snoepjes uit Granna Zweden

Zuurstokken en snoepjes in alle smaken in Gränna

Wat hadden we een heerlijk weer tijdens onze vakantie in Zweden! In de buurt van Jönköping stonden we op een camping aan een meer, waar we konden zwemmen, suppen of gewoon lekker een boek konden lezen in de schaduw van de luifel. Maar hoe aantrekkelijk het ook was om gewoon op de camping te blijven genieten, er was ook een plekje in de buurt waar ik al jaren een keer naartoe wilde. Dat was Gränna, de snoephoofdstad van Zweden. Dit hele plaatsje staat in het teken van het maken van ‘polkagris‘. Die kun je kopen in de vorm van zuurstokken, lolly’s of kleine snoepjes die een beetje doen denken aan de bolcher uit Denemarken.

Rijden langs het Vättern

De rit van onze camping bij Jönköpning naar Gränna was een mooie. Lange tijd reden we langs het Vättern, het op één na grootste meer van Zweden.

Vattern meer in Zweden

Vanaf de grote weg kun je hier, net ten noorden van Jönköping, een houten beeld van een reus zien staan. Een beetje zoals de houten reuzen van Thomas Dambo in Denemarken, maar dan in kleur. En deze staat er al heel lang, want mijn man kende deze reus al uit een vakantie die hij in zijn jeugd in Zweden doorbracht.

houten reus Jonkoping Zweden

Aan deze reus bleek een verhaal vast te zitten dat te maken heeft met het Vättermeer en het eiland Visingsö dat daarin ligt. Het verhaal gaat dat deze reus het zijn vrouw wat makkelijker wilde maken om over het meer heen te stappen. Daarom pakte hij wat stenen of boomstammen of zo en legde die midden in het meer, zodat ze een soort stapsteen had. Het beeld van de reus staat met zijn gezicht naar het meer, klaar om wat hij in zijn handen heeft in het meer te leggen.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Zweden Magazine over Småland & Öland misschien interessant voor je.

Snoepjesstad Gränna

Wanneer we verder rijden richting Gränna, zijn er steeds vaker wit-met-rode zuurstokken te zien in de omgeving. Als versiering van een rotonde bijvoorbeeld, of om een hekje of vlaggenstok een typische Gränna-look te geven. Al buiten het centrum zien we ook al de eerste snoepfabriekjes. Met borden nodigen ze iedereen die langs rijdt uit om te komen kijken hoe de snoepjes worden gemaakt, ze te proeven en te kopen natuurlijk.

Maar wij rijden door naar het centrum van Gränna, parkeren de auto in een straat die afloopt richting de rand van het Vättern en lopen terug naar de hoofdstraat. Die bestaat bijna helemaal uit snoepwinkeltjes.

zuurstokken Granna Zweden

Bij het eerste snoepwinkeltje dat we binnen stappen, kunnen we al meteen zien hoe iemand het snoepgoed aan het maken is. Ook kopen we (we kunnen ons niet inhouden) een paar puntzakken van de kleine snoepjes. We hebben toch altijd iets van snoep in de auto tijdens onze vakanties, dus tijdens de rest van onze vakantie in Zweden zal dit onze snoepvoorraad zijn. We kozen voor de volgende smaken:

  • de klassieke pepermunt
  • framboos-drop
  • zure meloen
  • vlierbloesem
  • viooltjes
snoepjes uit Granna Zweden

Meer snoepwinkels in Gränna

Eerlijk gezegd hadden we hiermee in 10 minuutjes wel zo’n beetje gezien wat we wilden zien in Gränna. Maar we bleven nog even rondslenteren door de hoofdstraat en stapten nog een paar snoepwinkels binnen. Op veel plekken worden demonstraties gegeven. Als je geluk hebt, stapt de snoepmaker met een schaaltje nog warme snoepjes de winkel in om je te laten proeven.

polkagris Granna Zweden

Sommige winkels hebben een heerlijk nostalgische uitstraling. Dit maakt een bezoek aan Gränna erg gezellig.

snoepwinkels in Granna Zweden

Al met al is Gränna dus (wat ons betreft) geen bezienswaardigheid waar je urenlang zoet bent. Maar het is een leuke tussenstop als je hier toch in de buurt bent. Je zou een bezoek aan deze snoephoofdstad van Zweden bijvoorbeeld kunnen combineren met het Husqvarna-museum. Of stap in Gränna op de veerboot naar het eiland Visingsö – dat zou ik zelf ook nog wel eens willen doen.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

3 reacties

  1. Altijd leuk om jouw tips te lezen, Sandra, we hebben er al erg veel aan gehad! Vermits we op onze rondreis door Zweden vlakbij Gränna passeren, plannen we er zeker ook een tussenstop:)weet je toevallig nog hoe de hoofdstad van Gränna heette? Groetjes Isabel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *