vikingen foteviken

Vikingdorp Foteviken: leuk uitstapje bij Malmö

Wil je wel eens weten hoe de Vikingen in Zweden leefden? Dan is het vikingdorp Foteviken in de buurt van Malmö een leuk uitstapje. In dit archeologische openluchtmuseum kun je met eigen ogen zien hoe de Vikingen leefden in de late vikingtijd, net na het jaar 1100. Het Zweedse Vikingdorp wordt bewoond door mensen uit heel Europa, die hierheen komen om huizen en schepen te bouwen, meubels te maken, brood te bakken en munten te slaan zoals de Vikingen dat deden. Juist die bedrijvigheid maakt een bezoek aan dit museum extra leuk.

Een stoer kopje thee

Toen wij vanuit de tentoonstellingsruimte met archeologische vondsten het dorp in liepen, was een van de bewoners net vuur aan het maken. Later hing hij er een ketel met water boven en vertelde dat hij thee ging maken. Met zijn ruige uiterlijk leek dat een grapje. Tot we hem tegenkwamen terwijl hij blaadjes aan het plukken was. Hij liet ons even ruiken: het waren muntblaadjes. Prima om thee mee te zetten dus.

vikingdorp foteviken

De Viking die zo van thee hield was trouwens ook leerlooier. Op zijn erf lag een bloederige huid te weken en hing een andere huid te drogen. Verder kon je bij hem zelf uitproberen hoe zwaar een vikingbijl, -helm of -schild was.

vikingdorp foteviken

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Zweden Magazine over Vakantie in Skåne misschien interessant voor je.

Een blok aan je been

Tegenover de leerlooier was de plek waar Vikingen die de wet overtraden werden bestraft. Er stond een schandpaal en er lag een ketting met een zware steen eraan, zodat je zelf kon voelen dat je met zo’n ‘blok aan je been’ echt geen kant meer op kon.

vikingdorp foteviken

Een smid die van Saab houdt

In een volgend huisje dat we in liepen, was de smid bezig met wat munten. Hij vond ons er met onze blauwe en rode kleren erg koninklijk uitzien en wilde wel eens weten met wat voor rijtuig we naar het vikingdorp waren gekomen: met hoeveel paarden en wat voor paarden – Volvo-paarden misschien? Toen hij hoorde dat het Saab-paarden waren, was het ijs helemaal gebroken en moesten we even blijven praten over onze Saabs.

vikingdorp foteviken

Vikingverenigingen

Intussen was een vikingvrouw aan het koken, terwijl de kippen om haar heen over het erf scharrelden. In de huisjes waar we doorheen liepen waren niet alleen gebruiksvoorwerpen te zien, maar ook prachtig houtsnijwerk en tapijten. In de ting, een soort vergaderzaal, hingen schilden van verschillende vikingverenigingen die naar Foteviken komen om samen terug in de tijd te gaan.

vikingdorp foteviken

Picknick aan de kust

Fotevikens Museum ligt aan de kust en je hebt er een mooi uitzicht op het drakenschip dat bij het dorp hoort, maar ook op twee moderne bouwwerken: De Öresundsbrug tussen Zweden en Denemarken en de Turning Torso in Malmö. Een mooi plekje om even te picknicken voor of na een bezoek aan het vikingdorp.

Bezoekersinformatie

Fotevikens Museum
Museivägen 24, Höllviken
Kijk voor actuele openingstijden en prijzen op www.fotevikensmuseum.se.

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Malmö kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven – het kan allemaal!

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *