kaneelbroodjes gotenburg

De grootste kaneelbroodjes ter wereld bij Café Husaren in Göteborg

Wist je dat je in Göteborg de grootste Zweedse kaneelbroodjes ter wereld kunt eten? Ze zijn zo groot dat het een hele kunst is om er in je eentje één op te eten – ze zijn zo groot als een flink bord! Het grootste Zweedse kaneelbroodje ter wereld wordt Hagabulle genoemd en die naam staat duidelijk aangegeven op de gevel van Café Husaren – Home of Hagabullen. Daar moesten we natuurlijk naartoe!

Cafe Husaren in Goteborg

Lekkerbekken in de etalage

Als we wat dichterbij komen, zien we de beroemde Zweedse kaneelbroodjes al in de etalage liggen. Voor mij staat al vast wat ik ga bestellen, maar de kinderen twijfelen nog.

Cafe Husaren in Goteborg

Prachtig interieur

Eenmaal binnen kijken we eerst even rustig om ons heen. Aan het mooie plafond met glazen panelen hangt een grote kroonluchter en ook de rest van het interieur is lekker klassiek. Café Husaren is gevestigd in een 19e-eeuws pand waar eerder een bank en een hoedenwinkel zaten. Sinds het einde van de jaren 80 is het een café.

Cafe Husaren in Goteborg

Café Husaren staat op de hoek van Haga Nygatan en Husargatan en aan die laatste straat ontleent het de naam Husaren. Daar zit een stukje geschiedenis achter: in de 17e eeuw was Zweden in oorlog met Denemarken en Haga was toen militair terrein. Het beroemde Zweedse kaneelbroodje is (net als de eerste straat) genoemd naar de wijk Haga. 

Denk je erover om in deze regio op vakantie te gaan? Dan vind je dit Stralend Zweden Magazine over West-Zweden rondom het Vänern misschien ook wel handig. Hiermee heb je alle tips handig bij elkaar in een pdf-bestand dat je kunt downloaden, opslaan en printen.

Moeilijk kiezen

Het zit behoorlijk vol en als we een blik op de vitrine werpen, is wel duidelijk waarom. Dit moet wel een van de beste cafés in Göteborg zijn met zo’n assortiment. Er liggen heel veel soorten koeken, kladdkaka (de lyxkladdkaka werd zelfs uitgeroepen tot de lekkerste van Göteborg), taart en gebak (zoals worteltaart en vruchtengebak) uitgestald. Dat wordt dus niet alleen zo’n reusachtig kaneelbroodje proberen, maar ook nog wat andere lekkernijen. We nemen er een warme chocolademelk met slagroom bij.

Cafe Husaren in Goteborg

Krijg jij hem op?

Als het allemaal voor ons staat, weet ik niet wat ik zie. Dit ‘kaneelbroodje’ is echt enorm! De Hagabulle wordt al sinds het einde van de jaren 80 gebakken en zowel toeristen (zoals wij dus) als de inwoners van Göteborg komen erop af. In ons geval was het een perfecte afsluiting van onze vakantie in Zweden voordat we in Göteborg op de veerboot naar Kiel stapten. 

Cafe Husaren in Goteborg

Hier vind je Café Husaren

Heb jij ook wel zin in zo’n Zweedse fika in Göteborg? Je vindt Café Husaren aan de Haga Nygata 28 in de wijk Haga, tegenover de Feskekörka (aan de andere kant van het water). Het café is elke dag geopend vanaf 8.00 uur, dus je kunt er ook je aankomst in Zweden mee vieren als je net van de boot af bent gereden. Je kunt er ontbijten of lunchen met het grootste kaneelbroodje ter wereld, maar ook iets hartigs eten zoals panini of quiche (Controleer wel even de actuele openingstijden op de website van Café Husaren.)

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Göteborg kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven – het kan allemaal!

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Powered by GetYourGuide

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

  1. Wij gaan eind mei met een groep Zwedofielen naar Zweden. Wss ook een dag naar Götenborg. Deze hou ik zeker in gedachten. Bedankt voor de tip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *