wandelen in nationaal park soderasen

Wandelen in nationaal park Söderåsen: Kopparhatsrundan

Jaren geleden kampeerden we er letterlijk recht tegenover. Maar het weer zat toen niet mee en belangrijker nog, de kinderen waren echt nog heel klein. Een bezoek aan nationaal park Söderåsen kwam er toen dus niet van. Tijdens ons recentere rondje Zuid-Zweden wilde ik er per se naartoe. Het werd een mooie wandeling naar een uitkijkpunt over de kloof.

De Grand Canyon van Skåne

In nationaal park Söderåsen vind je de ‘Grand Canyon van Skåne’: een kloof die volgens de legende ooit door reuzen is gemaakt. In werkelijkheid was het de werking van tektonische platen die hier het landschap heeft bepaald – ook al was het de laatste ijstijd die de puntjes op de i zette. Een van de punten waar je mooi kunt uitkijken over het ravijn, is Kopparhatten, een van de hoogste punten in Skåne. Daar wilden we dus naartoe.

Bijtijds reden we weg van onze camping en we parkeerden op de nog vrij lege parkeerplaats bij Skäralid, een van de toegangspoorten van nationaal park Söderåsen. Bij deze ingang is ook een bezoekerscentrum (naturum Söderåsen) met toiletten, er zijn picknick- en grillplaatsen en er staan allerlei wandelroutes aangegeven.

wandelen in nationaal park soderasen

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Zweden Magazine over Vakantie in Skåne misschien interessant voor je.

Kopparhatsrundan

Wij kozen voor de gele route: Kopparhatsrundan. Deze wandeling is ongeveer 4 kilometer lang en brengt je naar het 150 meter hoge uitkijkpunt Kopparhatten, waar je het ravijn goed kunt zien.

Hoewel de gele wandelroute niet toegankelijk is voor rolstoelen en kinderwagens, zijn op grote delen wel plankenpaden aangelegd, wat ik altijd erg fijn vind lopen en er mooi uit vind zien.

Om te beginnen liepen we rechts langs het Skärdammen-meertje. Honderd jaar geleden was dit nog een moeras, maar de eigenaar van het hotel dat op deze mooie plek stond, liet een dam aanleggen. Zo ontstond een pittoresk meertje waar zijn gasten om heen konden wandelen.

wandelen in nationaal park soderasen

Na het meertje volgden we twee kilometer lang de loop van de Skärån, het riviertje dat door de kloof loopt.

wandelen in nationaal park soderasen

Al gauw loop je met aan de linkerkant het water en aan de rechterkant een steeds steiler wordende helling vol met stenen. Deze is ontstaan doordat het water dat er tussendoor sijpelde tijdens de laatste ijstijd bevroor en de helling op heel veel plaatsen liet barsten.

wandelen in nationaal park soderasen

Dan maakt het wandelpad een scherpe bocht en klim je ongeveer 90 meter naar het uitkijkpunt op de Kopparhatten. Hier kun je heel goed zien hoe de kloof zich tussen de bomen door slingert.

wandelen in nationaal park soderasen

Na het uitkijkpunt loopt het wandelpad een stuk langs de bovenkant van de kloof.

wandelen in nationaal park soderasen

Uiteindelijk daal je via een trap met 200 treden weer af naar het meertje en het bezoekerscentrum.

wandelen in nationaal park soderasen

Zweedse fika

Wij vonden het een mooie wandeling en sloten deze af met een Zweedse fika. Er stond inmiddels namelijk een koffiestalletje bij het bezoekerscentrum met de lekkerste koffie die we deze vakantie gedronken hebben. En natuurlijk namen we er een lekker Zweeds broodje erbij!

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *