hotel kvarnen i hyssna

Hotel Kvarnen i Hyssna: fietsen, wandelen, wellness en Zweeds eten

Tijdens mijn meest recente reis naar Zweden sliep ik in een hotel op 40 minuten rijden van Göteborg dat ik echt even met je wil delen. De naam Kvarnen i Hyssna verraadt het al: het gaat hier om een oude molen – een door het water aangedreven houtzaagmolen om precies te zijn. Tegenwoordig kun je er overnachten, fietsen en wandelen, genieten van de wellness èn proeven van het heerlijke Zweedse eten je krijgt voorgeschoteld.

Kvarnen i Hyssna in Zweden

De geschiedenis van de molen

Ooit was deze oude watermolen een van de vele molens in deze regio. Maar langzamerhand raakten meer en meer molens verlaten en gingen soms zelfs verloren.

Kvarnen i Hyssna in Zweden

Kvarnen i Hyssna bleef gelukkig behouden. In 1999 werd gestart met een renovatie en nu runt zaagmeester en molenaar Hans, de vierde generatie van de molenaarsfamilie, er dus een hotel. Dat doet hij samen met zijn vrouw, die bakker en kok is en onder andere zorgt voor het eten voor de gasten. De molen is dus “från sågverk till bakverk” gegaan.

Denk je erover om in deze regio op vakantie te gaan? Dan vind je dit Stralend Zweden Magazine over West-Zweden rondom het Vänern misschien ook wel handig. Hiermee heb je alle tips handig bij elkaar in een pdf-bestand dat je kunt downloaden, opslaan en printen.

Je slaapt trouwens als hotelgast niet in de molen, maar iets verderop in de oude smederij aan het riviertje de Surtan. Het gebouw heeft 16 kamers en is van alle moderne gemakken voorzien, maar heeft dankzij het oorspronkelijke ijzer- en houtwerk uit het begin van de 19e eeuw toch een historische sfeer.

Kvarnen i Hyssna in Zweden

Fietsen, wandelen en wellness

De directe omgeving van Kvarnen i Hyssna leent zich uitstekend om lekker te gaan wandelen, fietsen of kanovaren. In de molen liggen fiets- en wandelroutes klaar voor de gasten. Wil je uitgebreid wandelen, dan is het goed om te weten dat dit hotel aan het 40 km lange Hyssnaleden ligt. Maar je kunt natuurlijk ook zomaar een ommetje maken. Voor fietsers is er de 38 km lange Hyssnaturen. Mocht je langs de oude kerk van Hyssna komen, kijk dan even goed of je hem herkent. Deze kerk is namelijk te zien in de film Becoming Astrid (Unga Astrid) over de jonge jaren van Astrid Lindgren.

Na het fietsen of wandelen kun je gebruikmaken van de houtgestookte sauna en het bubbelbad van Kvarnen i Hyssna.

Kvarnen i Hyssna in Zweden

Zweeds eten en drinken

Van al dat buiten zijn krijg je trek en dat is maar goed ook, want de molenaarsvrouw maakt speciaal voor hotelgasten het lekkerste ‘Svensk mat’. Haar culinaire hoogstandjes worden geserveerd in de houtzaagmolen en hebben het keurmerk Smaka på Västsverige, dat alleen wordt toegekend aan restaurants die zich richten op plaatselijke specialiteiten en ingrediënten. Ook duurzaam werken, bijvoorbeeld door lokaal geproduceerde seizoensproducten te gebruiken, is belangrijk. Kvarnen i Hyssna heeft dan ook het Noord-Europese ecolabel Swan.

Terwijl storm Knut om de molen raasde, genoot ik binnen van een bijzonder sfeer- en smaakvol diner. De haard brandde en de tafel was zo mooi gedekt dat het wel kerst leek. Op het menu stonden toast Skagen (op brood uit de eigen bakkerij) als voorgerecht en als hoofdgerecht rundvlees met flespompoenpuree, boontjes en een saus met zelf geplukte cantharellen. Het dessert combineerde de frisse smaak van passievrucht met die van brownies. De volgende ochtend mocht ik ook nog in de molen komen ontbijten met (onder andere) zelfgebakken brood en huisgemaakte jam. Conclusie: alleen al voor het eten is een bezoek aan Kvarnen i Hyssna een goed idee.

Kvarnen i Hyssna in Zweden

Ook naar Hyssna? Boeken kan hier.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Beelden van Kvarnen i Hyssna en mijn kijkje achter de schermen bij West-Zweedse outdoormerken zie je in deze video. Als je nieuwe reisverslagen niet wilt missen, kun je je ook abonneren op mijn YouTube-kanaal.

Ik werd uitgenodigd om Kvarnen i Hyssna te bezoeken voor Stralend Zweden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *