wandelen in de skurugata kloof in zweden

Een korte wandeling door de Skurugata-kloof in Zuid-Zweden

Na ons bezoek aan de houten huizen in Eksjö reden we door de bossen van Småland naar de Skurugata, een 800 meter lange kloof waar je een mooie wandeling kunt maken. Niet ver van de parkeerplaats bij de kloof is een mooi uitkijkpunt, had ik gelezen. Oorspronkelijk was het ons plan om alleen dat uitkijkpunt te bezoeken. Uiteindelijk konden we het toch niet laten om ook de wandeling door de kloof te maken, ook al had ik daar eigenlijk helemaal niet de goede schoenen voor aan. Hoe dat ging, lees je hieronder.

Parkeren bij de Skurugata

We konden bij de Skurugata makkelijk parkeren. Op de parkeerplaats zijn een picknickplaats en een toiletgebouw te vinden. Ook staan er duidelijke borden met de wandelroutes die je hier kunt lopen.

wandelen in de skurugata kloof in zweden

Wij hadden die dag eigenlijk geen wandeling gepland. We hadden al vrij veel gelopen en waren daarom van plan om alleen even de groene route naar het uitkijkpunt te af te leggen. Vanaf de parkeerplaats loopt een rolstoel-/kinderwagentoegankelijk pad naar dat uitkijkpunt. Ik had daarom niet mijn wandelschoenen, maar mijn sandalen aan.

Al snel waren we bij het uitkijkpunt: Skuruhatt. Wat een mooie plek! Op de rotsen zijn grillplaatsen ingericht, zodat je hier kunt barbecueën met dit uitzicht.

wandelen in de skurugata kloof in zweden

Ik had spijt dat we niets bij ons hadden, en dat we al gegeten hadden. Dit is echt een mooie plek om te picknicken.

En er was nog iets waarvan ik spijt kreeg. Het uitkijkpunt was zo mooi, dat ik toch wel heel nieuwsgierig werd naar die wandeling door de kloof. Maar ja, ik had ook gelezen dat je voor die wandeling echt wel stevige schoenen nodig had, vanwege de losliggende rotsen waarover je in de kloof loopt.

Mijn man en zoon hadden er ook wel zin in. We besloten het er toch op te wagen. Onze dochters bleven nog even rustig van het uitzicht genieten en liepen daarna zelf alvast terug naar de parkeerplaats.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Zweden Magazine over Småland & Öland misschien interessant voor je.

Afdalen naar de kloof

Wij begonnen met zijn drieën aan de afdaling naar de kloof. Vlak bij het uitkijkpunt kwamen we langs een hele verzameling steenmannetjes.

wandelen in de skurugata kloof in zweden

De hele route staat duidelijk aangegeven en al snel kwamen we bij de ‘ingang’ van de kloof.

wandelen in de skurugata kloof in zweden

Naarmate we verder de kloof in liepen, werd deze steeds smaller en donkerder. Op het smalste punt is de kloof 7 meter breed en op het breedste punt 24 meter.

wandelen in de skurugata kloof in zweden

De zijwanden van de kloof zijn tot 35 meter hoog. Mogelijk zijn ze zo hoog geworden doordat een ijsrivier tijdens het smelten van de ijskap aan het einde van de laatste ijstijd de kloof steeds verder uitsleet. Dat verleden als rivier zou ook een verklaring kunnen zijn voor de enorme hoeveelheid stenen die op de bodem van de kloof ligt.

wandelen in de skurugata kloof in zweden

Tijdens onze wandeling door de kloof kwamen we aan de linkerkant een trap naar boven tegen. Omdat het wandelen over de rotsblokken inderdaad niet altijd even makkelijk was op sandalen, besloten we deze uitweg uit de kloof te nemen. Eenmaal boven liepen we over een bospad langs de bovenrand van de kloof. Dit is ook een mooi gezicht. Als bonus groeiden er ook nog eens lekkere bosbessen.

wandelen in de skurugata kloof in zweden

Al snel waren we terug op de parkeerplaats. De wandeling door de Skurugata is niet lang, maar zeker een mooie ervaring. Ook is de wandeling best intensief, omdat je in de kloof vaak over losse rotsblokken loopt en over boomstammen moet klimmen. Maar al met al lukte het op sandalen ook aardig.

Ook wandelen door de Skurugata?

Wil je deze wandeling ook maken? Dan zou ik je adviseren om wel wandelschoenen te dragen voor deze wandeling – dat geeft wat meer stevigheid bij het klimmen en klauteren. Daarnaast zou ik je aanraden om de wandeling andersom te maken: eerst de (blauwe) wandeling door de kloof en dan afsluiten met het uitkijkpunt. En neem dan zeker iets mee om boven een vuurtje te stoken en iets lekkers klaar te maken!

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *