Dit zijn de mooiste plekjes voor een workation in Zweden

Voor de meeste mensen zit de zomervakantie er weer op. Maar dat wil niet zeggen dat we nu weer een jaar moeten wachten voordat we op de mooiste plekjes ter wereld kunnen verblijven. Als er namelijk iets is wat de de afgelopen anderhalf jaar hebben geleerd, is het wel dat veel werk ook prima locatie-onafhankelijk gedaan kan worden. In Zweden bijvoorbeeld… Daar vind je de mooiste plekjes voor een workation (werkvakantie). Mij lijkt het wel wat, zo’n workation in Zweden!

Beter werken in de natuur

Uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van het Zweedse Karolinska Institutet (het grootste centrum voor medisch academisch onderzoek van Zweden en een van ‘s werelds meest vooraanstaande medische universiteiten) blijkt dat werken in de natuur betere werkresultaten oplevert. Maar er is meer dan dat: werken in de natuur is ook echt goed voor ons!

In het onderzoek, dat twee weken duurde, werden vijf personen eerst gevolgd terwijl ze een week vanuit hun gebruikelijke thuiskantoor werkten. Daarna werden ze gemonitord terwijl ze een week ergens in de natuur werkten, net buiten de Zweedse hoofdstad Stockholm.

Uit het onderzoek blijkt dat de mentale gezondheid en het welzijn van de deelnemers in de tweede week met bijna een kwart toenamen. Ze voelden zich na afloop minder depressief en meer in balans, relaxter en gelukkiger. Na een week werken in de natuur was de stress bij de deelnemers bijna met de helft afgenomen. Ook ging de kwaliteit van hun nachtrust erop vooruit: ze vielen sneller in slaap en de slaapkwaliteit verbeterde dankzij langere, ononderbroken slaapperiodes. Allemaal duidelijke tekenen dat de deelnemers zich tijdens de experimentperiode in de natuur mentaal beter voelden dan tijdens de werkweek ervoor.

De resultaten op een rij

Concreet leverde het onderzoek de volgende resultaten op:

• De deelnemers zagen hun stress met 48% afnemen, terwijl hun cognitieve stress zelfs met 50% afnam.
• Hun welzijn nam met 22% toe; de deelnemers voelden zich rustiger, harmonieuzer, gelukkiger en minder depressief.
• De algehele vitaliteit van de deelnemers nam met 27% toe; ze voelden zich alerter, energieker en sterker.
• De deelnemers sliepen efficiënter: ze vielen gemiddeld 51% sneller in slaap en elke aaneengesloten slaapperiode duurde gemiddeld 23% langer.
• Er was sprake van een significante afname van depressieve symptomen zoals vermoeidheid, angst en desinteresse: maar liefst 44%.

“We zijn enthousiast over de positieve resultaten van deze casestudie, die laat zien wat de mogelijke implicaties van de natuur op ons werkleven zijn. Hoewel we voorzichtig moeten zijn om te grote conclusies uit het onderzoek te trekken, komen de resultaten overeen met eerder onderzoek en geven ze duidelijk aan wat voor positieve impact de natuur kan hebben op ons welzijn,” aldus Mare Löhmus Sundström, universitair hoofddocent bij het Institute of Environmental Medicine van het Karolinska Institutet.

Flexibel werken is een blijvertje

“Het afgelopen jaar is flexibel werken in een stroomversnelling geraakt. We denken dat dit een reistrend is die perfect past bij de tijd waarin we nu leven. En perfect voor Zweden, een land met veel toegankelijke natuur! De combinatie van werk en natuur is positief voor het welzijn van thuiswerkers. Dat bevestigt deze casestudie ook,” voegt Niels Persson, Chief Officer, Marketing & Communications bij Visit Sweden daaraan toe.

Het nieuwe werken heeft nog meer voordelen. Door tijdens een workation langer op één plek verblijven, verminder je de negatieve impact die bijvoorbeeld vliegen en autorijden op het milieu hebben ten opzichte van een vakantie waarbij je vaak van plek verwisselt, en misschien zelfs ten opzichte van dagelijks woon-werkverkeer.

workation in Zweden
Foto: Visit Sweden

De mooiste plekken voor een workation in Zweden

In een tijd waarin werken op afstand steeds meer zijn tol eist van het welzijn van veel mensen, hoopt Zweden op deze manier de mentale gezondheid van zowel Zweedse werknemers als workation-toeristen uit het buitenland te verbeteren. Daarvoor zijn schitterende workation-accommodaties beschikbaar – met goede wifi uiteraard! Ze liggen verspreid in de Zweedse natuur, in de Zweedse bossen en op onbewoonde eilandjes. De locaties zijn allemaal op hun eigen manier uniek. Je bent er midden in de Zweedse natuur en toch heb je alles wat je nodig hebt om op afstand te kunnen werken.

Je vindt deze droomaccommodaties op deze pagina. Zou je niet zo je laptop willen pakken en willen vertrekken? Ik wel!

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *