Wat wij altijd meenemen als we gaan wandelen: een kijkje in onze rugzak

Written by Sandra van Bijsterveld

Tijdens onze vakanties in Zweden gaan we regelmatig wandelen. Ook tijdens andere vakanties of gewoon thuis in Nederland trekken we regelmatig onze wandelschoenen aan. Niet dat we nou van die stoere wandelaars zijn: gewoon, een wandeling van 5-10 kilometer langs mooie plekjes, terwijl we onderweg de omgeving bekijken en soms bosbessen plukken zodat we met een blauwe tong weer terugkomen op de camping ūüôā

Noodpakket niet nodig (of toch?)

Ik nam daarom eigenlijk nooit een ‘noodpakket’ mee voor onze wandelingen en nam ook nooit voorzorgsmaatregelen, zoals achterblijvers laten weten waar we naartoe gingen. Ik dacht dat dat niet nodig was als je zulke eenvoudige wandelingen maakte. Tot ik deze blogpost las over iemand die ook ‘gewoon’ een paaltjeswandeling ging maken, van de route af raakte en uiteindelijk koud, nat en vol schrammen moest worden gered. “Dat kan blijkbaar iedereen overkomen” dacht ik. “Dus ons ook.”

Tip: wil jij ook lekker gaan wandelen in Zweden? Bereid je dan goed voor. Op dewandeltrainer.nl kun je een gratis ebook met wandeltips downloaden. Er zijn ook online wandeltrainingen voor beginners, 10 km, 20 km en meerdaagse hikes.

Een eigen rugzak voor de kinderen

Los daarvan hadden we vorig jaar tijdens onze wandelingen al besloten dat onze kinderen voortaan hun eigen rugzak zouden gaan meenemen. Tot nu toe droegen mijn man en ik ieder √©√©n rugzak met daarin eten, drinken, zonnebrandcr√®me en alle andere dingen die we onderweg wel eens nodig zouden kunnen hebben voor ons allemaal. Maar dat werd inmiddels best krap met drie grote kinderen. Vanaf deze vakantie zou iedereen dus een eigen rugzak mee krijgen voor zijn of haar eigen eten en drinken en welke kleding en en andere spulletjes ze dan ook mee zouden willen nemen. Het idee sloeg aan: sinds we de rugzakken hebben gekocht, nemen ze die overal mee naartoe.

Wandelen bij Pec pod Snezkou in Tsjechie

Naar aanleiding van de blogpost hierboven kreeg dat plan nog een aanvulling. In elke rugzak wilde ik een noodpakketje opnemen dat er gewoon altijd in zou zitten, zodat het ook niet vergeten kon worden. Ik sloeg flink aan het nadenken en googelen naar tips over wat je kunt doen om zo fijn en veilig mogelijk te wandelen. Dit is waar ik op uitkwam:

Doen voordat je gaat wandelen

Ten eerste zijn er een paar dingen die je kunt doen voordat je vertrekt om het wandelen zo veilig mogelijk te maken:

 • De route bestuderen, inclusief punten waarop je de route eventueel kunt inkorten en plekken waar je onderweg winkels en restaurants tegenkomt
 • Naar de weersverwachting kijken, zodat je niet verrast wordt door bijvoorbeeld onweer en zodat je weet hoe je je het beste kunt kleden
 • Iemand laten weten waar je naartoe gaat en wanneer je van plan bent om terug te zijn, zodat er mensen zijn die tijdig alarm kunnen slaan als je (veel) langer weg blijft en zodat ze dan ook weten waar er naar je gezocht moet worden
 • Aantrekken: wandelsokken, wandelschoenen en comfortabele kleding in laagjes zoals een wandelbroek (eventueel afritsbaar) of wandelrokje, shirt van lichte stof en een compact opvouwbaar jasje, zodat je makkelijk iets uit kunt trekken als je het te warm krijgt en weer aan kunt trekken als je het koud krijgt
 • Oh ja, en die rugzak meenemen natuurlijk
Wandelen in Adrspach Tsjechie

Wat zit er in de rugzak?

En wat neem je dan mee als je gaat wandelen? Deze lijst is misschien wat lang en je hoeft natuurlijk ook niet alles mee te nemen. Maar er zitten veel dingen bij die maar weinig ruimte innemen en die toch verdraaid handig kunnen zijn in bepaalde situaties:

Laten we vooral niet vergeten dat je gaat wandelen omdat het leuk is en omdat je mooie dingen gaat zien. Vergeet dus niet je camera en eventueel een verrekijker mee te nemen.

Zelf verantwoordelijk voor hun spullen

Als je gaat wandelen met kinderen, heb je van sommige dingen maar √©√©n exemplaar nodig, dus dat kun je prima zelf in je rugzak doen. Maar ik vind het ook goed als mijn kinderen zelf bij vertrek leren nadenken over wat ze nodig zouden kunnen hebben en of ze dat al bij zich hebben. Bovendien vinden ze sommige dingen gewoon stoer om zelf mee te nemen! Daarom heb ik voor ons allemaal een noodpakketje gemaakt dat gewoon altijd in de rugzak blijft. In een hersluitbaar plastic zakje zit dan:

 • Een miniverpakking zonnebrandcr√®me
 • Een pakje papieren zakdoekjes
 • Een lippenbalsem
 • Een paar pleisters
 • Wat (kinder)paracetamol
 • Wat snoepjes
 • Zo’n ultradunne foliedeken om onderkoeling tegen te gaan
 • Zo’n ultracompacte regenponcho
 • Een paar pedaalemmerzakken om te gebruiken als afvalzak, om op te zitten of om hun spullen in droog te houden als het gaat regenen

Daarnaast zit aan hun rugzak een geplastificeerd briefje met dingen waaraan ze voor vertrek zelf moeten denken:

 • Eten en drinken voor onderweg
 • Extra kleding/sokken
 • Zonnebril/pet of muts/handschoenen

Een briefje met wie ze zijn en contactpersonen in geval van nood hebben ze altijd al bij zich in de SOS-ketting die ze dragen als we in het buitenland zijn.

Extra tips van lezers – dank jullie wel!

Naar aanleiding van deze blogpost kreeg ik nog een heleboel handige tips van lezers:

Heel erg bedankt voor jullie tips en weet je nog meer, laat het weten!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

4 thoughts on “Wat wij altijd meenemen als we gaan wandelen: een kijkje in onze rugzak

 1. Jasper van Koppen says:

  Hoi Sandra,

  Goed verhaal! Ik heb ook nog een tip. Ik loop graag meer dagen en dan is op een bepaald moment je water op. Daarvoor kocht ik een Life-Straw, een buisje dat je als een rietje gebruikt en wat buitenwater direct filtert. Kun je 1000 liter mee zuiveren.

  Groet, Jasper

 2. Nadia says:

  Leuke tips heb je voor ons. Ik heb ook een gouden tip voor je in de warme zomermaanden: neem lichte sandalen mee voor water. Meestal zoeken de kinderen verkoeling in een beekje, kleine riviertje of meer. Ik vind het dan met waterbestendige sandalen veiliger dan met blote voeten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *