Een stedentrip Göteborg is altijd te kort met deze bezienswaardigheden

Written by Sandra van Bijsterveld

Het was de enige verregende middag tijdens onze drie weken in Zweden. Toen ik de hoes toch maar over mijn cameratas had getrokken en mijn plattegrond zo nat was geworden dat hij uit elkaar begon te vallen, gaven we het op en gingen we terug naar onze camping in Trollhättan. Maar laat je daardoor niet ontmoedigen en maak vooral eens een stedentrip Göteborg, want daar zijn genoeg bezienswaardigheden te vinden om eigenlijk altijd tijd tekort hebben.

Stadswandeling door Göteborg

Het was allemaal nog droog begonnen. We parkeerden bij Nordstan, het grootste overdekte winkelcentrum van heel Scandinavië. Van daar liepen we naar jachthaven Lilla Bommen. Een mooi punt om een bezichtiging van Göteborg te beginnen, want dankzij de ligging aan zee en de rivier de Göta Älv wordt deze stad ook wel het gezicht van Zweden genoemd. Göteborg is nog steeds de belangrijkste havenstad van Zweden en als je op weg naar Zweden de veerboot van Kiel naar Göteborg neemt, is dit dan ook het eerste stukje Zweden dat je ziet.

In Lilla Bommen zie je meteen een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Göteborg: Göteborgs Utkiken, een roodwitte hoogbouw die ook wel ‘de lipstick’ wordt genoemd. Met een beetje fantasie zie je vanzelf wel waarom… Je hebt er een prachtig uitzicht over Göteborg. Ook ligt hier het witte zeilschip Barken Viking uit 1906, waar nu een hotel en een restaurant gevestigd zijn.

Goteborgs Utkiken en Barken Viking

De archipel van Göteborg

Aan de kade is het een komen en gaan van boten. Je kunt er kano’s huren en op een boot stappen voor een tocht naar de archipel van Göteborg. Na mijn bezoek aan de Stockholm-archipel was ik ervan overtuigd dat ik de eilanden voor de kust van Göteborg met hun rotsen en vissersdorpjes vast ook prachtig zou vinden. Maar deze keer kozen we voor de stad en dus liepen we richting het centrum van Göteborg.

Goteborgs Utkiken en Barken Viking

Vlak bij Göteborgs Operan waren trampolines op straat geplaatst – even springen natuurlijk!

Goteborgs Operan

Een Nederlands tintje

Naarmate we dichter bij het centrum kwamen, werd wel duidelijk dat Göteborg een Nederlands tintje heeft. Het waren Hollandse kolonisten die de eerste nederzetting op deze plek bouwden, en het waren ook Nederlanders die in de zeventiende eeuw aan de moderne stad werkten, inclusief grachten en grachtenpanden. Helaas regende het op het moment dat we langs de grachten liepen echt te hard om mijn camera tevoorschijn te halen.

Via de 19e-eeuwse Domkyrka kwamen we uit bij het 17e-eeuwse Kronhuset en Kronhusbodarna, waar onder andere een pottenbakker, een zilversmid, een glasblazer en een schattig snoepwinkeltje gevestigd zijn. Het viel niet mee om een keuze te maken uit al dat lekkers.

snoepwinkel bij Kronhusbodarna

Feskekörka

Met een paar zakjes snoep op zak liepen we naar Feskekörka, de vismarkt van Göteborg die er inderdaad wel een beetje uitziet als een kerk. Hier kun je allerlei soorten vis kopen en als je wilt meteen opeten.

Feskekorka in Goteborg

Inmiddels regende het alweer pijpenstelen en het was een mooie plek om even te schuilen en te bedenken wat we verder zouden gaan doen.

Feskekorka in Goteborg

We besloten ons bezoek af te breken. Via Gustav Adolfs Torg en wat gezellige winkelstraten liepen we terug naar de auto. We hadden ook kunnen kiezen voor een rondrit met het treintje of een rondvaart. Maar we wilden liever droge kleren gaan aantrekken. We gaan er gewoon vanuit dat we nog een keer terugkomen om Göteborg bij mooier weer te bekijken.

Wil je Göteborg toch liever onder begeleiding van een gids bekijken, of (deels) met de boot of met de bus in plaats van alles lopen? Dan vind je hier:

Gustav Adolvs Torg in Goteborg
“Hier moet de stad komen!”

Musea en attracties tijdens een stedentrip Göteborg

Wanneer we dat doen, mogen we wel een paar dagen uittrekken voor Göteborg. Want wat is er veel te zien en te doen! Er zit een vestiging van de VVV van Göteborg in Nordstan en dit is een greep uit de musea en attracties in de stad die ik daar aantrof:

  • Maritiman: het maritiem museum van Göteborg waar je veel schepen kunt bekijken, waaronder een onderzeeër en een torpedoboot. Dit wordt wel ‘s werelds grootste museum om het water genoemd. Vanuit Maritiman kun je ook de boot pakken naar het Volvo Museum en de archipel.
  • Universeum: het grootste sciencecenter van Scandinavië met veel natuur in de vorm van levende dieren, een regenwoud en grote aquariums, maar ook volop technologie.
  • Aeroseum: een museum over de geschiedenis van de luchtvaart in een echte bunker van de Zweedse luchtmacht.
  • Volvo Museum: jazeker, Trollhättan is (of was) de stad van SAAB en Göteborg is de stad van Volvo. Een deel van de ontslagen werknemers van SAAB heeft werk gevonden in de Volvo-fabriek (die je trouwens ook kunt bekijken).
  • Liseberg, net als Tivoli in Kopenhagen een pretpark midden in de stad waar attracties staan en waar concerten worden gegeven.
  • Botaniska Trädgården: de botanische tuin van Göteborg.
  • De parken Trädgårdföreningen en Slottsskogen schijnen erg mooi te zijn – en er valt genoeg te spelen voor kinderen.

Deze musea bieden een heel jaar toegang voor 40 kronen en altijd gratis toegang voor minderjarigen (deze info is van zomer 2015):

Göteborgs Konsthall is altijd gratis te bezoeken.

Het is (bijna) te veel om op te noemen en ik ben dan ook vast wel iets vergeten. Ik heb zo’n idee dat een stedentrip Göteborg eigenlijk altijd te kort is.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *