nationaal park tiveden

Wandelen in nationaal park Tiveden + fika en overnachten

Wandelen in nationaal park Tiveden – dat wilden we die vakantie wel eens doen. En dus reden we na onze mooie belevenissen in Dalarna tussen de grote Zweedse meren het Vänern en het Vättern naar het zuiden. Onderweg zagen we het landschap totaal veranderen. We gingen van de bergen bij Idre en Särna via het Siljan-meer naar golvende graslanden met grote boerenhoven, keurige tuinen en natuurlijk houten huizen in donkerrood, lichtgeel en lichtblauw. In dat landschap waren hier en daar rotsen te zien – een voorbode van wat we in nationaal park Tiveden te zien zouden krijgen.

Stuga aan het Unden-meer

Toen we bij het plaatsje Tived uitstapten bij Hamgården Nature Resort Tiveden, hoorden we alleen nog maar het ruisen van de bomen en de golven van het Unden-meer, het elfde grootste meer van Zweden. Hier staan op dit moment zeven Zweedse vakantiewoningen, oftewel ‘stugor’. Ze zijn van Arjan en Marian van Ham, een Nederlands stel dat na hun emigratie naar Zweden eerst 8 jaar Camping Tiveden heeft beheerd en nu dus vakantiewoningen in Zweden aanbiedt. Een geweldige uitvalsbasis als je wilt wandelen in nationaal park Tiveden.

Hamgarden, stuga in Tiveden

Zoals ik eerder al vertelde is de ene stuga de andere niet. Ze variëren van heel eenvoudig tot luxe en de stuga’s van Hamgården Nature Resort Tiveden horen duidelijk bij de tweede groep. Ze zijn ingericht op twee personen en alles is aanwezig: magnetron, koffiezetapparaat, afwasmachine, televisie, wifi, een kachel voor in de koudere seizoenen en een terras voor lange zomeravonden.

Hamgarden, stuga in Tiveden

Wandelen, fietsen of kanoën

Hamgården Nature Resort heet niet voor niets zo. Je bevindt je hier midden in de ‘zuidelijkste wildernis van Zweden’ en we konden dan ook kiezen uit allerlei activiteiten in de natuur. Er zijn routes om te wandelen en fietsen verkrijgbaar bij Hamgården of de naastgelegen Camping Tiveden. Daar zijn ook kano’s en fietsen te huur. Vanaf de stuga’s loop je zo naar het Unden-meer, waar ook een sauna staat.

Unden-meer in Zweden

Wandelen in nationaal park Tiveden

De volgende dag konden we lekker gaan wandelen. Nationaal park Tiveden is daar een prachtige plek voor. Dit gebied ontstond meer dan honderd miljoen jaar geleden, toen de aarde hier op veel plaatsten open spleet. Het duidelijkste voorbeeld daarvan is het Vätternmeer, een met water gevulde kloof die op sommige plaatsen wel 127 meter diep is.

Wandelen in Nationaal Park Tiveden

Na deze ingrijpende verandering van het landschap vonden veel rotsen hier hun laatste rustplaats toen het ijs van de laatste ijstijd zich zo’n 11.000 jaar geleden terugtrok. Uit die tijd stammen ook de ijsstrepen die je hier op de rotsen kunt zien. Die zijn getrokken door stenen die in het terugtrekkende ijs waren vastgevroren. Veel door het ijs glad geschuurde rotsen zijn nu begroeid met verschillende soorten rendiermos.

Wandelen in Nationaal Park Tiveden

Behalve sporen van dit natuurgeweld kom je ook sporen tegen van mensen die hier vroeger woonden en werkten om houtskool te maken. Het houtskoolvuur moest namelijk dag en nacht in de gaten gehouden worden.

De wandeling ‘De ronde van Stenkälla’ (Stenkällerundan), die in het oranje is aangegeven, is maar 2 kilometer lang. Maar je moet er wel ruim de tijd voor nemen. Het is namelijk meer klimmen dan wandelen. Dat maakt de wandeling wel des te spannender voor kinderen. Nog leuker werd het toen ze onderweg een heleboel bosbessen vonden. Lekker!

Wandelen in Nationaal Park Tiveden

Heb je liever een iets lichtere wandeling? Dan kun je ook parkeren bij het strand van Vitsand en van daar naar de rotspartijen lopen. Dan kun je na het wandelen mooi nog even het meer in duiken voordat je weer in de auto stapt.

Karlsborg en Forsvik

Na deze wandeling reden we naar Karlsborg, de ‘reservehoofdstad van Zweden’ zoals het bord langs de weg trots verkondigt. Als het vrij makkelijk toegankelijke Stockholm zou worden belegerd, dan moesten de regering en de koninklijke familie zich hier, veilig in het midden in Zweden, kunnen terugtrekken – samen met de goudreserves van Zweden.

Fort van Karlsborg

Met dat in gedachten is hier ook een enorm fort gebouwd, dat je als toerist kunt bezoeken. Wij deden het voor deze keer met de buitenkant en de DC3 die tussen het fort en het water staat. Karlsborg ligt aan het Vätternmeer  en dat levert indrukwekkende uitzichten op. Wat is het Vättern enorm groot!

Even verderop, in Forsvik, keken we nog even naar de boten die via de smalle sluis uit 1813 in het Götakanaal van het Vänern naar het Vättern varen. Het hele Götakanaal loopt van Sjötorp aan het Vänernmeer naar Mem aan het met de Baltische zee verbonden Slätbaken. Met een lengte van 190 kilometer en 58 sluizen is het een van de grootste bouwprojecten ooit in Zweden.

Götakanal bij Karlsborg

Andere bezienswaardigheden in nationaal park Tiveden

De volgende dag besloten we een dagje met de auto op pad te gaan. Met behulp van de kaart die we in onze stuga hadden aangetroffen, reden we de volgende route langs bezienswaardigheden in nationaal park Tiveden:

Vargaklämman

Vroeger vormden de wolven in deze regio een probleem voor de mensen die hier woonden. Om de wolven te doden, joeg men ze in dit 20 m lange stelsel van holtes en gangen tussen de rotsblokken, waar ook netten opgehangen werden om de wolven te strikken. In de koele dieptes kan sneeuw wel tot augustus blijven liggen.

wolvenval in Tiveden

Fagertärn

Hier en op sommige andere meren in de buurt bloeien in juli en augustus unieke rode waterlelies. Vanaf de parkeerplaats is een wandelpad langs het meer aangelegd, zodat je ze goed kunt zien.

Askersund

Van Marian van Hamgården hadden we de tip gekregen dat je hier op een boot lekker ijs kunt eten. Dat klopte! In de jachthaven van Askersund hebben ze de lekkerste smaken schepijs en je kunt je ijsje opeten op een terras aan dek van een boot. Verder staan er in de straten van Askersund mooie houten huizen en is er een hembygdsgård met een minizoo, waar vanuit de jachthaven ook een toeristentreintje naartoe rijdt.

Denk je erover om in deze regio op vakantie te gaan? Dan vind je dit Stralend Zweden Magazine over West-Zweden rondom het Vänern misschien ook wel handig. Hiermee heb je alle tips handig bij elkaar in een pdf-bestand dat je kunt downloaden, opslaan en printen.

Kullängsstugan

Eigenlijk misten we op de terugweg per ongeluk een afslag, maar dat bracht ons wel langs dit mooie huis uit 1693, dat al die tijd in onveranderde vorm bewaard is gebleven. Het is gemaakt van enorme balken en heeft een grasdak. Eromheen liggen grote rotsblokken. Bovendien vonden we er een paar heerlijke bosaardbeitjes. Tot 1936 is Kullängsstugan bewoond geweest, nu is het een monument.

Tiveden Kullangsstugan

Fika in nationaal park Tiveden: Tivedstorp

Als afsluiting van deze dag reden we naar Tivedstorp, een dorp dat in de 17e eeuw werd bewoond door ‘nieuwe Zweden’ uit Finland (Svedjefinnar) en dat nu de ideale plek voor een fika is. We waren niet de enigen die op het terras kwamen genieten van een kopje thee met wat lekkers, en van het zonnetje en deze mooie plek.

Tivedstorp

Afscheid met elandenstoofpot

Die avond sloten we ons verblijf in Hamgården Nature Resort Tiveden af met een diner in het bijbehorende restaurant. Het elandenstoofpotje (älggryta) en de damherthamburgers smaakten prima, maar het lekkerst vonden we het om van de drie verschillende desserts te proeven: chokladkladdkaka (plat chocoladegebak, in dit geval met verse frambozen erin), lingonglass (vossebessenijs) en rabarbercompote.

Desserts in het restaurant van Hamgarden

De volgende ochtend reden we verder naar het zuiden, blij dat we dit voor ons nieuwe stukje Zweden hadden leren kennen.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Wij werden uitgenodigd om Hamgården Nature Resort Tiveden te bezoeken voor Stralend Zweden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *