Åre is een van de bekendste skigebieden in Zweden. Misschien ken je het wel van het WK alpineskiën in 2019 of de World Cup-wedstrijden alpineskiën die hier elk jaar plaatsvinden. Maar ook voor ‘gewone’ wintersportliefhebbers ligt skiën in Åre binnen handbereik, want het ligt op maar vijf kwartier rijden van Östersund/Åre Airport, waar je via BBI Travel rechtstreeks naartoe kunt vliegen vanaf Groningen of Schiphol Airport. Dat is ook wat ik deed. Zo maakte ik in de laatste dagen voor Kerstmis kennis met dit schattige dorpje, waar je ook nog eens leuk blijkt te kunnen rondwandelen en winkelen. Overal brandden sfeervolle lichtjes en de sneeuw kwam met bakken uit de hemel. Het leek wel en sprookje!
- Dit is mijn Top 10 favoriete plekken in Zweden en hier vind je mijn e-boek met tips voor als je voor het eerst naar Zweden gaat
- Hier vind je mijn tips voor de beste route naar Zweden
- Deze pagina staat vol tips over wat je allemaal kunt doen in Zweden
- Hier vind je volop adresjes om te overnachten in Zweden
- Op deze pagina verzamel ik reizen naar Zweden van verschillende reisorganisaties en hier vind je actuele kortingen en gratis extra’s
- Hier vind je reisgidsen en wandelgidsen voor Zweden en dit is wat wij altijd meenemen als we gaan kamperen in Zweden
- Tot slot: hier zijn mijn tips m.b.t. muggen in Zweden
Skiën in Åre
Als je als Nederlander naar Åre komt, kom je waarschijnlijk om te skiën of snowboarden. In totaal vind je hier 89 kilometer aan pistes, waarvan 5 verlicht. Van de in totaal meer dan 100 afdalingen zijn er 19 groen, 39 blauw, 36 rood, 6 zwart en 5 off-piste. Åre heeft 66 sleepliften, 15 stoeltjesliften en 2 gondelliften (Åre is een van de weinige skiresorts in Scandinavië met meerdere gondelliften). De langste afdaling is ruim zes kilometer lang. Voor de kleintjes zijn er vijf speciale kindergebieden en snowboarders zijn razend enthousiast over de funparks.
Åre omvat drie skigebieden:
1. Åre By
Hoewel ik de andere twee gebieden niet hebt gezien, zou ik je zeker aanraden om te gaan skien in Åre By, oftewel het skigebied rondom het dorpje Åre zelf. Åre is een traditioneel bergdorpje vol gezellige winkels, restaurants, cafés en bars. Heel wat anders dan een resort dat alleen bestaat uit hotels en vakantiewoningen! Je voelt aan alles dat Åre echt leeft en je hebt hier veel meer het gevoel om voor even een beetje deel uit te maken van het gewone Zweedse leven. Zelfs tijdens het skiën profiteer je van dit gevoel, want je skiet hier zo het sfeervolle dorpsplein Åre Torg op.
In deze video die ik maakte, zie je Åre ook voorbijkomen, zodat je een beetje van de sfeer kunt proeven.
Åre By heeft volop hotels en vakantiewoningen. De vele liften maken het makkelijk om van de ene piste naar de andere te komen. Bijzonder zijn de iconische kabelbaan van Åre en het bergtreintje. Maar natuurlijk vind je hier ook gewone sleepliften en stoeltjesliften.
Hogerop vind je de pittige afdalingen, die bekend zijn van de wereldbekerwedstrijden. Op de berg Åreskutan liggen uitdagende off-piste-parcours zij aan zij met de pistes en knusse pisterestaurants. Onder de boomgrens (bij Ullådalen en Rödkullen) vind je de makkelijkere groene en blauwe afdalingen.
Bij Bräcke, iets verder van het centrum van Åre By af, vind je het grootste Snow Park van Åre met schansen, rails en andere objecten. Een deel van het Snow Park is in allerlei kleuren verlicht. Bij piste nummer 54 in Rödkullen/Bräcke is een Fun Ride aangelegd waar wintersporters van elke leeftijd en vaardigheid zich kunnen vermaken met tricks op hun eigen niveau. Bij Rödkullen (nog iets verder van het centrum van Åre By) vind je het kindergebied met schotelliften, lopende banden en een sleeheuvel. Helemaal leuk is de verlichte avonturenroute van sneeuwpop Valle, die ik eerder al leerde kennen in Sälen. Rödkullen is ook het verzamelpunt voor skilessen in dit gebied.
2. Skidcenter Åre Björnen
Dit gebied ten oosten van het dorpje Åre is dankzij de makkelijke afdalingen (groen en blauw) en de vele kinderactiviteiten perfect voor kinderen en beginners. Valles Torg is de uitvalsbasis van Valle de sneeuwpop. Valle is hier regelmatig te vinden en voor kinderen van 3-8 jaar is er een weekprogramma met activiteiten zoals een après-ski voor kinderen en filmmiddagen. Björnlandet (het ‘berenland’ bij Järvenliften/B44 is een skiroute door een sprookjesachtig bos met leuke tussenstops waar je een berenfamilie kunt tegenkomen die ook op skivakantie is. Boven aan de Björnen-lift ligt een klein sneeuwpark met een mini-mogul.
De rest van de pistes van Åre zijn vlakbij en bereikbaar via twee skiliften en de skibus. In Björnen staan veel nieuwe accommodaties direct aan de piste. Ook het internationaal bekende en bekroonde designhotel Copperhill Mountain Lodge staat hier.
3. Duved/Tegefjäll
Duved en Tegefjäll liggen in het westelijke deel van het Åredal. Dit gedeelte heeft een rustige, relaxte sfeer en de prijzen liggen er wat lager. De meeste afdalingen In Duved en Tegefjäll zijn rood of blauw. De pistes zijn lang, breed en goed geprepareerd. Je kunt er dankzij de brede hellingen lekkere grote carvebochten maken. Je zit hier meestal onder de boomgrens, waardoor je ook als het hard waait of mist nog kunt skien en snowboarden. Bij genoeg sneeuw kun je hier ook echt tussen de bomen door skiën.
Onder aan skigebied Duved bevindt zich een kindergebied met een schotellift, een lopende band en een oefenafdaling. Een paar keer per week komt Valle hier langs. In Tegefjäll is een natuurpad (Vildmarksstigen) aangelegd waar kinderen bevers, vossen en paarden kunnen volgen door het bos.
Er zijn twee stoeltjesliften naar de top en ankerliften tussen Duved en Tegefjäll. Het centrum van Åre is bereikbaar per skibus. Duved heeft ook een eigen treinstation. De meeste accommodaties hier zijn vakantiewoningen of appartementen direct aan de piste.
Hier vind je alle pistekaarten van Åre. Om optimaal te kunnen profiteren van het hele wintersportgebied, rijdt er een skibus waarvan je met je skipas gratis gebruik kunt maken.
Schaatsen in Åre
Åre ligt aan de rivier de Åreälven, die op deze plek zo breed is, dat het wel een groot meer lijkt. In de winter gaan de Zweden graag het ijs op met hun langlaufski’s, maar je kunt er op bepaalde momenten ook schaatsen. Goed om te weten is dat de Zweden eigenlijk op twee momenten in het jaar schaatsen:
- Het eerste schaatsseizoen is aan het begin van het seizoen (afhankelijk van de precieze plek zo oktober-november), wanneer het voor het eerst vriest. Dan genieten ze ervan om te schaatsen op wat ze ‘zwart ijs’ noemen. Ze hopen dan dat de sneeuw nog even weg blijft, want zodra die komt, is dit eerste schaatsseizoen voorbij. Het ijs is dan namelijk wel al dik genoeg om op te schaatsen, maar nog niet om met machines het ijs op te gaan en een baan te vegen.
- In februari volgt dan een tweede schaatsseizoen. De dagen worden dan snel langer, dus er is meer daglicht om lekker buiten te zijn. Én het ijs is dik genoeg om met machines het ijs op te gaan om een baan te vegen.
Maar toen ik in december in Åre was, kon er dus niet worden geschaatst. Houd hier rekening mee als je graag wilt schaatsen in Zweden. Op de website van Visit Sweden vind je meer informatie over schaatsen in Åre en Jämtland Härjedalen.
Andere winterse activiteiten in Åre
Wel waren er toen ik er was volop langlaufers op het ijs. Langlaufen is heel populair in Zweden en dus ook in Åre: er ligt voor 300 kilometer aan loipes, waarvan 15,5 km verlicht. Hier vind je informatie over langlaufen in Åre.
Maar je kunt hier ook allerlei andere winteractiviteiten ondernemen:
- ga bijvoorbeeld op pad door het berglandschap met de hondenslee
- stap in een sneeuwquad
- geef gas op een sneeuwscooter
- verken het winterwonderland te paard
- en net als in Östersund kun je ook gaan ijsvissen
Sommige van deze excursies kan BBI Travel voor je regelen, Het is wel verstandig om er meteen bij het boeken naar te informeren. Excursies zoals een huskysafari zijn erg populair en raken snel volgeboekt.
Verder heeft Åre een sleeheuvel, een zipline en een wellness- en zwemparadijs (Holiday Club).
Wandelen door Åre
Maar soms… soms wil je het gewoon even lekker rustig aan doen. Een beetje slenteren en een beetje sfeer proeven. Ook dat kan prima in Åre. Ik begon met een wandelingetje naar de waterkant. Daar ben je zo als je via deze trap vanaf Åre Torg en Åre Park richting het station loopt.
Links van het station is dan een spoorwegovergang en een pad naar het water. Ik stond er een tijdje te kijken naar de langlaufers op het ijs die regelmatig langskwamen.
Wil je alles weten over wintersport in Zweden? In dit Stralend Zweden Magazine – Wintersport in Zweden vind je al onze ervaringen en tips bij elkaar, inclusief hoe je er komt, wat je moet plannen en meenemen en de fijnste accommodaties en wintersportgebieden. Om het boeken makkelijk te maken, vind je hier wintersportreizen naar Zweden van verschillende aanbieders bij elkaar.
Winkelen in Åre
Daarna kwam ik erachter dat je heel leuk kunt winkelen in Åre. Rondom het centrale plein Åre Torg vind je volop winkels, van de beste Scandinavische outdoormerken tot winkeltjes met delicatessen, handwerk en andere souvenirs.
Een winkel die je, als je van Scandinavische outdoormerken houdt, eigenlijk echt niet mag missen, is die van het Zweedse outdoormerk Peak Performance. Dat merk is afkomstig uit Åre en de winkel van Peak Performance die hier nu nog staat, is de oorspronkelijke winkel waarmee het allemaal begon.
Maar ook merken als Haglöfs en Norrøna hebben hier een eigen winkel en bij Naturkompaniet (zeg maar de Bever van Zweden) vind je onder andere een zeer uitgebreide collectie van Fjällräven.
Ben je meer op zoek naar souvenirs? Vlak bij Åre Torg staat een winkel met de naam Åre Hemslojd. Dit is echt een topplek als je op zoek bent naar een mooi Zweeds souvenir, of dat nu wollen kleding is, of misschien wel Zweedse kerstversiering of iets anders om je huis een Zweeds tintje mee te geven.
Maar er zijn nog meer leuke souvenirwinkels in Åre. Deze Arebutiken vind je bijvoorbeeld in het dalstation van het bergtreintje, vlak bij Åre Torg.
Een schattig winkeltje dat je echt niet mag missen als je op wintersport in Åre bent, is Morrvikja. De familie van eigenaresse Maria woont al generaties lang in het woonhuis achter de winkel en haar opa of misschien wel overgrootvader bouwde ooit de eerste skilift in Åre. De moeder van Maria schildert en had tot voor kort haar galerie aan de voorkant van het woonhuis. Maar nu is daar dus Morrvikja gevestigd, genoemd naar de oude naam van Åre die in het dialect van Jämtland nog wel wordt gebruikt.
Maria verkoopt onder andere producten van drie kleinschalige fabrieken vlak bij Åre: een chocoladefabriek, een glasfabriek en een kaarsenfabriek.
De oude kerk van Åre
Maria was zelfs zo aardig om me nog te wijzen op een van de mooiste plekjes van Åre: de oude kerk. Ook hier loop je heel makkelijk naartoe vanaf Åre Torg.
En dan had ik ook nog het geluk dat er die dag, vlak voor kerst, een kerstviering was op Åre Torg. De Kerstman kwam langs, er werden peperkoekjes uitgedeeld, er was glögg en het zag er allemaal ontzettend gezellig uit met al die kerstverlichting.
Al met al verveelde ik me geen moment op de dag in Åre waarop ik niet op de lange latten stond. Daarmee vind ik Åre ook een mooie bestemming als je op wintersport gaat met en reisgezelschap waarvan een deel wel skiet en een deel niet. Iedereen zal zich dan kunnen vermaken – zeker als je gek bent op Zweden en graag wat Zweedse cultuur proeft, zoals ik. Datzelfde geldt trouwens ook voor Östersund, waar je winterse activiteiten makkelijk combineert met een Zweedse stedentrip – hier lees je meer over mijn bezoek aan Östersund.
Eten en drinken in Åre
In Åre vind je gezellige cafés en zo’n 50 restaurants. Hier vind je een overzicht. Ook de après-ski-mogelijkheden zijn (voor Zweedse begrippen) uitgebreid.
Dit zijn mijn persoonlijke tips:
Voor een kopje koffie ben je aan het juiste adres bij Åre Kafferosteri. Omarm de Zweedse fika-gewoonte: altijd tijd maken voor koffie met wat lekkers erbij.
Voor een lekkere lunch is Timmerstugan de perfecte plek. Je skiet hier zo tot voor de deur, maar je kunt er ook naartoe lopen vanaf het centrale plein van Åre (daarvoor volg je het makkelijkst het pad links van het bergtreintje). Zelf koos ik hier voor de Zweedse klassieker raggmunk (aardappelpannenkoek met spek en vossenbessen), maar de dagens panna is ook echt een aanbeveling. Voor deze dagens lunch (lunch van de dag) krijg je heel gezellig de pan op tafel. En het donkere brood dat hier geserveerd wordt, filmjölkslimpa… dat vind ik zo lekker dat ik moet oppassen dat ik niet al vol zit voordat het warme eten überhaupt is geserveerd. Limpa is een type brood dat zoet smaakt omdat er onder andere stroop in zit. En deze limpa is gebakken met filmjölk – een karnemelk- of kefir-achtige zuiveldrank die je ook wel tegenkomt bij het ontbijtbuffet in Zweedse hotels.
Voor een bijzonder diner kan ik je restaurant Åregården aanbevelen. Dit exclusieve restaurant is gevestigd in het oudste hotel van Åre en is ideaal als je zin hebt in een avondje in feestelijke kleding en met op je bordje gerechten zoals kreeft, lamsbout of pepersteak.
Overnachten in Åre
Åre heeft allerlei soorten accommodaties, van appartementen en vakantiewoningen tot hotels. De vakantiehuizen en appartementen zijn meestal privé-eigendom van Zweden. Wat ik zelf altijd heel handig vind: veel accommodaties zijn ski in, ski out. Geen gezeul met je skispullen dus.
Zelf sliep ik in een van de Brunkulla-appartementen. Die staan op loopafstand van de skiverhuur, de pistes en het dorpsplein met winkels en restaurants. De kers op de taart: het appartement had een eigen sauna – zo lekker na een dag in de sneeuw! Ik vond het echt een perfecte plek om te verblijven als je met je gezin of met vrienden in Åre bent.
Een tip als je ook in deze Brunkulla-appartementen gaat verblijven: direct ernaast vind je bakkerij Grädda Åre, waar je de lekkerste broodjes kunt halen voor een ontbijtje in je appartement, of ter plekke een fijne fika kunt houden.
Hoe kom je er
Lijkt zo’n wintervakantie in Åre jou ook wel wat? Dat komt goed uit, want je kunt er nu rechtstreeks naartoe vliegen vanaf Schiphol of Groningen (van 24 december 2022 t/m 18 maart 2023 een wekelijkse vlucht op de zaterdag). Transavia vliegt vanaf deze twee vliegvelden in Nederland naar Östersund Airport op zo’n 70 minuten van Åre. Als je boekt bij BBI Travel, is ruimbagage inbegrepen en mag je ook een skiset (ski’s, stokken en skischoenen; maximaal 15 kilo) meenemen (geef dit wel door bij het boeken).
Boek hier je vakantie in Åre vanaf Schiphol of Groningen (Eelde).
Ook bereikbaar per trein
Wat misschien ook goed is om te weten, is dat Åre ook bereikbaar is per trein. Het station ligt vlak bij het centrum en bij de Brunkulla-appartementen waar ik sliep. Handig als je bijvoorbeeld vanuit Stockholm naar Åre wilt komen. Helemaal vanuit Nederland met de trein naar Åre komen is nog even een ander verhaal helaas…
Meer informatie over Åre vind je ook op de website van Visit Sweden, of in het Engels op de website van Visit Åre.
Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.
Ik werd uitgenodigd om Åre te bezoeken voor Stralend Zweden.
Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.