kubb

Kamperen in Zweden: dingen die wij altijd meenemen

Op zich is kamperen in Zweden niet zo veel anders dan kamperen in andere landen – zeker andere landen in Scandinavië. Maar ja, wij gaan nu eenmaal regelmatig met onze caravan naar Zweden. In de loop der jaren hebben we een aantal verzameld waarvan ik elke keer als ik ze gebruik weer denk: Wat ben ik daar toch blij mee! En omdat jij er misschien ook wel plezier van kan beleven, zet ik ze hier voor je op een rij.

Kampeermiddelen

First things first: als je gaat kamperen in Zweden, heb je natuurlijk iets nodig om in te slapen. Zelf gaan wij altijd met de caravan. Onze caravan biedt ruimte voor ons hele gezin (3 volwassenen en 2 pubers), maar we nemen ook altijd een bijzettentje mee. En we hebben graag een voortent zodat we wat meer leefruimte hebben als het een tijdje wat minder mooi weer is.

Ga jij voor het eerst naar Zweden? Dan vind je in dit digitale magazine ‘Eerste keer naar Zweden’ nog veel meer praktische tips. Lees alles over muggen (hoe erg is het en wat helpt?), elanden, mooie routes, campings (boeken of niet?) en nog veel meer!

Makkelijk op te zetten voortent

Ik schreef al eerder een aparten blogpost over onze lichte en makkelijk op te zetten voortent. Dat blijft een heel handig ding. Eerst hadden we twee keer onderstaand model (onder andere te koop bij Obelink), waarmee we heel tevreden waren. We vonden het erg fijn dat hij zo makkelijk op te zetten was en dat alle voorpanelen konden worden opgerold, zodat we feitelijk een luifel hadden voor als het wel mooi weer was. De zijpanelen konden er niet uit, maar die hadden wel allebei een deur die we open konden rollen.

Toch hebben we na twee keer dit model afgelopen zomer gekozen voor een ander model, dat nóg lichter is. Ook is deze makkelijk op te zetten voortent wat kleiner, maar we kunnen er precies nog met zijn vijven in zitten. Met een beetje passen en meten past er ook nog een droogrekje bij. Bij mooi weer kunnen de panelen aan de zijkanten en de voorkant eruit gehaald worden, zodat we een soort luifel hebben – ook fijn voor schaduw. Omdat het zo weinig moeite kost om hem op te zetten, zouden we echt niet zonder willen en zetten we hem ook bij een kort verblijf op.

makkelijke voortent

Nog makkelijker op te zetten bijzettentje

Als bijzettentje hebben we zo’n handig pop-up-tentje mee. Als je het inklappen eenmaal onder de knie hebt, is dat wel heerlijk snel opzetten en afbreken zeg! Gewoon uit laten klappen, nog even een paar haringen de grond in en klaar. Er zijn ook varianten die het binnen lekker koel en donker houden, zodat je goed kunt slapen. Hier vind je nog meer van deze pop-up-tenten.

In het tentje slapen ze in een slaapzak (dat vinden ze veel stoerder dan onder een dekbed) en op een slaapmatje.

Om te koken

Tot een paar jaar geleden kookte ik bijna elke avond op onze Cadac Safari Chef. Dat is namelijk ook gewoon een gaspit waarop je behalve een grillplaat ook een pan kunt zetten. Er zit een soort wokpan bij. Ik ben van oorsprong tentkampeerder en ik vond het niks om binnen in de caravan te moeten staan koken.

Inmiddels zijn we overgestapt op deze elektrische tafelgrill – wel lekker makkelijk om geen gasfles te hoeven gebruiken. Als ik iets wil maken in een diepe pan (ik gebruik nog steeds die van de Cadac), kook ik op het gasstel in de caravan – daar ben ik nu wel aan gewend ;). Verder heb ik alleen nog een licht en compact koekenpannetje bij me om bijvoorbeeld een eitje of pannenkoekjes (van Noorse wafelmix 🙂 ) te bakken.

Kleding

Heel belangrijk, want je weet wat ze zeggen in Scandinavië: Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding!

Dunne donsjasjes

Dé aankoop van vorig jaar wat mij betreft: zo’n handig en compact donsjasje. Hij weegt echt niks en bij de mijne zit een zakje bij om hem klein in op te rollen. Tegelijkertijd is hij lekker warm als het opeens fris wordt en best wel lang waterdicht. Nadat ik de mijne eenmaal had gekocht, volgden de andere gezinsleden al snel. Geen zware jassen meer in de kast voortaan.

Sportkleding

Nee, we gaan eigenlijk nooit fanatiek sporten op vakantie. Waarom dan toch sportkleding mee? Nou, hierom:

 • lichtgewicht
 • dun, dus kun je bij wisselend weer makkelijk laagjes comineren zonder dat het propperig wordt
 • droogt snel – heel fijn als je een bui over je heen krijgt of als je onderweg iets wilt/moet wassen

We nemen dus niet alleen outdoorbroeken mee, maar ook sportshirts en dunne fleecetruien. Bij warm weer draag ik graag een wandelrokje. Gelukkig gaan we naar landen waar niet alleen toeristen, maar ook de mensen die er wonen graag in outdoorkleding rondlopen. En wees gerust, we nemen ook wat ‘nettere/normale’ kleding mee voor als we de stad in gaan of zo.

Wandelschoenen

Ik loop er zelf het liefst het hele jaar op, maar voor vakanties hebben we allemaal zo’n paar stevige, comfortabele en waterdichte wandelschoenen. Zeker sinds mijn fysiotherapeut me verzekerde dat het echt flink scheelt voor je voeten of je op een stel willekeurige gympies loopt, of op wandelschoenen. Het merk maakte volgens haar echt niet veel uit, als ze maar echt gemaakt zijn om op te wandelen. Ik draag er trouwens ook speciale wandelsokken in. En ik neem ook graag (opvouwbare of inschuifbare) wandelstokken mee.

Teva-sandalen

Je kunt ze spuuglelijk vinden en zelf wilde ik er eerlijk gezegd jarenlang niet aan, maar nu heb ik ze toch. Voor een outdoorreis moest ik waterbestendige sandalen hebben en omdat ik een hekel heb aan van die plastic waterschoenen en de Teva’s in de aanbieding waren, kocht ik een paar. Die gaan nu standaard mee. Goedkopere varianten die ik voor de kinderen probeerde, bleken helaas toch vrij snel kapot te gaan van te veel water of intensief gebruik. Dit is dus een van de zeldzame gevallen waarin ik echt zou aanraden om echt Teva’s te kopen.

Waterschoenen

Ik ben altijd een beetje vies van alles water op de bodem van natuurwater te voelen is. Dat had ik als kind al en hoe ik mezelf ook probeer te overtuigen om me er niet druk om te maken, ik kom er niet vanaf. Ik ben ook niet de enige in ons gezin die dit heeft en daarom nemen we altijd soepele waterschoenen mee.

waterschoenen

Vind je dat nog te zwaar aan je voeten, dan zijn er tegenwoordig ook watersokken (deze kocht ik bij Decathlon). Ik moet zeggen dat ik waterschoenen wel makkelijker aan- en uittrekken vind.

watersokken

Thermokleding

Toen we het tijdens een van onze vakanties wel heel erg koud hadden ‘s nachts, moest ik denken aan al het thermo-ondergoed dat we thuis in de kast hadden liggen. Waarom hadden we daar niets van meegenomen? Sindsdien hebben we allemaal een setje thermokleding mee als pyjama of voor onder onze kleren als het overdag ook koud is. Kan gebeuren. Over kou gesproken…

Dunne mutsen en handschoenen

Ja, zo koud hebben we het dus echt een keer gehad. We gingen wandelen in de omgeving van Idre en het was gewoon guur. De Zweden die we tegenkwamen, hadden allemaal een muts op en handschoenen aan, ook al was het juli. Die neem ik voortaan dus ook mee. Lichtgewicht mutsjes en handschoenen die eigenlijk bedoeld zijn voor hardlopers zijn hiervoor ideaal – ook al hoop ik natuurlijk elk jaar dat ik ze niet nodig heb.

Voor dagjes weg

Wij stopten altijd alles wat we tijdens een dagje weg wilden meenemen in twee rugzakken, tot we dachten: we zijn gekke Henkie toch niet? We kochten een paar betaalbare rugzakken voor de kinderen en sindsdien kunnen ze mooi hun eigen spullen meenemen.

Discovery Track op Landal Twenhaarsveld

In een eerdere blogpost schreef ik al eens uitgebreid over wat we zoal in de rugzak stoppen als we gaan wandelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Telefoon + powerbank om hem overal te kunnen opladen als hij leeg is
 • Eten en drinken (plus zakje om je afval mee te nemen) en in ieder geval water. Een herbruikbare drinkfles is duurzaam en uiteindelijk voordeliger. De kinderen nemen meestal een bidon met ranja mee en wij één met water.
 • Kleding voor als het warm/koud/nat wordt. Vergeet je hoofd en je handen niet (zie boven).
 • EHBO-setje met tekentang
 • En ik neem dus altijd mijn opvouwbare wandelstokken mee

Persoonlijke verzorging

Microvezelhanddoeken en hamamdoeken

Toen ik mijn badlaken had vervangen door een hamamdoek van Zus en Zomer en voor een outdoorreis twee kleine microvezelhanddoekjes had gekocht, was ik om. Dit spul is veel handiger dan dikke, zware handdoeken van badstof: het neemt minder ruimte in en droogt veel sneller. Daardoor heb je ook geen last van muffe luchtjes na een paar weken kamperen. Inmiddels hebben we allemaal een hamamdoek als badlaken en microvezelhanddoeken voor ‘gewoon’ gebruik. Ik gebruik ze trouwens ook als ik ga sporten. Er zijn ook lichte, compacte en sneldrogende badjassen van hetzelfde materiaal – de lijken me misschien wel handig als we deze zomer naar Finland gaan en we vaak naar de sauna zullen gaan.

Spul tegen muggen

Hoewel we de horrorverhalen die je wel eens hoort over muggen in Zweden nooit hebben meegemaakt, nemen wel wel altijd middeltjes mee om muggen op afstand te houden en om de jeuk van muggenbulten te stillen. Dit kun je op allerlei manieren doen – hier vind je een overzicht van natuurlijke en chemische middeltjes.

Aspivenin

Sinds ik als puber werd gestoken door een wesp ben ik panisch voor die beesten. Wat deed dat een pijn – en die hield ook zo lang aan! Toen ik mijn man leerde kennen, bleek dat hij dezelfde ervaring had, maar er ook een geruststellend middeltje tegen had: Aspivenin. Hiermee zuig je direct nadat je bent gestoken het gif eruit. Ik had er eerlijk gezegd niet zo’n vertrouwen in, maar een paar jaar geleden werd ik weer gestoken en kon ik het uitproberen. En inderdaad: de pijn zakte net zo snel af als die was opgekomen. Ik ga dus echt niet de deur uit zonder deze uitzuigpompjes en we hebben ze overal liggen; in huis, in de auto en in de caravan.

Lemony Flutter

Ik ben niet zo van de smeerseltjes, maar Lemony Flutter van Lush zit standaard in mijn toilettas. Eigenlijk is het bedoeld voor droge nagelriemen, maar het werkt ook prima voor droge handen, droge lippen of droge hielen. En ik vind het nog lekker ruiken ook.

Oriëntatie en informatie

Hierin ben ik een beetje ouderwets: ik heb graag een fijne reisgids en een uitgebreide kampeergids bij me – gewoon op papier. Kampeergidsen kopen we regelmatig nieuw omdat het wel fijn is als de gegevens actueel zijn. Meestal hebben we de campinggids van de ANWB of van de campinggids van de ACSI. Er is ook een speciale campinggids met rustige, kleinschalige campings.

Wil je ook een reisgids Zweden meenemen, kijk dan even bij de reisgidsen voor Zweden. Ga je wandelen in Zweden? Bekijk dan zeker ook even dit overzicht van wandelgidsen voor Zweden.

Speelgoed

Toen we onze eerste versie van het spel Kubb kochten (in Zweden) kende nog bijna niemand het in Nederland. Nu kun je Kubb ook in Nederland kopen. Het duurde even voor ik de spelregels onder de knie had, maar dan kun je er ook lang plezier van hebben. Je kunt het met zijn tweeën doen, maar ook gezellig met teams. En nu is er dan Mölkky uit Finland – ken je dat al? Daar heb je iets minder ruimte voor nodig dan voor Kubb. Meer over deze spellen lees je in de blogpost over Kubb en Mölkky.

Zweedse spel Kubb

Wat neem jij altijd mee als je gaat kamperen in Zweden?

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

4 reacties

 1. Wat een handig artikel met goede tips! Ik ga deze zomer met mijn gezin naar Zweden met de camper. Ondanks dat we nog wel even de tijd hebben, ben ik al erg druk met het voorbereiden van de reis. Deze lijst gaat mij zeker helpen om te voorkomen dat ik bepaalde spullen vergeet, bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *