oland

Zweden duurzaamste bestemming in 2021 en 2022

Goed nieuws als je bij het bepalen van je vakantiebestemming kijkt naar het effect van jouw vakantie op het milieu: voor 2021 en 2022 is Zweden door het internationale marktonderzoeksbureau Euromonitor International uitgeroepen tot de duurzaamste bestemming ter wereld. Voor het onderzoek vergeleek Euromonitor International de duurzaamheid van een groot aantal landen op het gebied van milieu, maar ook wat betreft sociale en economische duurzaamheid, transport, huisvesting, risico’s en de vraag naar duurzaam toerisme. In deze tijden van energieschaarste is duurzaamheid belangrijker dan ooit. We moeten nu echt versneld nadenken over onze eigen ecologische voetstap, of we dat nu willen of niet. Dan is het fijn dat je kunt kiezen voor een bestemming die over duurzaamheid heeft nagedacht en ook duurzame reisproducten aanbiedt.

Vraag naar duurzamer reizen

Uit het onderzoek bleek in 2021 al dat 66 procent van alle consumenten wereldwijd graag wil dat reizen duurzamer wordt. CEO van Visit Sweden Susanne Andersson vertelde blij te zijn dat Zweden het zo goed doet op het gebied van duurzaam toerisme: “Vooral omdat we weten dat steeds meer consumenten en toeristen duurzamer willen leven en reizen. De focus op duurzaamheid geeft Zweden een streepje voor op andere landen. En we merken dat steeds meer landen en bestemmingen de voordelen van duurzaam toerisme inzien. Er wordt overal ter wereld flink geïnvesteerd in en gewerkt aan meer mogelijkheden om duurzaam te reizen.”

Wat maakt Zweden duurzaam?

Zweden werd begin 2022 op de ITB in Berlijn ook al uitgeroepen tot de meest duurzame vakantiebestemming van 2022. Maar wat maakt Zweden nou precies zo’n aantrekkelijke, duurzame bestemming?

Reizen is op zich natuurlijk geen duurzame bezigheid.  Maar je kunt wel proberen om zo duurzaam mogelijk te reizen. In Zweden zelf wordt veel nagedacht over mogelijke verbeterpunten voor dit probleem. Bijna de helft van alle Zweden reist milieubewust. Ze denken na over de keuze van eten en drinken onderweg en over de impact van de keuze van transport. Het maakt tenslotte verschil of je reist per vliegtuig, trein, auto of bus. Ook de elektriciteit die je verbruikt in je hotel, of de souvenirs die je koopt: alles kan duurzamer.

Veel Zweedse hotels, cafés en restaurants maken gebruik van lokale ingrediënten en duurzame energie. Daarnaast is er het Zweedse ecolabel Naturens Bästa. Via deze organisatie kun je rechtstreeks heel veel leuke maar vooral duurzame toeristische ervaringen boeken. En maar liefst 23 Zweedse steden maken deel uit van het initiatief ‘groene steden‘.

Zweden wil volgend jaar weer graag het certificaat ‘meest duurzame bestemming’ krijgen. Daarom hebben veel regionale Zweedse toeristen bureau’s tips op hun websites geplaatst over hoe je het beste duurzaam reist. Hier vind je bijvoorbeeld de lijst van de regio Halland met dingen die je makkelijk kunt doen om je vakantie zo duurzaam mogelijk te maken. 

Meer noordelijke landen

Euromonitor International vergeleek voor dit onderzoek zo’n 100 landen. De top 5 zag er in 2021 als volgt uit:

  • Zweden
  • Finland
  • Oostenrijk
  • Estland
  • Noorwegen

Een belangrijke rol voor Noord-Europa dus als het gaat om duurzaam reizen!

Meer over het onderzoek van Euromonitor International vind je hier en hier.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *