rendieren

De Vildmarksvägen (Wilderness Road) in Jämtland Härjedalen

Heb je wel eens van de Vildmarksvägen gehoord? Deze route in de Zweedse regio Jämtland Härjedalen wordt ook wel de Wilderness Road genoemd en is perfect als je de ruige Zweedse natuur wilt leren kennen.

Het landschap van Jämtland Härjedalen

Het landschap van Jämtland Härjedalen (in Midden-Zweden) bestaat uit uitgestrekte vlaktes, ruige bergen, watervallen en andere vormen van ongerepte natuur. De 500 kilometer lange Vildmarksvägen is de hoogst gelegen snelweg van Zweden en brengt je van het ene mooie plekje naar het andere. Onderweg kun je wilde dieren tegenkomen, zoals elanden en rendieren.

De route van de Vildmarksvägen

Officieel loopt de Vildmarksvägen helemaal van Strömsund naar Vilhelmina. Maar je kunt natuurlijk ook een deel ervan rijden, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, wat je het liefst wilt zien en in welke tijd van het jaar je in Jämtland Härjedalen bent.

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat het deel van de route dat over het bergplateau Stekenjokk loopt hoger ligt dan de rest van de weg. Vanwege de grote hoeveelheid sneeuw die op die hoogte kan vallen (6 meter is niet ongebruikelijk) is dit deel tussen half oktober en juni afgesloten.

Mis deze watervallen niet

Tijdens het reiden van de Wilderness Route kom je meerder watervallen tegen, zoals:

  • Hällingsåfallet: een woeste waterval die uitkomt in een smalle kloof en waar bijna altijd een regenboog zichtbaar is
  • Storfallet: een 20 meter hoge waterval die je bereikt na een wandeling van een uur door een wild rivierdal

Kijk uit naar/voor rendieren

Nergens in Zweden leven zoveel bruine beren als in Jämtland Härjedalen. Toch is de kans dat je die tegenkomt klein – net als bij de wolven en lynxen die hier leven. Elanden laten zich al wat makkelijker spotten en voor rendieren moet je zelfs goed uitkijken, want die lopen regelmatig rustig over de weg. Echt wild zijn deze rendieren dan ook niet: ze lopen weliswaar vrij rond, maar ze worden gehouden door de Sami die hier leven.

rendierpark Salla Finland

Ook de Vildmarksvägen rijden?

Meer over de Vildmarksvägen vind je hier. Lijkt het je wel wat, dan is het goed om te weten dat KLM dagelijks van Schiphol naar Trondheim vliegt. Die vlucht duurt 2 uur en 10 minuten, waarna je met de trein of auto binnen 2 uur in Jämtland Härjedalen bent.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *