natuurlijke insectenspray

Wat helpt het beste tegen muggen in Zweden? Dit zijn mijn tips!

Het is een vraag die vaak wordt gesteld als je begint over Zweden als vakantiebestemming: heb je dan geen last van muggen? Ik heb daar eerlijk gezegd tijdens deze routes door Zweden nooit zoveel last van gehad – niet meer dan in Nederland in ieder geval.

Toch kan ik me voorstellen dat je benieuwd bent naar middeltjes die helpen tegen muggen als je op vakantie gaat naar Zweden. Daarom zet ik hier de tips die ik in de loop der jaren heb verzameld voor je op een rij.

Waar zitten de meeste muggen in Zweden?

Muggen hebben zo hun favoriete plekjes en dingen waar ze wel en juist niet op af komen. Zo zul je vooral muggen tegenkomen:

 • Bij (stilstaand) water, zoals aan meertjes
 • Op schaduwrijke plekken, zoals in het bos
 • Als de schemering valt
 • In het noorden van Zweden/in Lapland

Je zult minder last van ze hebben op plekken in de volle zon, binnen de bebouwde kom en als het waait (aan zee bijvoorbeeld).

Ga jij voor het eerst naar Zweden? Dan vind je in dit digitale magazine ‘Eerste keer naar Zweden’ nog veel meer praktische tips. Lees alles over muggen (hoe erg is het en wat helpt?), elanden, mooie routes, campings (boeken of niet?) en nog veel meer!

Waarmee kun je muggen verjagen?

Het beste is natuurlijk om helemaal te voorkomen dat je wordt gestoken door de muggen in Zweden. Je kunt proberen om de muggen bij je weg te houden door met de volgende dingen je omgeving onaantrekkelijk te maken:

 • Een ventilator aanzetten
 • De rook van een kampvuur of bbq
 • Het verbranden van koffiedik
 • Wat rozemarijn op het vuur gooien
 • Een anti-muggenspiraal/myggspiral plaatsen
 • Als je binnen zit, kun je gebruikmaken van een muggenstekker
 • De geur van citronella of eucalyptus (bijvoorbeeld een citronellakaars of armbandje, maar je kunt ook wat aromatische olie over een bakje met rijst druppelen)
 • Zorgen dat je zelf fris ruikt (oud zweet trekt muggen aan)
 • Horren voor de deuren en ramen.
 • Een (reis)klamboe of muggennet ophangen om je bed, parasol, partytent of luifel. Er zijn zelfs mensen die buiten zitten in een speciaal muggententje.
 • Er zijn ook hoeden met muggengaas dat voor je gezicht en om je hals hangt.
 • Lange broeken en mouwen dragen. Kies wel voor kleding die niet te strak zit, want anders prikken de muggen erdoorheen. Laat de kleding wel aansluiten bij de enkels en polsen, zodat de muggen niet naar binnen kunnen vliegen.
 • Geen witte of felgekleurde kleren dragen
 • Niet met je armen zwaaien, want daar komen ze juist op af
 • De laatste tijd hoor ik veel mensen over een Thermacell om muggen op afstand te houden. Je hebt verschillende apparaten, bijvoorbeeld voor op het terras maar ook een voor als je aan het wandelen bent. Ze werken met navulpatronen.

Je kunt ook proberen de muggen juist te vangen en doden. Hiervoor kun je dingen gebruiken zoals een Mosquito Magnet of andere muggenlamp.

Middeltjes tegen het steken van muggen met Deet

Los van deze voorzorgsmaatregelen kun je ook allerlei middeltjes op je lijf smeren en sprayen tegen de muggen in Zweden. Zelf neem ik altijd een insectenwerend middel mee met Deet, zoals deze van Care Plus. Dat werkt goed, maar het is wel chemische troep die niet iedereen zomaar kan gebruiken. Lees dus goed de bijsluiter en let op bij kleine kinderen, zwangerschap en borstvoeding. Overleg eventueel met je huisarts.

Zo lang de werkzame stof hetzelfde is (Deet), zouden al die middeltjes even goed moeten werken. Toch zweren veel mensen bij middeltjes tegen muggen die in Zweden zelf verkrijgbaar zijn (let ook daarbij op de bijsluiter!) zoals deze:.

Zweeds muggenmiddel

Slikken en smeren: natuurlijke middelen tegen muggen

De laatste jaren ben ik wel steeds voorzichtiger geworden met het gebruik van chemische ingrediënten op mijn huid. Wil jij ook liever iets natuurlijks gebruiken op je lichaam (of in ieder geval geen Deet), dan kun je denken aan het volgende:

 • Etherische olie zoals lavendelolie, citronella-olie, teatree-olie, kokosolie, muntolie of eucalyptusolie
 • Zelf kreeg ik laatst een anti-insectenspray op basis van pure essentiële oliën van Native State cadeau die ik echt heel fijn vind. De 8 natuurlijke ingrediënten, waaronder lavendel, geranium, citroengras, pepermunt en kruidnagel, houden insecten zoals muggen en teken op afstand. Die hebben namelijk een hekel aan deze geuren. Voor mensen ruikt deze spray juist lekker fris en ik betrapte mezelf er tijdens onze vakantie zelfs op dat ik gewoon graag een beetje gebruik, ook al zijn er geen muggen in zicht. Toen ik het tijdens een wandeling een keer was vergeten en ik meteen voelde dat ik op mijn enkel werd gestoken, spoot ik het op en zijn er verder geen bulten meer bijgekomen. Ik vind deze spray dus echt een aanrader en neem het flesje altijd overal mee naartoe. (Dat geldt trouwens ook voor de desinfecterende handspray van hetzelfde merk. Deze is gemaakt op basis van alchohol en bevat desinfecterende en antivirale oliën zoals palmarosa, tea tree, spijklavendel, litsea sinaasappel, munt en hysop).
natuurlijke insectenspray
 • Toco-Tholin
 • Knoflook eten (die lucht schijnen muggen ook niet aantrekkelijk te vinden). Twee tot drie teentjes per dag moet goed zijn. Ik weet niet zeker of knoflookcapsules ook werken.
 • Vitamine B1-tabletten slikken
 • Wilma’s Beckolja / Wilma’s Nordic Summer (uit Lapland maar verkrijgbaar in Nederland)
 • NoSkito mygglotion/myggspray (Zweden)
 • Met deze variant gaat ook Care Plus op de natuurlijke tour (gewoon verkrijgbaar bij bol.com).
 • Skin So Soft Bug Guard Plus IR3535® Gentle Breeze® SPF 30 Lotion van Avon (uit Schotland) bevat ook geen Deet en biedt meteen bescherming tegen de zon

Wat helpt tegen de jeuk van muggenbulten?

Toch gestoken? Niet krabben is dan makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer de volgende middeltjes eens :

Natuurlijke middeltjes tegen muggenbulten:

 • Deppen met azijn
 • Koelen met komkommer of talkpoeder
 • Of juist (heel plaatselijk) verwarmen met Bite Away – veel mensen zweren hierbij heb ik afgelopen zomer gemerkt
 • Kalmeren met aloëvera
 • Ledum palustre D6 (homeopatisch middel op basis van moerasrozemarijn)
 • Dream cream van Lush schijnt ook heel goed te werken vanwege het natuurlijke antihistaminicum in de haver. Deze ga ik deze zomer maar eens proberen als we in Lapland zijn.

Chemische middeltjes tegen muggenbulten:

 • Mijn ouders hadden op vakantie altijd Azaron mee en dat gebruik ik nog steeds
 • Salubrin (Zweden) – mijn man zweert erbij, ik heb het gevoel dat het bij mij niks uithaalt
 • Lidocaïnezalf/Xylocaïnezalf
 • Als het echt nodig is (bijvoorbeeld bij een overgevoelige reactie op een muggenbeet), kun je tabletjes tegen allergieën/antihistaminica zoals loratadine, ebastine of cetrizine slikken.

Lees bij deze middelen wel altijd de bijsluiter en overleg eventueel met je huisarts voordat je ze gebruikt.

Weet jij nog een wondermiddel tegen de muggen in Zweden? Deel je tips hieronder met ons – we zullen je dankbaar zijn!

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

17 reacties

 1. Ik had begrepen dat je tegen de muggen juist lichte kleding moet dragen. Een sauna schijnt ook te helpen. In een outdoor winkel zag ik antimuggen-kleding, shirts, broeken etc. Wij gaan ook naar Lapland deze zomer, dus ik ben benieuwd of die kleding ons gaat helpen. (We hebben goede ervaring met Skin so Soft, ruikt ook nog lekker)

  • Top, dank je wel voor je tips! Ik lees soms ook tegenstrijdiger berichten, lastig om te bepalen wat nou echt het beste werkt. Misschien toch lichte kleding dan… Sauna klinkt goed en speciale antimuggenkleding ga ik eens naar kijken. En heel fijn om te horen van je ervaring met Skin so Soft – koop je dat gewoon in Nederland?

 2. Volgens de Sami’s komen en gaan de muggen met de toeristenstroom. Dus wanneer je natuurgebieden gaat bezoeken met moerassen vermijd de periode tussen 15 juni en 15 augustus; wanneer de eerste nachtvorst komt is het snel gedaan met de muggen.

 3. Ik ben ontzettend lekker voor muggen, dus zoek ik alles af wat zou kunnen helpen. Wat mij goed helpt tegen de jeuk als je gestoken bent is het volgende: Laat een metalen theelepel even in een kopje kokend water staan. Vervolgens raak je met de bolle kant van de lepel de muggenbult. Een fractie van een seconde, dus even een tikje, is genoeg. Als je het te lang doet, krijg je een brandblaar en dat is niet de bedoeling. Het doet heel kort even pijn, maar daarna heb je er uren plezier van. Eenvoudig, niet giftig en goedkoop.

 4. Ik gebruik nadat ik gestoken ben, en ik ben om op te vreten voor muggen 😉 Na de beet. Te koop bij Holland & Barret. Bij mij werkt dat goed en ik heb er geen allergische reacties van, en ik ben een heuse miep-allergie.

 5. Twee jaar geleden kocht ik bij een apotheek in Duitsland een soort pen met een klein rond metalen plaatje dat je verhit door op een knopje te drukken. Dat plaatje houdt je tegen de jeukende muggenbult totdat de pen piept. Helpt goed ook tegen jeuk van de eikenprocessierups. Het merk is bite away. Weet nog niet of het werkt tegen Zweedse muggen. Ga ik deze zomer ervaren.

 6. Om muggen weg te houden gebruik ik etherische olie van citroeneucalyptus en als ik gestoken ben, helpt wat groene klei met wat lavendel en aloe vera…

 7. Hoi, ik las dat iemand in Finland wat Wilma’s olie in n ‘rokertje’ (verspreid rook) deed en de muggen zo op afstand hield. Graag zou ik willen weten wat dat ’rokertje’ apparaat/wijze was?
  Je kon t daar kopen, waar je dan wat van die berkenolie in doet.
  Weet iemand daar meer van?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *