ystad in zweden

Fijne dag: Ystad (met filmstudios), Ales stenar en Sandhammaren

De eerste volledige dag die we tijdens onze zomervakantie doorbrachten in Zweden, was meteen een hele leuke dag. We hadden een fijn plekje gevonden op een camping centraal in Skåne, vanwaar we veel leuke uitstapjes konden maken. Als eerste besloten we naar Ystad te rijden, het stadje dat bekendstaat om Wallander en waar je in de filmstudio’s heel dicht bij de wereld van Nordic Noir komt. Dat combineerden we met een korte wandeling naar Ales stenar. We sloten de dag af met relaxen op Sandhammaren, dat bekendstaat als een van de mooiste stranden van Zweden. Een perfecte combinatie!

De straten van Ystad

In Ystad parkeerden we bij de haven, waar het een komen en gaan was van mensen die mee wilden met een van de veerboten. Hier zagen we ook meteen het station van Ystad, dat in een van de Wallander-verfilmingen dienst doet als politiebureau.

wallander in ystad

Tussen 2004 en 2014 zijn in Ystad en de regio Österlen heel wat Wallander-verfilmingen opgenomen. De VVV van Ystad heeft dan ook een speciale rondwandeling door Ystad langs Wallander-locaties: Ystads best guide to Wallander. Dit boekje wijst je onder andere de weg naar Mariagatan (met de woning van Wallander), andere plekken die zijn gebruikt om Kurts woning weer te geven en verschillende locaties die zijn gebruikt als politiebureau. Het boekje noemt ook locaties in de regio rondom Ystad die voorkomen in de boeken en films. Ook kun je door middel van een app een zaak oplossen tijdens een wandeling door Ystad. Je luistert dan naar het verhaal en bezoekt plekken uit het verhaal.

Maar ook als je niet in de voetsporen van Wallander wilt treden, is er genoeg moois te zien in Ystad.

ystad in zweden

Bij de VVV is bijvoorbeeld ook een plattegrond te vinden met de vele oude vakwerkhuizen in Ystad.

ystad in zweden

De vele stokrozen maken de straatjes er nog gezelliger op.

ystad in zweden

Het mooie weer in Zweden maakte het allemaal nog mooier.

ystad in zweden

Vergeet ook niet af en toe een binnenplaats op te lopen, want die zijn ook erg mooi.

ystad in zweden
Per Helsas Gård

En omdat Ystad niet zo groot is, vind je als vanzelf altijd wel weer je weg terug naar de gezellige winkelstraat met terrassen.

ystad in zweden
Stortorget

We sloten af met nog een Wallander-bezienswaardigheid: Fridolfs Konditori, waar Kurt Wallander zelf graag een kopje koffie drinkt.

wallander in ystad

Hier kun je het enige echte Wallander-gebakje proeven. Dat lijkt op een stuk Zweedse prinsessentaart, maar dan blauw en met een chocolade-W erop.

wallander in ystad

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Zweden Magazine over Vakantie in Skåne misschien interessant voor je.

Ystad Studios Visitor Center

Je kunt vanuit het centrum naar het Ystad Studios Visitor Center lopen. Er is bij de VVV van Ystad zelfs een speurtocht voor kinderen te vinden (Jussi on the run) waarbij je op zoek gaat naar de hond van Kurt Wallander, die is weggelopen. De speurtocht is ongeveer een kilometer lang en eindigt bij de filmstudio’s van Ystad. Wij besloten de auto mee te nemen, omdat we na ons bezoek aan de filmstudio’s nog ergens anders naartoe wilden rijden. Bij de filmstudio’s kun je gratis parkeren.

wallander in ystad

In het Ystad Studios Visitor Center vind je filmsets, rekwisieten en kostuums. Je kunt er bijvoorbeeld een kijkje nemen in Wallanders huis.

wallander in ystad

Ook loop je zo het politiebureau binnen – echt heel leuk als je graag naar Scandinavische misdaadseries kijkt.

wallander in ystad

Zoals je wel aan mijn gezicht kunt zien, vond ik het echt heel erg leuk. We hebben de afgelopen jaren zoveel Zweedse politieseries gekeken, dat het echt gaaf was om deze filmsets, rekwisieten en kostuums nu van zo dichtbij te kunnen bekijken. Daarbij werd ons ook nog verteld dat in de filmstudio’s naast het bezoekerscentrum op dat moment Tuva Novotny bezig was met opnames van een nieuwe films. Kortom, Nordic Noir kwam hier echt heel dichtbij.

ystad studios

Het is trouwens niet alleen Wallander die je in de Ystad Studios tegenkomt. Ook van The Bridge zijn dingen te zien.

the bridge in ystad studios

Voor kinderen heeft het Ystad Studios Visitor Center activiteiten zoals verkleden, door middel van een green screen binnenstappen in verschillende werelden en stop-motion-films maken.

Ales stenar

Na ons bezoek aan Ystad wilden we heel graag nog een keer terug naar een andere bekende plek: Ales stenar. Toen we een jaar of tien geleden Ales stenar bezochten, konden we nog vlakbij parkeren. Nu werd al het verkeer naar een grote parkeerplaats gedirigeerd, vanwaar het iets meer dan een kilometer lopen is naar het steenschip.

Ales stenar is het grootste en best bewaard gebleven steenschip in Zweden. Zulke steenschepen symboliseerden waarschijnlijk de reis van overledenen naar het dodenrijk. De meeste zijn gebouwd tijdens de Vikingtijd (tussen 800 en 1050), maar sommige zijn ouder en stammen zelfs uit de Noordse steentijd. Ales stenar is waarschijnlijk tussen 500 en 1000 na Christus neergezet.

Het steenschip Ales stenar bestaat uit 59 stenen, die in de vorm van een schip zijn neergezet op de Kåseberga. Het schip is ongeveer 70 meter lang en op het breedste punt 19 meter breed. Het uitzicht op zee vanaf de plek waar het steenschip staat is prachtig.

Ales Stenar in Zweden

Tussen de stenen is ook een urn met deels verbrande menselijke botten gevonden. Het zou dus kunnen dat Ales stenar een soort graftombe was. Daarnaast is het zo dat de middellijn van het schip wijst naar de plek aan de horizon waar de zon bij de zomer- en winterwende van de zon opkomt. Bij de toegang tot Ales stenar staat een bord met foto’s van het steenschip bij verschillende standen van de zon. Is het dan toch een soort zonnewijzer? Deskundigen zijn er (nog) niet uit.

Ales Stenar in Zweden

Als je wilt, kun je er ook voor kiezen om op de terugweg naar de parkeerplaats nog even langs het haventje van Kåseberga te lopen.

Naar het strand bij Sandhammaren

Wij wilden op een andere manier van het mooie weer profiteren. We hadden genoeg gelopen en parkeerden de auto bij Sandhammaren, dat al meerdere keren is verkozen tot het mooiste strand van Zweden.

strand bij ystad

We haalden een ijsje, namen een frisse duik en genoten een tijdje van het strand en de zon. Echt een heerlijke dag en een ideaal begin van onze vakantie in Zweden!

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *