw omdat het wel fijn is als de gegevens actueel zijn. Meestal hebben we de campinggids van de ANWB of van de campinggids van de ACSI. Er is ook een speciale campinggids met rustige, kleinschalige campings.

Op het gebied van reisgidsen heb ik een zwak voor de gidsen van Capitool. Ik baal echt als deze niet beschikbaar zijn voor het land waar we naartoe gaan. Maar gelukkig heb ik er een van Zweden. Daarnaast heb ik een aparte reisgids voor Noord-Scandinavië met heel veel informatie erin.

Ga je wandelen in Zweden? Bekijk dan zeker ook even dit overzicht van wandelgidsen voor Zweden.

Speelgoed

Toen we onze eerste versie van het spel Kubb kochten (in Zweden) kende nog bijna niemand het in Nederland. Nu kun je Kubb ook in Nederland kopen. Het duurde even voor ik de spelregels onder de knie had, maar dan kun je er ook lang plezier van hebben. Je kunt het met zijn tweeën doen, maar ook gezellig met teams. En nu is er dan Mölkky uit Finland – ken je dat al? Daar heb je iets minder ruimte voor nodig dan voor Kubb. Meer over deze spellen lees je in de blogpost over Kubb en Mölkky.

Zweedse spel Kubb

Wat neem jij altijd mee als je gaat kamperen in Zweden?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

3 thoughts on “Kamperen in Zweden: dingen die wij altijd meenemen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *