De eigenaar van de vakantiewoning in Värmland waar we deze voorjaarsvakantie verbleven, had een gouden tip voor ons. Ze vertelde over een fijn wintersportgebied in Värmland: Hovfjället. Het ligt maar zo’n 40 minuten rijden van Villa Sågen en heeft zo’n 11 km aan pistes (verdeeld over 13 afdalingen) en 6 liften. Je hoort er een stuk minder vaak over dan bijvoorbeeld over Branäs, een bekend skiresort in Värmland. Wij kregen het gevoel dat dat juist wel eens een voordeel zou kunnen zijn. Daarom kozen we ervoor om tijdens onze wintersport in Värmland drie dagen door te brengen in Hovfjället. We hebben er geen moment spijt van gehad! Hieronder vertel ik waarom.
- Dit is mijn Top 10 favoriete plekken in Zweden en hier vind je mijn e-boek met tips voor als je voor het eerst naar Zweden gaat
- Hier vind je mijn tips voor de beste route naar Zweden
- Deze pagina staat vol tips over wat je allemaal kunt doen in Zweden
- Hier vind je volop adresjes om te overnachten in Zweden
- Op deze pagina verzamel ik reizen naar Zweden van verschillende reisorganisaties en hier vind je actuele kortingen en gratis extra’s
- Hier vind je reisgidsen en wandelgidsen voor Zweden en dit is wat wij altijd meenemen als we gaan kamperen in Zweden
- Tot slot: hier zijn mijn tips m.b.t. muggen in Zweden
Wat maakt Hovfjället bijzonder?
Hovfjället is niet zo groot en minder ‘gelikt’ dan veel andere skigebieden in Zweden die wij kennen. En dat vonden wij eigenlijk wel leuk. Het eerste dat mij opviel, was dat we hier vanaf het allereerste begin bekende gezichten tegenkwamen. Het Nederlandse gezin dat we bij aankomst even spraken kwamen we later weer tegen op de piste, degene die ons hielp met onze skiuitrusting was de volgende dag onze ski-instructeur en in het restaurant werden we elke keer dat we terugkwamen verwelkomd door bekende gezichten. Het maakt het allemaal een stuk persoonlijker en knusser.
Dat realiseerden we ons pas goed toen we de laatste dag naar Branäs gingen. Dat heeft meer afdalingen en voorzieningen en werkt als een geoliede machine. Onze ski’s en skipassen stonden klaar in een vakje met onze namen erop en er was een speciale app om eten en drinken te bestellen in de restaurants. Geen menselijk contact nodig – heel efficiënt, maar wel war killer. Het is maar net waar je van houdt.
Wil je alles weten over wintersport in Zweden? In dit Stralend Zweden Magazine – Wintersport in Zweden vind je al onze ervaringen en tips bij elkaar, inclusief hoe je er komt, wat je moet plannen en meenemen en de fijnste accommodaties en wintersportgebieden. Om het boeken makkelijk te maken, vind je hier wintersportreizen naar Zweden van verschillende aanbieders bij elkaar.
Natuurgebied
Een van de leukste dingen aan het Zweedse skigebied Hovfjället is dat je hier skiet in een natuurreservaat. In de zomer kun je hier schitterend wandelen. Maar al die natuur is natuurlijk net zo mooi als je aan het skiën, snowboarden of langlaufen bent. Dit is dus niet zomaar een kale helling waarop een paar pistes zijn aangelegd – je skiet hier veel tussen de bomen. Er wordt ook veel off-piste geskied.
Extra uitdaging
Het volgen van de natuurlijke hellingen in het natuurreservaat had af en toe wel wat gevolgen waar ik als groentje op ski’s soms wat moeite mee had.
Zo waren er een paar plekken waar je een stukje moest klimmen met je ski’s. Dat betekent flink kracht zetten en een soort van schaatsbeweging maken – tenzij je natuurlijk genoeg vaart kunt maken om dat hele stuk heuvelopwaarts te overbruggen. Dat lukte mij nog niet altijd en ik zag gelukkig dat ik niet de enige was: vanuit het restaurant keek ik precies uit op zo’n stukje heuvelopwaarts en ik zag mensen dit op allerlei manieren overbruggen: ‘schaatsend’ op ski’s, maar ook lopend met de ski’s op de schouder of een kind voortduwend of -trekkend.
Een andere kleine drempel was dat de groene pistes waar onze instructeur ons les wilde geven (Stora en Lilla Bäverlutet) alleen te bereiken waren via een route met twee rode stukken erin. Dat was best pittig voor mij met nog maar twee lesjes op zak, waarvan één jaren geleden! Maar hij loodste me er goed doorheen.
Als je beter kunt skiën dan ik (en dat is al snel zo), is dit allemaal vast geen probleem voor je. Maar ik vermoed wel dat het ermee te maken heeft dat je in Hovfjället skiet in een natuurgebied, en niet in een skigebied dat helemaal door mensenhanden aangelegd is. Wat mij betreft wegen de voordelen van de kleinschaligheid en de mooie natuur er ruimschoots tegenop.
Boven parkeren
Nog iets dat Hovfjället anders dan anders maakt, is dat het centrumpje van dit wintersportgebied niet onder aan de pistes, maar op de berg te vinden is: bij Hovfjällstoppen. Vanaf hier is het nog maar een heel klein stukje lopen naar de uitkijktoren op het allerhoogste punt van het natuurgebied. Je parkeert dus niet beneden, maar (bijna) boven in Hovfjället.
Dat betekent wel dat het een goed idee is om je sneeuwkettingen mee te nemen (en te weten hoe je ze bevestigt). De eerste dag dat wij naar Hovfjället reden, sneeuwde het namelijk al de hele avond, nacht en ochtend. Er was niet tegenop te schuiven. Op het laatste stukje hadden we de kettingen echt nodig om boven te komen. We zagen anderen onderweg naar boven stranden. Op de terugweg waren de sneeuwkettingen nog steeds fijn om veilig beneden te komen. De andere twee dagen hebben we ze niet nodig gehad.
Op weg naar boven kom je eerst langs een paar parkeerplaatsen bij de start van de langlaufroutes (spårcentral), dan langs de camping (die best vol stond in onze winterweek in Värmland), het enige restaurant van Hovfjället en ten slotte ben je bij de grote parkeerplaats waar ook de skiverhuur, een loket met snacks en een picknickplaats te vinden zijn. Alles ligt zo dicht bij elkaar dat je ook makkelijk in enkele minuutjes van boven naar het restaurant of spårcentral kunt lopen.
Sneeuwzeker
Hovfjället is een van de meest sneeuwzekere skigebieden zo zuidelijk in Zweden. Dat komt door de behoorlijke hoogte: Hovfjället ligt op een hoogte van 403 tot 542 meter. Ik heb het Instagram-account van Hovfjället een tijdje gevolgd in de aanloop naar onze wintersportvakantie, en er kon inderdaad de hele tijd geskied worden. Wel waren de langlaufroutes af en toe buiten gebruik. (Toen ik in Kläppen was, werd mij verteld dat dat de enige plek in Zweden die zonodig ook sneeuw produceert voor loipes.)
Skiën in Hovfjället
Bij aankomst in Hovfjället kun je bij een loketje je skipas halen. Net om de hoek vind je de skiverhuur. Ik had voor beide van tevoren contact opgenomen, zodat alles voor ons klaarstond.
Als je skiles wilt nemen, raad ik je aan om dit een tijdje van tevoren vast te leggen. Wij wilden eigenlijk alle drie de dagen dat we in Hovfjället waren les nemen, maar op maandag was er al geen instructeur meer beschikbaar. Dat gaf mij wel mooi de gelegenheid om op maandag nog wat op eigen houtje te oefenen. Dat deed ik op Nalletassen, de groene piste tussen de parkeerplaats en de uitkijktoren op de top van Hovfjället.
Gelukkig kon ik wat aanwijzingen krijgen van mijn man en kinderen, die meer ervaring hebben met skiën. Zo kon ik er mooi weer even in komen.
En ja hoor, het lukte!
Onze skilessen
Op dinsdag kregen we les van Andreas, die ons na één keer van Nalletassen ter beoordeling van onze skivaardigheden meenam naar Bäverlutet. Andreas houdt van uitdaging, dus in één uur liet hij ons kennismaken met wat stukjes rode piste, flink wat technische tips en als toetje een stukje off-piste om ons evenwicht op ski’s op de proef te stellen.
Ik kreeg als huiswerk om die middag te oefenen op de rode stukjes, zodat we de volgende dag vlotjes naar Bäverlutet zouden kunnen komen. Zelf had ik na zo’n pittige les meer zin om even bij te komen. Ik had tenslotte ook nog vakantie. Ik koos ervoor om in het restaurant te gaan zitten, terwijl mijn man en kinderen de rest van het skigebied verkenden.
Omdat ik nog wel wat meer van de natuur van Hovfjället wilde zien, besloot ik de volgende dag om te gaan wandelen in plaats van nog zo’n uitdagende skiles bij te wonen. Mijn dochter ging gezellig met me mee en dat gaf mijn man en zoon de gelegenheid om onder leiding van Andreas kennis te maken met de zwarte pistes van Hovfjället. Zo hadden we het allemaal naar ons zin. Als we de volgende keer les nemen, zullen we dat apart doen, zodat ik ‘baby steps’ kan blijven zetten met mijn skivaardigheden en de rest op hun niveau en tempo steeds een beetje bij kan leren.
Wil je ook skiën in Hovfjället? Hier vind je de pistekaart van Hovfjället. Twee keer per week kun je hier ook ‘s avonds skiën.
Wandelen in Hovfjället
Die wandeling in plaats van mijn skiles had ik trouwens niet willen missen – al werd het wel een heel avontuur. Bij spårcentral hadden wij een bord zien staan dat het begin van een wandelroute aangaf. We liepen dus eerst langs de weg naar dit punt en volgden toen volgens het bordje de oranje stokken.
De sneeuw was best diep, maar in het begin konden we nog duidelijk zien dat er voor ons ook al mensen hadden gelopen. Het was prachtig in het bos!
Het spoor dat was gemaakt door de mensen die hier eerder hadden gelopen, werd wel steeds minder duidelijk, maar we kwamen nog steeds oranje markeringen tegen. Daarnaast hield ik op Google Maps in de gaten of we een beetje de goede kant op liepen. We kwamen geen hond tegen – ook geen elanden, wolven of lynxen trouwens, hoewel die hier wel leven.
Terug bij het skigebied
Na een tijdje kwamen we op een splitsing waar het spoor van de mensen voor ons rechtdoor ging, maar de oranje route rechtsaf. Rechtsaf was ook terug richting het skigebied, dus het leek me de goede keuze. Dat betekende wel dat we vanaf dat moment door sneeuw wandelden die regelmatig tot aan onze knieën kwam. Een goede workout! Ik bleef op mijn telefoon in de gaten houden of we nog steeds op de terugweg naar het skigebied waren. Dat was zo. We hoorden zelfs achter de bomen geluiden van skiërs en op een gegeven moment gaf Google Maps aan dat ik maar 350 meter verwijderd was van mijn man, die op dat moment les had.
Maar toen kwamen we op een kruising van wandelpaden met een routebord erbij. We konden drie kanten op, die ons allemaal weer verder van het skigebied af zouden brengen. Juist in de richting die we volgens mij op moesten, was geen pad te bekennen. Nu ging ik me toch wel een beetje zorgen maken: hoe kwamen we nou terug? We besloten op de geluiden af te gaan (de sneeuw was nu nog dieper en om de haverklap vielen we op onze billen of knieën in de zachte sneeuw) en op een gegeven moment konden we door de bomen ook de stoeltjeslift zien.
Dan maar in die richting lopen en zo vonden we een pad (met halverwege nog één verdwaalde oranje routestok. Opeens stonden we op Bäverlutet, de piste waar we de dag ervoor nog les hadden gehad. Wat een opluchting! We hadden onze skipassen bij ons en mochten gelukkig ook zonder ski’s instappen in de stoeltjeslift die hier begint.
De stoeltjeslift eindigt boven aan Nalletassen, vanwaar we via de sleeheuvel naar de picknickplek konden lopen. Het was een prachtige wandeling, maar wat een opluchting dat we weer op bekend terrein waren!
Eten en drinken
Zo’n ochtendje skiën of wandelen, daar krijg je wel trek van. Een van de gezelligste dingen aan skiën in Zweden vind ik de picknickplaatsen met kampvuurtjes/barbecues die je bijna altijd wel aantreft. Dat was ook in Hovfjället zo.
We hadden in de supermarkt wat worstjes, broodjes en een tube mosterd meegenomen, het vuur brandde al en zo hadden we in no-time en lekkere warme lunch. Heb je geen eten meegenomen, dan is bij de picknicktafels ook een loket waar je eten en drinken kunt halen, zoals wafels, pizzapunten en pirogi.
Een andere dag zochten we het restaurant van Hovfjället op. Voor het terras was het helaas een beetje te frisjes.
Maar binnen zaten we ook helemaal prima. We zijn er meerdere keren geweest en er was altijd wel plek aan het raam. De pizza is erg lekker – en je mag daarbij ook gebruikmaken van het saladebuffet. Natuurlijk is er ook warme chocolademelk met slagroom – met of zonder chokladboll of kanelbulle erbij.
Langlaufen in Hovfjället
De eigenaar van onze vakantiewoning hier vlakbij had ons getipt dat je in Hovfjället ook heel mooi kunt langlaufen, en dat je je huurski’s bij de verhuur kunt inwisselen voor langlaufski’s. Dat wilden we wel eens proberen! Op onze laatste middag in Hovfjället leverden we onze alpineski’s alvast in en kregen er langlaufski’s voor terug. Daarmee liepen we naar spårcentral, waar de langlaufroutes beginnen en staan aangegeven.
Omdat we niet tot nauwelijks ervaring hadden met langlaufen, kozen we voor de korte route van 1,2 km. Het was even wennen, maar het viel in de smaak!
Het was erg rustig op de loipes. Maar mocht er een snellere langlaufer langs komen, dan kon die ons gelukkig makkelijk passeren.
Een Zweedse mevrouw was nog zo aardig om ons achterna te rennen en ons een tip te geven over hoe je de stokken het beste kunt vasthouden.
Ook bij spårcentral is een plek waar je kunt zitten. Dat deden we na één rondje en we besloten nog een ronde te maken. Daarna waren we flink verhit en bezweet, moe maar voldaan. We waren blij dat we het langlaufen ook hadden geprobeerd en zo nog een stukje van het mooie Hovfjället hadden gezien. Sterker nog: de kinderen vonden het langlaufen een van de leukste dingen van onze vakantie. Zeker een aanrader om eens te proberen dus, ook als je vooral voor het skiën naar Hovfjället komt.
Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.
Ons bezoek aan Hovfjället werd mede mogelijk gemaakt door dit skigebied, Visit Värmland en Visit Sweden,
Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.