olavspad

3 x wandelen in Jämtland Härjedalen (Zweden): van Sami tot St Olav

Zoek je nog een mooie wandelbestemming in Zweden? Dan is Jämtland Härjedalen in Midden-Zweden zeker het overwegen waard. Hier vind je ruige natuur, cultureel erfgoed en het authentieke Zweden.
Van 6000 jaar oude rotstekeningen tot oude zomerboerderijen en van Sami-nederzettingen tot het graf van St Olav – deze 3 wandelingen brengen je ernaartoe.

1. St Olavsleden

Deze ‘wandeling der wandelingen’ moet ik wel als eerste noemen. St Olavsleden (het Sint Olavspad) is niet zomaar een wandeling. Het is een pelgrimstocht dwars door de ruige Zweedse en Noorse natuur. De route is genoemd naar Sint Olav, een in 995 geboren Viking die zich in Rouen liet dopen, het christendom naar Noorwegen bracht en daar in 1015 tot koning werd gekroond. Een jaar na zijn dood in 1030 werd hij heilig verklaard en zijn laatste rustplaats bevindt zich in de Nidaroskathedraal in Trondheim, een van de indrukwekkendste gebouwen in Noorwegen. Dat is dan ook het einddoel van deze pelgrimsroute.

Olavsleden

De route daarnaartoe is eigenlijk een heel netwerk van pelgrimsroutes in Denemarken, Zweden en Noorwegen. In totaal is dit netwerk van pelgrimsroutes wel 5000 km lang. Langs de route bevinden zich traditionele pelgrimshotels. Daar en in kerken langs de route kun je stempels verzamelen voor je pelgrimspaspoort. Eenmaal aangekomen in Trondheim kun je verblijven en andere pelgrims ontmoeten in het Nidaros Pilgrim Center.

Ook in de Zweedse regio Jämtland Härjedalen kun je een stuk van dit netwerk aan pelgrimsroutes lopen. Er loopt namelijk een route van de Zweedse kust bij Sundsvall naar de Noorse kust bij Trondheim. Onderweg kom je interessant Zweeds cultureel erfgoed tegen, zoals de Frösö-runensteen (Frösöstenen) uit het Vikingtijdperk. Dit is de noordelijkse runensteen van heel Scandinavië en de enige runensteen in Jämtland. In het dorpje Glösa vind je 6000 jaar oude rotstekeningen.

Ben je geïnteresseerd in het lopen van dit Olavspad? Ria Warmerdam schreef deze Nederlandstalige wandelgids over St Olavsleden in Zweden. Ook deze website over St Olavsleden bevat heel veel informatie.

2. Beklimming Sonfjället en bezoek zomerboerderij (fäbod)

Bij de berg Sonfjället in Jämtland Härjedalen kun je op bezoek bij een traditionele zomerboerderij uit de 19e eeuw: Nyvallens fäbod. Margareta en Alf-Erik Kristoffersson laten je zien hoe het leven op zo’n fäbod eruitzag. Meer over fäboder in Zweden kun je hier lezen, in een blogpost die ik schreef over (onder andere) de fäboder in Dalarna.

Niet ver van deze zomerboerderij kun je de steile hellingen van de Sonfjället beklimmen. De top ligt op 1.247 meter hoogte. Het is een hele klim, maar dan heb je ook een prachtig uitzicht over het Zweedse landschap rondom de berg.

3. Lunndörren-gebergte en oude Sami-nederzetting

In de herfst is Jämtland Härjedalen misschien wel op z’n mooist: het gras is nog groen, maar de bomen en struiken kleuren rood, oranje en geel. Dit is het ideale jaargetijde voor de vier uur durende wandeling door het Lunndörren-gebergte (een meerdaagse wandeling kan ook). De wandelroute loopt over uitgestrekte vlaktes en door heuvelachtige berggebieden naar een oude Sami-nederzetting: Grönvallens Sameviste.

Ik ben hier zelf helaas nog niet geweest, maar ik wandelde wel naar deze Sami-nederzetting in Noord-Dalarna. Een mooie ervaring die me des te nieuwsgieriger maakt naar dit wandelgebied in Jämtland Härjedalen.

Wandelen bij Grövelsjön Fjällstation

Hoe kom je in Jämtland Härjedalen?

Als wandelen in Jämtland Härjedalen je wel wat lijkt, maar je niet met de auto naar Zweden gaat, kun je gebruikmaken van de dagelijkse rechtstreekse verbinding van KLM tussen Schiphol en Trondheim (Noorwegen). De vluchtduur is ongeveer 2 uur en 10 minuten. Vanaf Trondheim ben je met de trein of auto binnen 2 uur in Jämtland Härjedalen.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Eén reactie

  1. We rusten net uit van het lopen van het St Olavspad rondom Are. Hebben bij de Ristafalletcamping gekampeerd en vandaar gedeelten gelopen. Nat en koud weer, maar met al prachtige kleuren!!! Door de nattigheid was het soms wel erg glad onderweg! Een aanrader voor in de herfst maar ik weet ook dat het zomers daar prachtig lopen is! Ineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *