wandelgids Midden-Zweden

Wandelgids Midden-Zweden met Höga Kusten en Jämtland Härjedalen

Zweden is een heerlijk wandelland en we hebben al heel wat mooie wandelingen in Zweden gemaakt. Die smaken naar meer! Er valt natuurlijk nog meer dan genoeg te ontdekken. Dat blijkt wel weer als ik de nieuwe Rother Wandelgids Midden-Zweden van uitgeverij Elmar doorblader. Ik zou meteen wel mijn spullen willen pakken en naar Zweden willen vertrekken. Deze keer naar Höga Kusten en Jämtland Härjedalen om precies te zijn. Hou jij ook zo van wandelen in Zweden? Dan is deze wandelgids voor Midden-Zweden misschien ook wel wat voor jou.

De winnaar van de winactie is inmiddels bekendgemaakt.

50 wandelingen in Midden-Zweden

De nieuwe Rother Wandelgids Midden-Zweden bevat 50 wandelingen. Die bevinden zich aan de Höga Kusten, in Härjedalen en op Jämtlandsfjällen. Er zitten rondwandelingen bij, maar ook lijnwandelingen waarbij je dezelfde weg terug loopt. De routes variëren in lengte en hoe pittig ze zijn: er zijn wandelingen van een paar uur bij, maar ook vijf meerdaagse wandelingen, waaronder een tweedaagse tocht over de oude pelgrimspaden naar het Helagsmassief. In lengte variëren de wandelingen van 5 kilometer tot 50 kilometer.

Op basis van alle factoren die een wandeling licht of zwaar maken, zijn de wandelingen in deze gids als volgt ingedeeld:

 • 14 blauwe routes (voor de recreatieve wandelaar)
 • 28 rode routes (voor de ervaren wandelaar)
 • 8 zwarte routes (voor de getrainde wandelaar)

Als je graag wandelt in ruig gebied, zul je deze gids watertandend doorbladeren. Bovendien staan er wandelingen in over zeer afwisselend terrein: langs rivieren, meren en de zee, maar ook over bergen en door kloven.

wandelgids Midden-Zweden

Handige gidsen

Ik ben al een tijdje fan van de wandelgidsen van uitgeverij Elmar en dat heeft te maken met de volgende dingen:

 • Ten eerste het compacte formaat van de gidsen. Hierdoor wegen ze maar weinig en steek je ze makkelijk in je jas- of broekzak, waardoor je ze ook makkelijk onderweg tevoorschijn kunt halen en weer weg kunt stoppen. Om dezelfde reden vind ik de reishandboeken van dezelfde uitgeverij ook zo fijn (bijvoorbeeld het reishandboek Noord-Scandinavië).
 • Wat ik ook superhandig vind aan deze wandelgidsen: op de achterkant van de gids staat een kaartje met alle wandelingen erop. Zo kun je in één oogopslag zien waar de wandelingen zich bevinden. De kleur van de getallen die de wandelingen aanduiden, geeft meteen aan van welk moeilijkheidsniveau ze zijn: blauw, rood of zwart. Zelfs zonder de gids open te slaan, heb je dus al meteen een goed idee van welke wandelingen in de gids geschikt voor je zouden kunnen zijn.
 • Ook de inhoudsopgave biedt meteen overzicht: naast het nummer van de wandeling (ook weer in blauw, rood of zwart) staat het aantal uren dat voor die wandeling staat. Enkele wandelingen zijn aangeduid als TOP-wandeling – handig om een eerste selectie te maken.
 • Daarnaast hebben de Rother wandelgidsen allemaal dezelfde praktische opzet, waardoor je de informatie die je zoekt makkelijk kunt vinden. Elke wandeling heeft een duidelijke beschrijving, een topografische kaart en een profiel om aan te geven hoe zwaar de wandeling is.
 • Bovendien zijn van elk traject gratis GPS-tracks beschikbaar.
 • Behalve informatie over de wandelingen zelf bevat de wandelgids ook informatie over praktische kanten van wandelen in Zweden, zoals het allemansrecht, kleding en uitrusting en dieren die je kunt tegenkomen, waaronder elanden maar ook de gevreesde muggen in Zweden en wat je daartegen kunt doen. Er zit ook een handig woordenlijstje in voor het overnachten in hutten, met woorden als bastu (sauna) en skogräns (schoengrens).

Een nieuwe wandelverlanglijst

Zoals altijd keek ik toen ik de wandelgids in handen kreeg meteen achterop waar de wandelroutes zich bevinden. Ik ben dan altijd benieuwd of er voor mij bekende plekken bij zitten. Dat was bij deze gids niet het geval: de regio’s Höga Kusten en Jämtland Härjedalen liggen net wat noordelijker dan wij tot nu toe tijdens onze zomervakanties in Zweden zijn gekomen. Ze staan wel al een tijd lang op onze ‘verlanglijst’ en de wens om ernaartoe te gaan is na het bekijken van deze gids alleen maar groter geworden. Er staan namelijk veel wandelingen in die mijn nieuwsgierigheid prikkelen. Zo kun je wandelen naar rotstekeningen uit de steentijd, langs verdwijngaten en turquoise meren, naar een oude boerderij of watermolen, langs ruige granietkusten, over witte zandstranden of naar een zwembaai in zee. Eén wandeling biedt zelfs uitzicht op vijf fjorden. Kortom: alle reden om mijn wandelconditie nog wat verder te verbeteren, zodat ik ook de wat zwaardere wandelingen kan lopen.

gids voor wandelen in Midden-Zweden
Hiervan krijg je toch zin om meteen te vertrekken?

Foto’s voor het Zweden-gevoel

Hoewel ik op dit moment jammer genoeg (nog) geen vakantie naar Zweden op de planning heb staan, heb ik een tijdje door de gids zitten bladeren. Ondanks het compacte formaat is er namelijk wel ruimte gemaakt voor veel foto’s, zodat je meteen een indruk hebt van wat je onderweg gaat tegenkomen. Die foto’s riepen bij mij meteen het Zweden-gevoel op. Uitgestrekte hoogvlaktes, meren, watervallen… Wat is het toch heerlijk om in Zweden te zijn. Zal ik mijn vakantieplannen dan toch maar omgooien en de eerstvolgende keer weer naar Zweden afreizen?

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Hier vind je de Rother Wandelgids Midden-Zweden

De Rother Wandelgids Midden-Zweden (ISBN 9789038928326) is geschreven door Sabine Gilcher en vertaald door Henk Filippo. Hij heeft 184 bladzijden. De Rother Wandelgidsen worden in Nederland uitgegeven door Uitgeverij Elmar BV.

De winnaar van de winactie is inmiddels bekendgemaakt.

Ik kreeg deze reisgids om erover te schrijven op Stralend Zweden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

40 reacties

   • De wandelingen op de Omberg met mijn kinderen zijn mijn absolute hoogtepunten.
    Dit jaar beginnen we in Dalarna om daarna hoger te reizen.

    Ps: vakantie omgooien om naar Zweden te gaan is altijd een goed idee.

    • De Höga Küsten sraat nog op ons wensenlijstje.
     De mooiste wandeling??? Poeh, dat is best moeilijk. Zweden is zo gevarieerd qua landschap. Fulufjället NP bij de Njüpeskär vonden we prachtig, die willen we nog eens van bovenaf gaan bekijken. Taberg toppen vonden we ook een mooie en pittige tocht, en het pittoreske Röttle daar was t ook mooi, en bij de afgraving bij kinnekulle hebben we ook heerlijk gewandeld. Elk plekje heeft zo zn eigen herinnering achtergelaten.
     Maar erg veel herinneringen zo hoog aan de oostkust… die willen we nog maken.

     • Aan de Höga Kusten vind je makkelijk mooie wandelingen in Skuleskogen National Park en op de vlakbijgelegen Skuleberget. In het nationaal park zijn er goed aangegeven mooie wandelingen. Wij zijn vanaf de zuidingang naar de Slåttdalsskrevan gewandeld en dan teruggekeerd via Tärnättvattnen en Näskebodarna teruggekeerd. Vergeet niet naar het uitzichtspunt naast de Slåttdalsskrevan te wandelen: daar heb je een prachtig uitzicht over de fjorden.

      Op de Skuleberget kan je een pittige beklimming combineren met een gezapige afdaling, maar als je tussen de 2 wandelingen moet kiezen zou ik voor die in het Skuleskogen National Park gaan omdat die wat gevarieerder is.

      In de wijdere regio vonden we het strand van Rotsidan opmerkelijk.

 1. Ik zou zo graag de wandelingen doen die me omver blazen van schoonheid, vooral in de buurt van watervallen. Exacte locaties hoop ik te kunnen ontdekken in het boek.

 2. Mijn meest favoriete wandeling is denk ik toch wel de wandeling op het kleine eiland Saltö bij de kosterhavets eilanden. Dit was de eerste echte Zweedse wandeling die ik en mijn vriendin maakten in Zweden een aantal jaar terug toen we voor het eerst naar Zweden op vakantie gingen en daardoor werden we op slag verliefd op het land. Sindsdien zijn we elk jaar nog naar zweden op vakantie gegaan. De wandeling heeft alles: mooie kustlijnen, prachtige bossen, rotsen, prachtige picknickplaatsen. Het is een ideale wandeling voor tussendoor als je in de buurt bent. Echt een aanrader. En je kunt er ook nog lekker zwemmen 🙂

 3. Hoi Sandra.
  Ik woon met mijn gezin in Västervik, aan de oostkust van noord Småland. Hier zijn volop mooie wandelingen te doen, met prachtige uitzichten over de archipel. Iedere keer is het weer genieten.
  Deze zomer hebben we plannen voor een vakantie in midden Zweden, we gaan wildkamperen en wandelen. Het zou heel leuk zijn om alvast ideeën op te doen met de wandelgids:)

 4. Goedemorgen, dolgraag loot ik mee voor dit mooie boek, wij gaan over 2 weken voor het eerst naar Zweden, dus dat boek zou geweldig zijn.
  Hoewel mijn man en ik nog steeds twijfelen want wij zijn erg bang dat ook wij worden besmet met het “Zweden virus” ????

 5. In 2018 door een vriend mee genomen en helemaal verliefd geworden op het land. Zweedse les gevolgd en dagelijks bezig met het land/ de huizen en cultuur. Voor het eerst dit jaar met jongste zoon naar Zweden om hem het Zweedse leven te laten ervaren. Deze wandel gids komt dus erg goed van pas????
  Avonturen maken en beleven. Al wandelend samen op pad???????? ????

 6. Rond Fjallbacka kun je heel mooi wandelen en heb je veel mooie uitzichten op de scherenkust. En rond Marstrand is het ook erg mooi. Dus de westkust bij Bohuslan is prachtig.

 7. Ik zou het liefst een makkelijke wandeling doen, met mooie uitzichten ????. Deze gids zou ik graag winnen voor de Rowans van de scouting, zij gaan deze zomer op kamp naar Zweden en zouden vast wat tips kunnen gebruiken voor mooie en moeilijke route’s.

 8. Hej Sandra, ik volg je al een tijdje met belangstelling. Mijn moeder komt uit Zweden, wij hebben een “sommarstuga” in de provincie Bohuslan. Zweden heeft dus al jaren mijn hart gestolen. Pas sinds een jaar of 2 zijn we echt aan het wandelen geslagen en pas sinds een tijdje zijn we naar rondreizen en wandelingen buiten onze “eigen” provincie gaan kijken, dankzij jouw mailtjes! Ik houd een hele lijst bij van tips die voorbij komen. Midden Zweden is dan ook nog wel in de buurt dus zou erg leuk zijn als extra uitstapje. Ik ben bevooroordeeld, maar wat is Zweden toch mooi. Dank weer voor je inspiratie!

 9. Wij hebben al heel veel gewandeld in Zweden. Maar wat ik tot nu toe de mooiste plek vind is de Hoge Kust. Daar waren we vorig jaar en het wandelen in Skuleberg National Park was een hele bijzondere ervaring.

 10. Wij hopen deze zomer mooie wandelingen te maken tijdens onze reis door Zweden en Noorwegen, waarbij we hopelijk ook de Noordkaap gaan zien. Ik verheug me enorm op de wandeling door Slåttdalsskrevan bij Höga Kusten!! Wat zal dat mooi zijn ????!!

 11. Al veel gewandeld daar maar toch benieuwd welke plekken uit het boek we nog niet hebben gelopen.
  Favoriet tot nu: alles rond en naast Jämtland triangel. Of dagtoeren, Evas grav aan Messlingen. Of rondje aan Rogen.

 12. Altijd ben ik wel op zoek naar mooie wandelingen. Zeker in Zweden! We proberen ieder jaar wel met onze caravan naar het noorden te rijden. En welke wandeling vond ik het mooiste! … best moeilijk kiezen in dat prachtige land! Maar eigenlijk moet ik meteen aan NP Tiveden denken. Daar hebben we verschillende wandelingen gemaakt, en ze zijn allemaal erg mooi en indrukwekkend! En nog een hoogtepuntje van de wandelingen in Zweden … de Naturums van de National Parken, na een prachtige wandeling in het park, zijn die Naturums echt fantastisch ????????????

 13. We zijn ons aan het oriënteren om deze zomer voor het eerst naar Zweden te gaan. Dus deze wandelgids zou geweldig zijn. We kennen de wandelgidsen van Rother van onze wandelingen in Oostenrijk en Duitsland en vinden die heerlijk om te gebruiken.

 14. Er zijn zoveel mooie afwisselende en verschillende mogelijkheden om te wandelen in Zweden zodat ik niet echt kan zeggen wat ik de mooiste vind. ‘T is allemaal mooi. Dit jaar willen we met onze camper door midden Zweden trekken met behulp van de WoMo Noord-Zweden. Aan het eind van deze tocht komen we ook bij de Hoge Kusten en het zou dus leuk zijn als we dan aan de hand van deze gids kunnen wandelen.

 15. Hoi,

  Moeilijk om te kiezen.
  Hoge kusten wandeling is mooi maar ook in Jamtland bij het blauwe meer.
  Hoog vlakte tegen de noorse grens ook.
  Ik kan niet kiezen.

 16. Voor corona stond de zuid west kust van Zweden al op het programma, de kustlijst boven goteborg. Eerder gewandeld op Oland, in Skane.
  Ben benieuwd wat er in deze gids staat om nog meer inspiratie op te doen.

 17. Wij zijn een huisje aan het bouwen bij Lammhult in de buurt.
  Eigenlijk vind ik alle wandelingen daar in de buurt mooi. Ik verbaas me telkens weer hoe fijn het is als het echt stil is. Alleen het geluid van de vogeltjes van het water, of de wind. En soms lijkt alles nog stiller als ik zachtjes over het mos loop. Als de zon dan door de bomen schijnt, is het bijna magisch.
  Wel raak ik soms de weg kwijt, dus een wandelgids zou heel handig zijn????

 18. Dolgraag zouden wij deze gids in de collectie willen ontvangen.
  We houden erg van wandelen en voornamelijk Zweden. Ook handig om te oriënteren voor onze emigratie. De mooiste route vonden we Fallafajet. Daar bovenop de berg werd gelukkig ook mijn man verliefd op het land.

 19. Leuke aktie!! Ik
  Zou heel graag bij Arvika willen wandelen. De laatste keer dat we daar waren waren onze kinderen te klein om een lange wandeling te maken. En nu zou dit perfect kunnen!

 20. Ik zou het liefst langs de kust willen wandelen. Aan de westkust van Zweden deed ik dat ooit al eens, maar de Oostzee-kust trekt ook. Ik ben en blijf er eentje van een eiland, de kust blijft toch altijd iets waar ik weer naar terug wil!

 21. Komende zomer gaan we naar Höga Kusten. Ook doen we Selånger dan aan. Het startpunt van St. Olavsleden. Die hoop ik in het voorjaar van 2023 te gaan lopen. Wat goede oefening kan dan natuurlijk geen kwaad ????.

 22. Geïnspireerd door jou website met mooie verhalen, gaan we voor de eerste keer naar Zweden. Wij hopen de Wildernis route te rijden en gaan ervan uit in deze schitterende omgeving prachtige wandelingen te mogen maken.
  Tevens bezoeken we omgeving Höga Kusten en het natuurpark Fulufjällets, dus meer wandel info in de vorm van het boekje zou welkom zijn.
  Dankjewel voor je mooie website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *