the drinkable country

Zweden wordt openluchtrestaurant – en hier vind je de recepten

Een bezoek aan Zweden wordt nu wel heel erg lekker! Met ruim 20 tafels in de natuur en 16 openluchtbars is het land namelijk omgetoverd tot het grootste openluchtrestaurant ter wereld, waar je makkelijk 1,5 meter afstand kunt houden. Extra leuk: je gaat zelf op zoek naar ingrediënten uit de Zweedse natuur en maakt het lekkers zelf klaar. Met wat hulp van locals in Zweden, of gewoon thuis met behulp van de recepten die je nu meteen kunt downloaden.

The Edible & Drinkable Country

Het begon allemaal in 2019 met The Edible Country. Recepten van chef-koks uit de Michelingids maakten van Zweden het grootste DIY-restaurant ter wereld. Hierbij wordt volop gebruikgemaakt van de rijkdommen die je in de Zweedse natuur kunt vinden, zoals bessen, eetbare planten en kruiden, maar ook bijvoorbeeld zeewier. In de gerechten proef je de veelzijdigheid in landschappen en de wisseling van de seizoenen in Zweden terug.

the edible country
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

De menusuggesties voor The Edible Country zijn ontwikkeld in samenwerking met vier Zweedse topkoks:

  • Titti Qvarnström,
  • Niklas Ekstedt
  • Anton Bjuhr
  • Jacob Holmström

Voor The Edible Country zijn meer dan 20 tafels geplaatst in Zweeds Lapland, de Stockholm-archipel, Höga Kusten, Dalarna, Gävleborg, Sörmland, Värmland, Västsverige, Småland, Halland, Skåne en Gotland.

Tot nu toe werd er alleen gewerkt met eten, maar deze zomer komen daar de lekkerste drankjes uit de natuur bij. The Drinkable Country dus!

the drinkable country
Foto: Niklas Nyman/Visit Sweden

Kant-en-klaar of op recept

The Drinkable Country brengt je in 16 openluchtbars een combinatie van kant-en-klare drankjes (meestal alcoholvrij) op basis van de plaatselijke natuur en producten, en drankjes die je zelf kunt maken met ingrediënten uit de omgeving. Hiervoor zijn recepten ontwikkeld door vier experts die alles over lekkere drankjes weten. Ze vertegenwoordigen allemaal een andere regio in Zweden:

  • Sommelier Rebecka Lithander vertegenwoordigt Zuid-Zweden. Ze heeft onder andere gewerkt in het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant Daniel Berlin, waar ze het aanbod van alcoholvrije drankjes op hetzelfde niveau bracht als de gerechten die er worden geserveerd. Tegenwoordig werkt ze bij restaurant Mutantur in Malmö.
  • Cocktailbar Bar Bruno neemt de westkust van Zweden voor zijn rekening. Deze kleine, gezellige cocktailbar staat bekend om zijn innovatieve cocktails.
  • De wereldberoemde bar Tjoget in Stockholm vertegenwoordigt de oostkust van Zweden. Tjoget staat al vijf jaar lang in de lijst met 50 beste bars ter wereld.
  • Het gezicht van Noord-Zweden is Emil Åreng uit Norrland. Hij werd binnen en buiten Zweden bekend als barman en schrijver van Salongs i Norrland – en cocktailresa av Emil Åreng. Dat boek werd in 2016 bij de Gourmand Awards uitgeroepen tot Best Cocktail Book in the World. In 2015 werd hij uitgeroepen tot beste Zweedse barman, maar ook internationaal sleepte hij meerdere prijzen in de wacht. Emil werkte onder andere als creative director bij Cadier Baren in het historische Grand Hôtel in Stockholm.

Boeken kan hier

Lijkt het je leuk/lekker? Hier kun je een van de ruim 20 tafels van The Edible Country boeken en hier een van de 16 buitenbars van The Drinkable Country. Daar kun je de lekkerste gerechten en drankjes proeven én zelf maken met behulp van recepten die zijn gebaseerd op de eindeloze voorraadkast vol lekkers: de Zweedse natuur.

Je gaat dan met een plaatselijke kok of bartender zelf een recept maken. De ingrediënten hiervoor haal je zelf uit de Zweedse natuur, die je zo op een leuke manier nog beter leert kennen. Daarna is het een kwestie van maken en proeven. Het is een perfecte combinatie van lekker buiten zijn en culinair genieten.

De recepten verschillen per tafel/bar. Ze worden namelijk helemaal afgestemd op de precieze locatie, het actuele seizoen en de beschikbare wilde planten.

Kun je niet wachten en wil je meteen zelf aan het koken en mixen slaan? Dan vind je hier de inspirerende recepten van The Edible Country en The Drinkable Country als downloadbare pdf’s. Eet smakelijk en skål!

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Eén reactie

  1. Wat een leuk idee zeg, om samen met een plaatselijke kok een recept te maken. Zweden is prachtig en het is inderdaad heerlijk om te eten in de open lucht. Ik zal dit eens verder onderzoeken voor onze komende vakantie. Bedankt voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *