Reisblog Zweden: Leven als een viking in Foteviken

Written by Sandra van Bijsterveld

Wil je wel eens weten hoe de Vikingen in Zweden leefden? Dan is het vikingdorp Foteviken in de buurt van Malmö een leuk uitstapje. In dit archeologische openluchtmuseum kun je met eigen ogen zien hoe de Vikingen leefden in de late vikingtijd, net na het jaar 1100. Het Zweedse Vikingdorp wordt bewoond door mensen uit heel Europa, die hierheen komen om huizen en schepen te bouwen, meubels te maken, brood te bakken en munten te slaan zoals de Vikingen dat deden. Juist die bedrijvigheid maakt een bezoek aan dit museum extra leuk.

runensteen-foteviken

Een stoer kopje thee

Toen wij vanuit de tentoonstellingsruimte met archeologische vondsten het dorp in liepen, was een van de bewoners net vuur aan het maken. Later hing hij er een ketel met water boven en vertelde dat hij thee ging maken. Met zijn ruige uiterlijk leek dat een grapje. Tot we hem tegenkwamen terwijl hij blaadjes aan het plukken was. Hij liet ons even ruiken: het waren muntblaadjes. Prima om thee mee te zetten dus.

De Viking die zo van thee hield was trouwens ook leerlooier. Op zijn erf lag een bloederige huid te weken en hing een andere huid te drogen. Verder kon je bij hem zelf uitproberen hoe zwaar een vikingbijl, -helm of -schild was.

Een blok aan je been

Tegenover de leerlooier was de plek waar Vikingen die de wet overtraden werden bestraft. Er stond een schandpaal en er lag een ketting met een zware steen eraan, zodat je zelf kon voelen dat je met zo’n ‘blok aan je been’ echt geen kant meer op kon.

Een smid die van Saab houdt

interieur-foteviken

In een volgend huisje dat we in liepen, was de smid bezig met wat munten. Hij vond ons er met onze blauwe en rode kleren erg koninklijk uitzien en wilde wel eens weten met wat voor rijtuig we naar het vikingdorp waren gekomen: met hoeveel paarden en wat voor paarden – Volvo-paarden misschien? Toen hij hoorde dat het Saab-paarden waren, was het ijs helemaal gebroken en moesten we even blijven praten over onze Saabs.

Vikingverenigingen

Intussen was een vikingvrouw aan het koken, terwijl de kippen om haar heen over het erf scharrelden. In de huisjes waar we doorheen liepen waren niet alleen gebruiksvoorwerpen te zien, maar ook prachtig houtsnijwerk en tapijten. In de ting, een soort vergaderzaal, hingen schilden van verschillende vikingverenigingen die naar Foteviken komen om samen terug in de tijd te gaan.

drakenschip-Foteviken

Picknick aan de kust

Fotevikens Museum ligt aan de kust en je hebt er een mooi uitzicht op het drakenschip dat bij het dorp hoort, maar ook op twee moderne bouwwerken: De Öresundsbrug tussen Zweden en Denemarken en de Turning Torso in Malmö. Een mooi plekje om even te picknicken voor of na een bezoek aan het vikingdorp.

Bezoekersinformatie

Fotevikens Museum
Museivägen 24, Höllviken
Kijk voor actuele openingstijden en prijzen op www.fotevikensmuseum.se.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *