stockholm archipel huvudskar

Wandelen, fietsen en varen in de Stockholm-archipel

Je ziet het niet, maar ze doen het wel. De rotsen van de Stockholm-archipel veren elk jaar zo’n vijf millimeter op. Nog steeds halen ze opgelucht adem nadat de ijskap van de laatste ijstijd ze tienduizenden jaren lang neerdrukte.

Bereikbaarheid vanuit Stockholm

Ook ik adem nog maar eens in voor een diepe zucht van bewondering terwijl ik kijk hoe de zon het langzaam wint van de mist. Gisteren ben ik na een fietstocht door zonnig Stockholm op de boot gestapt en langs de Vasa en Gröna Lund de archipel in gevaren. 

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Stockholm kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven – het kan allemaal!

De eilanden van de Stockholm-archipel die het dichtst bij de Zweedse hoofdstad liggen, zijn bereikbaar met bruggen en autoveren. Naar de belangrijkste verder weg gelegen eilanden varen veerboten.

Zelf heb ik er drie uur over gedaan van Stockholm naar ‘buiteneiland’ Utö. In die drie uur voer ik vanuit de stad langs pastelkleurige villa’s naar een puur landschap met hier en daar wat rode huisjes. Het is de ideale omgeving om, misschien wel na veel Stockholmse musea, winkels en cafeetjes, je hoofd leeg te maken en te gaan wandelen, fietsen, zwemmen, zeilen of kajakken.

OAS Zweedse huisjes

Mistig begin

Toen ik in de vroege avond aankwam op het eiland Utö, was het behoorlijk mistig. Door die mist was mijn eerste indruk van het eiland een beetje mysterieus. Maar nu, tijdens een ochtendwandeling dwars door de bossen en over de rotsen van Utö, zie ik het eiland uit zijn schulp kruipen.

Boswandeling Utö
Utö

Wandelen en fietsen in de Stockholm-archipel

Wat ik tijdens het wandelen zien krijg, is een zucht zeker waard. Bossen vol spinnenwebben met dauwdruppels. Overal paddestoelen, bosbessen en vossenbessen. Een hert dat voorbij dendert en keutels van elanden die zich schuilhouden en me misschien wel bespieden. Bij de kust wordt het wandelen een kwestie van stappen van steen naar steen, en soms van klimmen met handen en voeten. De strepen die me de weg wijzen, zijn 10.000 jaar geleden getrokken door het zich terugtrekkende ijs. In de waterpoelen, die zijn uitgesleten door stenen die onder het ijs ronddraaiden, weerspiegelen zich de eerste zonnestralen. Zucht…

Utö
Utö 

Later die dag huur ik een fiets om nog wat rond te fietsen over Utö. Ik ben weg van dit eiland! En dan te bedenken dat dit nog maar één van de 30.000 eilanden van deze scherenkust (skärgården) is – of 24.000, afhankelijk van waar je de grens van dit gebied trekt. Sommige eilandjes worden permanent bewoond, andere huisvesten alleen vakantiehuisjes, want dit is een populaire vakantiebestemming onder de Zweden. De archipel brengt dan ook een sereen landschap binnen handbereik van iedereen die in Stockholm woont – of er op bezoek is. Maar voor veel buitenlandse gasten in Stockholm is de archipel nog een goed bewaard geheim.

Kajakken in de Stockholm-archipel

Met zo veel water om je heen als op het eiland Utö in de Stockholm-archipel, moest ik natuurlijk ook het water op. Na het wandelen, fietsen en kamperen was het dus tijd voor een korte kajakles. Ik had heus wel eens in een kajak gezeten, maar tijdens deze les bij Aktiv Skärgård leerde ik een paar handigheidjes die ik graag eerder had geweten.

Het instappen bijvoorbeeld – altijd een angstig moment voor mij – wordt een stuk makkelijker als je de peddel achter je op de steiger legt en met één hand vastklemt aan de kajak. Zo houd je de kajak stabiel en kun je je billen makkelijker overplaatsen van de steiger naar de kajak. En dat lukte, zonder om te slaan! Maar de grootste eye-opener was wel dat het veel makkelijker gaat als je je aandacht niet richt op het naar je toe trekken van het onderste deel van de peddel, maar op het van je af duwen van het bovenste deel. Wat een verschil maakt dat – en hoe simpel kan het zijn…

Kajakken Point 65 N les

Deelbare kajaks

Voor ons kajakavontuur mochten we de kajaks van het Zweedse merk Point 65° N gebruiken. Zij maken (onder andere) kajaks die uit modules bestaan. In stukken passen ze mooi in de auto, of thuis in de bergruimte. Eenmaal bij het water zet je de modulaire kajak in elkaar en kun je zelfs nog kiezen uit hoeveel zitplaatsen je hem wilt samenstellen. Klinkt gammel? Vergeet het maar. Ik had pas na onze kajaktocht door dat onze kajaks niet uit één stuk bestonden. En deze blogger gebruikte hem zelfs om van Oslo naar Helsinki te varen.

We peddelden langs de haven van Utö en steeds meer richting open water. Best spannend, die golven, maar aangemoedigd door onze stand-up-peddelende gids Michael Lemmel om juist bij golven flink door te peddelen, kwam ik erdoorheen. Nog steeds niet omgeslagen! Zou het dan toch waar zijn wat hij eerder zei – dat vrouwen aanleg hebben voor kajakken omdat ze losser in de heupen zitten?

OAS Kajakken in Zweden

We pauzeerden op een van die in de ijstijd glad geschuurde rotsen. Michael Lemmel trok ons als een soort he-man een voor een op de kant (waardoor ik me een beetje een gestrande walrus voelde) en Maja Tesch deelde onze fika uit: koffie met ‘snake cake’. Eigenlijk waren we allemaal net zeehondjes, op de rotsen genietend van de nazomerzon.

Na een tijdje kregen we weer een flinke zet het water in. Het was tijd om terug te kajakken naar de haven van Utö, waar we de middag heerlijk konden afronden in de sauna, op het dakterras en in de houtgestookte hottub.

Kajakken Point 65 N hottub

Opveren uit de sleur

Het enthousiasme van de mensen die hier wonen en werken en die zo graag willen laten zien hoe mooi het hier is, werkt aanstekelijk. En mijn hoofd raakt inderdaad leger en leger. Ik wandel, fiets, kajak en rust uit bij het kampvuur, in de sauna en in de openlucht-hottub. Regelmatig zucht ik even. De alledaagse drukte valt van me af en ik veer op – net als de rotsen van de Stockholm-archipel.

Kamperen in de Stockholm-archipel

Ben je moe geworden van het bewegen en de buitenlucht, dan zet je dankzij het allemansrecht gewoon je tentje op waar je maar wilt. Utö is van iedereen – iedereen die er goed voor zorgt wel te verstaan. Ik sliep er – na een frisse duik in zee – voor het eerst in zo’n prachtige tent van Tentipi

Boottocht in de Stockholm-archipel

Ook een aanrader is een boottocht door de archipel. Zo bezocht ik per boot meerdere eilanden. Ik begon bij Huvudskär. Geen vaste bewoners of uitgebreide voorzieningen hier, maar ultieme rust. De vuurtoren op Ålandsskär zwaait richting oosten niet meer naar andere eilandjes, maar alleen naar de uitgestrekte Baltische zee. 

Huvudskär
Huvudskär

Sandhamn ligt ook in het oostelijke deel van de Archipel, maar is juist erg levendig. In een van de restaurants bij de jachthaven, Sandhamns Värdshus, at ik de lekkerste vissoep die ik ooit heb geproefd. Dat ik net na een prachtig stuk varen van een boot was gestapt en uitkeek over zon en zee zal wel hebben meegeholpen natuurlijk.

Sandhamn
Sandhamn

Dichter bij Stockholm ligt het eiland Grinda. Mede dankzij de jachthaven en hotel-restaurant Grinda Wärdshus is dit een populaire bestemming voor dagtoerisme. De beste herinneringen bewaar ik aan de drijvende sauna bij Grinda Gästhamn, waar je dankzij een gat in de vloer zo vanuit de sauna verkoeling kunt zoeken in het water.

Grinda
Grinda

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Ik werd uitgenodigd om de Stockholm-archipel te bezoeken voor Stralend Zweden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *