wanas kunstpark

Spelen met kunst in Zweden bij Wanås Konst

Buiten kunst kijken is leuk, ook voor kinderen. In een museum mag je niet rennen, schreeuwen of klimmen, maar een park met kunst is eigenlijk één grote speeltuin. Gelukkig kun je op die manier ook spelen met kunst in Zweden. Bij het Zuid-Zweedse Knislinge ligt namelijk zo’n speeltuin: Wanås Konst. Wij gingen er een dagje op ontdekkingsreis en keken onze ogen uit. Van de ruim vijftig kunstwerken in de permanente collectie zijn deze ons het meest bijgebleven…

Les Inséparables – Esther Shalev-Gertz

Boven de ingang van de oude koeienstal waar nu de museumwinkel en entree van het park zijn gevestigd, hangt een bijna drie meter brede klok met twee wijzerplaten. Ze vormen elkaars spiegelbeeld en de wijzers lijken elkaar in het midden te gaan raken. Gelukkig staan ertegenover bankjes, want het is fascinerend om naar te kijken, ook al lijken de wijzers natuurlijk wel heel langzaam te gaan als je juist wilt dat ze vooruit gaan.

beeldenpark wanas konst in zweden

Wish Trees for Wanås – Yoko Ono

beeldenpark wanas konst in zweden

Bij een groepje appelbomen – kenmerkend voor Skåne – liggen pennen, papiertjes en touwtjes klaar om je eigen wens op te schrijven en in de bomen te hangen. Dit soort Wish Trees staan, opgesteld volgens de instructies van Yoko Ono, op verschillende plaatsen overal ter wereld. De opgehangen wensen worden eens in de zoveel tijd verzameld en naar de Imagine Peace Tower in IJsland gebracht.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Zweden Magazine over Vakantie in Skåne misschien interessant voor je.

Primary Structure – Jacob Dahlgren

Dit kunstwerk, dat bestaat uit een herhaling van precies dezelfde vorm in achttien verschillende kleuren, werkt als een magneet op alle kinderen in het park. Het is één groot klimrek waarop iedereen een eigen plekje kan vinden – hoog of laag.

beeldenpark wanas konst in zweden

Pyramiden – Gunilla Bandolin

Donkere gangetjes hebben altijd iets spannends. Dus ook de smalle gangetjes die in een kruisvorm door deze piramide van aarde lopen. Op een mooie zomerdag is het contrast tussen de lichte, warme open ruimte en de donkere, koele gangetjes des te groter.

Love in the Afternoon – Hanne Tierney

Aan een van de bomen in het bos hangen elf schommels aan lange touwen. De laagste hangt vlak boven de grond, de hoogste is alleen bereikbaar via de andere schommels. Samen kun je zo een cirkel om de boom heen schommelen, waarbij je natuurlijk wel moet uitkijken voor botsingen.

beeldenpark wanas konst in zweden

Double Dribble – Anne Thulin

In sommige bomen die om de schommelboom heen staan, hangen enorme rode ballen. Ze steken prachtig af tegen de donkere stammen en groene bladeren en maken de omgeving van de schommels nog speelser.

beeldenpark wanas konst in zweden

Modified Social Benches – Jeppe Hein

Rondom het meer bij Wanås Slott, een kasteel dat nog steeds bewoond wordt en niet te bezichtigen is, hebben de standaard ‘bankjes in het park’ een nieuw uiterlijk gekregen. Ze lopen scheef, hol of bol en je mag erop gaan zitten zoals jij dat wilt.

beeldenpark wanas konst in zweden

Jag tänker på mig själv – Marianne Lindberg De Geer

Ik heb me nog wel even zorgen gemaakt tijdens onze wandeling door het park. Opeens hoorde ik namelijk de stem van een kind dat bang om zijn moeder riep. Na een vlugge blik op mijn eigen kinderen speurde ik tussen de bomen naar een verdwaalde kleuter, maar ik zag en hoorde niets. Nauwelijks had ik me omgedraaid, of ik hoorde weer een stem, Opnieuw werd er om een moeder geroepen, maar nu door een harde stem die toch echt van een volwassene leek. Wat was er toch aan de hand? Langzaam drong het tot me door dat we hier met een audio-installatie te maken hadden. Toch bleef het geluid ons fascineren en nog steeds maken we elkaar soms aan het lachen door opeens met een rare stem ‘Mama!’ te roepen.

Ik zou hier nog veel meer kunstwerken willen noemen die we die dag hebben gezien, gehoord en gevoeld. Maar om de kunstwerken van Wanås echt te beleven, zul je er toch zelf moeten rondlopen. Want juist het samenspel met de buitenlucht en de andere bezoekers maken dit beeldenpark een bijzondere belevenis.

Meer foto’s en informatie over bijvoorbeeld de openingstijden vind je op de website van dit beeldenpark en landgoed.

beeldenpark wanas konst in zweden

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Wij werden uitgenodigd om dit beeldenpark te bezoeken voor Stralend Zweden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *