rondrit Tjorn en Orust

Mooie rit over Tjörn en Orust: uitkijkpunten, fika en meer

Al zo vaak had ik gehoord dat de eilanden Tjörn en Orust zo mooi waren. En het stomme was: ik was er al meerdere keren vlakbij geweest tijdens onze vakanties in Zweden. Toch waren we toen niet op het idee gekomen om er eens naartoe te rijden. Dat moest anders. En dus gingen we tijdens ons recentere rondje Zuid-Zweden op pad voor een mooie rondrit over Tjörn en Orust – ook al werkte het weer niet echt mee. Maar je weet het: slecht weer bestaat niet in Zweden. En Tjörn en Orust zijn bij elk weertype de moeite waard.

Op naar Tjörn

Vanaf onze camping in Trollhättan reden we in de stromende regen naar het eiland Tjörn, dat trouwens gewoon via een brug te bereiken is. We hoefden dus niet met een pontje. Eenmaal op Tjörn reden we naar Tjörnehuvud, want ik had gelezen dat daar een mooi uitkijkpunt was.

Dat klopte. We parkeerden bij de kerk en liepen vanaf de parkeerplaats van Tjörns Havspensionat de trap op. Het is op sommige stukjes even klimmen en klauteren, maar dan sta je al gauw voor dit uitzicht. Schitterend toch?

rondrit Tjorn en Orust

Aan de andere kant zagen we – volgens mij – in de verte de vesting Carlsten op Marstrand liggen. Daar wil ik een andere keer graag naartoe.

rondrit Tjorn en Orust

Zoals je ziet was de lucht nog steeds behoorlijk grijs, maar mijn dag kon al niet meer stuk. Iedereen die het ooit tegen me had gezegd, had gelijk: Tjörn is schitterend.

Denk je erover om in deze regio op vakantie te gaan? Dan vind je dit Stralend Zweden Magazine over West-Zweden rondom het Vänern misschien ook wel handig. Hiermee heb je alle tips handig bij elkaar in een pdf-bestand dat je kunt downloaden, opslaan en printen.

Pilane op Tjörn

Onze volgende stop op Tjörn was Pilane. Pilane is een beeldentuin waar je je hart kunt ophalen als je van kunst én van natuur houdt.

rondrit Tjorn en Orust

Je loopt hier namelijk niet alleen tussen indrukwekkende sculpturen, maar ook weer door een mooi landschap met af en toe een prachtig uitzicht.

rondrit Tjorn en Orust

Alsof dat nog niet genoeg was, is er ook een veld met grafheuvels. En kijk: er verschenen zelfs stukjes blauwe lucht tussen de wolken!

rondrit Tjorn en Orust

Sundsby säteri

Tjörnehuvud en Pilane had ik al voordat we op Tjörn waren op mijn lijstje staan. Maar onze stop bij Sundsby säteri was toeval: we zagen op weg van Tjörn naar Orust een bordje langs de weg staan en mijn man had meteen zo’n gevoel dat het wel eens de moeite zou kunnen zijn om daar even te stoppen.

rondrit Tjorn en Orust

Daar had hij helemaal gelijk in. Sundsby säteri is een heerlijke plek om te lunchen, een ijsje te eten of een Zweedse fika te houden. Ook kun je er wandelen door de tuin of wat langer door de omringende natuur. Er staat een bord met routes bij de parkeerplaats.

Verder naar Orust

Zo reden we na een heerlijke tussenstop – het was inmiddels zelfs zulk lekker weer geworden dat we een ijsje hadden gegeten – iets later dan gepland het eiland Orust op.

Hagadösen

Op het erf van een boerderij parkeerden we en volgden we het geitenpaadje naar Hagadösen: een graf uit de steentijd dat tot zeker 1000 jaar later nog is hergebruikt als graf.

rondrit Tjorn en Orust

Hagadösen lijkt op de Hunebedden zoals we die hier in Nederland kennen, maar hij is gemaakt met stenen ‘platen’ in plaats van bollere stenen.

Nog twee uitkijkpunten op Orust

Zo langzamerhand werd het tijd om weer richting onze camping te gaan. Maar voordat we dat deden, stopten we nog op twee mooie uitkijkpunten op Orust.

De eerste was Henån brygga.

rondrit Tjorn en Orust

Even verderop stopten we in een bocht van de weg op Rastplats Såten, waar ook picknicktafels en openbare toiletten staan.

rondrit Tjorn en Orust

Wij vonden het een mooie rit en een prima eerste kennismaking met Tjörn en Orust. Via Udevalla reden we weer terug naar Trollhättan, met het voornemen hier zeker nog een keer terug te komen voor een langer verblijf.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *