stedentrip Goteborg

Stedentrip Göteborg: stadswandeling langs bezienswaardigheden

Terwijl de mannen uit ons gezin het Volvo-museum bezochten, gingen de meiden de stad in tijdens onze stedentrip Göteborg. We maakten een mooie stadswandeling langs bezienswaardigheden in Göteborg, lunchten op een leuke plek en bekeken ook de groene kant van Göteborg. Loop je een stukje mee?

Stadswandeling door Göteborg

Onze stadswandeling langs de bezienswaardigheden Göteborg begon bij Nordstan, het grootste overdekte winkelcentrum van heel Scandinavië. Daar parkeerden we namelijk. Van daar liepen we naar jachthaven Lilla Bommen. Dit is een mooi punt om een wandeling door Göteborg te beginnen, want dankzij de ligging aan zee en de rivier de Göta Älv wordt deze stad ook wel het gezicht van Zweden genoemd. Göteborg is nog steeds de belangrijkste havenstad van Zweden en als je op weg naar Zweden de veerboot van Kiel naar Göteborg neemt, is dit dan ook het eerste stukje Zweden dat je ziet.

stedentrip Goteborg

In Lilla Bommen zie je meteen een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Göteborg: Göteborgs Utkiken, een roodwitte hoogbouw die ook wel ‘de lipstick’ wordt genoemd. Met een beetje fantasie zie je vanzelf wel waarom… Je hebt er een prachtig uitzicht over Göteborg. Ook ligt hier het witte zeilschip Barken Viking uit 1906, waar nu een hotel en een restaurant gevestigd zijn.

Denk je erover om in deze regio op vakantie te gaan? Dan vind je dit Stralend Zweden Magazine over West-Zweden rondom het Vänern misschien ook wel handig. Hiermee heb je alle tips handig bij elkaar in een pdf-bestand dat je kunt downloaden, opslaan en printen.

De archipel van Göteborg

Aan de kade is het een komen en gaan van boten. Je kunt er kano’s huren en op een boot stappen voor een tocht naar de archipel van Göteborg. Na mijn bezoek aan de Stockholm-archipel was ik ervan overtuigd dat ik de eilanden voor de kust van Göteborg met hun rotsen en vissersdorpjes vast ook prachtig zou vinden. Maar deze keer kozen we voor de stad en dus liepen we langs Göteborgs Operan richting het centrum van Göteborg.

Kronhusbodarna

Zo kwamen we bij het 17e-eeuwse Kronhuset en Kronhusbodarna.

stedentrip Goteborg

Hier zijn onder andere een pottenbakker, een zilversmid, een glasblazer en een schattig snoepwinkeltje gevestigd.

snoepwinkel bij Kronhusbodarna

Het viel niet mee om een keuze te maken uit al dat lekkers.

Lejontrappan en winkels

Via Lejontrappan liepen we naar de winkelstraten van Göteborg. Naarmate we dichter bij het centrum kwamen, werd wel duidelijk dat Göteborg een Nederlands tintje heeft. Het waren Hollandse kolonisten die de eerste nederzetting op deze plek bouwden, en het waren ook Nederlanders die in de zeventiende eeuw aan de moderne stad werkten, inclusief grachten en grachtenpanden.

stedentrip Goteborg

Hier vlakbij vind je ook Gustav Adolfs Torg.

Gustav Adolvs Torg in Goteborg
“Hier moet de stad komen!”

Tussen het winkelen door haalden we een lekker Zweeds broodje in Stora Saluhallen.

stedentrip Goteborg

Tipje: loop in het centrum van Göteborg ook zeker even door de Victoriapassagen.

Feskekörka

We liepen het voetgangersgebied van Göteborg weer uit richting Feskekörka, de vismarkt van Göteborg die er inderdaad wel een beetje uitziet als een kerk.

Feskekorka in Goteborg

Hier kun je allerlei soorten vis kopen en als je wilt meteen opeten.

Feskekorka in Goteborg

Haga

Nu kwamen we in de wijk Haga, waar we al eens eerder waren om het grootste kaneelbroodje van Zweden (of zelfs ter wereld) te proeven bij Café Husaren.

kaneelbroodjes gotenburg

Deze keer zagen we dat dit ook een heel leuk stukje Göteborg is om te winkelen. Waar je in het centrum de grote winkelketens vindt, vind je hier veel leuke, kleine winkeltjes. Ook vonden we hier een leuke plek om te lunchen: Kafé Magasinet.

stedentrip Goteborg

Groen Göteborg

Door Kungsparken liepen we naar de laatste bezienswaardigheid die we graag wilden bekijken: Palmhuset.

wintertuin Göteborg

Deze kas is echt het bekijken wel – zowel het gebouw als alles wat er groeit. Ook een aanrader als het regent in Göteborg!

stedentrip Goteborg

Meer bezienswaardigheden in Göteborg

Hiermee zat ons dagje Göteborg erop. Maar er is nog veel meer te zien in de stad! Maak bijvoorbeeld een boottocht naar een van de eilanden in de archipel, bezoek één of meerdere van de vele musea of ga naar het Volvo Museum of de Volvo-fabriek. Eén dag is gewoon te weinig voor een stedentrip Göteborg!

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Göteborg kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven – het kan allemaal!

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Eén reactie

  1. Wij hebben vandaag Gotenburg bezocht en heerlijk gewandeld door de stad. De meeste tips hebben we op gevolgd. Zoals het café husaret waar we heerlijke gebakjes gegeten hebben én het beroemde kaneel brood hebben gekocht. Ook zijn we met het veer naar de overkant heen en weer gevaren. Het was n leuke dag én we kwamen tijd tekort om alles te zien dus…. Zeker vervolg.

    Wél jammer dat er veel gebouwen in de steigers stonden.

    Maar dan zien we die de volgende keer gerenoveerd alsnog.

    We gaan volgende keer wél onze fiets meenemen. Dat is ook iets wat prima te doen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *