badhuis in Malmo

Winterzwemmen in Zuid-Zweden: dit zijn de mooiste badhuizen

Winterzwemmen is populair in Zweden en veel Zweden denken dat het je weerbaar maakt tegen zowel lichamelijke als geestelijke kwaaltjes. In Noord-Zweden kun je hierbij vooral denken aan een korte ‘dip’ in een ijswak in combinatie met een bezoek aan de sauna. Maar in Zuid-Zweden – in de regio’s Skåne, Småland en op het eiland Öland – doen de locals vooral aan ‘koud baden’ in zee als aanvulling op hun saunabezoek. Hieronder vind je de mooiste badhuizen waar je dat kunt doen als je in de winter in Zweden bent.

Koud = gezond

Koud baden is al sinds het einde van de 19e eeuw een traditie in Zweden – of het nu zomer is of winter. Winterzwemmen is daarbij optimaal, want juist sterke temperatuurwisselingen hebben gunstige metabole effecten op het menselijk lichaam. Het shock-effect dat het koude water teweegbrengt, zorgt ervoor dat er een cocktail van adrenaline en endorfine vrijkomt. Dat levert een flink aantal gezondheidsvoordelen op: een lager stressniveau, verzachting van chronische pijn, betere nachtrust, een verhoogde immuunfunctie en… een goed humeur.

Nog een reden om in de winter op vakantie naar Zweden te gaan dus, want tussen november en maart schommelt de gemiddelde watertemperatuur langs de kust van Zuid-Zweden tussen de 3 en de 5 graden Celsius. Lekker fris!

De mooiste badhuizen langs de Zuid-Zweedse kust

Langs de hele kustlijn van Skåne en Småland vind je authentieke badhuizen die hier speciaal voor bedoeld zijn: kallbadhuser. Dit zijn de mooiste badhuizen in Zuid-Zweden:

Ribersborgs Kallbadhus

Ribersborgs Kallbadhus, dat is gebouwd in 1889, ligt in Malmö. Wij reden er naartoe tijdens onze fietstocht door Malmö – dan ben je er zo. Vanuit de sauna kijk je op heldere dagen door het grote glazen raam zo naar Kopenhagen aan de overkant. Veel inwoners van Malmö komen hier regelmatig om een koele duik te nemen, te ontspannen in de sauna en even los te komen van het dagelijkse leven.

badhuis in Malmo

Bjerreds Saltsjöbad

Bjerreds Saltsjöbad ligt aan de zuidwestkust van Skåne, ten noorden van Malmö. Het badhuis staat aan het einde van de lange pier op het strand van Bjärred (niet ver van de camping in Lomma waar wij vaak staan als we Malmö willen bezoeken). De houten pier van 576 meter is een van de langste van Zweden. Het ongeverfde houten gebouw met zijn moderne Scandinavische architectuur is een iconisch herkenningspunt in de omgeving.

Kallbadhus Borgholm op Öland

Het historische kallbadhus in de haven van Borgholm werd al in 1865 gebouwd. Op deze zonnige locatie op het eiland Öland voor de kust van Småland wanen bezoekers zich in koninklijke sferen. Koning Oscar II bezocht het kallbadhus in 1893 en eerde deze plek met de historische woorden: “Dit is het mooiste bad dat ik deze zomer heb gehad”. Nog altijd komen locals hier graag een duik nemen, koffie drinken of genieten van de omgeving.

Kallis en Pålsjöbaden in Helsingborg

De havenstad Helsingborg in Skåne is met drie openluchtbaden een mekka voor zwemmers. Mensen nemen hier al bijna 150 jaar koude baden. Kallbadhus Kallis, dat over de Sont uitkijkt naar Denemarken, is de oudste van Helsingborg. Niet ver van Kallis (zo’n 15 minuten lopen) staat Pålsjöbaden. Dit spectaculaire openluchtbad is herbouwd op palen boven de zee, met een rij kleine, pittoreske gele badcabines erbij.

Kallbadhus van Hotel Skansen

Hotel Skansen ligt in Båstad, een kleine badplaats op het schiereiland Bjäre in Skåne. Hotel Skansen heeft onlangs een nieuw kallbadhus gebouwd. Midden in het badhuis bevindt zich een lounge met een open haard. Op de pier vind je een whirlpool die ook bij koud weer heerlijk warm is. Na een frisse duik aan het begin of einde van je dag kun je in het toprestaurant van het hotel aanschuiven voor een heerlijk ontbijt of diner.

Bastad op Bjarehalvon in Skane

Wil je alles weten over wintersport in Zweden? In dit Stralend Zweden Magazine – Wintersport in Zweden vind je al onze ervaringen en tips bij elkaar, inclusief hoe je er komt, wat je moet plannen en meenemen en de fijnste accommodaties en wintersportgebieden. Om het boeken makkelijk te maken, vind je hier wintersportreizen naar Zweden van verschillende aanbieders bij elkaar.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *